ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2018 - Κυριακή 18 Μάρτη 2018
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Με επιστολές τους στον «Ριζοσπάστη», στρατευμένοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας, με ευθύνη της κυβέρνησης, στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, όπως και στις προσπάθειες στελεχών να καλλιεργήσουν μίσος για τους γειτονικούς λαούς.

***

Εμείς, στρατιώτες που υπηρετούμε τη θητεία μας στην Καλλονή της Λέσβου, στο στρατόπεδο Λοχαγού Μαρινέλλη, καταγγέλλουμε τα εθνικιστικά συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του Σχολείου Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΣΠΕΝ). Σκοπό έχουν να σπείρουν το μίσος ανάμεσα σε γείτονες λαούς και να κρύψουν την πολιτική που θύματά της έχει εμάς, τη νεολαία που υπηρετούμε τη θητεία μας, τους γονείς μας, τα αδέλφια μας, τους συναδέλφους μας. Καταδικάζουμε αποφασιστικά τέτοια περιστατικά, καθώς δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους λαούς της περιοχής.

Η κατάσταση οξύνεται με τις κόντρες για το ποιος θα πάρει το πάνω χέρι στις αγορές, στους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις και τις επιθετικές ενέργειες, όπως με τη σύλληψη των δυο στρατιωτικών στον Εβρο. Απαιτούμε τώρα να ελευθερωθούν και να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας ασφάλειας. Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά αφού το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και αλλού.

Οσοι υπηρετούμε στη Λέσβο, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι ΝΑΤΟ σημαίνει πόλεμος, προσφυγιά, ξεριζωμός. Βλέπουμε τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών, την κατάσταση που ζουν τα προσφυγόπουλα. Καλούμε τους συναδέλφους μας να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, ενάντια σε κάθε αλλαγή συνόρων.

Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά να ανοίγουμε τέτοια ζητήματα μέσα στο στρατόπεδο, να παίρνουμε πρωτοβουλίες. Χαιρετίζουμε όλους όσοι δεν σκύβουν το κεφάλι.

Επιτροπή στρατευμένων του στρατοπέδου Λοχαγού Μαρινέλλη

***

Εμείς, ναύτες που υπηρετούμε τη θητεία μας στον Ελληνικό Στόλο, απαντάμε με αυτήν τη δημόσια επιστολή στον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ίδια ώρα που τα σύννεφα του πολέμου συγκεντρώνονται στην περιοχή μας.

Εχουν ευθύνη η κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας που μας εμπλέκουν στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Εχουν ευθύνη που καλέσανε τις ΝΑΤΟικές ναυτικές δυνάμεις στο Αιγαίο, που συμμετέχουν στη ναυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κεντρική Μεσόγειο, που παραδίδουν το Αιγαίο στον Frontex, που στέλνουν τα πλοία του στόλου μας στο Λίβανο και το Ισραήλ.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες αποσταθεροποίησης στις θάλασσές μας. Δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι τα «οφέλη» των κυπριακών πηγών πρέπει να τα μοιραστούν η Κύπρος με τα κατεχόμενα από την Τουρκία. Ποιοι, λοιπόν, φουσκώνουν τα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας; Οι ίδιοι που χρηματοδοτούσαν τον UCK στο Κόσσοβο το '99. Οι ίδιοι που χρηματοδότησαν την «Αλ Κάιντα» και τον ISIS. Αυτοί διέλυσαν τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Γιουγκοσλαβία.

Με αυτούς μας στέλνουν να συνεκπαιδευτούμε στα νέα τους σχέδια. Δεν έχουν καμιά δουλειά τα πλοία μας να συνεκπαιδεύονται με το κράτος - δολοφόνο, το Ισραήλ.

Εμείς, ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού, παίρνουμε σαφή θέση. Δεν είναι κρουαζιέρα και τουρισμός να πηγαίνουν τα πλοία του στόλου σε Ισραήλ και Λίβανο. Είναι στόχος. Είναι σαφής υποστήριξη των εγκληματικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ο στόλος μας δεν έχει καμιά δουλειά να κινδυνεύει, να εξουθενώνονται υλικό και προσωπικό, να ασκείται μαζί με αυτούς, να νομιμοποιεί τα σχέδιά τους. Αυτοί όπου κι αν βρεθούν σπέρνουν φωτιά, αίμα, προσφυγιά και φτώχεια.

Εμείς που υπηρετούμε τη θητεία μας, ναύτες, σμηνίτες και στρατιώτες, είμαστε ταγμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορα της χώρας μας, στον αέρα, στη στεριά και τη θάλασσα στην Ελλάδα ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ! Εμείς θα μπούμε μπροστά για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, για να συντριβεί όποιος ξένος εισβολέας εάν τολμήσει και επιτεθεί στην Ελλάδα. Για μια Ελλάδα του δίκιου, της προκοπής και το λαό νοικοκύρη στον τόπο μας.

Διεκδικούμε:

Αμεση απελευθέρωση και επαναπατρισμό των δύο συλληφθέντων στρατιωτικών.

Να επιστρέψουν τώρα όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού πίσω στις ελληνικές θάλασσες και τα νησιά μας.

Να φύγουν σήμερα ΝΑΤΟικά και ευρωενωσιακά πολεμικά πλοία από τις ελληνικές θάλασσες.

Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα.

Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ναύτες από τις φρεγάτες «Κουντουριώτης» και «Σαλαμίς».

***

Ως φαντάροι που υπηρετούμε στη Β. Ελλάδα, θέλουμε μέσω του «Ριζοσπάστη» να εκφράσουμε την ανησυχία μας καθώς το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το «Μακεδονικό ζήτημα» και τα συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, πραγματοποιούνται συνεχώς συζητήσεις - κηρύγματα κυρίως από ορισμένα στελέχη των στρατοπέδων, μέσα από τα οποία καλλιεργούνται για μια ακόμη φορά το μίσος και ο εθνικισμός.

ΛΕΝΕ: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» - θεωρούμε ότι το σύνθημα εκφράζει επικίνδυνες, αλυτρωτικές, επεκτατικές τάσεις απέναντι στις γειτονικές μας χώρες. Είναι άκρως επικίνδυνα, ειδικά όταν η όλη συζήτηση για το Μακεδονικό ανάγεται σε ένα απλό ζήτημα ονοματοδοσίας, με σκοπό να κρυφτούν τα παιχνίδια που παίζονται πίσω από την πλάτη και εις βάρος του ελληνικού λαού από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η ουσία του ζητήματος δεν βρίσκεται στα «βαφτίσια» της γειτονικής χώρας, αλλά στο πώς θα εξασφαλιστεί η ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών χωρίς αλυτρωτισμούς και εντάσεις. Η πείρα μας δείχνει ότι ένα όνομα δεν αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, καθώς για παράδειγμα η αστική τάξη τόσο της Αλβανίας όσο και της Τουρκίας, παρόλο που τα ονόματα των χωρών αυτών δεν παραπέμπουν σε τίποτα το ελληνικό, εγείρουν διαρκώς θέματα μειονοτήτων και «αλύτρωτων πατρίδων». Επίσης η ιστορία μάς διδάσκει ότι η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή δεν μπορεί να εξασφαλιστούν μέσα και υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Ο ρόλος που έπαιξε και παίζει το ΝΑΤΟ στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, στη στήριξη παραστρατιωτικών ομάδων όπως ο UCK, στη δημιουργία στρατιωτικών προτεκτοράτων στα Βαλκάνια όπως το Κοσσυφοπέδιο, στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στην επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα το '67, αλλά και το γκριζάρισμα του Αιγαίου, αποτελούν λίγα μόνο από τα «επιτεύγματα» του ΝΑΤΟ στη γειτονιά μας. Θεωρούμε ότι οι λαοί της περιοχής θα πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στα διάφορα εθνικιστικά καλέσματα και από κοινού να παλέψουν ενάντια σε ξένους και ντόπιους «προστάτες» και «σωτήρες». Γιατί οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά ενώ πάντοτε μοιράζονταν και μοιράζονται κοινά βάσανα. Οπως λέει και το τραγούδι:

«Τούρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός,

Κι εγώ λαός κι εσύ λαός,

Εσύ Χρηστό κι εγώ Αλλάχ,

Αλλά κι οι δυο μας αχ και βαχ»...

Φαντάροι από:

33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (33Μ/Κ ΤΑΞ) Πολυκάστρου Κιλκίς

162η Αυτοκινούμενη Μοίρα Βαρέος Πυροβολικού (162 Α/Κ ΜΒΠ) Γιαννιτσών

Στρατιωτικό Πρατήριο Θεσσαλονίκης

424ο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (424 ΓΣΝΕ) Θεσσαλονίκης.

Για τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών

Η υπόθεση της σύλληψης των δύο στρατιωτικών δεν μπορεί να εξεταστεί αποκομμένη απ' τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται η Ελλάδα.

Οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας έχουν δυναμώσει. Επίσης δυναμώνει και η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει το ρόλο της χώρας στην περιοχή, αναγορεύοντας σε «ευκαιρία» για την ελληνική αστική τάξη το γεγονός ότι οι στρατηγικοί της σχεδιασμοί ευθυγραμμίζονται με τα αμερικανικά συμφέροντα.

Απ' τα προαναφερόμενα είναι εμφανής η πρόθεση της Τουρκίας, μια σχετικά απλή, σε άλλες συνθήκες, διασυνοριακή υπόθεση να την «φορτίσει» με στοιχεία που αντανακλούν τις σχέσεις της με την Ελλάδα αυτήν την περίοδο, μετατρέποντας τους δύο στρατιωτικούς σε πιόνια, στη σκακιέρα των ελληνοτουρκικών αντιθέσεων.

Απ' την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση, μετά την αποτυχία της επιχείρησης εφησυχασμού για άμεση επίλυση του προβλήματος και σε μια προκλητική προσπάθεια να παρουσιάσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως θεματοφύλακες των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, προσέφυγε ικετεύοντας στα ΝΑΤΟικά και ευρωενωσιακά φόρα, καλώντας για μια ακόμη φορά το «λύκο» να φυλάξει τα «πρόβατα».

Η σύλληψη των δύο στρατιωτικών αντικατοπτρίζει ανάγλυφα τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Για το λαό, αλλά και τους στρατιωτικούς που προέρχονται από φτωχά εργατικά και αγροτικά στρώματα, είναι αναγκαίο σήμερα:

Να διεκδικήσουν την άμεση απελευθέρωση και τον επαναπατρισμό των δύο στρατιωτικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να διαμορφώσουν κριτήριο με βάση τις πραγματικές γενεσιουργούς αιτίες της επικίνδυνης κλιμάκωσης, εντός της οποίας εντάσσεται και το γεγονός της σύλληψης των δύο στρατιωτικών. Να δυναμώσουν δηλαδή την πάλη τους για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, να κλείσουν οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα.

Δήμαρχοι - περιφερειάρχες παπαγαλάκια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, επέλεξαν δημάρχους και περιφερειάρχες από περιοχές της χώρας μας, που έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία για τα συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και τους προσκάλεσαν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η κουστωδία αυτή, με επικεφαλής τον Αμερικανό πρεσβευτή, αποτελούνταν από τους εκλεγμένους με τη ΝΔ περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου και τον δήμαρχο Χανιών. Ο Αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε: «Θα κάνουν παραγωγικό ταξίδι στα γραφεία του ΝΑΤΟ».

Συστρατεύτηκαν μαζί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που είναι σημαιοφόρος της προώθησης των συμφερόντων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, και γι' αυτό δεν εκλέχτηκαν τυχαία. Δασκαλεύτηκαν κατάλληλα στις Βρυξέλλες για να γίνουν «εργολάβοι» της ακόμη καλύτερης προώθησης των συμφερόντων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στις περιοχές τους. Μαζί με την κυβέρνηση, να συμβάλουν και αυτοί στον εξωραϊσμό της δολοφονικής πολιτικής των ιμπεριαλιστών.

Είναι επικίνδυνοι για τα λαϊκά συμφέροντα και η πρόσκληση στην έδρα του ΝΑΤΟ έγινε σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η εμπλοκή της χώρας στους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Ο λαός μας πρέπει να επαγρυπνεί, να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω με ιδιαίτερη ανησυχία και να οργανώσει τον αγώνα του ενάντια στους ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Να απαιτήσει να κλείσουν τώρα όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα και να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές που βρίσκονται μακριά από τα σύνορα. Να μην υπάρξει καμιά αλλαγή συνόρων και συμφωνιών που τα καθορίζουν.Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org