ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ
Επικίνδυνο ιμπεριαλιστικό σχέδιο

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα στο Συμβούλιο της ΕΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση των Τσέχων νέων κομμουνιστών ενάντια στην «ασπίδα»
Από παλιότερη κινητοποίηση των Τσέχων νέων κομμουνιστών ενάντια στην «ασπίδα»
Ερώτηση προς το Συμβούλιο της ΕΕ κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, σχετικά με την απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, για την εγκατάσταση συστήματος «αντιπυραυλικής άμυνας» των ΗΠΑ σε εδάφη της Πολωνίας και της Τσεχίας, καταγγέλλοντας αυτήν την απόφαση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της νέας κούρσας εξοπλισμών που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή, για το γεωστρατηγικό έλεγχο και τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Τούσσας στην Ερώτησή του, «η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 04.04.2008, αποφάσισε την εγκατάσταση του συστήματος "αντιπυραυλικής ασπίδας" των ΗΠΑ, στο έδαφος της Πολωνίας και της Τσεχίας και την επέκτασή του με τη συμμετοχή και άλλων κρατών - μελών της ΕΕ. Η τυχοδιωκτική αυτή ενέργεια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ανοίγει νέα κούρσα εξοπλισμών, οξύνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις στην περιοχή και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τους λαούς ολόκληρης της Ευρώπης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τα επιθετικά αυτά σχέδια έχουν συναντήσει τη μαζική αντίδραση του πολωνικού και τσέχικου λαού και την αποφασιστική καταδίκη του ευρωπαϊκού και διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού και φιλειρηνικού κινήματος».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ερωτά το Συμβούλιο, αν καταδικάζει «την απόφαση των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, για την υλοποίηση του άκρως επικίνδυνου αυτού σχεδίου, παρά την αντίδραση και τις κινητοποιήσεις του πολωνικού, του τσέχικου και γενικά των ευρωπαϊκών λαών στο σύνολό τους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Απαράδεκτη η απαγόρευση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας

Το ζήτημα έθεσε ο αντιπρόεδρος του ΚΚΡΟ και του Ρωσικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ο Ιβάν Μέλνικοφ, Α' αντιπρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας, μιλώντας στις 14 Απρίλη στη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατήγγειλε μεταξύ άλλων την απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας (ΚΕΝ). Οπως είπε ο Ι. Μέλνικοφ «πρόσφατα στην καρδιά της Ευρώπης είδαμε να αναβιώνει ο αντικομμουνισμός των σπηλαίων, στο πνεύμα των χειρότερων ημερών του μακαρθισμού. Λόγος γίνεται για την απόφαση δικαστηρίου της Πράγας με την οποία τίθεται εκτός νόμου η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας».

Ο Ι. Μέλνικοφ υποστήριξε στην παρέμβασή του πως το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε για την απαγόρευση της ΚΕΝ Τσεχίας, ότι δηλαδή αυτή τάσσεται υπέρ της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, είναι προσχηματικό και πως ο πραγματικός λόγος της απαγόρευσης είναι η πλατιά δράση που ανέπτυξε η ΚΕΝ Τσεχίας ενάντια στην εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Τσεχία.

«Η νεολαία της Τσεχίας δικαιολογημένα αντιδρά», συνέχισε ο Ι. Μέλνικοφ, «αφού η κυβέρνηση πεισματικά αρνείται να επιτρέψει το δημοκρατικό δικαίωμα για δημοψήφισμα για ένα ζήτημα που θίγει τα θεμελιακά δικαιώματα των πολιτών της Τσεχίας. Είναι όμως αδιανόητο το γιατί η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρώπης δεν αντιδρά σ' αυτήν την πρωτοφανή παραβίαση των δικαιωμάτων των Τσέχων πολιτών], κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΡΟ.

ΚΚΕ
Καταγγέλλει την επιχείρηση εκφοβισμού νέου στην Κροατία

Παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου

Την απρόκλητη επιχείρηση τρομοκρατίας και εκφοβισμού από τη μυστική αστυνομία της Κροατίας σε βάρος μέλους της κροατικής οργάνωσης νεολαίας «Ενωση Νεολαίας SOS», με την αιτιολογία ότι είχε στην κατοχή του αφίσες του Διεθνούς Καραβανιού Αλληλεγγύης που διοργάνωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Δημοκρατικών Νεολαιών, κατήγγειλε με ερώτησή της προς το Συμβούλιο της ΕΕ η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην ερώτησή της, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι «πριν από λίγες ημέρες, οι αρχές της Κροατίας, χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ, προέβησαν σε πράξεις εκφοβισμού, έρευνας κατ' οίκον και ανάκρισης του νεολαίου Vinco Draca, μέλους της οργάνωσης "Ενωση Νεολαίας SOS", με την αιτιολογία ότι είχε στην κατοχή του αφίσες του Διεθνούς Καραβανιού Αλληλεγγύης, που διοργάνωσε η ΠΟΔΝ από τις 3-6.4.2008, σε βαλκανικές πρωτεύουσες, με τη συμμετοχή πολλών κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων νεολαίας. Ως λόγο, για την ωμή καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, οι κροατικές αρχές επικαλέστηκαν την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπους στην Κροατία».

Η Δ. Μανωλάκου καλεί το Συμβούλιο να απαντήσει αν καταδικάζει «τέτοιου είδους ενέργειες που στοχεύουν να τρομοκρατήσουν και να εμποδίσουν την πολιτική δράση της προοδευτικής νεολαίας και καταπατούν βάναυσα τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των νέων».

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τριβές προκαλεί το «μέλλον» με την ΕΕ

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η Ρωσία προειδοποίησε χτες την ΕΕ να μην προχωρήσει σε αντικατάσταση της αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK) με την ανάπτυξη της «EULEX» παρά μόνον εάν: α) αποδεχτεί κάτι τέτοιο η Σερβία και β) αποσαφηνιστεί το Κοσσυφοπέδιο ως αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας...

Την παραπάνω προειδοποίηση απηύθυνε χτες ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι ο μόνος τρόπος για να σημειωθεί πραγματική πρόοδος στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου είναι η επανάληψη της διαπραγμάτευσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο Ρώσος διπλωμάτης, η ανάπτυξη της EULEX στο Κοσσυφοπέδιο με παραβίαση της απόφασης 1244 του ΟΗΕ «είναι μεγάλο λάθος».

Το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα απέρριψε την υπογραφή προενταξιακής συμφωνίας «Σταθεροποίησης και Σύνδεσης» με την ΕΕ, εκτός και εάν υπάρξει, όπως εξήγησε, σαφής αναφορά παραμονής του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία. Ο ίδιος επέκρινε τον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, επειδή επιδιώκει την υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΕ πριν από τις εκλογές της 11ης Μάη (στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 τρέχοντος μηνός). Το πρόσχημα του Τάντιτς είναι ότι η συμφωνία δε σχετίζεται με το Κοσσυφοπέδιο, αλλά με την οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας...

Παράλληλα, ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος», προκάλεσε τον Πρόεδρο Τάντιτς να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την ΕΕ, «αφού είναι τόσο καλή και εγγυάται τη διατήρηση του Κοσσυφοπεδίου εντός της Σερβίας»...

  • Ο νέος εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία δήλωσε πως δεν ανακάλυψε αποδείξεις για λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε το 2002 και το 2003, με αφορμή πληροφορίες στο πρόσφατο βιβλίο της προκατόχου του, Κάρλα Ντελ Πόντε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Να καταδικαστεί η δίωξη

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, καταδικάζει την απαγόρευση της λειτουργίας της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας και σημειώνει:

«Το δικαστήριο της Πράγας επικύρωσε τελικά την Τετάρτη 19/3/2008 την απόφαση της κυβέρνησης της Τσεχίας (Οκτώβρης 2006) να απαγορευτεί η λειτουργία της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας. Το επιχείρημα είναι ότι: "το καταστατικό της διακηρύσσει την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής"!

Η δίωξη αυτή αποτελεί συνέχεια και εφαρμογή του "αντικομμουνιστικού μνημονίου" που οι λαοί, καθολικά, καταδίκασαν.

Η δίωξη της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και οργάνωσης, η ποινικοποίηση της κάθε άποψης και δράσης που δε σκύβει το κεφάλι στις αξίες της αγοράς και του κεφαλαίου και που παλεύει για μια κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, στόχο έχει να κτυπήσει συνολικά τα πολιτικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, τους αγώνες και το συνδικαλισμό.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους καθηγητές να εκφράσουν έμπρακτα και με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους, να δηλώσουν απερίφραστα την εναντίωσή τους στην απαγόρευση της λειτουργίας της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας και να απαιτήσουν την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης αυτής απαγόρευσης.

Καλούμε, τέλος, την εληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να καταδικάσουν αυτή την αντιδημοκρατική απόφαση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ