ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούνη 2023 - Κυριακή 18 Ιούνη 2023
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
32η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας

Από 13 έως 16 Ιούλη στο Νεστόριο, στον Γράμμο

Πορεία μέσα στο δάσος προς το Νοσοκομείο
Πορεία μέσα στο δάσος προς το Νοσοκομείο
«Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας» είναι το σύνθημα της φετινής 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, που θα διαρκέσει από τις 13 έως και τις 16 Ιούλη.

Και πού θα μπορούσε ένα τέτοιο σύνθημα να βρει την απόλυτη δικαίωσή του; Πού αλλού; Στον Γράμμο!

Μέσα στα πυκνά τα δάση, πλάι στις όχθες του υδροδότη Αλιάκμονα. Σιμά στα πέτρινα μνημεία μιας επικής μάχης, αυτής της μεγάλης μάχης του Γράμμου, το καλοκαίρι του 1948.

Τότε που οι μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αντιμετώπισαν τις στρατιές της αστικής τάξης και έγραψαν με το αίμα τους κάμποσες από τις πλέον λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας.

Εκεί, στο Νεστόριο, όπου θα στηθεί η βασική κατασκήνωση, και στο Λιανοτόπι, όπου έχουν έρθει στο φως τα κτίσματα του μεγάλου νοσοκομείου του ΔΣΕ, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ θα έχουν την ευκαιρία φέτος να γνωρίσουν πιο ειδικά την Ιστορία της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΔΣΕ, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας του Κόμματός μας, του ΚΚΕ, για τη μελέτη και ανάδειξη της Ιστορίας του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας, σε συνδυασμό με την επιδίωξη οι νέες γενιές κομμουνιστών, συνολικά η νεολαία να έρθει σε επαφή με την πορεία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα.

Η φετινή Κατασκήνωση της ΚΝΕ θα συνδυαστεί με τις εργασίες που γίνονται για τη διαμόρφωση του χώρου και την ανάδειξη του Νοσοκομείου του ΔΣΕ στον Γράμμο, με την αποκάλυψη μόνιμης έκθεσης για τη λειτουργία του.

Στον δρόμο προς την Κατασκήνωση ο «Ριζοσπάστης» θα παρουσιάζει, μέσα από διάφορα δημοσιεύματα, υλικά τόσο για την ιστορία του Νοσοκομείου όσο και για όλη εκείνη την προσπάθεια που έγινε την προηγούμενη περίοδο για την ανακάλυψη του χώρου του Νοσοκομείου, την ανάδειξη των κτισμάτων του, τις εργασίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για τη συντήρηση των κτισμάτων και τη φροντίδα του χώρου μέσα στο πυκνό δάσος, ώστε να είναι επισκέψιμος.

Στο σημερινό αφιέρωμα θα σταθούμε σε ορισμένες περιγραφές δύο εκ των πρωταγωνιστών της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΔΣΕ, του διευθυντή της Υπηρεσίας Νώντα Σακελαρίου και του αρχιάτρου του Νοσοκομείου Γιώργη Τζαμαλούκα, όπως έχουν αποτυπωθεί σε δύο βιβλία των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», «Ενάντια στον θάνατο στον Γράμμο και στο Βίτσι, αναμνήσεις του αγώνα» του Γ. Τζαμαλούκα και «Το Υγειονομικό του ΔΣΕ» του Ν. Σακελαρίου.

Η αποκάλυψη του Χειρουργείου
Η αποκάλυψη του Χειρουργείου
Μία από τις καλύβες του Νοσοκομείου όπως ήταν τότε
Μία από τις καλύβες του Νοσοκομείου όπως ήταν τότε
Η θέση του Νοσοκομείου, στην πλαγιά του υψώματος Σκάλα στον Γράμμο
Η θέση του Νοσοκομείου, στην πλαγιά του υψώματος Σκάλα στον Γράμμο
ΝΩΝΤΑΣ ΣΑΚΕΛΑΡΙΟΥ
Ο Γράμμος ήταν σχολείο για την Υγειονομική Υπηρεσία

Ο Γράμμος ήταν για την Υγειονομική Υπηρεσία ένα σχολειό ατσαλοσύνης και πείρας. Παρόλο το τεράστιο βάρος δουλειάς που δεχτήκαμε, κατορθώσαμε να μεταφέρουμε ήσυχα, καλά και γρήγορα τους τραυματίες μας, να χειρουργήσουμε και να περιποιηθούμε περί τους τέσσερις χιλιάδες τραυματίες.

Κατορθώσαμε, παρ' όλες τις ελλείψεις μας, να πετύχουμε ένα 35% των τραυματιών μας να γυρίσουν στα τμήματά τους μετά από είκοσι πέντε περίπου μέρες και να συνεχίσουν τον αγώνα.

Στην εποποιία του Γράμμου η Υγειονομική Υπηρεσία έδωσε πολλά θύματα σε κατώτερο προσωπικό. Οι τραυματιοφορείς μετέφερναν τους τραυματίες μας γρήγορα και τραγουδώντας, για να ελαφρώνουν τον πόνο τους.

Αδυναμίες και ελλείψεις είχαμε πολλές. Δεν είχαμε επαρκές υγειονομικό προσωπικό, ειδικευμένο και εκπαιδευμένο. Δεν είχαμε προσωπικό και μέσα για τέτοιες σκληρές μάχες και για τόσο μεγάλο αριθμό τραυματιών, ώστε να μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα. Δεν είχαμε πείρα για τέτοια κολοσσιαία δουλειά.

Η Μάχη του Γράμμου πολλά μας δίδαξε. Εμπαιναν άμεσα προβλήματα, τα οποία έπρεπε να υλοποιηθούν.

α) Να δημιουργήσουμε Σχολές Υγειονομικών Στελεχών, που να είναι σε θέση να πλαισιώνουν τις ταξιαρχίες και τα τάγματα, μια και δεν ήταν εύκολο να εξασφαλίσουμε γιατρούς.

β) Να οργανώσουμε Σχολές Νοσοκόμων σε ευρεία κλίμακα.

γ) Να εξασφαλίσουμε τους υγειονομικούς σχηματισμούς, νοσοκομεία, χειρουργικές ομάδες, αναρρωτήρια, τάγμα τραυματιοφορέων, σταθμούς επίδεσης και προώθησης και άλλα, από τον κίνδυνο αεροπορικού βομβαρδισμού. Ολα αυτά έπρεπε γρήγορα να βρουν τη λύση τους, και ακόμα να προσαρμόσουμε την οργάνωσή μας με βάση και το οδικό δίκτυο του χώρου.

ΓΙΩΡΓΗΣ ΤΖΑΜΑΛΟΥΚΑΣ
Μια συνεχής πάλη ενάντια στον θάνατο

Στη μεγάλη αυτή μάχη, σοβαρός ήταν ο ρόλος που έπαιξε η Υγειονομική Υπηρεσία του ΔΣΕ. Η Υγειονομική Υπηρεσία διεξήγαγε μια συνεχή πάλη ενάντια στον θάνατο, για να αποσπάσει απ' αυτόν τα παλικάρια που προσπαθούσε ν' αρπάξει.

(...) θέλω να υπογραμμίσω εδώ σύντομα μερικές από τις παρατηρήσεις και τα διδάγματα που έβγαλα ως υπεύθυνος χειρούργος γιατρός του κεντρικού χειρουργείου...

α) Η οργάνωση της Υγειονομικής Υπηρεσίας στον Γράμμο και στο Βίτσι, μέσα σε απίθανες συνθήκες ανυπαρξίας των πάντων, εξασφάλιζε, σε θαυμαστό βαθμό, την περίθαλψη των τραυματιών και αρρώστων και πετύχαινε τη θεραπεία και τον γρήγορο γυρισμό τους στις μονάδες τους.

β) Η θνησιμότητα τραυματιών από κατάγματα κρανίου που χειρουργήθηκαν σε Γράμμο - Βίτσι και Καϊμακτσαλάν έφτασε μόνο στο 10%, σε σύγκριση με εκείνη την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (1939 - 1944), που ήταν 25% - 45%, και του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (1914 - 1918), που ήταν 80%.

γ) Το 22% των τραυματιών μας γύρισαν στα τμήματά τους σε 15 μέρες, το 55% σε έναν μήνα και ξαναπολέμησαν τον εχθρό, και μόνο ένα 2% έμειναν μόνιμα ανάπηροι.

δ) Αλλά το πιο εκπληκτικό, το πάνω απ' όλα στοιχείο ηθικής ανωτερότητας και δίδαγμα ηρωισμού και θαυμασμού στον υγειονομικό τομέα του Γράμμου - Βίτσι, ήταν το ασύγκριτο, το απαράμιλλο, το απίθανο κυριολεκτικά φαινόμενο αντοχής στον σωματικό πόνο και έξαρσης στην ηθική σφαίρα, ο αγωνιστικός ενθουσιασμός των τραυματιών και ασθενών, που, μέσα στους κρότους της μάχης και τους πάγους και τα χιόνια του χειμώνα, έφταναν στα χειρουργεία του Γράμμου και του Βίτσι τραγουδώντας επαναστατικά τραγούδια, με σπασμένα χέρια, πόδια και καταματωμένα και παραμορφωμένα πρόσωπα απ' τα εχθρικά βόλια, και ανυπομονούσαν πότε να πετάξουν τους χειρουργικούς επιδέσμους και τις πατερίτσες τους για να ξαναγυρίσουν στη μάχη.

Μια αντάρτικη νοσοκομειούπολη

Την άνοιξη του 1948 όλα δείχνουν πως επίκειται η μεγάλη αναμέτρηση. Ο αστικός στρατός συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή. Από την πλευρά του και ο Δημοκρατικός Στρατός ετοιμάζεται. Ανάμεσα στα μέτρα που παίρνονται είναι και η κατασκευή ενός μεγάλου νοσοκομείου πιο κοντά στο μέτωπο των μαχών και όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλισμένο από αεροπορικές επιθέσεις.

Γράφει σχετικά ο Γ. Τζαμαλούκας: «Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε το νοσοκομείο σ' ένα δασωμένο μέρος του Γράμμου όπου θα είχε άφθονο τρεχούμενο νερό, που ήταν απαραίτητο για τις ανάγκες μας.

Αφού κάναμε αναγνώριση του χώρου, καταλήξαμε να εγκαταστήσουμε το νοσοκομείο κοντά στο Παλιοχώρι, μέσα σ' ένα δάσος από πεύκα, έλατα και οξιές.

Στην αρχή, το τεχνικό συνεργείο του Αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας κατασκεύασε 6 ξύλινα οικήματα. Στη συνέχεια, έφτιαξε άλλα 10 με πέτρα, μακριά το ένα από το άλλο. Ετσι, εξασφαλίσαμε, συνολικά, 16 ευρύχωρους και καλά φωτισμένους θαλάμους με κρεβάτια. Σ' αυτά τοποθετήσαμε χωριστά τους τραυματίες και χωριστά τους αρρώστους από διάφορα νοσήματα παθολογικής φύσης. Το συνεργείο κατασκεύασε ένα θαυμάσιο οίκημα για χειρουργείο με 5 χειρουργικά τραπέζια, ένα φαρμακείο, ένα εργαστήριο για την παρασκευή φυσιολογικών ορών, στο οποίο τοποθετήθηκε ως υπεύθυνος ο Γιώργος Ρωσικόπουλος, μερικά γραφεία για τις τεχνικές υπηρεσίες. Το μαγειρείο έγινε κάτω στο ποτάμι, σε αρκετή απόσταση από το νοσοκομείο, ώστε να μην είναι δυνατό να επισημανθεί από τους καπνούς του. Μετά αξιοποιήσαμε έναν μικρό καταρράκτη, όπου τοποθετήσαμε μια μικρή ηλεκτρογεννήτρια και το νοσοκομείο μας απόκτησε και ηλεκτρικό φως. Στη συνέχεια, εφοδιαστήκαμε με χειρουργικά εργαλεία, με αποστειρωτικό κλίβανο και οι εγχειρήσεις γίνονταν πια όχι μόνο πιο άνετα αλλά και με περισσότερη ασφάλεια και επιτυχία».

Και ο Ν. Σακελαρίου σημειώνει: «Εγινε μια αντάρτικη νοσοκομειούπολη πολύ καλή, ίσως θα υπάρχει και τώρα, έστω και κατεστραμμένη, που θα μπορούν οι νεότεροι να την επισκέπτονται και να θαυμάζουν τι μπορεί να φτιάσει ο λαός όταν το καταλαβαίνει δικό του».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ