ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με τη «διαπλοκή» κατά των λαϊκών συμφερόντων

Δύο ομιλίες εκφώνησε την περασμένη βδομάδα ο Κ. Καραμανλής, μία στο εκλεκτό ακροατήριο της «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» και μία ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του. Στη μεν πρώτη αφιέρωσε έξι-επτά αράδες στην αντιμετώπιση της διαπλοκής, στη δεύτερη όμως δεν του έφτασαν δύο σελίδες γραπτού κειμένου!

Η παραπάνω παρατήρηση έχει την προφανή πολιτική σημασία της. Το παραμύθι του ανηλεούς πολέμου κατά της διαπλοκής δεν πουλιέται το ίδιο «προς όλες τις κατευθύνσεις». Μπροστά στους «επενδυτές» της «Χέραλντ Τρίμπιουν» ο πρωθυπουργός ήταν σαφής και συγκεκριμένος, περιγράφοντας την πολιτική που ήθελαν να ακούσουν: «Αξιοποίηση (διάβαζε ξεπούλημα) της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου», «προώθηση μιας σειράς νέων αποκρατικοποιήσεων που θα αποφέρουν 1,5 δισ. ευρώ», «συγκράτηση των δαπανών του δημοσίου», «μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων», «νέο αναπτυξιακό νόμο», «απελευθέρωση αγορών με άμεση προτεραιότητα στην αγορά ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου)»...

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός τίποτα δεν είχε να πει - και στις δύο ομιλίες - στα πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους του μόχθου που ζουν κάτω από το (επίσημο) όριο της φτώχειας. «Αφωνος» εμφανίζεται επίσης και απέναντι στους συμβασιούχους που κατά χιλιάδες μεγαλώνουν τις ουρές των ανέργων, όπως, βέβαια, και στους εκατοντάδες χιλιάδες που βιώνουν «μόνιμα» αυτόν τον εφιάλτη. Δε θυμάται τίποτα πλέον για την ακρίβεια προσποιούμενος ότι το θέμα περίπου έχει αντιμετωπιστεί επειδή επί γαλάζιας διακυβέρνησης «δε γίνονται ανεκτές προσπάθειες αθέμιτου ανταγωνισμού και κερδοσκοπίας»! Οσο για το ΕΚΑΣ και τις αγροτικές συντάξεις, ένα επιπλέον ενδεικτικό παράδειγμα, ανακαλύπτει αίφνης ότι δεν μπορεί να δώσει ούτε το «θλιβερό», όπως το χαρακτήριζε άλλοτε, ένα ευρώ αύξηση τη μέρα!

Προτιμά, λοιπόν, να «φουσκώνει» το μέτωπο κατά της διαπλοκής, φροντίζοντας να το συντηρεί σχεδόν σε καθημερινή βάση είτε με δηλώσεις του ίδιου είτε στελεχών της κυβέρνησης, επιδεικνύοντας την «αποφασιστικότητά» του για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς. Λεπτομέρεια: Μαζί με τους διαπλεκόμενους καταρτίζει το νόμο για το βασικό μέτοχο που θα απαλλάξει, υποτίθεται, τον τόπο από τη «διαπλοκή»...

Σαφείς επιδιώξεις

Οι πρωθυπουργικές επιδιώξεις, μέσα από την αναγόρευση της μάχης κατά της διαπλοκής σε μείζον ζήτημα τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες, είναι διαφανείς:

Πρώτον, δημιουργεί ένα πυκνό νέφος αποπροσανατολισμού, ενώ την ίδια στιγμή ξετυλίγεται η «γαλάζια» οικονομική πολιτική (προϋπολογισμός, φορολογικό, αναπτυξιακός, ιδιωτικοποιήσεις), που διαλύει κάθε αυταπάτη και κουρελιάζει τις φιλολαϊκές μάσκες.

Δεύτερον, επιχειρεί να κρατήσει συσπειρωμένη την εκλογική βάση του κόμματός του, προβάλλοντας τη δικαιολογία της «υπονόμευσης» από τη διαπλοκή. Η εικόνα που συστηματικά καλλιεργεί, του ηρωικού μονομάχου που τα βάζει και συγκρούεται με κάποιους «κακούς» διαπλεκόμενους καπιταλιστές (λες και υπάρχουν μη διαπλεκόμενοι), αποσκοπεί επίσης και στην υφαρπαγή της λαϊκής συμπάθειας και στην παράταση της ανοχής στην κυβέρνησή του. Μάλιστα, δε διστάζει να μιλάει για κοινωνική συμμαχία σ' αυτή τη βάση: «Η σύγκρουση με τα φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι στόχος που αθροίζει, ενώνει και συνασπίζει δυνάμεις και έχει ήδη δημιουργήσει ένα πανίσχυρο κοινωνικό μέτωπο, που διαπερνά όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς», εκτίμησε μιλώντας στην ΚΟ ο Κ. Καραμανλής.

Τρίτον, επιδιώκει να αλλάξει συσχετισμούς στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης, εδραιώνοντας ταυτόχρονα την πολιτική κυριαρχία του και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για «μία συν μία» τετραετία. Δοκιμασμένο εργαλείο για την «ανατροπή» των ισορροπιών μεταξύ των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων είναι βέβαια η μοιρασιά της πίτας των μεγάλων έργων και των κρατικών προμηθειών, μέσω της οποίας δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να διαμορφώσει τα οικονομικά μεγέθη τους. Φυσικά, δεν πρόκειται να θίξει τους διαμορφωμένους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά «στοχεύει» προς συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία, άλλωστε, κατονόμασε ο «αντιδιαπλεκόμενος» υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Νομοτελειακά όμως το «κενό» το οποίο θα αφήσουν οι «διαπλεκόμενοι» που θα «ψαλιδιστούν» από την κυβέρνηση θα καταλάβουν «ανταγωνιστές» τους, που θα στηρίζονται και θα στηρίζουν την κυβέρνηση. Είναι αστεία, βέβαια, τα περί «υγιούς ανταγωνισμού», «ανοίγματος του παιχνιδιού» και προσφοράς «ίσων ευκαιριών» για όλους στο μοίρασμα της πίτας.

Με άλλα λόγια, η «μάχη κατά της διαπλοκής», το ξεκαθάρισμα λογαριασμών και ο σκυλοκαυγάς μεταξύ των διαφόρων κέντρων της άρχουσας τάξης σε τίποτα δε θα ωφελήσουν τους εργαζόμενους. Αντίθετα, είναι φανερό ότι όλοι μαζί, κυβέρνηση και καπιταλιστές (νεοδιαπλεκόμενοι και ριγμένοι), θα εφορμήσουν από κοινού ενάντια στις λαϊκές μάζες...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΔΗΚΚΙ
Ολοκληρώνεται σήμερα το 2ο Τακτικό Συνέδριο

Λήγουν σήμερα το απόγευμα, με την ψηφοφορία για την εκλογή των νέων μελών της Κεντρικής Επιτροπής, οι διήμερες εργασίες του 2ου Τακτικού Συνεδρίου του ΔΗΚΚΙ.

Το σώμα των συνέδρων συζήτησε την εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΟΕΣ) για τις «κεντρικές αρχές των πολιτικών θέσεων» του ΔΗΚΚΙ, καθώς και τις προτάσεις για τις τροποποιήσεις του καταστατικού του κόμματος.

Η εισήγηση των πολιτικών και ιδεολογικών θέσεων τοποθετεί τη «συνέχιση του ΔΗΚΚΙ στην εκτίμηση πως η πρόταση του πραγματικού δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι σήμερα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο περισσότερο επίκαιρη από ποτέ».

Επίσης στο κείμενο των θέσεων επισημαίνεται ότι «το αίτημα της συγκρότησης του ριζοσπαστικού πόλου ανατροπής της Νεοφιλελεύθερης Νεοταξικής επέλασης, αποκτά χαρακτηριστικά κοινωνικής και πολιτικής αναγκαιότητας».

Με βάση την παραπάνω επισήμανση η ΟΕΣ θα καλέσει σήμερα τους συνέδρους του ΔΗΚΚΙ να εγκρίνουν «πρόταση εννιά σημείων», τα οποία -όπως αναφέρουν- θα μπορούσαν «να αποτελέσουν άμεσα ένα εποικοδομητικό πλαίσιο διαλόγου», προκειμένου να υπάρξει «ένα πολιτικό πλαίσιο συμφωνίας, όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που ενδιαφέρονται για τη συγκρότηση του ριζοσπαστικού πόλου στην πολιτική ζωή».


Θ.

Πατριδογνωμόνιο
Laterna, φτώχεια και φιλότιμο

Στην ταινία ο Φωτόπουλος πουλάει τη λατέρνα για να σώσει τον Αυλωνίτη. Κι έχει το φιλότιμο να μην του το πει. Η πλούσια Τζένη Καρέζη έχει στο μεταξύ ήδη γοητευτεί από τον εξωτισμό της ανθρωπιάς που συναντά έξω απ' τα σαλόνια και την ταξική της φυλακή.

Ομως, σύντροφοι, αυτά μόνον στην ταινία του Α. Σακελλάριου και στην εποχή της. Σήμερα η λατέρνα, και δεν τη γράφω τυχαία με λατινικά στον τίτλο, είναι ευρωπαϊκής ιδιοκτησίας χώρα που αγοράζεται και πωλείται από διαχειριστές της πολιτικής της. Η φτώχεια, το άλλο μισό του καπιταλιστικού νομίσματος, δεν είναι στο στάδιο της παγκοσμιοποιημένης ελεύθερης αγοράς που διανύουμε το μισό ποσοστιαία. Ποτέ δεν ήταν, άλλωστε. Ο επικοινωνιακός - προπαγανδιστικός κίνδυνος από τους διαχειριστές της ελληνικής φτώχειας (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) ή τους «διορθωτές» της παγκοσμιοποίησης (ΣΥΝ) είναι η αντιμετώπισή της ως φυσικού φαινομένου. Ετσι εσχάτως η εξωφρενική άνοδος της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, η οποία ουδόλως ερμηνεύεται πολιτικά, τείνει να εξελιχθεί σε... τυφώνα. Οποιος ζήσει έζησε και κυρίως από τύχη. Αλλιώς ή αγοράζει πετρέλαιο, με πιστωτική κάρτα (!!!) για να ζεστάνει το κόκαλό του ή ανακαλύπτει εφευρετικές πισωδρομήσεις κι αγοράζει καυσόξυλα κι ύστερα κάθεται δίπλα από το τζάκι της πολιτικής λατέρνας και γράφει τραγουδάκια και μπαλάντες για τη φωτιά, ικανά να συγκινήσουν το κοινό της επόμενης γιουροβίζιον της ύφεσης.

Το φιλότιμο των διαχειριστών εκφράζεται με «εθνικές» προσπάθειες μείωσης του φόρου ειδικής κατανάλωσης, οι οποίες όμως προσκρούουν - άκουσον άκουσον - στις αυστηρές δημοσιονομικές οδηγίες της ΕΕ.

Η ταινία, αν φτιαχνόταν σήμερα, θα είχε τη μορφή της εκσυγχρονισμένης φτώχειας. Με σκηνοθετικές ντιρεκτίβες πολύ συγκεκριμένες. Τη λατέρνα θα την έσωζε με την πιστωτική της κάρτα η πρωταγωνίστρια μεγαλοαστή, ο Φωτόπουλος θα κρατούσε μυστικό ότι πληρώνει τις δόσεις κι ο Αυλωνίτης θα ξεπέρναγε την αρρώστια του χάρη σε μεγάλη εταιρία - χορηγό που θα αναλάμβανε, έναντι του δικαιώματος να βαφτίσει τη λατέρνα, ας πούμε Β.Ρ., τα έξοδα νοσηλείας στο εξωτερικό.

Μόνο που στόχος και της τότε και της τώρα ταινίας εξωραϊσμού της φτώχειας, έτσι ώστε η θλιβερή πραγματικότητα των εργαζομένων να μετατρέπεται σε αμφισβητούμενο μύθο, είναι και ήταν και θα είναι στο καπιταλιστικό περιβάλλον το... φιλότιμο αυτής καθαυτής της εργατικής τάξης.

Η διαφορά των δύο ταινιών είναι πως η «νέα τάξη πραγμάτων» πρέπει να επαναφέρει και να διατηρήσει την παλαιά στη θέση της. Δηλαδή την προκομμουνιστική. Το «φιλότιμο», έννοια με προσδιορισμένο ταξικά περιεχόμενο, πρέπει να γίνει παραλυτική συναίνεση των εργατών στη σφαγή τους και κίνητρο υποδούλωσης. Το φιλότιμο πρέπει να προπαγανδιστεί ως αντεπαναστατικό φάρμακο. Ενας φτωχός σήμερα δεν είναι φιλότιμος άμα επιτεθεί στα αφεντικά του, στους διαχειριστές του πλούτου που παράγει ως εργαζόμενος. Είναι φιλότιμος μόνον αν συμφωνήσει με το προκαθορισμένο τίμημα πώλησής του στο σκλαβοπάζαρο της ελεύθερης αγοράς. Η λατέρνα έγινε, ήδη, LATERNA. Και παίζει βαλσάκια διαπλοκής και διαφάνειας. Το φιλότιμο άμα γίνει FILOTIMO θα ξεχάσουμε ότι οι τυφώνες είχαν δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες ξεσπιτωμένους στην πλούσια Φλόριδα των ΗΠΑ και μηδέν ανθρώπινες απώλειες στην Κούβα.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ