ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΞΟΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Σχέδιο επέλασης με φόρους και χαράτσια

Νέες τρανταχτές μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές των ισχυρών επιχειρήσεων, κατάργηση ελαφρύνσεων και απαλλαγών σε κατηγορίες λαϊκών εισοδημάτων, παρεμβάσεις και ανατιμήσεις στους φόρους γονικών παροχών και κληρονομιών συγκαταλέγονται στα μέτρα φορολογικής πολιτικής που αναμένεται να εξαγγείλει η συγκυβέρνηση και που σταδιακά θα εφαρμόσει, μέσα στο επόμενο διάστημα. Η αρχή πάντως θα γίνει με το επερχόμενο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί μέσα στο καλοκαίρι. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στους άξονες της «μεταρρύθμισης» και περιγράφονται στο «σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση», το οποίο αναρτήθηκε στο νέο ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Η παραπέρα μείωση του συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη που προαναγγέλλεται στο εν λόγω σχέδιο αποτελεί και τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, ο οποίος στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ υπέδειξε τη διαμόρφωσή του στο 15%.

Οι γενικοί άξονες της λεγόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης είναι οι παρακάτω:

-- «Επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών εξαιρέσεων». Στο εν λόγω σχέδιο δεν αναφέρονται οι «εξειδικεύσεις». Στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται η κατάργηση ελαφρύνσεων όπως για τα νησιά του Αιγαίου. Στο στόχαστρο βρίσκονται και εκπιπτόμενες δαπάνες κυρίως μικρών επιχειρήσεων. Για το θέμα αναμένεται να κατατεθεί ρύθμιση με το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

-- «Εξορθολογισμός των συντελεστών φορολογίας». Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις στο 15%.

-- Αναθεώρηση των συντελεστών ΦΠΑ. Στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται σενάρια για καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 19% ή 21%, εξέλιξη που θα απογειώσει τους φόρους κατανάλωσης στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.), που σήμερα επιβαρύνονται με 13%.

-- Απλοποίηση των διατάξεων της φορολογίας ακίνητης περιουσίας. Ετοιμάζουν ανατιμήσεις στις αντικειμενικές τιμές, μειώσεις του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές. Με στόχο την τόνωση της αγοράς ακινήτων σχεδιάζεται και μικρή μείωση στους φόρους μεταβίβασης.

-- Επεκτείνεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα με στοιχεία από όλο το φάσμα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών ενόψει της δημιουργίας του νέου περιουσιολογίου.

-- Αλλαγές στα έντυπα υποβολής και απόδοσης των φόρων με συγχώνευση των φορολογικών εντύπων. Προωθούνται αλλαγές με στόχο την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και διαχείριση για το μάζεμα των κάθε είδους φόρων και χαρατσιών.

-- Επανεξέταση της ποινικής νομοθεσίας και ποινικής διαδικασίας για ενδεχόμενες πειθαρχικές παραβάσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Το μέτρο έρχεται να διευκολύνει τη λεγόμενη αξιολόγηση των υπαλλήλων του υπουργείου και τις απολύσεις που σχεδιάζουν.

-- Επανεξέταση των περιπτώσεων άρσης του φορολογικού απορρήτου και των στοιχείων που εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο.

-- «Βελτίωση των νόμων και θεσμοθέτηση ελεγχόμενων διαδικασιών προστασίας των πληροφοριοδοτών» για καταγγελίες περί φοροδιαφυγής.

ΕΛΓΑ
Οργανισμός αγροτικής... ανασφάλειας

Περίπου 50.000 αγρότες αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους, αλλά η διοίκηση προανήγγειλε νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα

Από τον παγετό που χτύπησε τα πορτοκάλια του Αργους, το Γενάρη του 2013

Eurokinissi

Από τον παγετό που χτύπησε τα πορτοκάλια του Αργους, το Γενάρη του 2013
Χωρίς πραγματική ασφαλιστική κάλυψη, με αυξημένα ασφάλιστρα και στο πλαίσιο ενός Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) που θα ενισχύσει τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας του, θα παραμείνουν οι Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι, εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τον Οργανισμό. Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ, ο οποίος προανήγγειλε αλλαγές πρώτον στον κανονισμό ασφάλισης κινδύνων και δεύτερον στις εισφορές των παραγωγών, αλλαγές που κινούνται εντός της λογικής που θέλει έναν Οργανισμό, καίριας σημασίας για την αγροτική παραγωγή της χώρας, να λειτουργεί ως ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

Βέβαια, την ώρα που ο Β. Εξαρχος ανακοίνωνε ότι επίκεινται αυξήσεις στα ασφάλιστρα που θα κληθούν να πληρώνουν οι αγρότες, ο ίδιος αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι περίπου 50.000 παραγωγοί δεν έχουν καταβάλλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το έτος 2011. Προφανώς στην πλειοψηφία τους δεν πρόκειται για μπαταχτσήδες, αλλά για αγρότες, που δεν ήταν σε θέση να δώσουν τα 300 και 400 ή και λιγότερα ποσά που απαιτούσε ο ΕΛΓΑ. Εκείνος πάντως ξεκαθάρισε ότι ακόμη κι αν έχουν καταβάλλει τις εισφορές τους για το 2012, δεν πρόκειται να λάβουν αποζημιώσεις σε περίπτωση ζημιάς των καλλιεργειών τους. Πρόσθεσε ακόμη ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι παραγωγοί αυτοί θα λάβουν ειδοποιητήρια για να καταβάλλουν τα ποσά που χρωστούν και αν δεν συμμορφωθούν, τότε τα ποσά αυτά θα βεβαιωθούν στις εφορίες ως ληξιπρόθεσμα χρέη και θα επιβάλλονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ επέμεινε στη σημασία της υποχρεωτικής γεωργικής ασφάλισης συνδέοντάς την αφενός με ένα σύστημα «αλληλεγγύης» μεταξύ των παραγωγών κι αφετέρου με την προστασία της «διατροφικής επάρκειας» της χώρας. Μόνο που λίγο νωρίτερα είχε επισημάνει ότι το νέο σύστημα λειτουργίας του ΕΛΓΑ που ισχύει από το 2011, σύστημα περιορισμένων κρατικών χρηματοδοτήσεων, «περπάτησε» μόνο χάριν στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν ακραία καιρικά φαινόμενα μεγάλης έκτασης, με αποτέλεσμα να δοθούν αποζημιώσεις μόλις 57 εκατ. ευρώ ποσό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο των 100 εκατ. ευρώ που δίνονται κάθε χρόνο.

Πέραν του ότι η «διατροφική επάρκεια» της χώρας υπονομεύεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ αλλά και από την κυριαρχία των μονοπωλίων στον αγροτοδιατροφικό τομέα, από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι ακόμη και αυτό το λειψό σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να καταρρεύσει από κάποιο «καπρίτσιο» του καιρού.

Αναφορικά με την επέκταση του κανονισμού ασφαλίσεων και σε άλλα ζημιογόνα αίτια πέραν των προβλεπόμενων, τα οποία καταστρέφουν κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες παραγωγής σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων ο Β. Εξαρχος αρνήθηκε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα, ενώ δε θέλησε να αποκαλύψει ούτε πόσο είναι το αποθεματικό που έχει σήμερα στη διάθεσή του ο Οργανισμός. Είπε πάντως ότι ο σημερινός αριθμός ανταποκριτών του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα είναι μεγάλος και θα πρέπει να μειωθεί...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Δάνεια σε ΔΕΗ και ΔΕΣΦΑ για τα δίκτυα

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση του σχεδίου κατάτμησης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του δικτύου Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, από την κυβέρνηση, η είδηση της νέας δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) τόσο της ΔΕΗ, όσο και του ΔΕΣΦΑ για την ενίσχυση των δικτύων, έρχεται να θυμίσει ότι οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα δεν είναι νέες, αλλά προδιαγεγραμμένες εδώ και χρόνια, πέρα και έξω από τη συγκυρία των μνημονίων.

Στα 190 εκατ. ευρώ φτάνει το δάνειο της ΕΤΕπ στη ΔΕΗ - τελευταία δόση ενός συνολικού δανεισμού 950 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε το 2009,- με γενικό σκοπό την «ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης στην Ελλάδα». Οπως η ίδια η τράπεζα επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, «οι σχετικές επενδύσεις θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και την αύξηση της απόδοσης των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού στο σύνολο της χώρας και θα επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, την αποδοτική εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Ομολογείται ουσιαστικά, ότι εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις εργάζονται για να φτιάξουν εκείνα τα δίκτυα που θέλουν οι ενεργειακοί κολοσσοί για να πουλάνε το - ολοένα και ακριβότερο για το λαό - ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγουν στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Τα πανάκριβα δίκτυα - διασυνδέσεις θα πληρωθούν από το λαό, είτε με έμμεσες κρατικές ενισχύσεις, είτε απ' ευθείας από τους λογαριασμούς ρεύματος. Τέτοιες λύσεις προωθούνται εξάλλου και για τη διασύνδεση των Κυκλάδων, αλλά και της Κρήτης.

Ο ΑΔΜΗΕ διαχωρίζεται από τη ΔΕΗ και πωλείται, για να προσφερθεί στους ιδιώτες ένα δίκτυο που δεν μπορεί να αποτιμηθεί επί της ουσίας, αλλά που στο σύνολό του εξυπηρετεί πλήρως τις επιδιώξεις των ενεργειακών κολοσσών.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» κινείται και το δάνειο των 25 εκατ. ευρώ, (έχουν δοθεί άλλα 30 εκατ. ευρώ), που δίνεται στο ΔΕΣΦΑ, ειδικά για την επέκταση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, για να τροφοδοτηθεί η νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ