ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ ΑΕ
Ολοκληρώνεται ο αντιλαϊκός σχεδιασμός της «απελευθέρωσης»

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης και τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληρώσουν ακριβά το κυβερνητικό «σχέδιο σωτηρίας»

Eurokinissi

Ολοκλήρωση του αντιλαϊκού σχεδιασμού της «απελευθέρωσης» της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, πάνω στις ράγες των σχετικών αποφάσεων της ΕΕ, αποτελεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ που παρουσιάστηκε χτες από τον πρόεδρο της επιχείρησης Γ. Στάσση και το οποίο περιλαμβάνει: Μείωση του προσωπικού της επιχείρησης κατά 5.000 άτομα, πλήρη ανατροπή των σχέσεων εργασίας και παγιοποίηση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων στην επιχείρηση, ένταση της εξάρτησης της χώρας από εισαγωγές Ενέργειας και φυσικά χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά - τα οποία μάλιστα βαφτίζονται «στρατηγικοί κακοπληρωτές» - δίχως ηλεκτρικό ρεύμα ή βυθισμένα στην ενεργειακή φτώχεια.

Στα «επιτεύγματα» της νέας διοίκησης της επιχείρησης για τον «εξορθολογισμό» των οικονομικών της περιλαμβάνονται 55.000 αποκοπές ρεύματος μόνο το τελευταίο τετράμηνο, στα βήματα των δεκάδων χιλιάδων αποκοπών της προηγούμενης, και ενώ έχουν μπει στο πρόγραμμα διακανονισμών περισσότεροι από 80.000 καταναλωτές, οι οποίοι αντικειμενικά βρίσκονται στην «διακεκαυμένη ζώνη» αποκοπής της παροχής. Αν «χάσουν» κάποιες από τις δόσεις, όπως πολύ συχνά συμβαίνει, βγαίνουν εκτός προγράμματος διακανονισμού και στη συνέχεια καλούνται να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό, ενώ παραμένει σε ισχύ ο σχεδιασμός για την «τιτλοποίηση» ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εκείνους που από ένα χρέος στη ΔΕΗ θα βρεθούν με ένα χρέος σε κάποιο «επενδυτικό» fund.

Κατά τ' άλλα, το πρόγραμμα «απολιγνιτοποίησης» προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και πέντε χρόνια νωρίτερα από τις αρχικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Μέχρι το 2023 αποσύρονται λιγνιτικές μονάδες συνολικής ισχύος 3,4 GW - ειδικότερα, το 2020 αποσύρονται οι μονάδες «Αμύνταιο 1» και «2», το 2021 οι μονάδες «Καρδιά 3» και «4», το 2022 η «Μεγαλόπολη 3» και οι «Αγ. Δημήτριος 1» και «4», το δε 2023 οι «Μεγαλόπολη 4», «Μελίτη 1» και «Αγ. Δημήτριος 5».

Σε ό,τι αφορά τη νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», για την οποία μέχρι σήμερα έχει δαπανηθεί σχεδόν 1 δισ. ευρώ και ο συνολικός προϋπολογισμός της πλησιάζει τα 1,4 δισ. ευρώ (το μισό περίπου από αυτό το ποσό προέρχεται από δάνειο της γερμανικής τράπεζας «KfW-IPEX», με την εγγύηση του Γερμανικού Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων «Euler-Hermes» και ετήσιο επιτόκιο 5%), ο σχεδιασμός προβλέπει να τεθεί η μονάδα σε λειτουργία το 2022, αλλά με καύσιμο λιγνίτη να λειτουργεί το αργότερο μέχρι το 2028, οπότε και θα συνεχίσει τη λειτουργία της με διαφορετικό μείγμα καυσίμου, σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Αυτό θα στοιχίσει ακόμα περισσότερα χρήματα για τη μετατροπή τεχνολογίας της μονάδας, δίχως προηγουμένως να έχει γίνει ελάχιστη απόσβεση του αρχικού της κόστους.

Το επιχειρησιακό πλάνο, όπως άλλωστε έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, προβλέπει ακόμα τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων από 15.300 που είναι σήμερα σε 11.500 μέχρι το 2024 και μετά βλέπουμε. Το 60% θα αποχωρήσουν με συνταξιοδότηση, ενώ για το υπόλοιπο 40% προβλέπεται η μεταφορά τους σε άλλες υπηρεσίες ή θυγατρικές της ΔΕΗ, μετάταξη στο Δημόσιο ή «εθελουσία έξοδος». Οι ακριβείς όροι υπό τους οποίους θα γίνουν τα παραπάνω μένει να ανακοινωθούν, γεγονός όμως είναι ότι σύμφωνα και με όσα προβλέπονται στον πρόσφατο ενεργειακό νόμο της κυβέρνησης, όσοι μείνουν στην επιχείρηση θα συνεχίσουν να εργάζονται με πετσοκομμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θα αυξηθούν και θα γίνουν καθεστώς, η μονιμότητα καταργείται για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους, και την ίδια στιγμή βέβαια η επιχείρηση θα μπορεί να προσλαμβάνει «στελέχη από την αγορά», με μισθούς πολλαπλάσιους.

Τέλος, η επιχείρηση θα επενδύσει σε νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, στην «ηλεκτροκίνηση», στην «ψηφιοποίηση» των δικτύων με την εγκατάσταση των λεγόμενων «έξυπνων μετρητών», αλλά και στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, διεκδικώντας για τους μετόχους της κομμάτι από την «πίτα».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέλει παραπέρα μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού «κόστους»

«Περαιτέρω ρύθμιση της αγοράς εργασίας, με πρώτη προτεραιότητα τη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους», απαιτεί μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ιεραρχώντας τις προτεραιότητες της πολιτικής όπως αυτές αξιολογούνται από τις απαντήσεις που έδωσαν 123 μεταποιητικές επιχειρήσεις - μέλη του βιομηχανικού συνδέσμου, απ' όλους τους κλάδους. Πέρα από τη μείωση του «μισθολογικού κόστους» καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας, οι ερωτώμενοι επιχειρηματίες βάζουν στην πρώτη γραμμή την παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, την παροχή (νέων) κινήτρων για επενδύσεις κ.ά.

Οπως τονίζει ο ΣΒΕ, «βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι η απαίτηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων για την απαρέγκλιτη εφαρμογή τολμηρού μεταρρυθμιστικού προγράμματος από τη νέα κυβέρνηση, με σκοπό την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, τη βελτίωση του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων και τη διευκόλυνση υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Ο άξονας αυτός αποτελεί την κοινή συνισταμένη των επιχειρηματιών, ενώ βέβαια η σχετική λίστα συμπληρώνεται με μπαράζ απαιτήσεων.

Συγκεκριμένα, η «έρευνα γνώμης» - με δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων - αναφορικά «με τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν απ' την κυβέρνηση από τώρα και στο εξής», αποτυπώνοντας τα «θέλω» των επιχειρηματιών, καταγράφει τα εξής: Το ύψος των φορολογικών συντελεστών σε ποσοστό 95% αξιολογείται ως «πρόσκομμα» στη λειτουργία τους, ενώ σχεδόν στο σύνολό τους (99%) προσδοκούν «βελτίωση» των συντελεστών στην επόμενη τριετία, παροχή κινήτρων για επενδύσεις 88%, ρευστότητα στην οικονομία 85%, «εργασιακό περιβάλλον» 78%, λειτουργία τραπεζικού συστήματος 77% κ.ά.

Μαζικές μεταβιβάσεις «κόκκινων» δανείων

Σειρά Υπουργικών Αποφάσεων δρομολογούνται το επόμενο διάστημα για την ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», που αφορά τη μοιρασιά του πακέτου κρατικών εγγυήσεων ύψους 12 δισ. ευρών προς τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, ενώ ήδη οι τράπεζες προχωρούν σε μαζικές μεταβιβάσεις «προβληματικών» δανείων σε άλλες εταιρείες και σε «επενδυτές».

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο τέλος Σεπτέμβρη 2019 τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες και τα διαχειρίζονται «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» ανήλθαν - σε όρους ονομαστικής αξίας - στα 20,1 δισ. ευρώ, από 18,1 δισ. τον Ιούνη, αύξηση 2 δισ. σε ένα τρίμηνο. Ειδικότερα, το ποσό αυτό αφορά καταναλωτικά δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 10,1 δισ. ευρώ, στεγαστικά 2,3 δισ., επιχειρηματικά 5,4 δισ. και δάνεια σε επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις 2,25 δισ.

Θυμίζουμε ότι στις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου προβλέπεται μεταξύ άλλων η εξομοίωση της φορολογίας για τόκους «καλυμμένων ομολογιών» με αυτές των κρατικών ομολόγων, ουσιαστικά δηλαδή θεσπίζονται απαλλαγές και σε κατηγορίες επενδυτών που θα εμπλακούν στις τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων, με την «κάλυψη» των κρατικών εγγυήσεων.

Επιδόματα - εμπαιγμός από τα υπερπλεονάσματα

Στα 6,95 δισ. ευρώ έφτασε το Νοέμβρη το «πρωτογενές πλεόνασμα» του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, γεγονός που αποτυπώνει την ένταση της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα και τη διαρκή «πρέσα» στα κονδύλια που αφορούν την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών. Σύμφωνα με τα «προσωρινά στοιχεία» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η υπέρβαση του στόχου ανήλθε σε 2,23 δισ. ευρώ. Τα «καθαρά έσοδα» ξεπέρασαν κατά 380 εκατ. ευρώ το στόχο που έχει περιληφθεί για φέτος στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2020 και ανήλθαν σε 48,42 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα οι δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 1,885 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 46,5 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η «βελτίωση των δημοσιονομικών περιθωρίων» συνδυάζεται με νέα μέτρα στήριξης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με «καμουφλάζ» τις παροχές - ψίχουλα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, όπως για την «αύξηση» του επιδόματος στο πετρέλαιο θέρμανσης σε κατηγορίες των λαϊκών στρωμάτων, τα ψίχουλα δηλαδή σε ελάχιστους που περνάνε από την «ψιλή κρησάρα» των κριτηρίων. Ενδεικτικό του εμπαιγμού είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζεται πως θα διατεθούν «επιπλέον» ποσά της τάξης των 5 έως 10 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης...

ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Εγκριση «φαραωνικών» επενδυτικών σχεδίων

Συνεδριακά και εμπορικά κέντρα - μαμούθ, ξενοδοχειακές μονάδες και εγκαταστάσεις ΑΠΕ «φαραωνικού» μεγέθους περιλαμβάνουν τα «επενδυτικά σχέδια» που ενέκρινε χτες η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

-- «Σύνθετο τουριστικό, πολιτιστικό, συνεδριακό και ιατρικό, εμπορικό και επιχειρηματικό πόλο στον Ελαιώνα» από θυγατρική εταιρεία του ομίλου «ΒΙΟΧΑΛΚΟ», συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατομμυρίων ευρώ σε έκταση περίπου 73 στρεμμάτων.

-- Σύνθετη τουριστική εγκατάσταση στον Κίσσαμο Χανίων συνολικής έκτασης 1.130 στρεμμάτων και προϋπολογισμού 303 εκατ. ευρώ από θυγατρική του ομίλου «Λεπτός».

-- Αντίστοιχη τουριστική εγκατάσταση στην περιοχή Θόλος Καβουσίου, στο Λασίθι, σε έκταση 1.400 στρεμμάτων και προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.

-- Εγκατάσταση ΑΠΕ φωτοβολταϊκών και αιολικών συνολικής ισχύος 177 MW από θυγατρικές της γαλλικής «TOTAL» συνολικού κόστους 172 εκατ. ευρώ στους νομούς Σερρών και Βοιωτίας.

-- Φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 284 MW της εταιρείας «CONSORTIUM SOLAR POWER SYSTEMS S.A.», συνολικού προϋπολογισμού 214 εκατομμυρίων ευρώ σε 12 περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

-- Νέο εμπορικό κέντρο στη Μεταμόρφωση Αττικής από την εταιρεία «PANITA LTD» συνολικού προϋπολογισμού 93,5 εκατομμυρίων ευρώ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ