Κυριακή 17 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΕΥΗ
Στην πλατεία Εθνών κόντρα στις πολυεθνικές

Σήμερα η διαδήλωση των ταξικών συνδικάτων

Σήμερα το πρωί στην Πλατεία των Εθνών στη Γενεύη εργαζόμενοι από Γερμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία, Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαδηλώνουν κατά των πολυεθνικών, της απάνθρωπης και καταστροφικής δράσης του διεθνούς κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που την εξυπηρετούν. Με αφορμή την 89η Σύνοδο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) που συνέρχεται από τις 5-21 Ιούνη, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης χαλάνε τη σούπα της συναίνεσης και του «κοινωνικού εταιρισμού», που προωθούν το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) και αντιτάσσουν τον ενιαίο ταξικό αγώνα σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο και σ' όλο τον κόσμο.

Στη διαδήλωση - μας λέει ο Γιώργος Κρίκας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υπεύθυνος της αποστολής - παίρνουν μέρος εργάτες και υπάλληλοι από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν 720 διαδηλωτές, εκ των οποίων οι 300 είναι μετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες. Διαδηλώνουν άνθρωποι που ανήκουν στην εργατική τάξη της Ευρώπης, με κοινά προβλήματα και κοινές επιδιώξεις, που σήμερα βιώνουν στο πετσί τους την ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις τους από το διεθνές κεφάλαιο, τους καπιταλιστές και τους πολιτικούς εκφραστές, που δεν είναι άλλοι από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της.

Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών: «Στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου, αντιτάσσουμε τους παγκοσμιοποιημένους αγώνες της εργατικής τάξης», γιατί όπως υπογραμμίζει το στέλεχος του ΠΑΜΕ, σήμερα οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση του διεθνούς κεφαλαίου, που, μέσα από πολύμορφους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, επιβάλλει στους λαούς αντεργατικές κοινωνικοοικονομικές αναδιαρθρώσεις.

Ο αγώνας ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση», τονίζει ο συνδικαλιστής, είναι και πρέπει να είναι αγώνας ενάντια στην ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, ενάντια στην κερδοσκοπική μανία του κεφαλαίου, που εξαθλιώνει εκατομμύρια συνανθρώπους μας, που γιγαντώνει τον πλούτο των ολίγων και τη φτώχεια των πολλών, που καταστρέφει το περιβάλλον, που προκαλεί την πείνα, τη δίψα, τον αναλφαβητισμό, που «δηλητηριάζει» ακόμα και τη διατροφή.

Μέσα απ' αυτή την ακραία εκμεταλλευτική δράση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κεφαλαίου, ολοένα και περισσότερο, συρρικνώνεται ο μισθός και το μεροκάματο του εργαζόμενου, χειροτερεύουν οι όροι αναπαραγωγής των πνευματικών και σωματικών ικανοτήτων του. Απειλείται η ίδια η υπόστασή του, η υπόσταση δηλαδή του κύριου παράγοντα της δημιουργίας, της εξέλιξης και της ανάπτυξης. Μπροστά σ' αυτό το έγκλημα που συντελείται καθημερινά, η εργατική τάξη δεν πρέπει να σιωπήσει. Καταθέτοντας τη στάση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και του ΠΑΜΕ, απέναντι σ' αυτή τη λαίλαπα ο Γ. Κρίκας σημειώνει: Είμαστε σήμερα εδώ, όπως αύριο στη Γένοβα, χτες στη Νίκαια και στην Πράγα, γιατί εμείς τουλάχιστον δεν είμαστε διατεθειμένοι να καταθέσουμε τα όπλα της ταξικής πάλης.

Γιατί όμως μια εργατική διαδήλωση έξω από το κτίριο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και μάλιστα κατά τη διάρκεια της 89ης Συνόδου της ΔΟΕ; Οπως μας εξηγεί ο Γ. Κρίκας, η επιλογή αυτή θέλει να υπογραμμίσει το γεγονός ότι το ΔΓΕ έχει ξεφύγει από τους σκοπούς της ίδρυσής της και σήμερα ουσιαστικά νομιμοποιεί τις αντεργατικές πολιτικές και την ιδεολογία του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θεσμοθετεί πλέον σύμφωνα με τις επιταγές των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας και μόνο κάποια συμβιβασμένα συνδικάτα καλλιεργούν τις αυταπάτες ότι και αυτά διαδραματίζουν ένα... ρόλο!

Πολύ περισσότερο που - όπως σημειώνει ο συνδικαλιστής - στην ατζέντα της φετινής συνόδου της ΔΟΕ συμπεριλαμβάνεται το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά της οποίας η πολιτική της ΕΕ έχει στρέψει τα βέλη της. Οπως μαθαίνουμε, θα επιχειρηθεί η αναθεώρηση μιας σειράς παλιότερων συμβάσεων στην κατεύθυνση που επιδιώκουν το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η ΕΕ, δηλαδή προς την ιδιωτικοποίηση, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μη υποχρεωτικότητα της ασφάλισης της υγείας.

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός - μας λέει ο Γ. Κρίκας - είναι οι διαδηλώσεις στη Γένοβα στις 22 Ιούλη, κατά τη συνάντηση των ηγετών της «G8». Δεκάδες στελέχη του ΠΑΜΕ θα μεταβούν στη Γένοβα και με δικό τους ξεχωριστό μπλοκ, με τα συνθήματα και τις σημαίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος θα δώσουν το δικό τους παρόν. Θα διαδηλώσουν κατά της εξουσίας του διεθνούς κεφαλαίου, προβάλλοντας το δρόμο της σύγκρουσης και όχι της διαχείρισης των συνεπειών της «παγκοσμιοποίησης», όπως κάνουν άλλες δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ