ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «PRAKTIKER»
Εκβιάζει για μειώσεις στους μισθούς

Απειλεί με κατάργηση της επιχειρησιακής σύμβασης, αν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι της

Από τη συμμετοχή του σωματείου του «Praktiker» σε παλιότερη πανεργατική κινητοποίηση
Από τη συμμετοχή του σωματείου του «Praktiker» σε παλιότερη πανεργατική κινητοποίηση
Σε «σοβαρή και υπεύθυνη στάση» αναγορεύει η επιχείρηση «Praktiker» την υποταγή των εργαζομένων στα σχέδιά της να επιβάλει μειώσεις στους μισθούς. Με αφορμή τη λήξη της επιχειρησιακής Σύμβασης στο τέλος του έτους, οι εργαζόμενοι παραλαμβάνουν ήδη «ραβασάκια» από τους προϊστάμενους, με τα οποία καλούνται να αποδεχθούν νέα Σύμβαση για το 2014 με μειώσεις 7% στους μισθούς τους.

Σήμερα, οι μισθοί των 8ωρων εργαζομένων φτάνουν τα 920 ευρώ (μεικτά), ενώ από το σύνολο των εργαζομένων το 30-40% εργάζονται ως 4ωροι και 6ωροι με αντίστοιχα μικρότερους μισθούς. Από το 2008, οι μισθοί παραμένουν «παγωμένοι» ενώ οι φόροι και τα χαράτσια ροκανίζουν όλο και μεγαλύτερο μέρος τους.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Praktiker», Γεράσιμος Τσεκούρας, σημειώνει πως η επιχείρηση καλλιεργεί κλίμα τρομοκρατίας και εκβιάζει με ατομικές συμβάσεις. Τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να μην υποκύψουν στις απειλές και τις πιέσεις. Συσπειρωμένοι στο Σωματείο να αντικρούσουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Το επιχειρησιακό Σωματείο καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Stanley» (πλατεία Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο).

Η εργοδοσία ισχυρίζεται πως η μείωση στους μισθούς «είναι η ελάχιστη απαραίτητη προσαρμογή που θα διασφαλίσει και θα σιγουρέψει την επιτυχή πορεία της εταιρείας, την ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητά της και στο μέλλον». Με θράσος σημειώνει ακόμα πως ο στόχος της είναι να διασφαλίσει «τις θέσεις εργασίας, ένα καλό εργασιακό περιβάλλον και ικανοποιητικές αμοιβές».

Η ίδια όμως η εταιρεία, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, πριν έναν μόλις μήνα παρουσίαζε με περηφάνια στους εργαζόμενους τα κέρδη της, που για το 2012 έφτασαν, προ φόρων, τα 3,5 εκατ. ευρώ. Η επιχείρηση βρίσκεται σε φάση μεταπώλησης, εξηγεί ο Γ. Τσεκούρας, και προφανώς ο νέος ιδιοκτήτης της ενδιαφέρεται να την αποκτήσει «καθαρή» από εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, όπως αυτά που κατοχυρώνονται μέσα από τη Σύμβαση.

Οι μειώσεις αφορούν τους υφιστάμενους εργαζόμενους, καθώς, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, επιδιώκεται η κατάργηση της επιχειρησιακής σύμβασης για τους νεοπροσλαμβανόμενους, πράγμα που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην αντικατάσταση όλων των σημερινών υπαλλήλων από φθηνότερους.

Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι τα τελευταία 3 χρόνια η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε πάνω από 200 απολύσεις στα 14 καταστήματα που διατηρεί στη χώρα. Παράλληλα, δεν χάνει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τους τζάμπα εργαζόμενους που προσφέρουν τα κρατικά προγράμματα για την ανεργία, και ήδη απασχολεί 100 περίπου εργαζόμενους μέσα από αυτά.

  • Σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, κλιμάκιο της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ θα περιοδεύσει στο ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ Ελληνικού και αύριο, Παρασκευή, στις 12 μ., στο ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ Αιγάλεω.
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Εξαπάτησε απολυμένους που δικαιούνταν σύνταξη

Αποκαλυπτική η καταγγελία του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας

Το υπουργείο Εργασίας εξαπάτησε τους άνεργους από τα κλειστά εργοστάσια Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης, Συνεταιριστικών Λιπασμάτων Δραπετσώνας και Κλωστοϋφαντουργίας Νάουσας, με στόχο τον αποκλεισμό τους από τη συνταξιοδότηση. Αυτό καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας.

Οπως εξηγεί, πρόκειται για ασφαλισμένους που αν και θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης, το υπουργείο, με αποφάσεις και εγκυκλίους του ΙΚΑ, με ετεροχρονισμένες ημερομηνίες, τους εμποδίζει να συνταξιοδοτηθούν. Οι απολυμένοι των παραπάνω εργοστασίων απέσπασαν μετά από αγώνες ειδική εισοδηματική επιδότηση για 6 χρόνια. Ο χρόνος αυτός θεωρούνταν πραγματικός χρόνος ασφάλισης.

Μετά από χρόνια, με εγκύκλιο του ΙΚΑ στις 26-11-2012, αποφασίσθηκε ότι απαγορεύεται να συνταξιοδοτηθούν όσοι χρειάζονται να εξαγοράσουν πλασματικό χρόνο για να συμπληρώσουν τα ένσημά τους (π.χ στρατιωτική θητεία, παιδιά, σπουδές κλπ.). Κι αυτό επειδή ο χρόνος συνολικά της ειδικής επιδότησης ανεργίας μετρούσε σαν πλασματικός και έτσι ξεπερνούσε το όριο ενσήμων που χρειάζονταν για να εξαγοράσουν και να βγουν στη σύνταξη. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να απειλούν ρητά μέσα από αυτή την εγκύκλιο ότι όσοι απολυμένοι της ίδιας κατηγορίας πρόλαβαν και πήραν σύνταξη πριν τις 26-11-2012, θα καλούνταν να επιστρέψουν τις συντάξεις τους!

Μετά από νέες κινητοποιήσεις των απολυμένων και παρεμβάσεις στο υπουργείο Εργασίας, με νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ, που εκδόθηκε και γνωστοποιήθηκε το Μάρτη του 2013, δόθηκε η δυνατότητα να μετρήσουν ως συντάξιμα τα ένσημα της περιόδου της ειδικής επιδότησης της ανεργίας, με τον όρο να έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2012. Η εγκύκλιος δημοσιεύθηκε το Μάρτη του 2013 και έδινε χρονικό περιθώριο για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης μια ημερομηνία που έχει λήξει τρεις μήνες πριν! Μόνο που οι ασφαλισμένοι δεν μπορούσαν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους τότε, γιατί δεν υπήρχε η νέα εγκύκλιος του ΙΚΑ.

Το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας απαιτεί να δοθεί η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν οι απολυμένοι, πρώην ενταγμένοι στα προγράμματα ειδικής επιδότησης ανεργίας.

ΠΑΣΕΒΕ
Καταγγέλλει προσπάθεια αλλοίωσης των συσχετισμών

Την πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, που αποφάσισε να νομιμοποιήσει τους αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας των Φοροτεχνικών, καταγγέλλει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ). Με αυτόν τον τρόπο, ανέτρεψε ομόφωνη απόφαση της επιτροπής νομιμοποίησης για τον αποκλεισμό της συγκεκριμένης ομοσπονδίας, η οποία στις αρχαιρεσίες της απέκλεισε παράνομα δυο ψηφοδέλτια -το ένα στηριζόταν από την ΠΑΣΕΒΕ- επικαλούμενη άρθρο του καταστατικού που επιτρέπει τη συγκρότηση ενός μόνο ενιαίου ψηφοδελτίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, παραβίαση της απλής αναλογικής και του καταστατικού της ΓΣΕΒΕΕ και εφαρμόστηκε στην πράξη το πλειοψηφικό.

Η Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ επισημαίνει ότι «η ανοχή και η νομιμοποίηση τέτοιων αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων ανοίγει ολισθηρούς δρόμους σε πρακτικές καταδικασμένες από το συνδικαλιστικό κίνημα εδώ και πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη απόφαση αναδεικνύει τα μέσα και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αλλοίωση των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα από τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών έκαναν οι καθαρίστριες του υπουργείου, των οποίων οι θέσεις εργασίας έχουν καταργηθεί από τις 18/9 και τώρα εντάσσονται σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με καταγγελίες, το υπουργείο έχει δώσει εντολή στους προϊστάμενους των κατά τόπους Εφοριών να αναζητήσουν προσφορές ιδιωτικών συνεργείων καθαριότητας. Στη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης έγινε συνάντηση με τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη, με τον τελευταίο να δηλώνει αναρμόδιος. Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το απόγευμα οργάνωσαν νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να τη μετατρέψουν σε ολονύχτια διαμαρτυρία.

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ: Τη «φιέστα» των εργοδοτών, οι οποίοι πραγματοποιούσαν συνέδριο, με θέμα «το μέλλον της εκτύπωσης», χάλασαν χτες οι εργαζόμενοι της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, με κινητοποίηση που έκαναν έξω από το χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου στο Ευγενίδειο Ιδρυμα. Με πανό «Κάτω τα χέρια απ' τις συμβάσεις αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις», οι εργαζόμενοι βρέθηκαν έξω απ' το χώρο συνεδρίου, διατρανώνοντας ότι «μέλλον στον κλάδο με τσακισμένα εργατικά δικαιώματα δεν μπορεί να υπάρξει».

ΕΛΠΕ: Η χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας και τα ελλειπή μέτρα ασφάλειας είναι η αιτία που «στέλνουν τους συναδέλφους μας στα νοσοκομεία», καταγγέλλει η συνδικαλιστική παράταξη «Αγωνιστικό Μέτωπο» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ), με αφορμή το τέταρτο εργατικό «ατύχημα» σε διάστημα τεσσάρων μηνών στα διυλιστήρια του Ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) στην Ελευσίνα. Καταγγέλλει ότι για τα «ατυχήματα» ευθύνονται «η εντατικοποίηση της εργασίας με τα επαναλαμβανόμενα 12ωρα, η έλλειψη προσωπικού, η εργολαβοποίηση, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, η μείωση των δαπανών συντήρησης του εξοπλισμού και των μέτρων ασφάλειας».

ΝΑΥΠ/ΚΗ ΖΩΝΗ: Συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 10 π.μ., και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι της Ζώνης, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των ανέργων.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ: Νέα κινητοποίηση θα κάνουν αύριο Παρασκευή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 9 π.μ. στο σταθμό του Μετρό «Κατεχάκη». Η κινητοποίηση είναι μέρος των δράσεων των εργαζομένων που απαιτούν τη λειτουργία των ναυπηγείων χωρίς καμιά απόλυση και με όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ: Με εκδήλωση αλληλεγγύης θα υποδεχθούν την πορεία που ξεκίνησαν οι σχολικοί φύλακες ενάντια στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, στις 28/9 από τη Θεσσαλονίκη, το κλαδικό συνδικάτο ΟΤΑ και σωματεία εργαζομένων σε Δήμους της Αττικής (Υπολοίπου Αττικής, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Πετρούπολης, Ελληνικού, Περάματος, Κορυδαλλού, Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας). Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 20/10, στις 7 μ.μ. στον Αγιο Στέφανο (κτίριο πρώην ΤΥΠΕΤ, οδός λεωφόρου λίμνης Μαραθώνα).

ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ: Απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου παραμένουν οι 3 υπάλληλοι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, όπως και οι οφειλές προς τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ κ.λπ., καθώς έχει διακοπεί η χρηματοδότησή για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλα τα Εργατικά Κέντρα της χώρας. Μάλιστα, ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, ανακοίνωσε σε αντιπροσωπεία Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ότι για το α' τετράμηνο του 2013 (Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη), δεν θα δοθούν καθόλου χρήματα! Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΕΚΛ επισημαίνει ότι «καμία δικαιολογία δεν υπάρχει, από τη στιγμή που η παρακράτηση της εισφοράς των εργαζομένων υπέρ της καταργηθείσας Εργατικής Εστίας συνεχίζει να γίνεται κανονικά, ενώ για τους εργοδότες έχει καταργηθεί».

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ: Στις αρχαιρεσίες στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, η παράταξη της ΔΕΣΚ, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, πήρε 3 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, από 2 που είχε. Η ΠΑΣΚ πήρε 11 έδρες (είχε 14) και έχασε την αυτοδυναμία. Η ΔΑΚΕ πήρε 8 έδρες (είχε 10). Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΕΚ - ΔΙΚΤΥΟ) πήραν 5 έδρες (είχαν 1). Η αύξηση αυτή δεν προέρχεται από τους αντιπροσώπους που είχαν εκλεγεί από τα παραταξιακά ψηφοδέλτια της ΣΕΚ, αλλά από αντιπροσώπους που είχαν κατέβει στις εκλογές των σωματείων τους ως «ανεξάρτητοι».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ