ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Επεσαν για τη ζωή

(5ος Τόμος Μαρτυρολόγιο)

ΥΠΑΡΧΟΥΝ μερικά βιβλία, που είναι ασήκωτα.

Οχι, ας μην πάει ο νους στο βάρος τους. Μιλάμε για εκείνα που με λόγο λιτό, λόγο σεμνό παρουσιάζουν την αμέτρητη και υπέρτατη προσφορά των χιλιάδων ηρώων που «βάδισαν στο θάνατο για χάρη της ζωής».

Ο ΛΟΓΟΣ σήμερα για το νέο τόμο (τον 5ο) του Μαρτυρολογίου που η έκδοσή του συμπίπτει με τα 60χρονα του ηρωικού Δεκέμβρη του 1944.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ μάχη του λαού της Αθήνας και του Πειραιά, που κράτησε 33 μερόνυχτα. Κι όπως υπογραμμίζει το βιβλίο, δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Ούτε πάλι ήταν ένα μικρό, ασήμαντο επεισόδιο, που μπορούσε να μην είχε γίνει όπως ξετυλίχτηκαν τα γεγονότα.

ΗΤΑΝ η συνέχεια της υπονομευτικής δράσης των Αγγλων σε όλη τη διάρκεια της χιτλεροφασιστικής Κατοχής. Ο αγγλικός ιμπεριαλισμός επιδίωξε την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος στην Ελλάδα εγκαθιστώντας τα πειθήνια δικά τους όργανα, τους Γλύξμπουργκ και τους αστούς πολιτικούς.

Ο ΠΕΜΠΤΟΣ Τόμος εκτός από τους πίνακες νεκρών, των εκτελεσμένων, προτάσσει μια βασική συνοπτική εξιστόρηση ολόκληρης της κατοχικής περιόδου, όπως διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, φωτίζοντας ιδιαίτερα τις δολοπλοκίες και τις εχθρικές ενέργειες των Αγγλων και του παλαιού πολιτικού κόσμου, που υποτακτικό συνεργό τους στην εγκληματική επέμβαση είχαν τον Γ. Παπανδρέου.

ΟΛΕΣ οι ζωντανές δυνάμεις του έθνους - τονίζεται στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου - που επί 4 χρόνια υπέστησαν πολλές θυσίες πείνασαν, μάτωσαν και δημιούργησαν το μεγαλειώδες έπος της Εθνικής Αντίστασης, δικαιολογημένα θεωρούσαν ότι ήρθε η ώρα να δρέψουν τους καρπούς της αντιφασιστικής νίκης. Να εδραιώσουν την ανεξαρτησία της χώρας, τη δημοκρατία, τη λαοκρατία, όπως την έζησαν στις ελεύθερες περιοχές.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ αυτή, όπως είχε διαμορφωθεί το Φθινόπωρο του 1944 ανησυχούσε την άρχουσα τάξη και τους Αγγλους ιμπεριαλιστές κι έτσι προχώρησαν στην επέμβαση, που από καιρό είχαν μεθοδικά προετοιμάσει.

ΠΟΛΥΤΙΜΟ αλλά και συγκλονιστικό το βιβλίο, ιδιαίτερα για τους νέους, τις γενιές που δεν έζησαν την ΕΑΜική Αντίσταση και στη συνέχεια το μεγάλο Δεκέμβρη. Δε βρέθηκαν με τα μύρια εκείνα πλήθη της Κυριακής που ειρηνικά διαδήλωναν στην καρδιά της πρωτεύουσας. Και φυσικά δεν είδαν, δεν άκουσαν, με τα αυτιά τους, με τα μάτια τους να πέφτουν πάνω στους διαδηλωτές οι μπαταριές των δολοφόνων του Παπανδρέου και του Σκόμπι. Εκεί μπροστά στον Αγνωστο, οι δολοφόνοι έστρωσαν με κορμιά αθώων, ειρηνικών διαδηλωτών το χώρο.

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ Εβερτ, διευθυντής τότε της Αστυνομίας Αθηνών και ένας από τους οργανωτές της δολοφονικής εκείνης επίθεσης, ομολογούσε αργότερα σε συνέντευξή του ότι είχε συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου και «βάσει των υπευθύνων διαταγών, τας οποίας είχε, διέταξε υπευθύνως την βιαίαν διάλυσιν των διαδηλωτών» (Αγγελ. Εβερτ: «Ακρόπολις» 12/12/1958) με εκτελεστικό όργανο τον διοικητή της Τροχαίας Λεωνίδα Οικονομάκο. Είναι ο άνθρωπος που μαζί με τον περιβόητο Μπουραντά χτυπούσαν αλύπητα στα χρόνια της Κατοχής το λαό.

ΤΗΝ τελευταία στιγμή ο Λ. Οικονομάκος, παρ' όλη τη θητεία του στου Μπουραντά, το αστέρι, φαίνεται πως ίσως ένιωσε τις ευθύνες του και τρεις φορές επίμονα ρώτησε τον Εβερτ: Στο ψαχνό κ. Εβερτ; Κι η απάντηση και στην τρίτη φορά η ίδια: Ναι! στο ψαχνό...

ΕΙΝΑΙ συνταρακτικές οι μαρτυρίες των ξένων δημοσιογράφων για τη δολοφονική επίθεση της ματωμένης Κυριακής. Οι πυροβολισμοί έπεσαν μπροστά στα μάτια τους. Ποτάμια τα αίματα. Και η είδηση μεταδίδονταν σ' όλο τον κόσμο.

ΜΙΑ σειρά ιστορικές φωτογραφίες τεκμηριώνουν στιγμές και φάσεις στις δραματικές ώρες που έζησε τότε η Αθήνα. Στην πορεία της κηδείας κι ένα πανό με το φλογερό σύνθημα: «Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα». Κι η υπογραφή ΕΑΜ. Τα λέει όλα. Η επιλογή του λαού κρυστάλλινη, αταλάντευτη, ηρωική. Στα χέρια μας μια σημαντική έκδοση. Ο 5ος Τόμος του Μαρτυρολογίου.


Του Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Η καθοδήγηση των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης

Από εξόρμηση σε χώρο δουλιάς
Από εξόρμηση σε χώρο δουλιάς
Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα προχωράει όσο πιο καλά οργανώνεται η πάλη για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ). Ισχυρό ΚΚΕ για το λαό, τη συμμαχία, το σοσιαλισμό. Στη γραμμή αυτή συμπυκνώνονται τα κύρια καθήκοντα και οι προσπάθειες των κομμουνιστών, της ΚΝΕ, των οπαδών και φίλων του ΚΚΕ. Αυτό πρέπει να είναι και το κύριο περιεχόμενο της καθοδηγητικής μας δουλιάς σε όλους τους τομείς και ειδικά στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης (ΚΟΒ).

Το ΑΑΔΜ περικλείει κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, μαζικά κινήματα, αγωνιστές που έχουν κοινό συμφέρον και στόχο. Τον αγώνα κατά του μονοπωλιακού κεφαλαίου, κατά του ιμπεριαλισμού. Η συμμαχία αυτή θα έχει ως κορμό της τα κινήματα της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς και μικροαστικών κομμάτων. Θα μετέχουν κοινωνικά κινήματα που εκφράζουν τα αιτήματα της νεολαίας, των γυναικών, κατά του πολέμου, κινήματα για τη δημοκρατία, τον πολιτισμό, την παιδεία και την υγεία, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, κατά των ναρκωτικών.

Η συγκέντρωση όλων αυτών των δυνάμεων και ρευμάτων σε ένα ισχυρό μέτωπο έχει ως κύριο στόχο να υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα από την άγρια επίθεση του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού έως την πλήρη κατάργηση της εξουσίας τους με την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας.

Εξόρμηση με το «Ριζοσπάστη» στα χέρια
Εξόρμηση με το «Ριζοσπάστη» στα χέρια
Στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης του ΚΚΕ έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Είναι ένας από τους πιο βασικούς κρίκους στη σύνδεση του Κόμματος με τα πλατιά λαϊκά στρώματα που έχουν συμφέρον για την οικοδόμηση του ΑΑΔΜ και πιο ειδικά για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Οι ΚΟΒ, οι οπαδοί και φίλοι του Κόμματος δεν μπορούν, κατά συνέπεια, να εξαντλούν το ρόλο τους σε μια διεκπεραίωση κατευθύνσεων, αποφάσεων και πρακτικών καθηκόντων και να δουλεύουν μέσα στο λαό περιστασιακά. Εχουν ιδιαίτερο ρόλο και ευθύνη στην προώθηση του γενικού σχεδίου του Κόμματος, της στρατηγικής του στο χώρο τους, προσαρμόζοντάς το ανάλογα στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του χώρου που κινούνται.

Με λίγα λόγια, να βρίσκονται και να δουλεύουν σε όλα τα επιμέρους μέτωπα που συνθέτουν το ΑΑΔΜ, με άξονα τη δουλιά στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Το ζητούμενο είναι σε όλα αυτά τα μέτωπα, με κατάλληλη εξειδίκευση θέσεων και στόχων, τα μέλη του Κόμματος με τους οπαδούς, φίλους και συνεργαζόμενους του Κόμματος να διαφωτίζουν, να οργανώνουν και να συσπειρώνουν στην πάλη πλατιές λαϊκές δυνάμεις με σχέδιο, σταθερότητα και καθαρή προοπτική: Τη συγκέντρωση δυνάμεων ενάντια στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, που έχει απλώσει τα πλοκάμια του σε όλους αυτούς τους χώρους και καταληστεύει το λαό, και τον απεγκλωβισμό τους από τα κόμματα του δικομματισμού και τον οπορτουνισμό που είναι οι στυλοβάτες των μονοπωλιακών συμφερόντων και οι κύριοι υπεύθυνοι για τα βάσανα των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, του λαού, της νεολαίας.

Ενάντια στο «ευρωσύνταγμα» και την ΕΕ, διαδήλωσαν πρόσφατα οι Ελληνες κομμουνιστές
Ενάντια στο «ευρωσύνταγμα» και την ΕΕ, διαδήλωσαν πρόσφατα οι Ελληνες κομμουνιστές
Το 17ο Συνέδριο εκτίμησε πως, παρά την πείρα και τις επιτυχίες που έχουμε σε αυτή την κατεύθυνση, οι ΚΟΒ δε δουλεύουν με επεξεργασμένο σχέδιο, έχουν φτωχό περιεχόμενο. Λείπει το πνεύμα πρωτοβουλίας. Κυριαρχεί ο πρακτικισμός, η στερεοτυπία. Οι αδυναμίες και τα προβλήματα αυτά δεν είναι αποκλειστική ευθύνη των ΚΟΒ. Είναι πριν απ' όλα ευθύνη των καθοδηγητικών οργάνων, αρχίζοντας από την ΚΕ. Αντανακλούν αδυναμίες, ανεπάρκειες, απειρίες, κλπ. των καθοδηγητικών οργάνων, των στελεχών.

Το Συνέδριο, αναλύοντας τα ζητήματα καθοδήγησης, έθεσε στην πρώτη γραμμή και πήρε αποφάσεις για το πώς θα βελτιωθεί η καθοδηγητική ευθύνη των οργάνων και των στελεχών και ειδικά στην καθοδήγηση των ΚΟΒ και ως προς το περιεχόμενο και ως προς τις μεθόδους. Βελτιώσεις που «πρέπει να έχουν αντίκρισμα στην αλλαγή της κατάστασης στις ΚΟΒ, γιατί εκεί εκδηλώνονται σωρευτικά οι αδυναμίες καθοδήγησης». Αυτό είναι τελικά το κριτήριο, όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η εισήγηση της ΚΕ στο 17ο Συνέδριο.

Η προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση έχει αρχίσει. Παρουσιάζει όμως δυσκολίες, φυσικό έως ένα βαθμό. Οι δυσκολίες είναι μεγαλύτερες εκεί όπου συνεχίζεται η τυποποιημένη και ρουτινιάρικη δουλιά και κυρίως η υποτίμηση του ρόλου της ΚΟΒ.

Τι σημαίνει όμως καθοδήγηση των ΚΟΒ;

Από κινητοποιίηση της ΚΟΒ Ελληνικού για τα Ολυμπιακά ακίνητα
Από κινητοποιίηση της ΚΟΒ Ελληνικού για τα Ολυμπιακά ακίνητα
Αν δε βάλουμε όλοι αυτό το ερώτημα και δεν απαντήσουμε εξετάζοντας κριτικά και αυτοκριτικά τη μέχρι τώρα δουλιά μας, μελετώντας ταυτόχρονα τις κατευθύνσεις που έδωσε στο ζήτημα αυτό το Συνέδριο, δε θα βελτιώνεται η κατάσταση, θα βαδίζουμε βασανιστικά.

Είναι πρώτη και βασική προϋπόθεση, για να βελτιώσουμε την καθοδήγησή μας ειδικά, προς τις ΚΟΒ και συλλογικά ως καθοδηγητικά όργανα αλλά ως άμεσοι καθοδηγητές των ΚΟΒ.

Το κυριότερο και δυσκολότερο ζήτημα είναι να συζητούν οι ΚΟΒ την ουσία των πολιτικών εξελίξεων, της πολιτικής και των θέσεων του Κόμματος από τη σκοπιά της στρατηγικής του και στη βάση αυτή να καταστρώνουν τα σχέδια δράσης τους. Εδώ είναι η ευθύνη του καθοδηγητή που σημαίνει: Βαθιά αφομοίωση της γενικής πολιτικής του Κόμματος και των θέσεων του Κόμματος στα διάφορα ζητήματα, να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να ξέρει την ιδιαιτερότητα της κάθε ΚΟΒ που καθοδηγεί και μαζί με την ΚΟΒ να καθορίζει στόχους και σχέδιο δράσης. Να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει συνεχώς στην εξέλιξη της δράσης.

Ενα παράδειγμα:

Η κυβέρνηση, στα πλαίσια της γενικής της στρατηγικής ισχυροποίησης του κεφαλαίου και των κερδών (ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, κλπ.) προετοιμάζει, με επεξεργασμένη τακτική, την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας των εμπορικών καταστημάτων, ως ένα από τα μέτρα που υπηρετούν αυτό το γενικό στόχο. Αυτή η ρύθμιση θα συμπαρασύρει κι άλλους κλάδους, θα γενικευτεί. Το πρόβλημα αυτό δεν αφορά αποκλειστικά ορισμένες μόνο κλαδικές ΚΟΒ των εμποροϋπαλλήλων ή των ΕΒΕ. Αφορά όλες σχεδόν τις ΚΟΒ των αστικών κέντρων. Για ποιο λόγο: Κατ' αρχήν δεν μπορεί να είναι αδιάφορος κανένας κομμουνιστής, ως εκφραστής των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, για ένα πλήγμα που δέχεται ένα μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης και βιοπαλαιστών αυτοαπασχολούμενων και ειδικά των γυναικών και της νεολαίας που αποτελούν την πλειοψηφία αυτού του κλάδου. Κάθε ΚΟΒ είναι συγκροτημένη σε ένα συγκεκριμένο χώρο, αλλά δεν είναι αυτόνομες από το χαρακτήρα και την πολιτική του Κόμματος. Σε συνέχεια, όλες οι ΚΟΒ έχουν στο χώρο τους εργαζόμενους στο εμπόριο ή εργαζόμενους που θα πληγούν από αυτό το μέτρο.

Μερικές οργανώσεις συζήτησαν και έλυσαν σωστά το ζήτημα. Δηλαδή, συζήτησαν το σχέδιο της κυβέρνησης και τις συνέπειές του, ανέλυσαν τη θέση των άλλων πολιτικών δυνάμεων και των παρατάξεών τους στα αντίστοιχα συνδικαλιστικά όργανα, συζήτησαν τη θέση του Κόμματος που συνδέει σωστά την πάλη κατά της απελευθέρωσης με την αντιμονοπωλιακή πάλη και στη βάση αυτή έβαλαν στόχους και σχέδιο δουλιάς. Εδώ εντάσσονται κομματικές δυνάμεις και οπαδοί που δραστηριοποιούνται σε γυναικείους συλλόγους, συνταξιούχοι, ΚΝίτες, δημοτικοί σύμβουλοι, κλπ. μέλη του Κόμματος που είναι εκλεγμένοι στο Εργατικό Κέντρο. Οργανωμένη, νοικοκυρεμένη δουλιά. Δουλιά που σε γεμίζει ικανοποίηση και αισιοδοξία.

Σε άλλες οργανώσεις, στις ΚΟΒ έφτασε να μοιράσουμε φυλλάδια, να καταγράψουμε οπαδούς, φίλους, να κάνουμε εξορμήσεις στα μαγαζιά, κλπ. Στην περίπτωση αυτή έχουμε μια μηχανική μεταφορά ορισμένων πρακτικών καθηκόντων, έναν αφόρητο πρακτικισμό. Σε άλλες, το θέμα ούτε καν τέθηκε προς συζήτηση.

Αλλο παράδειγμα:

Σε κλαδική Αχτίδα επεξεργάστηκαν οι σύντροφοι ένα σχέδιο με διάφορους στόχους σε ποιους εργασιακούς χώρους θα δουλέψουν, για τις αρχαιρεσίες σε διάφορους κλάδους, τι κομματικές συσκέψεις ή περιοδείες θα κάνουν κλπ. και στο πνεύμα αυτό να συζητήσουν στις ΚΟΒ. Ενα συνηθισμένο και λίγο βελτιωμένο από πριν σχέδιο δουλιάς, με ορισμένες γενικές αναφορές στο 17ο Συνέδριο. Δεν είναι αυτή καθοδήγηση. Είναι αποσπασματική, ρουτινιάρικη δουλιά. Τι έλειπε: Πρώτα απ' όλα η ενασχόληση με τις εξελίξεις, αλλά και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται μέσα στον κόσμο. Τη στιγμή που η κυβέρνηση ξεδιπλώνει όλη της τη στρατηγική και τα μέτρα που τη συνοδεύουν (ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τους δρόμους και τις υποδομές κοινωφελών έργων, γενικευμένα μέτρα στην απελευθέρωση αγοράς εργασίας από την κατάργηση της μονιμότητας στη δουλιά, το χτύπημα συλλογικών συμβάσεων, ασφαλιστικού, κλπ.) δε γίνεται συζήτηση. Δε φωτίζονται κυρίως οι μέθοδοι και η τακτική για να ξεγελάσει κόσμο, η θέση και η τακτική των άλλων δυνάμεων στην πολιτική αυτή. Ποιος αμφιβάλλει ότι αυτές οι πολιτικές, αυτά τα μέτρα δε συζητούνται και δεν απασχολούν τους εργαζόμενους;

Αντί να ανοιχτεί η συζήτηση πάνω σε αυτές τις εξελίξεις που είναι επίκαιρες και στη βάση αυτή να εξετάσουμε πώς θα ξεδιπλώσουμε την επίθεσή μας, για να αποκαλύψουμε την ουσία αυτών των κυβερνητικών επιλογών και τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ, σε κάθε ξεχωριστό τόπο δουλιάς, προβάλλοντας τις θέσεις που έχουμε επεξεργαστεί, εξαντλήθηκε η συζήτηση σε πρακτικά ζητήματα. Το αποτέλεσμα θα είναι σε κάθε ξεχωριστή ΚΟΒ να υποβαθμίζεται η συζήτηση σε τρέχοντα προβλήματα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί χάνεται, δεν είναι στην πρώτη γραμμή το κύριο καθήκον. Η άνοδος της πολιτικής πείρας, της ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης, ώστε να αποδεσμεύεται, να χειραφετείται από την επιρροή των αστικών κομμάτων, τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, κλπ. Βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο και αυτό κουτσό. Δηλαδή, συζητάμε για σχέδια και πρακτικά ζητήματα αποσπασμένο από το κύριο: Το πολιτικό περιεχόμενο της δράσης, την επεξεργασία και προβολή των δικών μας θέσεων, τον προσανατολισμό της πάλης, την οργάνωση και μετατόπιση δυνάμεων.

Αλλο παράδειγμα:

Σε άλλη Αχτίδα, συζήτησαν ένα οργανωτικό σχέδιο για τον προσανατολισμό των ΚΟΒ, τη διάταξη δυνάμεων, κλπ. Σωστός προσανατολισμός γενικά. Αλλά, σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, τον προσανατολισμό υπήρχε σοβαρό κενό. Οπότε η συζήτηση για την ανάπτυξη της πάλης περιορίστηκε σε ορισμένα τοπικού χαρακτήρα προβλήματα και γύρω από τους Δήμους και όχι στα προβλήματα που γεννάει η κυβερνητική πολιτική, πολιτική που θίγει από πολλές πλευρές τους εργαζόμενους και ανοίγει πολλά μέτωπα πάλης. Χανόμαστε έτσι στα επιμέρους και μένει στο απυρόβλητο η κυβερνητική πολιτική, η δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ και η τυχοδιωκτική τακτική του ΣΥΝ.

Συνοψίζοντας
  • Η καθοδηγητική μας δουλιά στις ΚΟΒ πρέπει να αποκτήσει ουσιαστικό, ζωντανό περιεχόμενο που θα συζητά τις εξελίξεις, την επικαιρότητα, τις θέσεις των άλλων δυνάμεων και θα γίνεται συζήτηση στις ΚΟΒ από τη σκοπιά της πολιτικής και των θέσεων του Κόμματος. Στη βάση αυτή θα σχεδιάζεται και θα ανοίγεται η πολιτική μαζική και οργανωτική δουλιά. Ο πιο άμεσος και έγκυρος καθοδηγητής είναι ο «Ριζοσπάστης». Χωρίς μελέτη του «Ριζοσπάστη» δε γίνεται καθοδήγηση.
  • Να υπολογίζεται η ιδιαιτερότητα της κάθε ΚΟΒ, η ιδιαιτερότητα του χώρου όπου κινείται, ώστε η γενική μας πολιτική δράση να προσαρμόζεται με ανάλογες θέσεις, αιτήματα, κλπ. (ΚΟΒ Παιδείας, ΚΟΒ χωριού, ΚΟΒ γειτονιάς), χωρίς να χάνεται η ενιαία και κεντρική επιδίωξη του Κόμματος.

Στην ίδια γραμμή πάλης και στόχων, αλλά με εξειδίκευση σε πολλά μέτωπα, με βάση τις ιδιομορφίες του κάθε χώρου.

  • Να συνοδεύεται το περιεχόμενο δουλιάς με τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα για τη διάταξη των δυνάμεων κάθε ΚΟΒ και του περίγυρού της με βάση την προτεραιότητα στην εργατική τάξη και τη νεολαία, ώστε να συνδυάζεται η κομματική πολιτική δουλιά με την πάλη στο μαζικό κίνημα, στις συσπειρώσεις και με στόχο να διευρύνεται συνεχώς και σε σταθερή βάση η συσπείρωση και ενεργοποίηση λαϊκών μαζών.
  • Ενταξη και στήριξη σε όλη τη δραστηριότητα του Κόμματος των οπαδών, φίλων, ψηφοφόρων του. Οι εφεδρείες εδώ είναι ανεξάντλητες.
  • Φροντίδα για την ανάπτυξη της επιρροής του Κόμματος, στη νεολαία και βοήθεια στην ΚΝΕ.
  • Καθοδήγηση των μελών του Κόμματος που δουλεύουν στις διάφορες μαζικές οργανώσεις να παλεύουν σωστά και με τις θέσεις του Κόμματος.
  • Σταθερότητα στη λειτουργία των ΚΟΒ, με βάση το Καταστατικό, ώστε να εξετάζεται η πείρα, να βγαίνουν συμπεράσματα, να γίνεται έλεγχος, να δίνεται συνέχεια, να εμπλουτίζονται οι μορφές δράσης, πάλης, συσπείρωσης, να κερδίζονται νέοι μαχητές στις γραμμές του Κόμματος και της ΚΝΕ.
  • Παρακολούθηση των αναγκών για ιδεολογικό εξοπλισμό.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι ο βασικός πυρήνας που συνθέτει το βασικό πολιτικοϊδεολογικό και οργανωτικό περιεχόμενο της καθοδήγησης των ΚΟΒ, όπου η πρωτοβουλία και η προσωπική ανησυχία του καθοδηγητή τον εμπλουτίζει, αναπτύσσει.

Οι εξελίξεις είναι γρήγορες, η πολιτική πάλη θα οξυνθεί και η παρέμβαση του Κόμματος πρέπει να γίνει πιο αποφασιστική και πιο αποτελεσματική, με κύριο μέτωπο την απόκρουση των σχεδίων που ξεδιπλώνουν τα κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ο ΣΥΝ για να αποτρέψουν την τάση χειραφέτησης και απεγκλωβισμού λαϊκών δυνάμεων σε κατεύθυνση πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Εχουμε ισχυρά όπλα, να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά. Είναι τα πλεονεκτήματά μας από την άποψη ιδεολογίας, πολιτικής και θέσεων, είναι η πείρα που έχουμε συσσωρεύσει. Με εμπιστοσύνη να στηριχτούμε στα μέλη του Κόμματος, της ΚΝΕ, στους οπαδούς μας, αλλά και στο λαό που αρχίζει να δουλεύει την πείρα του.

Τα αποτελέσματα θα έρθουν, φτάνει να δουλεύουμε με σωστό και ενιαίο προσανατολισμό.


Του
Δημήτρη ΓΟΝΤΙΚΑ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ