ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Δεν αποκλείει τη χρήση και άλλων βάσεων στην Ελλάδα!

Το αεροπλανοφόρο των Αμερικανών «USS Harry S. Truman» δεμένο στη Σούδα (φωτ. αρχείου)
Το αεροπλανοφόρο των Αμερικανών «USS Harry S. Truman» δεμένο στη Σούδα (φωτ. αρχείου)
Την «αξία» για τις ΗΠΑ της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις ανέδειξε αξιωματούχος της κυβέρνησής τους, μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους. Εκανε ταυτόχρονα σαφές ότι με βάση όσα δρομολογήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνήθηκαν επί ΝΔ, τους ...άνοιξε η όρεξη και δεν αποκλείεται χρήση από μέρους τους και άλλων βάσεων επί ελληνικού εδάφους, πέρα από τις τέσσερις που, σε πρώτη φάση, ήδη καταλήχτηκε.

Θυμίζουμε ότι η νέα Συμφωνία (υπογράφτηκε στις 5/10 από τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΗΠΑ) ενισχύει παραπέρα τις δυνατότητες της Σούδας, που υποστηρίζει ήδη επιχειρήσεις τους σε όλο το τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σε ό,τι αφορά τόσο το αεροπορικό της κομμάτι όσο και τις ναυτικές υποδομές στο Μαράθι.

Παράλληλα, έρχεται να σφραγίσει την «αξιοποίηση» από τις ΗΠΑ των υποδομών που παραχώρησε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

-- Παγιώνει τη χρήση από αμερικανικά UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και άλλα αεροσκάφη (π.χ. ιπτάμενα τάνκερ) της αεροπορικής βάσης στη Λάρισα, με στόχο την «επόπτευση» μιας τεράστιας γεωγραφικά περιοχής, από τα Βαλκάνια έως την Ανατολική Μεσόγειο.

-- Εγκαθιστά αμερικανικά ελικόπτερα - δύναμη «κρούσης» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών - στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

-- Μετατρέπει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε βασικό κόμβο διεκπεραίωσης στρατιωτικού προσωπικού και μέσων των ΗΠΑ προς Ανατολική Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα, για την παράκαμψη αλλά και τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου, προς υλοποίηση της στρατηγικής του ΝΑΤΟ για την «περικύκλωση» της Ρωσίας.

Πάνω σε αυτά, ο Αμερικανός αξιωματούχος σχολίασε ότι η Συμφωνία «αντανακλά την ατμόσφαιρα ενίσχυσης της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ» και δεν απέκλεισε την προσθήκη και άλλων βάσεων στο εν λόγω ...παλμαρέ τους «εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο», λέγοντας ο ίδιος ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται ήδη από τη Συμφωνία για τις βάσεις του 1990 (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCΑ).

Αλλωστε, ο ίδιος είπε για τη νέα Συμφωνία πως «πρόκειται για μια τεχνική αναβάθμιση που βοηθάει να φέρουμε την αμυντική συνεργασία από μια άλλη εποχή στο σήμερα και να προσθέσουμε επίσης την ευελιξία».

Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα προσφέρει πραγματικά μια τοποθεσία όπου μπορούμε να κάνουμε όλο το χρόνο εκπαίδευση για πολλαπλούς τύπους αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πλοίων, κάτι που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη».

Ως ξεχωριστό κομμάτι της Συμφωνίας ανέδειξε την εξασφάλιση πρόσβασης για τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη, τη γεωγραφική θέση της οποίας χαρακτήρισε μοναδική.

Στο στόχαστρο άλλων κέντρων

Υποστήριξε ακόμη πως δεν θα υπάρξει μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη ή στις άλλες τοποθεσίες, αλλά «εκ περιτροπής ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα για διμερή, πολυμερή εκπαίδευση» και σημείωσε πως «όταν δεν χρησιμοποιούμε αυτές τις εγκαταστάσεις αυτές θα είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα να τις χρησιμοποιήσει».

Ο,τι κι αν ισχυρίζονται, στο χάρτη των παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών οι εν λόγω τοποθεσίες καταγράφονται πλέον, από αντίπαλα κέντρα, ως βάσεις των Αμερικανών, όπου αναπτύσσουν δυνάμεις τους όποτε θέλουν, με το όποιο πρόσχημα, συνεκπαιδεύσεις, περιοδικές μετασταθμεύσεις ή ό,τι άλλο.

Π.χ. τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο της περιλάλητης επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», που με πρόσχημα τα γεγονότα του 2014 στην Κριμαία, έκτοτε συγκεντρώνει και παρατάσσει δυνάμεις σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, καταφτάνει στον Βόλο νέα φουρνιά αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, τμήμα των οποίων θα διεκπεραιωθεί από το λιμάνι ακριβώς προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, προς ό,τι ονομάζουν οι Αμερικανοί ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων, ενώ τμήμα της (ελικόπτερα, τάγμα της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ) θα παραμείνει για μήνες στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας για «συνεκπαίδευση», με ελληνικά πληρώματα, ακριβώς όπως έγινε και πέρυσι τέτοιο καιρό με τάγμα της 4ης αμερικανικής ΤΑΞΑΣ.

Σε ό,τι αφορά τη ναυτική βάση στο Μαράθι ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι τη διαχειρίζεται και τη συντηρεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και ότι στο μέλλον οι ΗΠΑ μπορούν να «ζητήσουν» να κατασκευάσουν εγκαταστάσεις χωρίς να αλλάξουν το νομικό καθεστώς της περιοχής. Αλλωστε, χαρακτήρισε τη «συνεργασία» των ΗΠΑ με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό «σπουδαία». Θυμίζουμε ότι, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης», οι Αμερικανοί έχουν δρομολογήσει φαραωνικά σχέδια επέκτασης των δυνατοτήτων του αεροπορικού σκέλους της βάσης τους στη Σούδα, για δε το Μαράθι ακούγονται μια σειρά από σενάρια, όπως νέες εγκαταστάσεις για ελλιμενισμό εκεί, σε σταθερή βάση, αντιτορπιλικών τους, από αυτά που περιπολούν στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ή νέες εγκαταστάσεις για στέγαση πεζοναυτών τους κ.λπ.

Για το «ψητό» του κεφαλαίου

Ταυτόχρονα, καθώς όλα αυτά τα σχέδια πολεμικής προπαρασκευής πάνε χέρι χέρι με τις μπίζνες του κεφαλαίου, χαρακτήρισε «σημαντικό» τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για τον «περιορισμό της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία περιβάλλοντος που θα είναι πιο προβλέψιμο για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε το αμερικανικό ενδιαφέρον για «επενδύσεις» στα ελληνικά ναυπηγεία, με επόμενο πιάτο στο μενού τους, μετά από το Νεώριο της Σύρου, αυτά του Σκαραμαγκά. Ο Αμερικανός αξιωματούχος πέταξε και το «τυράκι» ότι έτσι «οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ναυπηγήσει δικά της πλοία, ακόμα και φρεγάτες», ενώ επιβεβαίωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται σε «επαφές» για την αγορά από μέρους της Ελλάδας και UAV.

Τέλος, ο αξιωματούχος είπε ότι εφόσον δεν τροποποιήθηκε το κύριο σώμα της Συμφωνίας του 1990, τότε και η νέα έχει ετήσια χρονική ισχύ, «εκτός αν η ελληνική πλευρά επιθυμεί τη δημιουργία ενός πολυετούς πλαισίου, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι θεμιτό για την πλευρά των ΗΠΑ». Στην πράξη, η Συμφωνία του 1990 ανανεώνεται όλα αυτά τα χρόνια αυτόματα, επομένως η χρονική διάρκεια και της τωρινής - ανεξάρτητα από τους όποιους ελιγμούς πιθανόν να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να «χρυσώσει το χάπι» - είναι βέβαιο ότι θα εκτείνεται σε βάθος χρόνου.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ - ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Καταγγέλλει τη φιλοΝΑΤΟική στάση της διοίκησης του δήμου

Τη στάση της διοίκησης του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14ης Οκτώβρη, η πλειοψηφούσα παράταξη «Δύναμη Ενότητας» απέρριψε ψήφισμα καταδίκης της πρόσφατης Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση τονίζει πως ο πλήρης εναρμονισμός της διοίκησης με την πολιτική της κυβέρνησης, που εμπλέκει ακόμη βαθύτερα τη χώρα και το λαό μας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, δεν είναι πρωτοφανής. Η διοίκηση του κ. Καϊτετζίδη ακολουθεί εδώ και καιρό το δόγμα του «ανήκομεν στο ΝΑΤΟ», συμφωνώντας με τη μετατροπή της Ελλάδας σε απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο.

Προσθέτει πως «είναι η ίδια διοίκηση που στο πρόσφατο παρελθόν σύναπτε "σύμφωνα συνεργασίας" με το ΝΑΤΟικό στρατηγείο (NRDC-GR) του 3ου Σώματος Στρατού, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια εξωραϊσμού των ιμπεριαλιστών δολοφόνων της ευρωατλαντικής συμμαχίας».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση της διοίκησης του δήμου και να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις και να ενταθεί η πάλη για αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Παραβιάσεις και με UAV

Συνεχίστηκαν και χτες οι προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 8 τουρκικά μαχητικά, τα 6 οπλισμένα, συν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, προχώρησαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στο ΒΑ Αιγαίο. Καταγράφτηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ