ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Λέσβο

Στις 23 Απρίλη και 15 Μάη, αντίστοιχα

Με νέο συλλαλητήριο, που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στις 15 Μάη, οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου συνεχίζουν και εντείνουν τις κινητοποιήσεις επιβίωσής τους, ενώ προετοιμάζεται, ήδη, συλλαλητήριο κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη στις 23 Απρίλη και έπεται συνέχεια σε άλλες περιοχές της χώρας (Κιλκίς κλπ.).

Η απόφαση για το νέο συλλαλητήριο στη Λέσβο πάρθηκε ομόφωνα σε σύσκεψη που έγινε τη Μ. Δευτέρα στην Καλλονή και στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι των αγροτικών συλλόγων και των συνεταιριστικών οργανώσεων του νησιού. Μετά από συζήτηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τη συνάντηση στο υπουργείο Γεωργίας, διαπιστώθηκε πως ο υφυπουργός Γεωργίας Γ. Φωτιάδης, αρμόδιος για θέματα κτηνοτροφίας, δεν έδωσε, ουσιαστικά, απάντηση στα δίκαια αιτήματα που του τέθηκαν από την αντιπροσωπεία για μέτρα υπέρ των κτηνοτρόφων και στήριξη της κτηνοτροφίας. Ετσι, οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δοθούν οι αναγκαίες λύσεις σωτηρίας.

Για την καλύτερη προετοιμασία του νέου συλλαλητηρίου, θα πραγματοποιηθεί, στα τέλη Απρίλη, ξανά, σύσκεψη όπου καλούνται να πάρουν μέρος - και να τοποθετηθούν σχετικά με τα ζητήματα των κτηνοτρόφων - τοπικοί παράγοντες, εκπρόσωποι μαζικών φορέων του νησιού και όλοι οι βουλευτές του Νομού Λέσβου. Υπενθυμίζεται σχετικά ότι μέχρι τώρα μόνον το ΚΚΕ, η ΝΕ Λέσβου του Κόμματος, έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων και στηρίζει έμπρακτα τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων. Μόνον ο βουλευτής Λέσβου Στρατής Κόρακας συμμετείχε στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, εκφράζοντας και μ' αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή του. Ενώ επανειλημμένα, με ερωτήσεις στη Βουλή και παραστάσεις στην ηγεσία του υπουργείου και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, ο ίδιος έχει ζητήσει την αντιμετώπιση των αγροτοκτηνοτροφικών προβλημάτων της Λέσβου.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου, οι οποίοι φέτος αναγκάστηκαν να πουλήσουν το γάλα σε τιμές εξευτελιστικές (140 - 160 δραχμές το κιλό το πρόβειο, δηλαδή 100 και πλέον δραχμές φθηνότερα από τον περασμένο χρόνο), τα προηγούμενα χρόνια αντιμετώπισαν πιο δραματικό περιορισμό του εισοδήματός τους, εξαιτίας της καραντίνας που είχε επιβληθεί με τη διαπίστωση κρούσματος αφθώδους πυρετού στο νησί. Το κτηνοτροφικό πρόβλημα συσπειρώνει όλο σχεδόν το λαό της περιοχής που με κάθε ευκαιρία - όπως π.χ. το Εργατικό Κέντρο και οι επαγγελματοβιοτέχνες - εκδηλώνουν τη συμπαράσταση και συμμετέχουν στους αγώνες των κτηνοτρόφων.

Στη Θεσσαλονίκη τις κινητοποιήσεις της 23ης Απρίλη, που αποτελούν συνέχεια και κλιμάκωση των προηγούμενων δυναμικών συλλαλητηρίων των κτηνοτρόφων, οργανώνουν οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα. Η συμμετοχή των αγροτοκτηνοτρόφων του Νομού Θεσσαλονίκης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη μετά και τις αρνητικές συνέπειες που προκάλεσαν σε βάρος της ντόπιας κτηνοτροφίας τα κυβερνητικά μέτρα ενόψει των γιορτών του Πάσχα.

Χοντρά παιχνίδια με τις "τρελές αγελάδες"

"Δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας και η απαγόρευση εξαγωγών έγινε για στήριξη της ευρωπαϊκής αγοράς" (!), λέει ο επίτροπος Γεωργίας, ενώ οι Βρετανοί προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αρνούνται τη μαζική σφαγή αγελάδων...

"Δεν υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας από τις "τρελές" αγελάδες",δηλώνει τώρα... ο Φρ. Φίσλερ,επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, που αποκαλύπτει ότι η απόφαση για την απαγόρευση των εξαγωγών βοδινού κρέατος από τη Μ. Βρετανία πάρθηκε μόνο και μόνο... "για να προλάβει την κατάρρευση ολόκληρης της ευρωπαϊκής αγοράς βοδινού κρέατος"! Ακολούθως ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ ανακοίνωσε χτες ότι η Βρετανία "αποφάσισε πως πρέπει να προσφύγει στη δικαιοσύνη" κατά του διεθνούς εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο βρετανικό βοδινό κρέας, ενώ ο υπουργός Γεωργίας Ντάγκλας Χογκ δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση "δεν έχει την πρόθεση να υιοθετήσει σχέδιο για τη μαζική σφαγή βοοειδών" και διευκρίνισε πως... "το πολύ πολύ το σχέδιο σφαγής αφορά μερικές δεκάδες χιλιάδες ζώων"!

"Δε θα δίσταζα να φάω βοδινό στην Αγγλία. Δε βλέπω κανένα ιατρικό λόγο για να μην το κάνω" τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο πρακτορείο "Ρόιτερ", από τη γενέτειρα του το Τιρόλο της Δυτ. Αυστρίας, ο Φρ. Φίσλερ. Ο ίδιος που πρωτοστάτησε ως αρμόδιος επίτροπος για να παρθεί η σχετική απόφαση απαγόρευσης, παρόλο ότι γνώριζε αυτά που σήμερα δηλώνει, έδωσε την εξήγηση ότι "η ΕΕ αναγκάστηκε να επιβάλει εμπάργκο στις βρετανικές εξαγωγές όχι για το συμφέρον της δημόσιας υγείας, αλλά για να προλάβει την κατάρρευση ολόκληρης της ευρωπαϊκής αγοράς βοδινού κρέατος". Πρόσθεσε (προετοιμάζοντας, προφανώς, το έδαφος) ότι "είναι πιθανόν να αρθεί η απαγόρευση εξαγωγών ορισμένων βρετανικών προϊόντων βοδινού, όπως η ζελατίνη και το ξίγκι, πριν από τη λήξη της συνολικής απαγόρευσης".Για την ολική άρση της απαγόρευσης είπε ότι θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα η Βρετανία θα εφαρμόσει τα μέτρα θανάτωσης των άρρωστων ζώων.

Το θέμα της άρσης απαγόρευσης θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες από ειδική επιτροπή την ερχόμενη βδομάδα, οπότε η Κομισιόν θα παρουσιάσει σχετικές προτάσεις που ο Φρ. Φίσλερ δεν άφησε να διαφανεί σε ποια κατεύθυνση θα κινούνται.

Μετά τις δηλώσεις Φίσλερ και πριν ο Τζ. Μέιτζορ ανακοινώσει τις αποφάσεις του, Βρετανοί βουλευτές χαρακτήριζαν παράλογη την κατάσταση και κατηγορούσαν τον επίτροπο Γεωργίας ότι "μετέβαλε τη Μ. Βρετανία σε "αποδιοπομπαίο τράγο" και έριξε το βάρος της ευθύνης στους Βρετανούς αγρότες". Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Βρετανών κτηνοτρόφων απείλησαν ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Κομισιόν, αν δεν άρει την απαγόρευση στις εξαγωγές βοδινού από τη Βρετανία.

Χάρισε ζωή σε τρεις ανθρώπους

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η μετεγχειρητική πορεία του 48χρονου Θ. Αγοτζίδη και της 50χρονης Φ. Αναστασιάδου, που τη δεύτερη μέρα του Πάσχα υποβλήθηκαν αντίστοιχα σε μεταμόσχευση καρδιάς και ήπατος σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Δότης των οργάνων ήταν ο έμπορος Νίκος Βοσικάκης, 31 χρόνων, ο οποίος σκοτώθηκε σε ταβέρνα του Ηρακλείου Κρήτης από συμπατριώτη του, που πυροβολούσε στον αέρα. Ο πατέρας του θύματος αποφάσισε να δωρίσει τα υγιή όργανα του γιου του, προκειμένου να δώσει ζωή σε συνανθρώπους του.

Η καρδιά και το ήπαρ του δότη μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο νεφρός και ο κερατοειδής χιτώνας στην Αθήνα, στον "Ευαγγελισμό". Στο νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" πραγματοποιήθηκε η μεταμόσχευση καρδιάς στον 48χρονο Αθανάσιο Αγοτζίδη από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έπασχε από διατατική μυοκαρδιοπάθεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της μονάδας μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου, ο λήπτης βρίσκεται σε καλή αιμοδυναμική κατάσταση, με καλή αναπνευστική και νεφρική λειτουργία και σε διαδικασία αποσύνδεσης από τον αναπνευστήρα. Ομαλά εξελίσσεται και η μετεγχειρητική πορεία της 50χρονης Φιλομένης Αναστασιάδου από την Κομοτηνή, στην οποία μεταμοσχεύθηκε το ήπαρ του δότη. Η εγχείρηση έγινε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Ο νεφρός δωρίστηκε χτες στην 40χρονη Κυριακή Κιλικάκη από την Κρήτη. Η λήπτρια, που έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια, ήταν στη "λίστα" για μόσχευμα 4 1/2 χρόνια. Για τον κερατοειδή υπάρχουν δύο υποψήφιοι λήπτες, ένας 45χρονος από τη Θήβα και μία 40χρονη από το Βόλο. Η επιλογή δεν έχει γίνει ακόμη, δεδομένου ότι το μόσχευμα έχει ζωή τρεις έως τέσσερις μέρες.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Μέχρι τις 26 Απρίλη η προθεσμία υποβολής

Λήγει την Παρασκευή 26 Απρίλη 1996 η προθεσμία που έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των αγροτών. Στα πλαίσια αυτά έχουν ήδη σταλεί στις κατά τόπους εφορίες αντίγραφα της υπουργικής απόφασης - που φέτος εκδόθηκε με σημαντική καθυστέρηση - με την οποία καθορίστηκαν οι "αντικειμενικές" τιμές απόδοσης των διαφόρων καλλιεργειών, καθώς και η κατά κεφαλήν εκτρεφόμενου ζώου χρέωση.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, φορολογικές δηλώσεις μέχρι τις 26 Απρίλη υποχρεούνται να υποβάλλουν οι παρακάτω κατηγορίες:

  • Οσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εφόσον εισέπραξαν το 1995 επιδοτήσεις πάνω από 500.000 δρχ. για προϊόντα φυτικής παραγωγής ή πάνω από 750.000 δρχ. για προϊόντα ζωικής παραγωγής.
  • Οσοι πήραν το 1995 καλλιεργητικά δάνεια πάνω από 2 εκατ. δρχ. ή όταν το υπόλοιπο του τραπεζικού τους λογαριασμού αυτής της κατηγορίας στις 31 Δεκέμβρη 1995 υπερέβαινε τα 2 εκατ. δρχ.
  • Οσοι αγρότες έχουν άδεια να πουλάνε αγαθά στις λαϊκές αγορές ή ως πλανόδιοι έμποροι.
  • Οσοι κατέχουν ή καλλιεργούν ορισμένη έκταση γης, καθώς και όσοι εισπράττουν επιστρεφόμενο ΦΠΑ.
  • Οσοι έχουν ακαθάριστο συνολικό εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων πάνω από 50.000 δρχ. το χρόνο.
  • Οσοι αγόρασαν ακίνητα ή ανήγειραν οικοδομή.
  • Οσοι διατηρούν δευτερεύουσα κατοικία ή κατοικούν σε οικοδομή πάνω από 150 τ. μ.
  • Οι αγρότες των οποίων το εισόδημα το 1995 ήταν πάνω από 1 εκατ. δρχ.
Χρήμα με ... ουρά!

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για καταγγελλόμενες εικονικές υπερτιμολογήσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές του υπουργείου Γεωργίας

"Χρήμα με ...ουρά" φαίνεται ότι τσέπωσαν ορισμένοι ιδιώτες με τις παραγωγές τηλεοπτικών εκπομπών για λογαριασμό του υπουργείου Γεωργίας. Πρόκειται για 550 τηλεοπτικές εκπομπές που, μετά από κάποιους διαγωνισμούς -ψευτοδιαγωνισμούς - μαϊμού τις χαρακτηρίζουν άλλοι ενδιαφερόμενοι που έκαναν και ενστάσεις για την ακύρωση τους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα... - η παραγωγή τους ανατέθηκε από το υπουργείο σε συγκεκριμένους ιδιώτες. Οι τελευταίοι, όπως υποστηρίζεται σε επιστολή ενδιαφερομένων προς την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, πληρώθηκαν υπερτιμολογημένες τις τηλεοπτικές εκπομπές που παρέδωσαν στο υπουργείο, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το δημόσιο μεγάλα ποσά, περισσότερα των 500 εκατομμυρίων όπως υπολογίζεται.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Αντώνης Σκυλλάκος με ερώτηση για τον υπουργό Γεωργίας, με την οποία καταθέτουν και υπόμνημα με τις σχετικές καταγγελίες. Εφόσον είναι βάσιμες οι καταγγελίες που περιέχονται - όπως φαίνεται να επιβεβαιώνεται με τα συγκεκριμένα στοιχεία - το δημόσιο, τονίζεται, έχει υποστεί ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών από εικονικές υπερτιμολογήσεις του παραγόμενου έργου. Καλείται ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας να ελέγξει τις σχετικές καταγγελίες για τους "διαγωνισμούς" και να πάρει μέτρα ώστε να προστατευτεί το δημόσιο χρήμα...

Από την προηγούμενη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων της Λέσβου



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ