ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2018
Σελ. /28
Αυθόρμητα

Παρά το γεγονός ότι πέρασαν 10 μέρες από την υποτιθέμενη επίθεση με χημικά στην Αν. Γκούτα, κανένα από το κράτη που οργάνωσαν την πολεμική επιχείρηση στη Συρία, ούτε κανένας από τους συμμάχους τους, που ομόφωνα στήριξαν τις πυραυλικές επιδρομές, δεν έχει παρουσιάσει έστω και ένα στοιχείο που να αποδεικνύει τις καταγγελίες τους για χρήση χημικών από τον συριακό στρατό. Μέχρι και οι δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν στην επίθεση ενάντια στη Συρία, επικαλούνται ακόμα και σήμερα «αναφορές» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ΜΚΟ! Αυτό, βέβαια, σε τίποτα δεν εμποδίζει τα αστικά κόμματα και ΜΜΕ στην Ελλάδα να υιοθετούν και να ξεπλένουν ένα προς ένα τα προσχήματα με τα οποία εξαπολύθηκε η επίθεση το ξημέρωμα του Σαββάτου ενάντια στη Συρία. Αλλωστε, και με τον πλέον επίσημο τρόπο, η Ελλάδα αναγνώρισε στο ΝΑΤΟ την «αναγκαιότητα» της ιμπεριαλιστικής επίθεσης, υιοθετώντας τα ...ανύπαρκτα στοιχεία των συμμάχων της. Και δεν είναι μόνο αυτό. Τα ρεπορτάζ των περισσότερων χτεσινών εφημερίδων θύμιζαν πολεμικό ανακοινωθέν των ΗΠΑ, με φωτογραφίες από δορυφόρους και «ρεπορτάζ» που επιδείκνυαν την επιτυχία τις αμερικανοΝΑΤΟικής επίθεσης και τα «χειρουργικά χτυπήματα στα εργαστήρια και τις αποθήκες των χημικών», ενώ περίσσεψαν χαρακτηρισμοί όπως «ο δικτάτορας Ασαντ», «τα εγκλήματα του καθεστώτος» και άλλα παρόμοια, που αθωώνουν αυτούς που οργάνωσαν και εκτέλεσαν την πυραυλική επίθεση, κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ένταση στην περιοχή. Στα πεδία των μαχών, οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί παίρνουν από κοντά και «δημοσιογραφικό προσωπικό», για να αναμεταδίδουν σε πρώτο χρόνο την προπαγάνδα τους. Εδώ, το ίδιο σύστημα λειτουργεί σχεδόν αυθόρμητα...

Εφησυχασμός...

Επιχείρηση «τρίχες κατσαρές». Κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η θεματολογία της συντριπτικής πλειοψηφίας των χτεσινών φύλλων των αστικών εφημερίδων, των πρώτων εκδόσεων που κυκλοφόρησαν μετά το χτύπημα των ΗΠΑ στη Συρία. Η επιλογή των κύριων θεμάτων στα πρωτοσέλιδα είναι χαρακτηριστική: Για το νόμο Κατσέλη, για το πόσο κοστίζει το ταξίδι των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρόδο, για την απλή αναλογική στις τοπικές εκλογές, για προσλήψεις που κάνει η κυβέρνηση, για τα εσωκομματικά της ΝΔ κ.λπ. Ούτε πόλεμος, ούτε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ούτε βομβαρδισμοί! Μπορεί λοιπόν να ήταν δύσκολο, αλλά το έκαναν κι αυτό: Εψαξαν να βρουν ό,τι πιο «ξεκάρφωτο» υπάρχει σε σχέση με την επιδρομή στη Συρία και την ελληνική εμπλοκή, για να υπηρετηθεί ο εφησυχασμός, το «δεν τρέχει τίποτα».

... με κάθε τρόπο

Αλλά κι εκεί που η επέμβαση έγινε πρωτοσέλιδο, όπως για παράδειγμα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», διαβάζοντας κανείς το σχετικό ρεπορτάζ σχηματίζει την εικόνα ότι στη Συρία έπεσαν μερικές ...πασχαλιάτικες στρακαστρούκες για καμιά ώρα κι επομένως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ολοι λοιπόν ζυγισμένοι - στοιχισμένοι στο «αφήγημα» της κυβέρνησης και της αστικής τάξης. Οτι τα χτυπήματα ήταν «χειρουργικά», ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι η Ελλάδα δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στις επικίνδυνες εξελίξεις. Επομένως, γιατί να αντιδράσει κανείς στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα; Αν όλα αυτά συνδυαστούν με το γεγονός ότι οι περισσότερες χτεσινές εφημερίδες έγραψαν ελάχιστα ή καθόλου, «θάβοντας» ουσιαστικά τις μαζικές κινητοποιήσεις του ΚΚΕ στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, σχηματίζεται η πλήρης εικόνα του κλίματος που θέλουν να καλλιεργήσουν.

Φτερούγα

Διαβάζουμε στον Τύπο ότι οι ΗΠΑ, που «κατεβάζουν» το αεροπλανοφόρο «Harry Truman» στη Μεσόγειο, ζητούν τη συνδρομή χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στην περιοχή για να το συνοδεύσουν στο ...θεάρεστο έργο των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων στη Συρία. Μάλιστα, όπως γράφτηκε, η συμβολή της Ελλάδας στη συνοδεία του αεροπλανοφόρου, κατά πάσα πιθανότητα με ένα υποβρύχιο, θεωρείται ήδη δεδομένη, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η Τουρκία, για υποστήριξη με δικά της μέσα. Ειδήσεις σαν κι αυτή κάνουν «φύλλο και φτερό» τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «μη συμμετοχής» της Ελλάδας στις επιχειρήσεις και στους σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Κι όχι μόνο αυτό. Την ίδια στιγμή που κλιμακώνονται οι τουρκικές αμφισβητήσεις στο Αιγαίο, Ελλάδα και Τουρκία συμπράττουν κάτω από τη φτερούγα του ΝΑΤΟ, για να συνοδεύσουν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην επιδρομή του ενάντια στη Συρία. Τι έχουν να πουν για όλα αυτά οι κάθε λογής «τουρκοφάγοι», κυβερνητικοί και μη, που καλούν σε «εθνικά μέτωπα» και σε «συναίνεση» για να αντιμετωπιστεί η «εξ ανατολών» επιθετικότητα, αλλά δεν βγάζουν άχνα για το ΝΑΤΟ, όπου Ελλάδα και Τουρκία συνεργάζονται ως «σύμμαχοι» στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, παρά τον μεταξύ τους ανταγωνισμό; Και με δεδομένη τη «σύσταση» Στόλτενμπεργκ, που καλύπτει την τουρκική επιθετικότητα και καλεί Ελλάδα και Τουρκία «να τα βρουν μεταξύ τους», τι έχουν να πουν όσοι υποστηρίζουν ότι με την αναβάθμιση της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ κατοχυρώνονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τα σύνορα, η ειρήνη, η «ασφάλεια» και η «σταθερότητα» στην περιοχή;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1521 Αφορίζεται ο Μαρτίνος Λούθηρος, ο θεολόγος που 4 χρόνια πριν είχε θυροκολλήσει στην εξώπορτα του Μητροπολιτικού Ναού της Βιτεμβέργης τις περιβόητες 95 Θέσεις του, με τις οποίες εναντιωνόταν στον Παπισμό, εισάγοντας τον Προτεσταντισμό.

1790 Πεθαίνει ο Αμερικανός πολιτικός και εφευρέτης Βενιαμίν Φραγκλίνος, ένας από τους συντάκτες της Διακήρυξης της Ελευθερίας της Αμερικανικής αστικής Επανάστασης του 1776.

1897 Ο ελληνικός στρατός σημειώνει στο Βελεστίνο τη μοναδική νίκη του κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, που έληξε με ήττα της Ελλάδας και την υπαγωγή της στον Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο.

1917 Ο Β. Ι. Λένιν συντάσσει έκθεση πάνω στο θέμα «Τα καθήκοντα του προλεταριάτου στη δοσμένη επανάσταση», γνωστή και ως «Θέσεις του Απρίλη». Οι Θέσεις αυτές εγκρίθηκαν στην 7η Πανρωσική Συνδιάσκεψη του Κόμματος, στις 29 Απρίλη στην Πετρούπολη, δίνοντας στο μπολσεβίκικο κόμμα και στο ρωσικό προλεταριάτο σχέδιο πάλης για τη σοσιαλιστική επανάσταση.

1923 Συνέρχεται στη Μόσχα το 12ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκοι). Το Συνέδριο καταπιάστηκε με ζητήματα που είχαν να κάνουν με τη στερέωση της σοβιετικής εξουσίας και τα προβλήματα της παραπέρα ανάπτυξης της σοβιετικής οικονομίας. Εκτιμήθηκε πως η Νέα Οικονομική Πολιτική δημιουργούσε έδαφος για παρεκκλίσεις από τη γραμμή του Κόμματος. Ιδιαίτερα επικίνδυνες ήταν εκείνες που έφερναν το σοβιετικό κράτος αντιμέτωπο με την εργατική τάξη και το Κόμμα με το κράτος.

1925 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κορέας.

1927 Συνέρχεται το Α' Συνέδριο των Εργαζόμενων Νέων της Αθήνας και του Πειραιά, με βασικό θέμα την εξέταση των προβλημάτων τους και τη διατύπωση των άμεσων πολιτικών και οικονομικών διεκδικήσεών τους. Οι «Αρχειομαρξιστές» (τροτσκιστές), επιχειρώντας να διαλύσουν το Συνέδριο, επιτέθηκαν με σουγιάδες τραυματίζοντας αρκετούς συνέδρους. Ωστόσο, οι νέοι εργάτες κατάφεραν να αποκρούσουν την επίθεση, πετώντας έξω τους «Αρχειομαρξιστές».

1944 Ο ΕΛΑΣ διαλύει την αστική στρατιωτική οργάνωση της ΕΚΚΑ («Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση»), του συνταγματάρχη Δ. Ψαρρού. Η οργάνωση αυτή, που είχε συσπειρώσει στις γραμμές της πλειάδα αντικομμουνιστικών στοιχείων, ανέπτυξε δράση κατά του ΕΛΑΣ (με την υποδαύλιση των Βρετανών και της ντόπιας αστικής τάξης, που έβλεπαν την ΕΚΚΑ ως βασικό αντιστάθμισμα στον ΕΛΑΣ στην περιοχή της Ανατολικής Στερεάς), ενώ στελέχη της συνεργάζονταν και με τις δυνάμεις Κατοχής.

1956 Το Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών Κομμάτων (Κομινφόρμ) ανακοινώνει τη διάλυσή του. Είχε ιδρυθεί το 1947, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό στο συντονισμό του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος που είχε επέλθει με την αυτοδιάλυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1943.

1961 Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με Οσκαρ για το τραγούδι του «Τα παιδιά του Πειραιά», που έγραψε για την ταινία «Ποτέ την Κυριακή».

1964 Ξεκινά μυστικά η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Λίγες μέρες αργότερα (23-29/4/1964) ξεσπούν συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

1993 Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο Τουργκούτ Οζάλ, Πρόεδρος της Τουρκίας από το 1989.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org