ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
Αύξηση των κρουσμάτων της νόσου σε ανθρώπους

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Τουλάχιστον δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών σε ανθρώπους ανακοίνωσαν χτες οι κινεζικές αρχές, που ετοιμάζουν νέα σειρά μέτρων (μεταξύ άλλων μία γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού 14 δισ. πτηνών!) σε μία προσπάθεια αποτροπής των περαιτέρω επιπτώσεων της νόσου...

Τα δύο επιβεβαιωμένα θανατηφόρα κρούσματα εκδηλώθηκαν στην ανατολική επαρχία Ανουί. Από στελέχη του ιού Η5Ν1 ασθένησε και ένα 9χρονο αγόρι από την κεντρική επαρχία Χουνάν που πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι κινεζικές αρχές θεωρούν πιθανό ο θάνατος της 12χρονης αδελφής του αγοριού να είχε ως αιτία τη γρίπη των πουλερικών αλλά δεν μπορούσαν να διενεργήσουν περαιτέρω εξετάσεις λόγω αποτέφρωσης του πτώματος.

Σύμφωνα με κινεζικό κρατικό κανάλι, η κυβέρνηση εξετάζει σειρά νομοσχεδίων και κανονισμών για την αποτροπή της νόσου αλλά και σχέδια για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα.

Το ίδιο 24ωρο, στο Μπουσάν της Ν. Κορέας όπου πραγματοποιείται συνάντηση αξιωματούχων των χωρών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), υπήρξαν εκκλήσεις για την ανάγκη «ανταλλαγής πληροφοριών» και ενεργοποιήσεις συστημάτων ταχείας καταπολέμησης της γρίπης των πουλερικών. Χαρακτηριστική η περίπτωση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, που βρήκε αφορμή για να προτρέψει τους ομολόγους της να «ενθαρρύνουν τον ιδιωτικό τομέα στην προετοιμασία της αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων»... και να «αυξήσουν τη διαφάνεια των πολιτικών συστημάτων» τους.

Στην Ινδονησία, ο Ευρωενωσιακός Επίτροπος για θέματα Υγείας, Μάρκος Κυπριανού, παρότρυνε τις αρχές της χώρας να εντείνουν τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της νόσου καταρτίζοντας μεταξύ άλλων και ένα λεπτομερές σχέδιο για τον περιορισμό της νόσου στα πτηνοτροφεία, δίχως βεβαίως να αντιπροτείνει μέσα χρηματοδότησης μίας τέτοιας προσπάθειας...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέος πρόεδρος στους σοσιαλδημοκράτες...

... με παλιά πολιτική

Με σχεδόν παμψηφία, 99,4% των συνέδρων εκλέχτηκε στο συνέδριο των σοσιαλδημοκρατών SPD, νέος πρόεδρος ο 51χρονος Ματίας Πλάτσεκ, προερχόμενος από την πρώην ΛΔΓ. Ο ίδιος ήταν και παραμένει πρωθυπουργός του Βραδεμβούργου, στο οποίο συγκυβερνά με το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της Αγκέλας Μέρκελ.

Παρόμοιο εκλογικό αποτέλεσμα στο SPD δεν είχε συγκεντρώσει κανένας κομματικός ηγέτης του από το 1948. Αυτό οδήγησε μερικούς ενθουσιώδεις στενούς συνεργάτες του στο Βραδεμβούργο να τον χαρακτηρίσουν σαν «τον καλύτερο κομματικό πρόεδρο του κόσμου». (Γκίντερ Μπάσκε, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο).

Ο ενθουσιασμός των πιστών οπαδών του δεν μπορεί όμως να συγκαλύψει την πραγματικότητα, ότι ο Μ. Πλάτσεκ είναι προϊόν της εσωτερικής κρίσης του SPD, που προσωρινά μόνο μπαλώθηκε, ούτε ότι αυτός ακολούθησε και θα ακολουθήσει πιστά την πολιτική των προκατόχων του, ενισχυμένη τώρα με τη συμμαχία με τα κόμματα της CDU και της CSU. Επίσης εμφανίζεται θιασώτης του λεγόμενου «φινλανδικού μοντέλου» και της «κεντροαριστεράς», δηλαδή μιας άλλης πολιτικής διαχείρισης υπέρ του κεφαλαίου.

Οι τοπικοί παράγοντες του Αριστερού Κόμματος (πρώην ΚΟΔΗΣΟ) του καταλογίζουν ότι ενώ είχε τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση στο κρατίδιο με το κόμμα τους, αυτός «προτίμησε το δεξιό κόμμα» της CDU που ο τοπικός του ηγέτης, απόστρατος στρατηγός Σένμπομ, χαρακτήρισε τους κατοίκους της ΓΛΔ συνολικά «προλετάριους», αποδίδοντας στον όρο κατωτερότητα σκέψεων και αισθημάτων.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται από εκπροσώπους κοινωνικών οργανώσεων οι δηλώσεις απόρριψης της συμφωνίας - προγράμματος των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, χαρακτηρίζοντάς το σαν αντικοινωνικό που περιέχει μέτρα που θα οξύνουν την εσωτερική κατάσταση και θα οδηγήσουν στην πλήρη συμπόρευση με την πολιτική των ΗΠΑ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Ανεξάρτητοι υποψήφιοι που υποστηρίζονται απ' την ισλαμική οργάνωση «Μουσουλμανική Αδελφότητα» φάνηκε να εξασφαλίζουν 34 έδρες στον πρώτο γύρο των αιγυπτιακών βουλευτικών εκλογών, διπλασιάζοντας τη δύναμή τους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Αναφέρθηκε επίθεση οπαδών ανεξάρτητου υποψηφίου στα γραφεία υποψήφιου βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος. Το συμβάν έληξε με τη σύλληψη δύο ατόμων.

ΧΑΓΗ.-- Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Βοσνίας Σεφέρ Χαλίλοβιτς απαλλάχτηκε χτες από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σε βάρος Κροατών αμάχων της Βοσνίας το 1993, αφού ο πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάνθηκε πως η ενάγουσα αρχή δεν απέδειξε τις ευθύνες του 53χρονου πρώην αξιωματούχου.

ΣΚΟΠΙΑ-ΤΙΡΑΝΑ.-- Διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία ξεκίνησε χτες ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με θέματα στην ατζέντα συνομιλιών τις διμερείς σχέσεις και τις προσπάθειες αμφοτέρων των χωρών για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Πυρκαγιά σε σπίτι Τσιγγάνων στο Κόσσοβο Πόλιε είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων και τον τραυματισμό δύο άλλων (εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση). Δεν ανακοινώθηκε η αιτία της πυρκαγιάς.

ΣΕΟΥΛ.-- Την πιθανότητα η ΛΔ Κορέας και η Ν. Κορέα να συγκροτήσουν μία οικονομική ένωση έως το 2020 εξέφρασε χτες ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης, Τσαν Ντονγκ-γιανγκ, προσθέτοντας πως η γείτων χώρα είναι έτοιμη να αποδεχτεί προσφορά της Σεούλ για δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εν αναμονή της οικοδόμησης πυρηνικών αντιδραστήρων ελαφρού ύδατος...

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 60 τραυματίστηκαν - πολλοί σοβαρά - από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε πολυσύχναστη διασταύρωση εμπορικού δρόμου της θερινής πρωτεύουσας του υπό ινδικό έλεγχο τμήματος του διαφιλονικούμενου κρατιδίου Κασμίρ. Την ευθύνη της ενέργειας διεκδίκησε μια μάλλον άγνωστη οργάνωση, η «Αλ Αριφίν».

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα, Πέμπτη, στη Σρι Λάνκα, μετά την αποτυχία των προσπαθειών της Προέδρου, Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα, να παρατείνει τη θητεία της για 1 χρόνο. Υποψηφιότητα έχουν θέσει 13 πολιτικοί, επικρατέστεροι των οποίων θεωρούνται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, Ράνιλ Ουικρεμεσίνγκε, και ο σημερινός πρωθυπουργός, Μαχίντα Ρατζαπάκσε. Οι εκλογές συνδέονται άμεσα με τη συνέχιση - ή μη - της «ειρηνευτικής διαδικασίας» με την αυτονομιστική οργάνωση «Τίγρεις» της μειονότητας των Ταμίλ.

ΝΤΑΚΑ.-- Οι αρχές του Μπανγκλαντές ανέφεραν χτες ότι καταδιώκουν μια «δύναμη βομβιστών αυτοκτονίας» που αριθμεί 2.000 ανθρώπους κι έχει συγκροτηθεί από στελέχη τριών παράνομων ισλαμιστικών οργανώσεων που έχουν εκπαιδευτεί από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Η αστυνομία τόνισε ότι αυτή τη βδομάδα βρήκαν το θάνατο δύο δικαστές από την έκρηξη βόμβας και ότι «αναμένονται και άλλες».

ΜΟΣΧΑ.-- Τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ρωσίας και Ινδίας «χαιρέτισε» χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Ινδό υπουργό Αμυνας, Πράναμπ Μούχερτζι. Οι δύο πλευρές εξετάζουν τη σύναψη συμβολαίων ύψους 10 δισ. δολαρίων.

ΙΤΑΛΙΑ
Συνταγματική μεταρρύθμιση

ΡΩΜΗ.--

Την πρώτη συνταγματική μεταρρύθμιση μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάρρευση του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι, επιχειρεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι με την προώθηση αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου περί εκχώρησης περισσότερων εξουσιών στις 20 περιφέρειες της Ιταλίας αλλά και στον πρωθυπουργό.

Το νομοσχέδιο της Συνταγματικής Μεταρρύθμισης εγκρίθηκε χτες από τη Βουλή με... εντολή της μικρής αλλά ισχυρής Λέγκας του Βορρά, συμμάχου - κλειδί στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σε αυτό προβλέπεται η μεταβίβαση διευρυμένων εξουσιών από τη Ρώμη στις ιταλικές περιφέρειες μετά το 2012, ενώ παράλληλα ενισχύεται η δύναμη του πρωθυπουργού και μειώνεται ο αριθμός των βουλευτών και στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

Η αντιπολίτευση στον Μπερλουσκόνι έκανε λόγο για «θλιβερή ημέρα» για την Ιταλία ενώ συνάμα ανήγγειλε ότι θα ζητήσει εθνικό δημοψήφισμα για την ακύρωση του επίμαχου νομοσχεδίου πριν τεθεί σε ισχύ. Θυμίζουμε ότι η αντιπολίτευση με εσωτερικό δημοψήφισμα έχει αναδείξει ως υποψήφιό της τον Ρομάνο Πρόντι, γνωστό από τη θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - και τη συμβολή του στην επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών - με συμφωνία και της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ