ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Αντιδραστική αλλαγή σε «δύο φάσεις»

Σε «δύο φάσεις» προσανατολίζεται η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει, σε αγαστή συνεργασία με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με στόχο την παραπέρα θωράκιση και «μετεξέλιξη» του (δικομματικού) πολιτικού συστήματος.

Στην πρώτη φάση, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε «οριακές αλλαγές» στον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, ώστε να ενισχυθεί το πρώτο κόμμα στο όνομα της αντιμετώπισης της «ακυβερνησίας». Ενισχύοντας τον καλπονοθευτικό χαρακτήρα του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει καταλήξει μόνο στην αύξηση της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος από 40 σε 50 έδρες. «Το ζητούμενο στις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο είναι, νομίζω, για όλους ένα: Να εξασφαλιστεί ένα εκλογικό σύστημα που θα δίνει στη χώρα σταθερές κυβερνήσεις», δήλωσε χτες ο Ευ. Αντώναρος, παραπέμποντας για περισσότερα στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, δίχως να προσδιορίσει το χρόνο που θα γίνει.

Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση ενθαρρύνει το διάλογο με το ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσει σε «δεύτερη φάση» η ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος, στη βάση του γερμανικού μοντέλου, με δικομματική συναίνεση. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε χτες από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία αφού σημείωσε ότι «οι μεγάλες αλλαγές χρειάζονται πάρα πολύ καλή προετοιμασία», δε δίστασε να προσδιορίσει τη διαδικασία για μια «ουσιαστική» αλλαγή του εκλογικού νόμου: «Πιστεύω ότι στη φάση αυτή, αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να προχωρήσουμε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, η οποία έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση και από εκεί και πέρα να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη διοικητική - όπως είπα και στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ - αναδιάρθρωση της χώρας», είπε, φροντίζοντας να αποσαφηνίσει ότι ο διάλογος αυτός θα είναι στη βάση του γερμανικού μοντέλου. «Κομμάτι αυτής (σ.σ. της αναδιάρθρωσης) βεβαίως είναι και όλες οι ιδέες τις οποίες και εγώ έχω υποστηρίξει για έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος θα έχει διαφορετικά κριτήρια και διαφορετικές αρχές», συμπλήρωσε.

Επισήμανε όμως με έμφαση «πως χρειάζεται πολύ καλή και πολύ μεγάλη προετοιμασία και δε γίνεται με μια απόφαση - πυροτέχνημα», γιατί, όπως είπε, «είναι μια διαδικασία που αγγίζει τη διάρθρωση της χώρας και του πολιτικού συστήματος»... Στις «μακροπρόθεσμες» αλλαγές του εκλογικού συστήματος συμπεριέλαβε και το σπάσιμο της Β' Αθηνών και των άλλων μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης προσδιόρισε και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Ν. Καραχάλιος, δηλώνοντας (στον «Φλας») ότι «αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπουμε την κυβέρνηση να κάνει είναι μια εκλογική διόρθωση -έτσι θα τη χαρακτηρίσω - του λάθους που έγινε με το νόμο Σκανδαλίδη». Οσο για το γερμανικό μοντέλο, το στέλεχος της ΝΔ είπε ότι «αποτελεί μια μείζονα εκλογική μεταρρύθμιση» και για να εφαρμοστεί «θα πρέπει πρώτα απ' όλα να ωριμάσουν οι συνθήκες». Παράλληλα, δήλωσε ότι η ΝΔ είναι πρόθυμη να συζητήσει το γερμανικό μοντέλο «σε όλα τα επίπεδα σε βάθος χρόνου». Ταυτόχρονα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για πολιτική υποκρισία, γιατί «έχει πει όχι στη συνταγματική αναθεώρηση», επεξηγώντας ότι «για να ψηφιστεί ένας νόμος εκλογικός τύπου γερμανικού μοντέλου θα πρέπει να γίνει πρώτα συνταγματική αναθεώρηση». «Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ, από τη μια να ζητάει αλλαγή εκλογικού νόμου με βάση το γερμανικό σύστημα και να μην ψηφίζει οποιαδήποτε διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος», τόνισε.

ΠΑΣΟΚ
Προς συνέδριο με φθαρμένα υλικά

Στήνουν νέα όργανα για να συνεχίσουν την ίδια, βαθιά αντιλαϊκή πολιτική τους

Επιμένει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, στον περιορισμό του κράτους σε ρόλο «επιτελικό», στην κατάργηση του «κρατικού συγκεντρωτισμού» και της «γραφειοκρατίας» που βλάπτει την «επιχειρηματικότητα», όπως επιθυμεί και την προσέλευση στη χώρα των «καλών» ξένων κεφαλαιοκρατών. Υπερασπίζεται το «έργο» των κυβερνήσεων Σημίτη και καλλιεργεί αυταπάτες περί αριστερής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας τις «πάσες» που παίρνει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χτες συνεδρίασε για τελευταία φορά το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ λίγο αργότερα, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος, ο επανεκλεγείς πρόεδρος Γ. Παπανδρέου ανήγγειλε ότι το 8ο Συνέδριό τους θα γίνει το Φλεβάρη. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη μετονομασία του Εθνικού Συμβουλίου σε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή και ότι η Γραμματεία της Επιτροπής αυτής θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της προετοιμασίας του συνεδρίου. Θα στελεχωθεί δε με πρόσωπα που «έχουν την όρεξη, την ενέργεια, την επαφή με νέες προσεγγίσεις και αντιλήψεις, την απόσταση από την εξουσία και μεγαλύτερη επαφή με το νέο κόσμο». Επιπρόσθετα, ξεκαθάρισε ότι στη Γραμματεία δε θα μετέχουν στελέχη με υπουργική θητεία και θεσμικό ρόλο στο Κοινοβούλιο.

Στο μεσοδιάστημα μέχρι το Συνέδριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα συστήσει μία ομάδα πολιτικού συντονισμού, η οποία θα αποτελείται από ένα μείγμα νέων και έμπειρων στελεχών. Ακόμα στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από όλους να σεβαστούν απόλυτα τη διαδικασία του εσωτερικού διαλόγου και να αποτραπεί η «διγλωσσία» προς τα έξω.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό στίγμα της ομιλίας του, κατέκρινε το σημερινό «πολιτικό σύστημα» και «μοντέλο ανάπτυξης», που θέλει την «επιχειρηματικότητα αιχμάλωτη της γραφειοκρατίας» και «το δημόσιο πανεπιστήμιο αιχμάλωτο ενός κρατικού συγκεντρωτισμού». Οπου είναι «ο φοιτητής αιχμάλωτος του ενός και μοναδικού συγγράμματος» και «η πολιτική αιχμάλωτη των μεγάλων ή και μικρότερων συμφερόντων, της μιντιοκρατίας, της μετρησιοκρατίας και της μετριοκρατίας».

Για να προετοιμάσει το ακροατήριό του για τις θέσεις που αργότερα θα (ξανα)πάρει ανοιχτά υπέρ π.χ. της ιδιωτικοποιημένης ανώτατης εκπαίδευσης ή υγείας, κινδυνολόγησε ότι «αν η Ελλάδα δεν κάνει την επανάστασή της, σύντομα θα περιθωριοποιηθεί από τις εξελίξεις». Και τον έπιασε πόνος επειδή «οι ασθενείς ή οι φοιτητές ή οι μαθητές φυλλορροούν προς ιδιωτικά ή ξένα ιδρύματα». ΄Η επειδή «οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν την Ελλάδα της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και αγοράζουν ελληνική γη ή έτοιμες ελληνικές εταιρείες από το χρηματιστήριο». Επέμεινε, μάλιστα, ότι πρέπει «να δημιουργήσουμε τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη», αποφεύγοντας να θίξει το ζήτημα πού θα ανήκουν.

Και ακολούθως, για να θολώσει τα νερά, ξανάκανε χρήση της πάσας που πριν λίγες μέρες του έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ (με την πρόταση Αλαβάνου «περί κοινής δράσης»), λέγοντας ότι «η εντολή που πήραμε εκφράζει γνήσια και αυθεντικά όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών, όλες τις δυνάμεις της Δημοκρατίας και της Αριστεράς. Είναι εντολή μάχης για να αποτρέψουμε και να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές και συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης, για να ανασυνθέσουμε σε πολιτική πλειοψηφία την κοινωνική συμμαχία των δημιουργών και των αδυνάτων».

Φυσικά, πέρα από τα αριστερο-ευχολόγια, σε απόλυτη ταύτιση με τη φρασεολογία Καραμανλή, προσδιόρισε ως στόχο του ΠΑΣΟΚ ότι «θέλουμε ένα επιτελικό, δημοκρατικό, αποκεντρωμένο, κοινωνικό, αποτελεσματικό κράτος» και φυσικά κάλεσε σε «υπεράσπιση του μεγάλου έργου των κυβερνήσεών μας, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, για το οποίο είμαστε περήφανοι».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα Σάββατο στη Μαρμαρίνη και στην Τσαριτσάνη Λάρισας, στις 8 μ.μ., για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας θα μιλήσουν αντίστοιχα ο Αντ. Σκυλλάκος και ο Γ. Πατάκης.

-- Τη Δευτέρα 19/11 στις 7 μ.μ., στον κινηματογράφο «ΜΕΛΙΝΑ», στο Καματερό (Λ. Φυλής), σε συγκέντρωση θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής.

-- Τη Δευτέρα 19/11 στις 9 π.μ. στο 3ο Λύκειο και στο 4ο Γυμνάσιο Πετρούπολης θα περιοδεύσει η Λίλα Καφαντάρη.

-- Στο Νοσοκομείο Πολυγύρου θα περιοδεύσει τη Δευτέρα 19/11, στις 10 το πρωί, ο Γιάννης Ζιώγας, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΟ Χαλκιδικής. Η αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, το ΔΣ και τους εργαζόμενους. Στις 12 μ. ο Γ. Ζιώγας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

-- Την Τετάρτη 28/11 στις 7 μ.μ., στο Α' ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων (Ανάκασα), σε συγκέντρωση θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης.

Από τη Βουλή η κύρωση τυχόν συμφωνίας με την ΠΓΔΜ

Από τη Βουλή θα κυρωθεί η τυχόν συμφωνία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και όχι με δημοψήφισμα, τόνισε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας είπε ότι γύρω από αυτό υπάρχουν «ισχυρές προϋποθέσεις ευρείας πολιτικής σύμπλευσης, όπως προέκυψε από πρόσφατες, υπεύθυνες δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων σχεδόν όλου του πολιτικού φάσματος».

Ο Κ. Καραμανλής κάλεσε την ηγεσία της γειτονικής χώρας να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και επανέλαβε ότι η μόνη λύση για το θέμα του ονόματος είναι μια «αμοιβαία αποδεκτή λύση». Σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες στον ΟΗΕ είπε ότι «οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε νέο στάδιο και η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτές με ειλικρινή βούληση να συμβάλει στην επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ