ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι αποφάσεις για το θέμα Μουζάλα

Την παραίτησή του ζητούν οι ΑΝΕΛ - Οι εξελισσόμενες διεργασίες διαφαίνονται στις αντιδράσεις κομμάτων και στελεχών

Την επιμονή του κόμματός του στο αίτημα για παραίτηση του Γ. Μουζάλα μετέφερε ο Π. Καμμένος στη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα

Eurokinissi

Την επιμονή του κόμματός του στο αίτημα για παραίτηση του Γ. Μουζάλα μετέφερε ο Π. Καμμένος στη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, αναφέρεται πως θα λάβει τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σχετικά με το αίτημα του κυβερνητικού εταίρου του, Π. Καμμένου, για απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, επειδή αποκάλεσε «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ σε τηλεοπτική συνέντευξη (αν και όπως αποκαλύφτηκε χτες, δεν ήταν η πρώτη φορά...).

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι «οι ΑΝΕΛ εμμένουν στη θέση τους, ζητώ την παραίτηση του Γ. Μουζάλα», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει τη στήριξη του κόμματός του, όχι όμως ο συγκεκριμένος υπουργός.

Το θέμα απασχόλησε και κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα χτες στο Μέγαρο Μαξίμου (χωρίς τη συμμετοχή του Π. Καμμένου), στην οποία φαίνεται να επικράτησε η άποψη πως η όποια απόφαση θα πρέπει να μετατεθεί χρονικά για μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Εξάλλου, τον Γ. Μουζάλα υπερασπίστηκαν οι Ν. Βούτσης, Γ. Κυρίτσης, Ν. Φίλης κι άλλα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.

Ο Γ. Μουζάλας φέρεται να έχει θέσει στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν - ως ένα από τα σενάρια στις συνολικότερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό - ότι δεν αποκλείεται, αν τελικά προκριθεί η απομάκρυνσή του, αυτή να ενταχθεί σε ευρύτερο ανασχηματισμό που φημολογείται εδώ και καιρό.

Αναφερόμενη στο θέμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δήλωσε χτες ότι δεν τίθεται ζήτημα κυβερνητικής συνοχής και πως το πρόβλημα θα λυθεί δίχως να προκληθεί κυβερνητική κρίση. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, καθώς και οι δύο πλευρές δέχονται την κρισιμότητα της Συνόδου Κορυφής.

Η ίδια εξέφρασε, πάντως, στήριξη στο πρόσωπο του Γ. Μουζάλα για τη δουλειά του στο Προσφυγικό και υποστήριξε πως ο όρος «Μακεδονία» δεν εκφράζει ούτε την κυβέρνηση ούτε τον ίδιο.

Χτες βράδυ, κυκλοφορούσαν σενάρια ότι ο Π. Καμμένος θα ανακοινώσει την παραίτησή του απ' την κυβέρνηση ακόμα και σήμερα, ενώ αντίθετα, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών κύκλων, σημειωνόταν ότι τελικά θα υποχωρήσει από την επιμονή του στην παραίτηση Μουζάλα.

Στο μεταξύ, με διαφορετική άποψη από τη θέση των ΑΝΕΛ εμφανίστηκε ο βουλευτής τους, Κ. Ζουράρις. Μιλώντας στο «radio1d.gr», ανέφερε πως ο Γ. Μουζάλας δεν χρειάζεται ούτε να παραιτηθεί, αλλά ούτε καν να ζητήσει συγγνώμη για μια γκάφα, για ένα γλωσσικό ολίσθημα, για μια ανοησία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, που διέπραξε λόγω κόπωσης.

Παραίτηση ζητά και η ΝΔ - Διαφοροποίηση Γιαννάκου, διαγραφή Κρανιδιώτη

«Επιβεβλημένη» χαρακτήρισε την παραίτηση Μουζάλα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης. Σε συνέντευξή του στο ρ/σ «ΣΚΑΪ», μίλησε για «ατόπημα μεγάλο» εκ μέρους του υπουργού και προέτρεψε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα απάντηση. Στην ίδια γραμμή, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, δήλωσε: «Η παραίτηση Μουζάλα είναι επιβεβλημένη. Τόσο για το ατόπημά του, όσο και για την κατάσταση στην Ειδομένη και γενικότερα την παταγώδη αποτυχία στη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού». Επιπλέον, ανέφερε πως «ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος σ' ένα αμείλικτο δίλημμα: `Η Μουζάλας ή Καμμένος».

Να καταγραφεί εδώ η διαφοροποίηση του στελέχους της ΝΔ, Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», είπε για το θέμα: «Προφανώς το είπε εν τη ρύμη του λόγου (...) Δεν έχει γίνει τέτοια διαφορετική τοποθέτηση από το κυβερνών κόμμα. Κακώς γίνεται τόσο μεγάλος θόρυβος, γιατί ακριβώς ο θόρυβος αυτός είναι σαν να τείνει να αποδείξει ότι στην Ελλάδα υπάρχει διχογνωμία για το αν πράγματι πρέπει να είναι "Μακεδονία" ή όχι (...)».

Στο μεταξύ, η ηγεσία της ΝΔ διέγραψε χτες το απόγευμα το στέλεχός τους, Φ. Κρανιδιώτη, που προηγούμενα έγραφε σε σχόλιό του στο διαδίκτυο: «Βρε τον Μουζάλα. Το αμόλησε το "Μακεδονία" για τα Σκόπια σε εθνική μετάδοση. Ο Τσίμας ο γεροκνίτης ρίγησε από Σνοφίτικη ηδονή, αλλά το πέρασε ντούκου για να μην καρφωθεί. Εξι ακόμη κυπαρίσσια στο Γουδί, τομάρια, κι εγώ εθελοντής να σας δέσω τα χέρια με σύρμα το χάραμα»...

Αποτύπωση διεργασιών με αφορμή το θέμα...

Με σαφώς πιο «ήπιους» τόνους τοποθετήθηκαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, εστιάζοντας και οι δύο την κριτική τους ουσιαστικά στον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, με τη μεν Φώφη Γεννηματά να τους κατηγορεί για «εκβιασμό», το δε Ποτάμι για «εθνοκαπηλία». Σε αυτό το πλαίσιο αναζωπυρώθηκαν σενάρια και για προετοιμασία ενδεχόμενων αλλαγών στη σύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού αλλά και της Ενωσης Κεντρώων.

Συγκεκριμένα, η Φ. Γεννηματά δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι μια κυβέρνηση χωρίς συνοχή, χωρίς κύρος, χωρίς προοπτική. Το λάθος Μουζάλα είναι σίγουρα ολίσθημα, έχει ζητήσει συγνώμη. Ο κ. Καμμένος εκβιάζει στην πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα. Το καράβι είναι ακυβέρνητο και το πλήρωμα σε ανταρσία. Η κρίση της κυβέρνησης δεν μπορεί να μετατραπεί σε εθνική κρίση. Καλείται ο πρωθυπουργός να δώσει λύση».

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος, το Ποτάμι σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραιτηθεί ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά τα σαρδάμ δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς. Εθνοκάπηλοι όλων των ειδών συμμαζευτείτε. Η χώρα έχει τραγικά προβλήματα μπροστά της, μην καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα».

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι από τη γραμμή αυτή διαφοροποιήθηκε ο βουλευτής του Ποταμιού, Χ. Θεοχάρης - ο οποίος τελευταία διαχωρίζει όλο και συχνότερα τη θέση του από επιλογές της ηγεσίας - λέγοντας ότι «ένα λάθος τέτοιου μεγέθους δεν μπορεί να λυθεί, παρά μόνο με την παραίτηση του υπουργού»...

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Τώρα «παίζει» και με το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών έχει αρχίσει να «παίζει» τώρα ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης - ο οποίος μέχρι πρόσφατα μίλαγε αποκλειστικά και μόνο για την... ανάγκη οικουμενικής κυβέρνησης τεχνοκρατών - επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, προς ανεύρεση της φόρμουλας που θα διευκολύνει την απρόσκοπτη επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, σε χτεσινές του δηλώσεις σε μια σειρά ΜΜΕ (ΣΚΑΪ, Real, TRΤ κ.ά.), υποστήριξε ότι «ο Τσίπρας απειλεί τους βουλευτές του - διέρρευσε μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ - ότι εάν δεν ψηφίσουν το Ασφαλιστικό, θα πάει σε εκλογές την Κυριακή του Θωμά».

Μάλιστα, ο ίδιος για το ίδιο θέμα - αυτό, δηλαδή, των πρόωρων εκλογών - αναρωτήθηκε αν ήταν «σικέ» η διαφωνία μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Π. Καμμένου στο θέμα που προέκυψε με τον Γ. Μουζάλα.

«Εγώ είπα», ανέφερε, «ότι ο Καμμένος απείλησε κ.λπ., επειδή δημοσκοπικά καταρρέει. Μήπως ήθελε να φύγει για να σώσει τον εαυτό του, μήπως γνωρίζοντας το σχέδιο Τσίπρα για εκλογές, ενημερωμένος από τον Τσίπρα ότι πάμε για εκλογές; Μήπως είναι σχέδιο σικέ διαφωνίας;».

Στο φόντο αυτών των διεργασιών, ο Β. Λεβέντης άρχισε να δέχεται πυρά από το εσωτερικό του κόμματός του - ακόμα και με εξώδικα υποψήφιων βουλευτών - με αφορμή την άρνησή του να τηρήσει την προεκλογική του εξαγγελία για αντικατάσταση των βουλευτών του ανά 6 μήνες.

Ο Β. Λεβέντης με δηλώσεις του χαρακτήρισε «αρπακτικά» όσους υποψήφιους βουλευτές διεκδικούν βουλευτική έδρα και τους καλεί να «ηρεμήσουν, διαφορετικά θα τους διαγράψω». Χαρακτήρισε λάθος την προεκλογική του εξαγγελία και εξήγησε ότι «εάν όντως άλλαζα ανά έξι μήνες τους βουλευτές μου, δεν θα προλάβαιναν να μάθουν ούτε καν πού είναι το κτίριο της Βουλής. Αυτό θα σήμαινε πλήρη καταστροφή του κόμματος».

ΔΕΗ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
«Διευκόλυνση» ως... προειδοποίηση

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εισπράξει όσα περισσότερα μπορεί, από εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ, εντάσσονται οι «διευκολύνσεις» που ανακοίνωσε χτες το ΔΣ της επιχείρησης για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών αγροτών, «σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή».

Οι «διευκολύνσεις» αυτές, σε συνδυασμό με την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ, με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά της κυβέρνησης, να «κόβεται» η ηλεκτροδότηση σε περίπτωση που οι οφειλές ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, έρχονται να αυξήσουν την πίεση στους φτωχομεσαίους αγρότες, αναγκάζοντάς τους να κόψουν και από τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους για να προσέλθουν στα ταμεία της επιχείρησης...

Στη σχετική της ανακοίνωση, η ΔΕΗ αναφέρει ότι από τους 206.317 δικαιούχους αγροτικού τιμολογίου, οι 23.207 (11,2%) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, συνολικού ύψους 100,8 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 86,7% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών (116,2 εκατ. ευρώ) των δικαιούχων αγροτικού τιμολογίου.

Περιοδεία στην Κοζάνη

Στην Κοζάνη θα περιοδεύσει, σήμερα, Πέμπτη, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Στο πλαίσιο της περιοδείας:

-- Θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις εργαζομένων, στις 8 π.μ. στο Ηλεκτροτεχνείο του Ορυχείου Αμυνταίου, στις 10 π.μ. στο ΣΕΤΥ, και στις 12 μ. στο εστιατόριο του ΑΗΣ Καρδιάς.

-- Στη 1.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και θα συναντηθεί με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων.

-- Στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Κοζάνης στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ