ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΟ
Ανταγωνισμοί, ένταση και στο βάθος εκλογές

Οι κόντρες αντίπαλων συμμαχιών και η ένταση σημάδεψαν την έκτακτη ΓΣ της ΕΠΟ

Eurokinissi

Οι κόντρες αντίπαλων συμμαχιών και η ένταση σημάδεψαν την έκτακτη ΓΣ της ΕΠΟ
Εν μέσω όξυνσης του ανταγωνισμού ανάμεσα σε αντίπαλες συμμαχίες, διαφωνίες και εντάσεις, η ΕΠΟ δείχνει πλέον να βαδίζει προς την πραγματοποίηση των εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Η χτεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας ενέκρινε τις αλλαγές στο καταστατικό που απαιτούνταν προκειμένου οι εκλογές να διεξαχθούν έως το πρώτο 15ήμερο του Οκτώβρη. Στην ψηφοφορία που έγινε, υπήρξαν 55 θετικές ψήφοι και 8 αρνητικές. Οι 55 ψήφοι συνιστούν το 83,3% επί των ψηφισάντων, ποσοστό που εκπληρώνει πρόβλεψη του καταστατικού που απαιτεί για υπερψήφιση προτεινόμενων αλλαγών το 75% προκειμένου αυτές να εγκριθούν από τη ΓΣ της ΕΠΟ. Κατά της τροποποίησης του καταστατικού τάχθηκαν οι ΠΑΕ Ολυμπιακός, Αρης, ΑΕΛ καθώς και οι ΕΠΣ Πειραιά, Ηλείας, Λασιθίου, Χανίων και Ρεθύμνου. Επίσης, υπήρξαν τρία λευκά από Ατρόμητο, ΕΠΣ Κέρκυρας και ΕΠΣ Κεφαλληνίας.

Ενσταση Ολυμπιακού και 5 ΕΠΣ

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ, ο Ολυμπιακός υπέβαλε ένσταση επί των προτάσεων για τροποποιήσεις του καταστατικού, που προβλέπουν ότι οι εκλογές στην Ομοσπονδία θα διεξαχθούν το ερχόμενο φθινόπωρο. Παρόμοια ένσταση υπέβαλαν και οι Ενώσεις Πειραιά, Ρεθύμνου, Ηλείας, Λασιθίου, Χανίων.

Στις ενστάσεις γίνεται λόγος για τη θητεία της παρούσας διοίκησης, η οποία λήγει στις 18/8/2021, τέσσερα χρόνια μετά την εκλογή της, ενώ τονίζεται μεταξύ άλλων πως οι αλλαγές αντιβαίνουν στο καταστατικό της ΕΠΟ και στις διατάξεις του νόμου που προβλέπουν εκλογές ανά τετραετία.

Η κατάθεση των ενστάσεων ανέβασε τους τόνους στη Γενική Συνέλευση και επέφερε ένταση ανάμεσα σε μέλη διαφορετικών ΕΠΣ.

Προειδοποίηση Φούσεκ για το αυτοδιοίκητο

Στο θέμα του αυτοδιοίκητου της Ομοσπονδίας και του ποδοσφαίρου γενικότερα αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά κατά τη τοποθέτησή του στη ΓΣ ο εκπρόσωπος των FIFA - UEFA για την επίβλεψη του ελληνικού ποδοσφαίρου Πετρ Φούσεκ. Προειδοποίησε εκ νέου για κυρώσεις από πλευράς των δύο διεθνών Οργανισμών σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση του αυτοδιοίκητου με αφορμή και τις εκλογές. Ενώ επισήμανε πως FIFA και UEFA έχουν αποφασίσει ότι θα αποχωρήσουν από τον ενεργό ρόλο στην Ελληνική Ομοσπονδία στις 31/7/2020, ωστόσο θα συνεχίσουν την άμεση επίβλεψη των όσων συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

SUPER LEAGUE 1
Πρόωρο τέλος για τον Βράνιες στην ΑΕΚ

Πρόωρο τέλος έλαβε η δεύτερη θητεία του Ογκνιεν Βράνιες στην ΑΕΚ, αφού με απόφαση της ελληνικής ομάδας ο Βόσνιος αμυντικός, που αγωνιζόταν ως δανεικός από την Αντερλεχτ, είναι ελεύθερος από τώρα να επιστρέψει στη βελγική ομάδα. Βασική αιτία που οδήγησε στην εξέλιξη αυτή αναφέρεται ότι είναι η άρνηση της Αντερλεχτ να συναινέσει σε επέκταση του δανεισμού και πέραν της 1ης Ιούλη, με δεδομένες τις ειδικές καταστάσεις που επικρατούν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, βλ. επέκταση της αγωνιστικής σεζόν. Η ανένδοτη στάση της βελγικής ομάδας τις τελευταίες μέρες, απ' ό,τι φαίνεται, εξόργισε τη διοίκηση της «Ενωσης». Σημαντικό ρόλο έπαιξαν επίσης τα προβλήματα που φέρεται να δημιούργησε με τη συμπεριφορά του ο παίκτης το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηριστικό ήταν το επεισόδιο με τον συμπαίκτη του, Ντανιέλ Βέρντε, στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, ενώ είχε αρνηθεί και να επιστρέψει από την άδεια που είχε πάρει ώστε να μεταβεί στην πατρίδα του για προσωπικό του θέμα.

ΠΑΟΚ: Αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Αντελίνο Βιεϊρίνια στον προσεχή αγώνα με τον ΟΦΗ, λόγω των συνεχιζόμενων ενοχλήσεων που νιώθει ο παίκτης στο γόνατο. Ετσι η τεχνική ηγεσία, σε συνεννόηση και με το ιατρικό τιμ, όπως φαίνεται καταλήγει στη λύση να προφυλαχθεί ο Βιεϊρίνια για άλλη μια φορά, ώστε να είναι απόλυτα έτοιμος για τις δύσκολες υποχρεώσεις που ακολουθούν με αντιπάλους Αρη και ΑΕΚ.

Παναθηναϊκός: Το πρώτο βήμα για την επιστροφή του Λούκα Βιγιαφάνες στον Παναθηναϊκό δείχνει να έχει γίνει, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για συμφωνία των «πρασίνων» με τον Αργεντίνο. Για την ολοκλήρωση της μεταγραφής πάντως απομένει να καταλήξουν σε συμφωνία και οι συζητήσεις της ελληνικής ομάδας με τη μεξικανική Μονάρκας, όπου αγωνίζεται ο Βιγιαφάνες.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Αίτημα Ολυμπιακού για ξένους διαιτητές

Την παρουσία ξένων διαιτητών στα ημιτελικά του Κυπέλλου αλλά και στον τελικό ζήτησε επίσημα ο Ολυμπιακός με επιστολή του προς την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Οι «ερυθρόλευκοι» αιτιολογούν το αίτημά τους με βάση το σκεπτικό της ισονομίας αφού τα πρώτα παιχνίδια για τα ημιτελικά είχαν διευθύνει ξένοι διαιτητές. Για το συγκεκριμένο αίτημα σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι πλέον έχουν απελευθερωθεί για την Ελλάδα οι πτήσεις από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Σημειώνεται πως οι ρεβάνς των ημιτελικών μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στο Φάληρο και Αρη - ΑΕΚ στο «Κλ. Βικελίδης» έχουν οριστεί για τις 24 Ιούνη. Τα πρώτα παιχνίδια σε Τούμπα και ΟΑΚΑ, που είχαν διεξαχθεί πριν από την αναστολή της αγωνιστικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως προαναφέραμε, είχαν διευθύνει ξένοι διαιτητές.

ΑΓΓΛΙΑ
Δικαίωση Ράσφορντ για τα σχολικά γεύματα

Πλήρης ήταν η δικαίωση του Μάρκους Ράσφορντ, διεθνούς παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο αίτημά του προς την αγγλική κυβέρνηση να μη σταματήσει τα δωρεάν γεύματα για τα παιδιά των σχολείων. Μετά τις πολλές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από φορείς, η κυβέρνηση έκανε πίσω για το συγκεκριμένο μέτρο και η σίτιση θα συνεχιστεί κανονικά. Σημειωτέον, αρχική πρόθεση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον ήταν να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο για έξι βδομάδες το καλοκαίρι, στο πλαίσιο των περικοπών που θέλει να επιβάλει με πρόσχημα τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού, κάτι που όπως υπολογίζεται θα είχε συνέπειες για τουλάχιστον 200.000 παιδιά.

Ο 22χρονος επιθετικός είχε αντιταχθεί σθεναρά στις προθέσεις της αγγλικής κυβέρνησης, εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία του μέσω δημόσιων αναρτήσεων στα social media. Μάλιστα έστειλε και ανοιχτό γράμμα προς το αγγλικό κοινοβούλιο, απευθύνοντας έκκληση να μην ψηφιστεί η συγκεκριμένη τροπολογία. Για τη στάση που κράτησε ο Ράσφορντ κέρδισε καθολική παραδοχή, με τη Λίβερπουλ, παραδοσιακή αντίπαλο της Γιουνάιτεντ, να είναι από τις πρώτες ομάδες που του έδωσαν τα εύσημα.

Ξεκινά η δράση στην Premier League

Με δύο εξ αναβολής αναμετρήσεις για την 28η αγωνιστική, που τις «πρόλαβε» η διακοπή λόγω πανδημίας, ξαναρχίζει σήμερα το πρωτάθλημα της Premier League. Σημαντικότερος από τους δύο αγώνες είναι το ντέρμπι ανάμεσα στη 2η Μάντσεστερ Σίτι και την - μόλις - 9η Αρσεναλ (22.15 - Cosmote Sport 1), ενώ νωρίτερα αναμετριούνται Αστον Βίλα και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (20.00 - Cosmote Sport 1), με τους γηπεδούχους να παλεύουν για την παραμονή και τους φιλοξενούμενους για το όνειρο της ευρωπαϊκής εξόδου.

FIBA
Διακοπή ευρωπαϊκών διοργανώσεων

Με ανακοίνωσή της η FIBA γνωστοποίησε την οριστική διακοπή του Europe Cup στους άνδρες, της Ευρωλίγκας γυναικών και του Eurocup γυναικών. Στην Παγκόσμια Ομοσπονδία περίμεναν να επανεξετάσουν για μία ακόμα φορά τα δεδομένα που υπήρχαν στην Ευρώπη στο θέμα της πανδημίας και μετά να καταλήξουν σε οριστική απόφαση για τις συγκεκριμένες διοργανώσεις. Αντίθετα με αυτές, υπενθυμίζεται πως για την κορυφαία διασυλλογική της διοργάνωση, το Champions League, που είχε διακοπεί στα προημιτελικά, η FIBA έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή Φάιναλ 8 τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, πριν το ξεκίνημα της νέας σεζόν.

Παράλληλα η FIBA ανακοίνωσε πως η νέα σεζόν θα ξεκινήσει το δίμηνο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν οι ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, τότε θα μετατεθούν αυτόματα για το Γενάρη του 2021.

SUPER LEAGUE 2
Προς παράταση της αναμονής

Συνεχίζεται η αναμονή στους κόλπους της Super League 2 σχετικά με την τύχη του φετινού πρωταθλήματος, που έχει διακοπεί λόγω πανδημίας. Αν και έχει οριστεί ως ημερομηνία επανέναρξης η 29η Ιούνη, στο προχτεσινό ΔΣ της Λίγκας αποφασίστηκε να υπάρξει άμεση συνάντηση με τη Super League 1 και την ΕΠΟ για το θέμα της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών. Οπως δείχνουν τα πράγματα όμως οδεύουμε προς νέα αναβολή, καθώς σχετικές επαφές μετατέθηκαν για το άμεσο μέλλον. Αυτό διότι στη Λίγκα έκριναν πως στη συνάντηση με τη Super League 1 θα πρέπει να παρευρίσκεται ο νέος πρόεδρος της Λίγκας, που θα προκύψει από τις εκλογές στις 19/6.

Οποτε κι αν γίνει η επανέναρξη, πάντως, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τροποποίησης του αρχικού προγράμματος. Δηλαδή να διεξαχθούν οι δύο αγωνιστικές που απομένουν για την κανονική διάρκεια και να μειωθούν οι αντίστοιχες των πλέι οφ (αντί για 10 να γίνουν 5, με μονά παιχνίδια).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ