ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
«Εσβησε» η καπνοκαλλιέργεια
  • Από 17.500 στρέμματα που καλλιεργούνταν κάθε χρόνο μέχρι το 2004, πέρσι καλλιεργήθηκαν μόλις 52!
  • Κάλεσμα αντίστασης στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ απηύθυνε η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ

Κάλεσμα προς τους καπνοκαλλιεργητές και τους άλλους μικρούς και φτωχούς παραγωγούς που βρίσκονται προ των πυλών του οριστικού ξεκληρίσματος, να συνταχθούν με την αγωνιστική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, απηύθυνε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Νομαρχιακή Επιτροπή Καρδίτσας του Κόμματος.

Ο Κ. Θεοδωρίδης, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου, αναφέρθηκε στις αρνητικότατες εξελίξεις που διαγράφονται για τον αγροτικό κόσμο, τονίζοντας ότι σήμερα «χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται σε πραγματική δοκιμασία. Ολα τα αγροτικά προϊόντα, όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας δέχονται ισχυρά πλήγματα. Καλλιέργειες εξαφανίζονται και άλλες περιορίζονται δραστικά. Η ΚΑΠ της ΕΕ οδηγεί σε μείωση της παραγωγής, σε περιορισμό των επιδοτήσεων, στην κολιγοποίηση τους χιλιάδες αγρότες».

Αναφερόμενος στην περίπτωση της καπνοκαλλιέργειας, είπε ότι στο νομό Καρδίτσας καλλιεργούνταν κατά την περίοδο 2002 -2004 κατά μέσο όρο 17.750 στρέμματα ετησίως. Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, η καλλιέργεια έπαψε να υφίσταται, μια και το 2006 καλλιεργήθηκαν 97 στρέμματα και το 2007 μόνον 52 στρέμματα. Παράλληλα, οι καπνοπαραγωγοί στον νομό από 1.000 που ήταν την περίοδο 2002-2005, το 2006 μειώθηκαν σε 7, το 2007 περιορίστηκαν στους 4 και για φέτος δεν προβλέπεται ούτε ένας!

«Αυτή η εξέλιξη, σημείωσε, έχει αντίκτυπο και στην οικονομία του νομού μας, αφού μηδενίστηκε η παραγωγή μιας από τις βασικότερες καλλιέργειες. Η υποδομή της καπνοκαλλιέργειας (φούρνοι, ξηραντήρια κλπ.) αχρηστεύτηκε. Χίλιες οικογένειες βρίσκονται σε αναζήτηση απασχόλησης. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της αποσύνδεσης της επιδότησης από την παραγωγή σε συνδυασμό με τις χαμηλές εμπορικές τιμές, ενώ τα δεινά των καπνοπαραγωγών θα έχουν και συνέχεια, αφού μετά το 2010 θα εισπράττουν το 50% της επιδότησης που δικαιούνται. Το άλλο 50% θα οδηγηθεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, σε αγροτουριστικά έργα ορεινών και ημιορεινών περιοχών».

Ο Κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ που εφαρμόζει αυτή την καταστροφική πολιτική αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισε αυτούς τους κανονισμούς. «Σήμερα ,όμως, συνέχισε, για να καλμάρει την οργή των καπνοπαραγωγών, κάνει προτάσεις, υποβάλλει ερωτήσεις στο ευρωκοινοβούλιο αλλά τελικά εμπαίζει τους καπνοπαραγωγούς. Ο Συνασπισμός βλέπει μόνον την ανικανότητα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσουν τη νέα ΚΑΠ, κλείνει τα μάτια του στην αντιαγροτική καταστροφική για τους μικρομεσαίους αγρότες πολιτική της ΕΕ, που εξαλείφει καλλιέργειες και ξεκληρίζει αγρότες. Τεράστιες είναι οι ευθύνες και των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ - ΚΑΠΝΙΚΗΣ που συνειδητά όλα αυτά τα χρόνια αποπροσανατόλιζαν τους καπνοπαραγωγούς, πιέζοντας για ολική αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή, αν και γνώριζαν ότι θα αποδεκατίσει την καπνοκαλλιέργεια».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ καλεί τους καπνοπαραγωγούς και όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, να απορρίψουν την καταστροφική πολιτική που χαράσσει η ΕΕ και να αγωνιστούν για τον Παραγωγικό Αγροτικό Συνεταιρισμό ώστε αυτοί με την αμέριστη βοήθεια του κράτους να παράγουν και να διαθέτουν τον μόχθο τους χωρίς τη ληστρική δράση των μονοπωλίων. Τέτοιος συνεταιρισμός μπορεί να γίνει μόνον στο πλαίσιο της Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας.

ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Μεθοδεύσεις για νέα μείωση της επιδότησης

Υποκριτική η ταύτιση της αντικαπνιστικής εκστρατείας με την αντικαπνική πολιτική, τόνισε στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου

Νέες περικοπές στις επιδοτήσεις των καπνοπαραγωγών μεθοδεύονται σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου συζητήθηκε έκθεση του ευρωβουλευτή Berlato Sergio για την τροποποίηση του Κανονισμού 1782/2003, σχετικά με τη μεταβίβαση ενισχύσεων για τον καπνό στο Κοινοτικό Ταμείο Καπνού, που αφορά στην αντικαπνιστική εκστρατεία. Στην έκθεσή του μεταξύ άλλων προτείνει την περικοπή του 6% της ενίσχυσης για τους καπνοπαραγωγούς και μεταφορά του, για την περίοδο 2009-2012, στο Κοινοτικό Ταμείο Καπνού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην ανάδειξη των επιβλαβών επιπτώσεων της κατανάλωσης καπνού.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ανέδειξε την υποκρισία των νέων περικοπών, αφού σκόπιμα ταυτίζουν την αντικαπνιστική εκστρατεία με την αντικαπνική πολιτική, για να βάλουν στο περιθώριο την καπνοκαλλιέργεια και τους καπνοπαραγωγούς.

Οπως τόνισε, «είναι άδικο, αντιφατικό, αντιεπιστημονικό και αποπροσανατολιστικό να ταυτίζεται η αντικαπνιστική εκστρατεία με την αντικαπνική πολιτική της ΕΕ. Είναι συνειδητή επιλογή κατά των καπνοπαραγωγών, για να εξοστρακιστούν από την καλλιέργεια, αν και είναι γνωστό ότι καλλιεργούν σε φτωχά, ημιορεινά εδάφη, όπου εναλλακτικά δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καλλιέργεια. Ηδη στην Ελλάδα η καπνοκαλλιέργεια έχει μειωθεί κατά 70%. Ο στόχος για το "πετσόκομμα" των επιδοτήσεων, είναι να μεταφερθούν οι πόροι στις πολιτικές της ΕΕ περί τρομοκρατίας. Δηλαδή ενάντια στους διαμαρτυρόμενους για την άγρια αντιλαϊκή ευρωπαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στις χώρες - μέλη, βαφτίζοντας τους διαμαρτυρόμενους τρομοκράτες».

Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ακόμα: «Είναι επίσης αστείο να θεωρούνται τα παραγόμενα καπνά στην ΕΕ βλαβερά για την υγεία και να τιμωρούνται οι καπνοκαλλιεργητές, ενώ τα εισαγόμενα είναι υγιεινά! Την υποκρισία επιβεβαιώνουν τα ίδια τα στοιχεία της Κομισιόν, που αναφέρουν ότι δε μειώθηκε η κατανάλωση τσιγάρων, αλλά οι ανάγκες καλύφτηκαν από εισαγωγές από τρίτες χώρες, συνολικού όγκου 1,2 δισ. ευρώ. Εμείς, αυτό που θεωρούμε αναγκαίο σε αυτή τη φάση, είναι η κατάργηση της διάταξης που από το 2010 μεταφέρει το 50% των άμεσων ενισχύσεων για τους αγρότες στο δεύτερο πυλώνα, που είναι για τους επιχειρηματίες. Απαιτούμε τη διακοπή των παρακρατήσεων από τις επιδοτήσεις για να συνεχιστεί η καπνοκαλλιέργεια, αφού οι ανάγκες στην ΕΕ είναι πάνω από το 70% και καλύπτονται από εισαγωγές».

Καταλήγοντας η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: «θεωρούμε αναγκαία τη σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, αποτελώντας οργανικό κομμάτι των ελάχιστων εγγυημένων τιμών που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής κάθε ποικιλίας».

ΑΤΤΙΚΗ
Την οραματίζονται ως... διεθνές επιχειρηματικό κέντρο

Την ανάδειξη της Αττικής σε διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, με την περαιτέρω ενίσχυση του εμποροβιομηχανικού και τουριστικού κεφαλαίου, επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ. Για το σκοπό αυτό προτίθεται να αξιοποιήσει τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2007 - 2013, οι οποίες για την περιφέρεια της Αττικής, προβλέπεται να ανέλθουν στα 6,6 δισ. ευρώ.

Αυτά προκύπτουν από χτεσινή ομιλία του υφυπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, σε ημερίδα που έγινε με θέμα την παρουσίαση του περιφερειακού προγράμματος Αττικής. Πρόγραμμα το οποίο εντάσσεται οργανικά στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) της περιόδου 2007 - 2013. Για το σύνολο των 8 τομεακών και 5 περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, προβλέπεται να διατεθούν σε όλη την επικράτεια 39,5 δισ. ευρώ. Αν λάβουμε υπόψη ότι με βάση τα κοινοτικά κριτήρια επιλεξιμότητας των περιοχών που χρήζουν οικονομικής ενίσχυσης, το κατά κεφαλή εισόδημα της Αττικής είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό που λαμβάνεται ως βάση για να ενισχυθεί μια περιφέρεια, τα 6,6 δισ. ευρώ είναι μια γενναία χρηματοδοτική ένεση προς το κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο Λεκανοπέδιο, προκειμένου το τελευταίο να αναδειχτεί σε διεθνές επιχειρηματικό κέντρο...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οχι στους παραγωγούς καπνού

Κατηγορηματικά αρνητική εμφανίζεται η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Μ. Φ. Μπόελ στο άνοιγμα εκ νέου συζήτησης σχετικά με το θέμα των επιδοτήσεων των καπνοκαλλιεργητών, όπως έγινε χτες γνωστό. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η επίτροπος είπε ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ούτε έχει δώσει στην Επιτροπή εντολή να τροποποιήσει το βασικό κοινοτικό κανονισμό, που ψήφισε το Συμβούλιο τον Απρίλη του 2004. Σημειώνουμε ότι από 1/1/2010 η ενιαία ενίσχυση που εισπράττουν σήμερα οι καπνοκαλλιεργητές θα περικοπεί κατά το ήμισυ και το άλλο μισό των κονδυλίων θα μεταφερθούν στα λεγόμενα προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ