ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οργανώνοντας το συλλαλητήριο της 5ης Ιούλη

Μέρες δράσης για την παραπέρα ενημέρωση των εργαζομένων και την οργάνωση της αντίστασης κόντρα στις επιδιώξεις κεφαλαίου - κυβέρνησης, είναι το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το επόμενο πανεργατικό συλλαλητήριο που έχει οριστεί από το ΠΑΜΕ για τις 5 του Ιούλη. Με τις «μηχανές στο φουλ» στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι περιοδεύουν καθημερινά σε γιαπιά, εργοστάσια, βιομηχανίες, εργασιακούς χώρους, μιλάνε σε συνελεύσεις και προτρέπουν στη συγκρότηση Συντονιστικών Επιτροπών και επιτροπών αγώνα. Καλούν τους εργαζόμενους να συντονίσουν τη δράση και την πάλη τους με τους ΕΒΕ και τους αγρότες και να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο. Να δώσουν έτσι δυναμική απάντηση στα αντιλαϊκά και αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης και στη γενικότερη πολιτική της, κλιμακώνοντας τον αγώνα και την αντίδρασης τους, απαιτώντας παράλληλα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στα πλαίσια αυτά, το ΠΑΜΕ στην προκήρυξη που κυκλοφόρησε ενόψει του συλλαλητηρίου απευθύνει έκκληση στους εργαζόμενους και στα συνδικάτα «να οργανώσουν χωρίς καθυστέρηση τον κόσμο της δουλιάς. Να συγκροτούν παντού Επιτροπές Αγώνα και Συντονιστικές Επιτροπές. Να συντονίζουν τη δράση τους με ΕΒΕ και Αγρότες. Να εντάξουν στην πάλη τους τα προβλήματα των ΣΣΕ, των δημοκρατικών ελευθεριών, της Παιδείας και της Υγείας. Να δράσουν για τις συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλιάς. Να αντιπαλέψουν τις ιδιωτικοποιήσεις».

Για την τακτική της κυβέρνησης, το ΠΑΜΕ σημειώνει πως «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά τις συγκλονιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση και ελιγμούς, με στόχο να επισκευάσει το "επικοινωνιακό της προφίλ" και να επαναφέρει τα αντιασφαλιστικά της μέτρα σε βάρος όλων των εργαζόμενων, σε βάρος ανδρών και γυναικών. Τίποτα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά στη στάση της κυβέρνησης».

Συγκεκριμένη εκτίμηση γίνεται στην προκήρυξη και για το δρόμο που ακολουθεί το συνδικαλιστικό κίνημα: «Κι ενώ οι αντίπαλοι της εργατικής τάξης, κυβέρνηση και βιομήχανοι, μεθοδεύουν τις αντεργατικές τους επιθέσεις, οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προσέτρεξαν σε συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας, βοηθώντας έτσι την κυβέρνηση να βγει από τη δύσκολη θέση που την έχουν φέρει οι απεργιακές κινητοποιήσεις, εκθέτοντας το συνδικαλιστικό κίνημα και βάζοντας πλάτη να ξεκινήσει το παζάρι του "κοινωνικού διαλόγου", μέσω των λεγόμενων εμπειρογνωμόνων. Εγραψαν έτσι στα παλιά τους παπούτσια το μήνυμα που έστειλαν τα εκατομμύρια των απεργών».

Απευθυνόμενο προς τα συνδικάτα για το πώς πρέπει να απαντήσουν στις κυβερνητικές προ(σ)κλήσεις σημειώνει: «Το ΠΑΜΕ, με σεβασμό στην εντολή των εκατομμυρίων απεργών, απαίτησε την απόρριψη της πρόσκλησης Γιαννίτση και την άμεση επιστροφή της πρόσκλησης. Αρνήθηκε να πάρει μέρος στη συνάντηση. Αυτή είναι και η μοναδική απάντηση που νομιμοποιούνταν να υιοθετήσουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Κι όχι να προστρέχουν και να προβάλλουν ένα συμβιβαστικό πλαίσιο, που κινείται στο γήπεδο των κυβερνητικών επιλογών. Εφτασε να αποδέχεται η ΓΣΕΕ το όριο ηλικίας στα 65!!».

Καταλήγοντας, το ΠΑΜΕ σημειώνει πως σήμερα γίνεται πιο καθαρή η ανάγκη διεκδίκησης και απαίτησης ενός πλαισίου για την κοινωνική ασφάλιση που θα λύνει προβλήματα και θα ικανοποιεί σύγχρονα δικαιώματα σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Σήμερα, τονίζει, η αναγκαιότητα για βαθύτερες πολιτικές αλλαγές και για ριζική ανατροπή των συσχετισμών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα αναδείχνονται σε βασικές προϋποθέσεις για αποτελεσματική αντεπίθεση των λαϊκών δυνάμεων.


ΓΕΝΕΥΗ
Στην πλατεία Εθνών κόντρα στις πολυεθνικές

Σήμερα η διαδήλωση των ταξικών συνδικάτων

Σήμερα το πρωί στην Πλατεία των Εθνών στη Γενεύη εργαζόμενοι από Γερμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία, Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαδηλώνουν κατά των πολυεθνικών, της απάνθρωπης και καταστροφικής δράσης του διεθνούς κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που την εξυπηρετούν. Με αφορμή την 89η Σύνοδο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) που συνέρχεται από τις 5-21 Ιούνη, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης χαλάνε τη σούπα της συναίνεσης και του «κοινωνικού εταιρισμού», που προωθούν το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) και αντιτάσσουν τον ενιαίο ταξικό αγώνα σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο και σ' όλο τον κόσμο.

Στη διαδήλωση - μας λέει ο Γιώργος Κρίκας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υπεύθυνος της αποστολής - παίρνουν μέρος εργάτες και υπάλληλοι από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν 720 διαδηλωτές, εκ των οποίων οι 300 είναι μετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες. Διαδηλώνουν άνθρωποι που ανήκουν στην εργατική τάξη της Ευρώπης, με κοινά προβλήματα και κοινές επιδιώξεις, που σήμερα βιώνουν στο πετσί τους την ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις τους από το διεθνές κεφάλαιο, τους καπιταλιστές και τους πολιτικούς εκφραστές, που δεν είναι άλλοι από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της.

Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών: «Στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου, αντιτάσσουμε τους παγκοσμιοποιημένους αγώνες της εργατικής τάξης», γιατί όπως υπογραμμίζει το στέλεχος του ΠΑΜΕ, σήμερα οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση του διεθνούς κεφαλαίου, που, μέσα από πολύμορφους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, επιβάλλει στους λαούς αντεργατικές κοινωνικοοικονομικές αναδιαρθρώσεις.

Ο αγώνας ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση», τονίζει ο συνδικαλιστής, είναι και πρέπει να είναι αγώνας ενάντια στην ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, ενάντια στην κερδοσκοπική μανία του κεφαλαίου, που εξαθλιώνει εκατομμύρια συνανθρώπους μας, που γιγαντώνει τον πλούτο των ολίγων και τη φτώχεια των πολλών, που καταστρέφει το περιβάλλον, που προκαλεί την πείνα, τη δίψα, τον αναλφαβητισμό, που «δηλητηριάζει» ακόμα και τη διατροφή.

Μέσα απ' αυτή την ακραία εκμεταλλευτική δράση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κεφαλαίου, ολοένα και περισσότερο, συρρικνώνεται ο μισθός και το μεροκάματο του εργαζόμενου, χειροτερεύουν οι όροι αναπαραγωγής των πνευματικών και σωματικών ικανοτήτων του. Απειλείται η ίδια η υπόστασή του, η υπόσταση δηλαδή του κύριου παράγοντα της δημιουργίας, της εξέλιξης και της ανάπτυξης. Μπροστά σ' αυτό το έγκλημα που συντελείται καθημερινά, η εργατική τάξη δεν πρέπει να σιωπήσει. Καταθέτοντας τη στάση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και του ΠΑΜΕ, απέναντι σ' αυτή τη λαίλαπα ο Γ. Κρίκας σημειώνει: Είμαστε σήμερα εδώ, όπως αύριο στη Γένοβα, χτες στη Νίκαια και στην Πράγα, γιατί εμείς τουλάχιστον δεν είμαστε διατεθειμένοι να καταθέσουμε τα όπλα της ταξικής πάλης.

Γιατί όμως μια εργατική διαδήλωση έξω από το κτίριο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και μάλιστα κατά τη διάρκεια της 89ης Συνόδου της ΔΟΕ; Οπως μας εξηγεί ο Γ. Κρίκας, η επιλογή αυτή θέλει να υπογραμμίσει το γεγονός ότι το ΔΓΕ έχει ξεφύγει από τους σκοπούς της ίδρυσής της και σήμερα ουσιαστικά νομιμοποιεί τις αντεργατικές πολιτικές και την ιδεολογία του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θεσμοθετεί πλέον σύμφωνα με τις επιταγές των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας και μόνο κάποια συμβιβασμένα συνδικάτα καλλιεργούν τις αυταπάτες ότι και αυτά διαδραματίζουν ένα... ρόλο!

Πολύ περισσότερο που - όπως σημειώνει ο συνδικαλιστής - στην ατζέντα της φετινής συνόδου της ΔΟΕ συμπεριλαμβάνεται το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά της οποίας η πολιτική της ΕΕ έχει στρέψει τα βέλη της. Οπως μαθαίνουμε, θα επιχειρηθεί η αναθεώρηση μιας σειράς παλιότερων συμβάσεων στην κατεύθυνση που επιδιώκουν το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η ΕΕ, δηλαδή προς την ιδιωτικοποίηση, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μη υποχρεωτικότητα της ασφάλισης της υγείας.

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός - μας λέει ο Γ. Κρίκας - είναι οι διαδηλώσεις στη Γένοβα στις 22 Ιούλη, κατά τη συνάντηση των ηγετών της «G8». Δεκάδες στελέχη του ΠΑΜΕ θα μεταβούν στη Γένοβα και με δικό τους ξεχωριστό μπλοκ, με τα συνθήματα και τις σημαίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος θα δώσουν το δικό τους παρόν. Θα διαδηλώσουν κατά της εξουσίας του διεθνούς κεφαλαίου, προβάλλοντας το δρόμο της σύγκρουσης και όχι της διαχείρισης των συνεπειών της «παγκοσμιοποίησης», όπως κάνουν άλλες δυνάμεις.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org