ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΣΕΒ
Ενταση της επίθεσης στο λαό και στο φόντο «αβεβαιότητες» και αντιθέσεις

Τις εκθέσεις του για την παγκόσμια οικονομία - και την ελληνική - αρχίζει να δημοσιοποιεί σήμερα το ΔΝΤ

AP2010

Τις εκθέσεις του για την παγκόσμια οικονομία - και την ελληνική - αρχίζει να δημοσιοποιεί σήμερα το ΔΝΤ
Με επίκεντρο την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που πραγματοποιείται στις 20 - 22 Απρίλη στην Ουάσιγκτον, συνεχίζονται οι διεργασίες και τα παζάρια αναφορικά με το υπό διαμόρφωση σχέδιο της αντιλαϊκής πολιτικής για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018, καθώς επίσης και για το ζήτημα της διαχείρισης του κρατικού χρέους, γύρω από το οποίο αναθερμαίνονται οι κόντρες του ΔΝΤ με την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης.

Σε αυτό το σκηνικό ο ΣΕΒ, στο μηνιαίο δελτίο με τίτλο «Να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας!», χαρακτηριστικά τονίζει: «Τυχόν καθυστερήσεις θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις όσον αφορά την ομαλή έξοδο στις αγορές και, κατ' επέκταση, τη διαφύλαξη της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η ανάγκη για εξάλειψη της αβεβαιότητας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής τους επόμενους μήνες ενισχύεται ακόμη περισσότερο και από την περιρρέουσα διεθνή πολιτική και οικονομική αστάθεια». Οι εγχώριοι βιομήχανοι συνεχίζουν να διαβλέπουν ρυθμούς ανάκαμψης για το 2018, που όμως συνοδεύονται με «αστερίσκους» και «αβεβαιότητες». Οπως λένε, «ο κίνδυνος εμφάνισης ενός νέου κύκλου αβεβαιότητας είναι υπαρκτός, όσο παραμένουν ασαφείς οι συνθήκες μεταμνημονιακής επιτήρησης και, ενδεχομένως, της ελάφρυνσης του χρέους».

Η αντιλαϊκή «σκυτάλη» στο ΔΝΤ

Σήμερα, εξάλλου, η πλευρά του ΔΝΤ ξεκινά το κύκλο της δημοσιοποίησης των εκθέσεων με τις προβλέψεις για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, αναμένονται οι προβλέψεις του ιμπεριαλιστικού οργανισμού σχετικά με τους ρυθμούς του ΑΕΠ για το 2018 - 2019, που με τη σειρά τους θα έρθουν να σηματοδοτήσουν και τις εκτιμήσεις αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Η έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται να κατεβάσει την πρόβλεψη για ανάκαμψη του ελληνικού ΑΕΠ μόλις στο 2% για το 2018 (από 2,6% στην προηγούμενη έκθεση) και μάλιστα χαμηλότερα από τις «Εαρινές Προβλέψεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2,5%).

Σε κάθε περίπτωση, το χαμήλωμα του «πήχη» ως προς τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάκαμψης θα ανοίξει τη συζήτηση για την περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 (ταυτόχρονα με την κατακρεούργηση των συντάξεων) αντί για το 2020, καταπώς προβλέπεται και στο συμπληρωματικό μνημόνιο της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη.

Διελκυστίνδα για το κρατικό χρέος

Στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ θα τεθεί και το ζήτημα του ελληνικού κρατικού χρέους. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς, επανέφερε τις πάγιες θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι «θα πρέπει η Αθήνα να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, που θα αναδεικνύει προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, και μετά θα συζητήσουμε μαζί τα επόμενα βήματα».

Πρόκειται για το υπό διαμόρφωση σχέδιο της λεγόμενης «αναπτυξιακής στρατηγικής», πρόπλασμα του οποίου έχει παραδώσει η κυβέρνηση στους «θεσμούς», ενώ βέβαια οι συζητήσεις και οι «επεξεργασίες» συνεχίζονται, με κατεύθυνση την εφαρμογή συγκεκριμένων ποσοτικών και «ποιοτικών» αντιλαϊκών στόχων και χρονοδιαγραμμάτων.

Αλλωστε, όπως ήδη έχει διαμηνύσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), «η αναπτυξιακή στρατηγική θα έχει αντίκτυπο και στην ανάλυση βιωσιμότητας του κρατικού χρέους», που με τη σειρά του επίσης αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Μπαράζ κατασχέσεων για «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών...

Καταιγιστικούς ρυθμούς προσλαμβάνουν παράλληλα οι κατασχέσεις, οι εκβιασμοί και οι απειλές απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους και τα άλλα χαράτσια προς το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ενώ το επόμενο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αφορά στην εφαρμογή της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης αναφορικά με τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για τα χρέη προς τον κρατικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, που ξεκινούν από τα τέλη Απρίλη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που αφορούν στο μήνα Φλεβάρη του 2018:

  • Η μάζα των ληξιπρόθεσμων χρεών διογκώθηκε στη διάρκεια του μήνα κατά 1,9 δισ. ενώ για το Α' δίμηνο (Γενάρης - Φλεβάρης) φτάνουν σε 2,6 δισ. ευρώ.
  • Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν σε 1.088.696 από 1.067.857 το Γενάρη του 2018. Δηλαδή, οι λίστες «αυγάτισαν» κατά 20.839 νέες κατασχέσεις, αριθμός που ισοδυναμεί με περισσότερες από 860 κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα.
  • Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, έφτασαν το Γενάρη τα 1,73 εκατομμύρια!

Βέβαια, το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα από τα παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη αποτελείται από «φέσια» και μεγάλα επιχειρηματικά «κανόνια» και πλέον θεωρείται οριστικά ξεγραμμένο. Σε αυτό το φόντο, η επίθεση και οι εκβιασμοί κλιμακώνονται στη μεγάλη μάζα των λαϊκών νοικοκυριών που εμφανίζονται να χρωστούν μικρά ποσά.

...συνέχεια ματωμένων πλεονασμάτων

Με μόνιμη «επωδό» την παραγωγή υπερ-πλεονασμάτων συνεχίζεται και η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, με «μόνιμες σταθερές» τη διαρκή συμπίεση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών και την ενίσχυση της φοροληστείας.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το Α' τρίμηνο (Γενάρης - Μάρτης) του 2018 εμφανίζουν τα εξής:

-- Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 11,7 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 12,8 δισ. ευρώ πέρυσι, είναι δηλαδή κατακρεουργημένες κατά 1 δισ. ευρώ!

Το ύψος των κρατικών δαπανών ανά κατηγορία θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα, ωστόσο δεδομένη είναι η κατακρεούργηση των κονδυλίων που αφορούν ακόμη και σε στοιχειώδεις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας...

-- Το σύνολο των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) εμφανίζεται στα 11 δισ. ευρώ, διογκωμένα κατά 286 εκατ. σε σχέση με πέρυσι, αλλά με «υστέρηση» ύψους 361 εκατ. σε σχέση με το στόχο. Σε κάθε περίπτωση, παρά τα διαδοχικά μέτρα της φοροληστείας απέναντι στο λαό, εμφανίζονται ρυθμοί «κόπωσης», εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια.

-- Το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται σε 2,3 δισ. ευρώ, από 1,07 δισ. πέρυσι.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σήμερα Τρίτη, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 20.00, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ