ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Στα 13,5 δισ. ευρώ οι οφειλές που μεταβιβάστηκαν στο ΚΕΑΟ

Οι μεγαλοοφειλέτες είναι επιχειρηματίες που χρωστάνε στο ΙΚΑ, αλλά τη νύφη την πληρώνουν οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ έξω από το ΚΕΑΟ
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ έξω από το ΚΕΑΟ
Νέα στοιχεία για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έδωσε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Σύμφωνα με αυτά, για το μήνα Νοέμβρη, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ, ανέρχονται στα 13,5 δισ. ευρώ, από 11,485 δισ. ευρώ τον Οκτώβρη. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στη μεταφορά προς το ΚΕΑΟ περίπου 1,8 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον ΟΑΕΕ. Το συνολικό ποσό των 13,5 δισ. ευρώ καταμερίζεται σε 10,3 δισ. ευρώ για κύρια οφειλή και σε 3,2 δισ. ευρώ για προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το μήνα Νοέμβρη το ΚΕΑΟ εισέπραξε 34.380.578 ευρώ, από 28.650.854 ευρώ τον Οκτώβρη. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην εφαρμογή της νέας ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα, εκτός ρύθμισης εισπράχθηκαν 14.416.804 ευρώ και άλλα 19.963.774 ευρώ εντός ρύθμισης. Από τις εισπράξεις εντός ρύθμισης, 11.269.545 ευρώ εισπράχθηκαν στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης, 6.236.098 ευρώ με την πάγια ρύθμιση και 1.541.789 ευρώ με τη ρύθμιση «Νέα Αρχή».

Αντίστροφα, την ίδια περίοδο, 3.172 οφειλέτες με συνολικές οφειλές 145.141.868 ευρώ απώλεσαν τη ρύθμιση, ενώ ελήφθησαν αναγκαστικά μέτρα για οφειλές ύψους 107.012.671 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει γεγονός ότι το ΚΕΑΟ κυνηγάει τα «μικρά ψάρια», κατά βάση τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, που είναι η μεγάλη μάζα των οφειλετών και όχι τους μεγάλους οφειλέτες του ΙΚΑ, στους οποίους αναλογεί και η μεγαλύτερη μάζα των συνολικών χρεών που στέλνονται στο ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτώβρη, το 76% των ληξιπρόθεσμων οφειλών ήταν χρέη επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, που όχι μόνο δεν αποδίδουν τις εισφορές που τους αναλογούν, αλλά παρακρατούν και τις εισφορές των εργαζομένων. Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών που είχε αποσταλεί στο ΚΕΑΟ μέχρι τότε, ανερχόταν σε 220.615, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Ομως, ο αριθμός αυτός ήταν τουλάχιστον παραπλανητικός, καθώς οι οφειλέτες που η ατομική οφειλή τους δεν ξεπερνά τα 15.000 ευρώ ήταν 124.754, περισσότεροι από τους μισούς, οφείλουν όμως 1,2 δισ. ευρώ, όταν στο ΙΚΑ μόλις 871 επιχειρήσεις οφείλουν πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, άλλες 1.511 επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 1 δισ. ευρώ. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι οι μεγάλοι οφειλέτες είναι ο βασικός κίνδυνος για τα Ταμεία, καθώς αν και επιβαρύνουν δυσανάλογα το ασφαλιστικό σύστημα, για πολλά χρόνια έμεναν στο απυρόβλητο, ενώ τώρα οι επιχειρηματίες επιβραβεύονται με μείωση των εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ.

Νέες υπογραφές ενάντια στον συνδικαλιστικό νόμο

Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, συνυπογράφουν το κείμενο καταδίκης της προσπάθειας των επιχειρηματικών ομίλων, της κυβέρνησης και της ΕΕ να χτυπήσουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, προστίθενται οι παρακάτω.

Οι Ομοσπονδίες Ηλεκτροτεχνιτών και Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Τα σωματεία: Εργαζομένων στα «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIA», Χρηματοπιστωτικού Αττικής, Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Φαρμακοϋπαλλήλων Λάρισας, ΔΕΥΑ Λάρισας, ΔΕΥΑ Τυρνάβου - Ελασσόνας, Εργοστασίου «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» Λάρισας, παράρτημα ΠΑΣΕ - ΟΤΕ, παράρτημα ΕΕΤΕ - ΟΤΕ, Υπαλλήλων ΕΛΤΑ Θεσσαλίας, Οικοδόμων Ελασσόνας, Οικοδόμων Φαρσάλων, Υπαλλήλων «ΜΑΚΡΟ» Λάρισας, Εργαζομένων Βιομηχανιών Ειδών Διατροφής Λάρισας, Ε.Ν.Ι.Π. - Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Φορτοεκφορτωτών Κεφαλονιάς «Ο ΑΤΛΑΣ», Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Β. Εύβοιας, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αιδηψού και Περιχώρων, εργαζομένων στα ΕΑΣ Λαυρίου, Εργατών - Εργατριών Γούνας και στο Δέρμα - Ιματισμό - Κλωστοϋφαντουργία Σιάτιστας, Εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων Υποδηματοποιίας - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας και Ιματισμού Κ. Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Αχαΐας, Εργαζομένων Πατραϊκής Χαρτοποιίας, Εργατοϋπαλλήλων «ΠΑΚΟ ΑΕ», Εργατοϋπαλλήλων Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Ν. Φθιώτιδας, Εργατοϋπαλλήλων Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Ν. Μαγνησίας, Γραφικών Τεχνών, Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Λιθογράφων Τύπου και Γραφικών Τεχνών Ν. Μεσσηνίας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Λάρισας, Γάλακτος της εταιρείας «ΔΕΛΤΑ» (Πλατύ Ημαθίας), Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΖΑΒΕΛ», Εργαζομένων στην επιχείρηση «Κελαϊδίτης», Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Εργατοτεχνιτών Γούνας Νομού Καστοριάς, Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΝΗΡΕΑΣ» στην Εύβοια, Εργαζομένων στην επιχείρηση «Κανάκη», Τροφίμων - Ποτών Χανίων, Εργαζομένων «ΑΜΣΤΕΛ», Εργαζομένων «Coca - Cola» Ηρακλείου Κρήτης, Εργαζομένων Εργοστασίου «ΜΥΘΟΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ», Εργαζομένων στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδος, Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς, Εργαζομένων «ΠΕΠΣΙΚΟ - ΗΒΗ» Αθήνα, Οικοδόμων Ηρακλείου, Οικοδόμων Τρικάλων, Λογιστών Τρικάλων, Χρόνιων Παθήσεων Τρικάλων, Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Εργαζομένων στον Ομιλο «Λορεάλ» Ελλάς, Φαρμακοϋπαλλήλων Αρτας και Φαρμακοϋπαλλήλων Ηπείρου.

Επίσης, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ Αργυρούπολης - Αλίμου - Ελληνικού «Ο Θουκυδίδης», Καισαριανής - Βύρωνα - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Α' Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Παλαιού Φαλήρου, Κύμης - Αλιβερίου, η Α' και η Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, η ΕΛΜΕ Βοιωτίας, η Πανθεσσαλική Ενωση Επαγγελματιών Μουσικών και τα σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Γιαννιτσών, Δράμας, Ρεθύμνου. Ο Αγροτικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» και ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων (μέλος της ΟΓΕ).

ΛΑΡΙΣΑ - ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Ενισχυμένη η ΔΑΣ - ΟΤΑ στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Οι εκλογές για αντιπροσώπους στα δύο Υπηρεσιακά Συμβούλια των Δήμων Ν. Λάρισας ανέδειξαν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ - ΟΤΑ σε πρώτη δύναμη με ποσοστό 35,4% και 249 ψήφους, παρά τη μικρή συμμετοχή (34%). Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ - ΟΤΑ ευχαριστεί τους εργαζόμενους για την εμπιστοσύνη τους και τονίζει:

«Μια υπόσχεση δίνουμε, ότι θα είμαστε πάντα παρόντες ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ - ΟΤΑ, υπερασπιζόμενοι πάντα τα συμφέροντα των εργαζομένων, ξεσκεπάζοντας το ρόλο των διορισμένων πλειοψηφιών, αλλά και τη στάση των παρατάξεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που θεωρούν δεδομένη την αντιλαϊκή πολιτική και τους νόμους που διέπουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και σπέρνουν αυταπάτες.

Παλεύοντας ενάντια στις αυταπάτες που καλλιεργούν οι άλλες δυνάμεις για το ρόλο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, λέμε ότι χωρίς ισχυρό κίνημα, που θα συγκρούεται αποφασιστικά με κάθε αντιδραστική - αντιλαϊκή πολιτική, θα βάζει στην πρώτη γραμμή την ανατροπή της αλλά και όλων των διαχειριστών που την υπηρετούν, δεν μπορείς να υπερασπιστείς τα δικαιώματα των εργαζομένων στο πλαίσιο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων».

Στο μεταξύ, ως ενιαία παράταξη «κατέβηκαν» στις αρχαιρεσίες για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια στη Μαγνησία οι παρατάξεις που υποστηρίζονται από δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, απέναντι στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ - ΟΤΑ, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ. Οι ταξικές δυνάμεις κατέγραψαν σημαντική άνοδο. Το ψηφοδέλτιό τους ψηφίστηκε από 183 εργαζόμενους (107 το 2012) και στους αορίστου χρόνου από 86 (30 το 2012). Αποκαλυπτικά είναι τα λόγια του ΠΑΣΚίτη αντιπροέδρου του Συλλόγου, Απ. Τζουρβατζή, κατά την καταμέτρηση των ψήφων, που είπε: «Ο ρόλος μου επετεύχθη, αφού κατάφερα να ενώσω σε μια ενιαία όλες τις παρατάξεις του προεδρείου του Συλλόγου».

Με νόθα αντιπροσώπευση το έκτακτο συνέδριο της ΠΝΟ

Πραγματοποιήθηκε χτες το Τακτικό Συμβούλιο της ΠΝΟ και το 29ο Εκτακτο Παν-Ναυτικό Συνέδριο, για την τροποποίηση του καταστατικού της. Οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού απέρριψαν όλες τις προτάσεις των ταξικών δυνάμεων, κόντρα στη θέληση και τις διαθέσεις των ναυτεργατών.

Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι με βάση τους ψηφίσαντες στα ναυτεργατικά σωματεία, το σώμα των αντιπροσώπων θα έπρεπε να είναι 103. Με βάση όμως τους περιορισμούς που θέτει το καταστατικό της ΠΝΟ, ήταν 67, αποκλείοντας 36 αντιπροσώπους. Σε 7 ναυτεργατικά σωματεία δεν εφαρμόζεται καν η απλή αναλογική στο καταστατικό τους και έχουν αποκλειστεί από το ΕΚΠ. Ο λόγος είναι ότι δεν εφαρμόζουν ούτε τα ελάχιστα που προβλέπει ο ν. 1264/1982 για τα σωματεία, ενώ ακολουθούν τον ν. 330/1976 και Βασιλικά Διατάγματα που ισχύουν για τους ναυτεργάτες κατ' απαίτηση των εφοπλιστών.

Από τις ταξικές δυνάμεις καταγγέλθηκε η διγλωσσία, ο φαρισαϊσμός και ο υπονομευτικός ρόλος του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού που παίζουν στο ναυτεργατικό κίνημα. Ακόμα και όταν παίρνουν αποφάσεις, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων και των ναυτεργατών, στην πράξη τις υπονομεύουν.

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες να απορρίψουν τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να απομονώσουν τις δυνάμεις του συμβιβασμού, της υποταγής στα συμφέροντα του κεφαλαίου, απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ