ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ζητά «αλληλεγγύη» για την εφαρμογή της άθλιας πολιτικής της ΕΕ στο Μεταναστευτικό

INTIME NEWS

Τις θέσεις της κυβέρνησης για το Προσφυγικό, με «πλήρη εφαρμογή» της άθλιας Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και ένταση της καταστολής, όσο και τα μυθεύματα για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία για την επέμβαση στη Συρία και για την επιθετικότητά της σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, επανέλαβε σε χτεσινή συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ενόψει και της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, προσπερνώντας το άθλιο ιμπεριαλιστικό «αλισβερίσι» της ΕΕ με την Τουρκία και παραπέμποντας στις απειλές Ερντογάν ότι θα ανοίξει τον «κρουνό» των προσφυγικών ροών, ισχυρίστηκε πως η ΕΕ «δεν εκβιάζεται με απειλές, αλλά παράλληλα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος». Πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει υπάρξει «γενναιόδωρη» με την Τουρκία, όμως σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε πλέον η χώρα να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής σημείωσε πως θα θέσει το ζήτημα του «επιμερισμού των βαρών» στους υπόλοιπους αρχηγούς, προσθέτοντας πως θεωρεί «απαράδεκτη» την προσέγγιση ορισμένων κρατών - μελών ότι το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα, και ότι θα θέσει ζήτημα να υπάρξουν συνέπειες.

Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση θα εντείνει την καταστολή στα σύνορα, λέγοντας ότι προτεραιότητά της είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία, ζητώντας ακριβώς για την τέτοια καταστολή και περισσότερη «ευρωπαϊκή βοήθεια» και συγκεκριμένα τεχνολογικές υποδομές για την ταυτοποίηση πλοιαρίων πριν καν αποπλεύσουν από τα τουρκικά παράλια και τη δυνατότητα επικοινωνίας με την Ακτοφυλακή της γείτονος, ώστε οι βάρκες να ακινητοποιούνται πριν φτάσουν στα ελληνικά ύδατα.

Μιλώντας, τέλος, για τις εξελίξεις στη Συρία, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τουρκική εισβολή και πρόσθεσε: «Αποσταθεροποιεί τη χώρα και προσφέρει ευκαιρία στους ηττημένους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν. Είναι ένας ακόμα παράγοντας αστάθειας που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα πίεση από προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές», χωρίς φυσικά να πει λέξη για το ρόλο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ο ίδιος, μιλώντας χτες σε εκδήλωση για την επέτειο 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, βρήκε ευκαιρία να προπαγανδίσει τα περί «εθνικής ομοψυχίας», πάνω στα ζητούμενα της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, τα περί εκτέλεσης δαπανών με «προνοητικότητα», τις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα και άλλα που ιεραρχεί ψηλά το κεφάλαιο.

Στην «προσύνοδο» της σοσιαλδημοκρατίας Τσίπρας - Γεννηματά

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χτες και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας προκειμένου να συμμετέχει στη λεγόμενη προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Χτες είχε συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, θέτοντας του σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, την ανάγκη «διεύρυνσης» της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των σοσιαλδημοκρατικών βρίσκεται σήμερα και η Φώφη Γεννηματά. Οπως έλεγε ο Π. Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, η Φ. Γεννηματά «θα βάλει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές τα ζητήματα τα οποία αφορούν την προκλητικότητα της Τουρκίας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Εκεί πιστεύουμε ότι τα μέτρα και οι κυρώσεις οι οποίες υπάρχουν από τις ΗΠΑ πρέπει να αφορούν και την Ευρώπη πια και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα πράγματα».

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός της Αχαΐας να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη Τσίπρα στην Αχαΐα, η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ αναφέρει:

«Να βρει συνενόχους στην προσπάθεια εξαπάτησης του λαού για άλλη μια φορά προσπάθησε με τη διήμερη επίσκεψή του ο Αλ. Τσίπρας.

Δεν είπε λέξη για τα μεγάλα προβλήματα του λαού και στο νομό, όπως:

-- Για την Πάτρα των δεκάδων χιλιάδων ανέργων, κακοπληρωμένων και ελαστικά εργαζόμενων, των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων που προσπαθούν να γλιτώσουν από των ορυμαγδό των χρεών και των φόρων.

-- Για τα εκατοντάδες κομμένα ρεύματα στα λαϊκά σπίτια και νοικοκυριά.

-- Για τα τεράστια προβλήματα στην Υγεία, με τις ελλείψεις στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Αχαΐας, που κοστίζουν ακόμη και ζωές.

-- Για τα προβλήματα της φτωχής αγροτιάς, που και η κυβέρνησή του μεγάλωσε από την εφαρμογή της ΚΑΠ.

-- Για τα "σούρτα - φέρτα" του Αμερικανού πρέσβη, που και επί δικής του πρωθυπουργίας τού έστρωνε το δρόμο.

-- Για τον Αραξο και την πρόθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να αποθηκευτούν εκεί πυρηνικά όπλα, βάζοντας και την περιοχή μας στο στόχαστρο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Ζήτησε να εγκλωβιστεί ο λαός της Αχαΐας στις δικές του αντιλαϊκές προτάσεις, καλώντας σε μαζικές εγγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ... ηλεκτρονικώς! Εταξε δικαιοσύνη μόλις ο λαός τού ξαναδώσει εντολή διακυβέρνησης της χώρας.

Είπε, ανάμεσα στα άλλα, "να συνθέσουμε δημιουργικά το πρόγραμμα της προοδευτικής διακυβέρνησης". Ο λαός και η νεολαία της Αχαΐας δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα ο λαϊκός κόσμος που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, όσοι αισθάνονται αριστεροί και έχουν ιδανικά και αξίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις βάσεις. Αυτά στηρίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα να πιάσουν το κοινό νήμα του αγώνα με το ΚΚΕ. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής και πειραμάτων».

Συνεδριάζει σήμερα και αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Σήμερα, Πέμπτη, αρχίζουν οι διήμερες εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην ατζέντα του οποίου αυτήν τη φορά βρίσκονται ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ, οι προτεραιότητες για τα επόμενα 5 χρόνια και το Brexit, ενώ παραπάνω από βέβαιο είναι ότι στο τραπέζι θα βρεθούν και τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής με φόντο την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία όσο και τη συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις ένταξης κρατών των Δυτ. Βαλκανίων.

Σύμφωνα με την ατζέντα, οι αρχηγοί των κρατών - μελών θα συζητήσουν τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) με βάση τις εργασίες της φινλανδικής προεδρίας, που αναμένεται να παρουσιάσει αναθεωρημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Ακόμα θα συζητηθεί ποια συνέχεια θα δοθεί στο στρατηγικό θεματολόγιο και στις προτεραιότητες της ΕΕ για το διάστημα 2019 - 2024. Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, θα κληθεί να παρουσιάσει τις προτεραιότητες του ευρωενωσιακού οργάνου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται επίσης να εκδώσει απόφαση για το διορισμό της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ζήτημα της διεύρυνσης επίσης θα απασχολήσει τη συνεδρίαση, με επίκεντρο τα Δυτικά Βαλκάνια, στο φόντο των μεγάλων αντιθέσεων στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας που αποτυπώθηκαν και στην απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, προχτές, να μη δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, λόγω των ενστάσεων από Γαλλία και Ολλανδία, που επέμεναν να αναθεωρηθούν πλήρως το σύστημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με υποψήφια κράτη αλλά και ο τρόπος πιστοποίησης και παρακολούθησης «μεταρρυθμίσεων».

Τέλος, συζήτηση θα γίνει για τις «διεθνείς πτυχές της κλιματικής αλλαγής», ένα ακόμα στοιχείο που αξιοποιείται στον σφοδρό ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Και φυσικά για το Brexit καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνέλθει σε σύνθεση ΕΕ-27 για να συζητήσει την πορεία του. Χτες, πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, αφού, όπως είπε, οι βάσεις μιας συμφωνίας για το Brexit είναι έτοιμες.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ
«Κίνδυνοι» γύρω από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

«Κινδύνους για τη σταθερότητα» βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε νέα έκθεση που δημοσιοποίησε χτες, για την «Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα». Οπως χαρακτηριστικά τονίζει, η νομισματική πολιτική την οποία εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες προκαλεί κάποιες «παρενέργειες», καθώς στρέφει τις επιχειρήσεις στον δανεισμό, παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με την αποπληρωμή των χρεών τους.

Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι το περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων ωθεί τους επενδυτές στο κυνήγι αποδόσεων σε τοποθετήσεις υψηλότερου ρίσκου και χαμηλότερης δυνατότητας άμεσης ρευστοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο, προειδοποιεί ότι η μείωση των επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική επιβράδυνση, έχει και παρενέργειες, καθώς - όπως λένε - οδηγεί σε «ανησυχητικά» επίπεδα χρέους, με κακή πιστωτική ποιότητα και αυξανόμενη «χρηματοοικονομική ευπάθεια» μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να δανείζονται, ενώ το σημερινό ύψος των εταιρικών δανείων εγκυμονεί απειλές για την παγκόσμια οικονομία, ειδικά σε περίπτωση εκδήλωσης νέας κρίσης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ