ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΕ
ΟΧΙ στο αντιδραστικό κείμενο

...και τη μήτρα που το γέννησε

Σήμερα δεν αρκεί ένα ΟΧΙ στη νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της ΕΕ (η οποία αντικατέστησε το Ευρωσύνταγμα), αλλά απαιτείται διπλό ΟΧΙ τόσο σ' αυτήν όσο και στην ΕΕ. ΟΧΙ σε κάθε μορφή ευρωσυντάγματος, σε κάθε συνθήκη που στρέφεται κατά των λαών και δυναμώνει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, γενικότερα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, σχετικά με τη λεγόμενη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη που υπογράφτηκε πρόσφατα από τους αρχηγούς των κρατών - μελών στη Λισαβόνα. Στην τοποθέτησή της η κομμουνίστρια ευρωβουλευτής υπογράμμισε ακόμα ότι η ΕΕ από τη φύση της είναι ιμπεριαλιστική ένωση του κεφαλαίου και του πολέμου. Οτι το ΚΚΕ υποστηρίζει τον αγώνα των λαών της Ευρώπης που αντιστέκονται στις ευρωενωσιακές επιλογές, υποστηρίζει τον αγώνα που φθάνει ως την αποδέσμευση, υποστηρίζει τον αγώνα που ενώνει τους λαούς και εξασφαλίζει τη συνεργασία τους σε μια Ευρώπη προς όφελός τους. Επιπλέον, στηλιτεύοντας τα βασικά σημεία της νέας συνθήκης σημείωσε ότι:

-- Επαναφέρει με άλλο όνομα και ανούσιες αλλαγές το «ευρωσύνταγμα». Επιπλέον, επειδή στην ΕΕ φοβούνται νέα «όχι» των λαών της ΕΕ δε θέτουν το κείμενο της συνθήκης σε δημοψήφισμα.

-- Υιοθετεί τη στρατηγική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με το δόγμα των ΗΠΑ για τον προληπτικό πόλεμο, με πρόσχημα την προστασία των πολιτών από τρομοκρατική επίθεση. Είναι η «ρήτρα αλληλεγγύης», όπως την ονομάζουν. Επιτρέπεται επέμβαση σε κράτος - μέλος, με την υποψία ή επιχείρημα της τρομοκρατικής απειλής.

-- Εντείνει τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, αναπτύσσοντας ακόμη περισσότερο τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας κι ενισχύοντας τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε τρίτες χώρες.

-- Εκχωρεί ακόμη περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών στα διακρατικά όργανα της ΕΕ. Καταργεί το «βέτο» και καθιερώνει ειδική πλειοψηφία προς όφελος των πιο ισχυρών κρατών - μελών για όλα τα ζητήματα, θίγοντας την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία των χωρών της ΕΕ. Χαρακτηριστική περίπτωση, η κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας στο πεδίο της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας στις ποινικές υποθέσεις και στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Στον αντίποδα οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Παπαστάμκος εμφανίστηκε προβληματισμένος που δεν υιοθετήθηκε ευθύς εξαρχής το Ευρωσύνταγμα και που οι «27» περιορίστηκαν σε αυτόν το «συμβιβασμό». Οτι η ΕΕ αποκτά μεν «μεγαλύτερη ευελιξία αλλά χάνει σε ενιαιοποιητική ευρωπαϊκή δυναμική». Προσδιόρισε μάλιστα και το οικονομικό μοντέλο της ΕΕ ως «οικολογικής και κοινωνικής οικονομίας της αγοράς»...

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Μποτόπουλος χαρακτήρισε τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη ως «ένα νομικό βήμα προς τα μπροστά» και ως «καλύτερη νομική βάση για την ΕΕ των 27», αν και διέγνωσε ορισμένες «ατέλειες» όπως ότι είναι «κείμενο συμβιβασμών, πολύ λιγότερο φιλόδοξο από όσο δικαιούμασταν».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης έσπευσε να ξεκαθαρίσει από την πρώτη φράση της τοποθέτησής του ότι ως πολιτική δύναμη λένε «όχι» στη Συνθήκη, όχι όμως επειδή θέλουν να διαλυθεί η ΕΕ ή να αποχωρήσει από αυτήν η Ελλάδα. Υποστήριξε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας αποτελεί ένα βήμα προς τα πίσω, σε σχέση με το Ευρωσύνταγμα κι ότι φέρει τη σφραγίδα κυβερνήσεων της «δεξιάς». Ακολούθως, έψεξε τη σοσιαλδημοκρατία που βάζει την υπογραφή της, στο όνομα μιας «ρεαλιστικής πολιτικής», σε τέτοια κείμενα τα οποία σε μεγάλο βαθμό δεν την εκφράζουν.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Γεωργίου διατύπωσε την αντίθεσή του στη Συνθήκη, εκφράζοντας διάφορους φόβους για την Τουρκία, τα Σκόπια, το Κυπριακό και τους μετανάστες.

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ»
Ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Παρέμβαση του Θανάση Παφίλη σε σχετική συζήτηση

Η Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας συνοψίζει τις μορφές και μεθόδους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ στις γειτονικές της χώρες.

Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διεξάγεται στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χρησιμοποιεί τον «εκδημοκρατισμό» ως πρόσχημα των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων της ΕΕ στις γειτονικές χώρες. Επιδιώκει την ευθυγράμμιση και τη συμβολή τους στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τη «μάχη κατά της τρομοκρατίας», καλεί σε στενότερο συντονισμό με τις ΗΠΑ για την από κοινού μεθόδευση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις χώρες της περιοχής. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει στην παρέμβασή του τα εξής:

«H Εκθεση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας της ΕΕ αποτελεί κωδικοποίηση των μορφών και μεθόδων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις χώρες της γειτονιάς της. Εντάσσεται στη συνολική ιμπεριαλιστική στρατηγική της ΕΕ σ' ολόκληρο τον κόσμο. Η Εκθεση χρησιμοποιεί, όπως συνήθως, τις "δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και τον "εκδημοκρατισμό" στις γειτονικές χώρες, ως το καταλληλότερο πρόσχημα για την άσκηση εκβιασμών και πιέσεων στις κυβερνήσεις που δεν ευθυγραμμίζονται με την πολιτική της, για τη στήριξη και χρηματοδότηση της δράσης των ποικιλώνυμων "οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών", ώστε να αναπτύσσουν τον υπονομευτικό ρόλο τους στο εσωτερικό των χωρών αυτών και να προωθούν τα επεμβατικά σχέδια της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις γειτονικές χώρες να συμβάλλουν στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, με ένταση των κατασταλτικών μέσων σε βάρος των μεταναστών. Να συνεργαστούν στενά με όλους τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της (Ευρωαστυνομία, Οργανισμός Φύλαξης Εξωτερικών Συνόρων -FRONTEX) εντάσσοντάς τις στους σχεδιασμούς της ΕΕ για τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών, το χτύπημα των λαϊκών κινημάτων, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Καλεί απροκάλυπτα σε "κοινές δράσεις με τις ΗΠΑ για την προαγωγή κοινών στόχων", δηλαδή τις κοινές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το μοίρασμα της λείας.

Συμφέρον των λαών είναι να αντιταχθούν και να ανατρέψουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΕΕ και ΗΠΑ στην περιοχή, να δυναμώσουν την πάλη τους για την εθνική τους ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενεργό ρόλο της Ρωσίας υποσχέθηκε ο Αμπράμοφ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιούλη, τάχθηκε ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας για το Κυπριακό Λεονίντ Αμπράμοφ, μετά τη συνάντησή του με την Κύπρια υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στη Λευκωσία.

Ο Λ. Αμπράμοφ δεσμεύτηκε σε πιο ενεργό ρόλο της Ρωσίας αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι η «Ρωσία ήταν πάντοτε ένας ενεργός παίκτης στη διαδικασία για διευθέτηση του Κυπριακού, όπως και αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή».

Ο Κύπριος πρόεδρος αναφερόμενος στις δηλώσεις περί δύο κρατών και δύο θρησκειών σημείωσε πως είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Τουρκία εκφράζει επισήμως πλέον ζήτημα θρησκείας, προκειμένου να δημιουργήσει ένταση...

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και υποψήφιος πρόεδρος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα του Ορφέα, στη Λευκωσία, την Πέμπτη, αναφερόμενος στην ανάγκη άμεσης δράσης στο Κυπριακό, τόνισε: «Δε μας παίρνει άλλο ο χρόνος. Αυτό συμφέρει μόνο στην Τουρκία και στους σχεδιασμούς της. Αν έχουμε πίστη στο δίκαιο του λαού μας και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε από την ανάληψη πρωτοβουλιών, την υπεράσπιση αρχών και συνάμα την επίδειξη ρεαλισμού και ευελιξίας».

Τα «μαζεύει» ο Κλιούσεφ

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ (την περίοδο του 1992) Νίκολα Κλιούσεφ, ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις για την επέτειο ανακήρυξης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, προσπαθώντας να μετριάσει τις εντυπώσεις, χαρακτήρισε «ιδιωτικής φύσεως» την επίσκεψή του στα κατεχόμενα της Κύπρου.

«Δεν ξέρω γιατί επιδεικνύουν τόση ευαισθησία οι Ελληνες σε μία ιδιωτικής φύσεως επίσκεψη στο τουρκικό τμήμα της νήσου. Εδώ βρίσκομαι ιδιωτικά, κατόπιν πρόσκλησης της υπουργού Πολιτισμού της Βόρειας Κύπρου, με την οποία συναντηθήκαμε το καλοκαίρι στη Στρούγκα. Εάν δεχτώ πρόσκληση και από την Κύπρο, θα πάω και εκεί, πολύ ευχαρίστως», δήλωσε ο κ. Κλιούσεφ στο χτεσινό Τύπο των Σκοπίων.

Παρουσίαση βιβλίου

Το βιβλίο «Τα Εκτακτα Στρατοδικεία της περιόδου 1946-1960, εν ονόματι του βασιλέως...», του Νίκου Στ. Μιχιώτη, παρουσιάζουν οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη 2007, ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Αιγάλεω (Ιερά Οδός 364). Θα μιλήσουν οι:

  • Ευάγγελος Μαχαίρας, τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,
  • Δημήτρης Αλευρομάγειρος, στρατηγός ε.α., τέως γενικός επιθεωρητής Στρατού,
  • Βασίλης Φυτσιλής, πρόεδρος ΠΕΑΕΑ.

Στην εκδήλωση θα παραστεί η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ