ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
ΑΠΕΡΓΙΑ ενάντια στα σχέδια που διαλύουν τη ΛΑΡΚΟ και την περιοχή

Το Σάββατο 17 Οκτώβρη στις 11 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα

Από παλιότερη απεργία
Από παλιότερη απεργία
«Γενικός ξεσηκωμός. Κλείνουν τη ΛΑΡΚΟ. Απολύουν όλους τους εργαζόμενους. Οδηγούν στο μαρασμό ολόκληρες περιοχές. Δεν θα περάσει», φωνάζουν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση αυτό το Σάββατο, 17 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας.

Με τον απεργιακό τους αγώνα δίνουν μία ακόμα απάντηση στο διαλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης, που τεμαχίζει τη ΛΑΡΚΟ και δίνει βορά στα δόντια μονοπωλιακών ομίλων τα φιλέτα της, πετώντας στο δρόμο 1.200 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, διαλύοντας τις τοπικές κοινωνίες.

Απορρίπτουν το «πακέτο - δόλωμα» που τάζει η κυβέρνηση για να τους ξεγελάσει και να περάσουν αδιαμαρτύρητα οι απολύσεις. Απαντούν μαχητικά στις συκοφαντίες και τον πόλεμο που δέχονται από τα διάφορα «παπαγαλάκια» και την κυβέρνηση. Συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα για τη διασφάλιση της εργασίας τους, τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, το σταμάτημα της εκποίησής της.

Ολοι στον αγώνα

Το ξεκίνημα της τελευταίας φάσης του διαλυτικού σχεδιασμού για τη ΛΑΡΚΟ, μετά και την ψήφιση της τροπολογίας για τους δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς, βρήκε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα.

Με μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, πριν από μερικές μέρες, είχαν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία το «αντικοινωνικό πακέτο» και ενέκριναν την πρόταση των Σωματείων για απεργιακές κινητοποιήσεις, για «να μη βγει κανένας εργαζόμενος έξω από τα συρματοπλέγματα του εργοστασίου, των μεταλλείων και των γραφείων της ΛΑΡΚΟ».

«Συνάδελφοι, μία είναι η αλήθεια. Μέχρι σήμερα χτυπηθήκαμε ανελέητα, όμως με τους αγώνες και την αλληλεγγύη μείναμε όρθιοι, είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε (...) Το Σάββατο αυτό θα επιβεβαιωθεί (...) Το κύριο είναι να μη σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ ούτε για ένα λεπτό της ώρας. Να εξασφαλιστεί η ενιαία παραγωγική διαδικασία εργοστασίου και μεταλλείων, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και γι' αυτό επιμένουμε και είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση - εκποίηση της ΛΑΡΚΟ. Ολοι να γίνουν μια γροθιά μαζί μας, γιατί το σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, η απόλυση εργαζομένων, είναι προ των πυλών. Η περιοχή μας θα μαραζώσει, θα ξεριζωθούν δεκάδες οικογένειες», τονίζει στο κάλεσμά του στην απεργιακή συγκέντρωση το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, μπαίνοντας μπροστά και στην οργάνωση της νέας φάσης του αγώνα.

Και προσθέτει: «Η μάχη σε αυτή τη φάση δεν τελειώνει με την ψήφιση της νέας τροπολογίας. Απεναντίας, τώρα αρχίζει και δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι "η χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δόθηκε ποτέ"». Τονίζει επίσης ότι οι αγώνες των εργαζομένων τούς προηγούμενους 10 μήνες ήταν αυτοί που κράτησαν ανοιχτή τη ΛΑΡΚΟ μέχρι τώρα, απέτρεψαν απολύσεις εργαζομένων και μεγαλύτερες περικοπές.

Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Με ντουντούκες, εξορμήσεις στα χωριά, αφίσες και πανό, αλλά και κουβέντα άνθρωπο τον άνθρωπο, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απευθύνθηκαν τις προηγούμενες μέρες πλατιά στην τοπική κοινωνία, στους συναδέλφους τους, συνολικά στο λαό, ενημερώνοντας για τις τραγικές συνέπειες των διαλυτικών σχεδιασμών της κυβέρνησης και απευθύνοντας κάλεσμα για στήριξη του αγώνα των εργαζομένων.

Ανοιξαν ταυτόχρονα μέτωπο στις λογικές του εφησυχασμού και του συμβιβασμού που σπέρνει η κυβέρνηση μέσα και έξω από το εργοστάσιο και τα μεταλλεία, για να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους και να αποτρέψει τις νέες κινητοποιήσεις.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες όπως η κατάληψη στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ το πρωί της Πέμπτης, όταν η κυβέρνηση ψήφιζε την τροπολογία για τη διευκόλυνση των διαλυτικών σχεδίων, αλλά και άλλες πολύμορφες δράσεις, όπως η πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας για τη συγκέντρωση υπογραφών κάτω από τα αιτήματα των εργαζομένων, η οποία έχει γνωρίσει μεγάλη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους και το λαό, δίνουν ζωντάνια και προσθέτουν δυνάμεις στον αγώνα που συνεχίζεται.

Πλατιά αλληλεγγύη

Δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στέκονται και σε αυτή τη φάση του δίκαιου αγώνα τους εργαζόμενοι από ολόκληρη τη χώρα. Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια συνδικάτα, σωματεία συνταξιούχων, οργανώσεις και φορείς του λαϊκού κινήματος ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους, όπως έγινε και τους προηγούμενους μήνες, με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια σε Λάρυμνα, Χαλκίδα και Αθήνα.

Αλληλεγγύη που καταγράφηκε και στα εργατικά συλλαλητήρια της περασμένης Τρίτης σε Αθήνα, Χαλκίδα, Λαμία και Θήβα, στα οποία βρέθηκαν αντιπροσωπείες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, απευθύνοντας κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση αυτού του Σαββάτου.

Ενα κάλεσμα που βρήκε ανταπόκριση και εκατοντάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες και νέοι ετοιμάζονται να βρεθούν για άλλη μια φορά στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, με λεωφορεία και αυτοκίνητα που θα ξεκινήσουν από την Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας.


Το ΚΚΕ δεν έλειψε λεπτό από το πλευρό τους

Στην απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρυμνα θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας

Από παλιότερη επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα
Από παλιότερη επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα
«Χαιρετίζουμε το αγωνιστικό φρόνημα όσων αντιστέκονται, εξακολουθούν να αντιστέκονται. Τους λέμε και από το βήμα της Βουλής: Αποτινάξτε το φόβο! Μην περιμένετε τίποτα από τους υπηρέτες ευρωπαϊκών, πολυεθνικών, μονοπωλίων, που έρχονται για να ρουφήξουν το αίμα και τον ιδρώτα σας. "Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, μην προσμένετε ίσως κάποιο θάμα"... Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας, όποια κι αν είναι η κατάληξη. Γιατί εσείς είστε η δύναμη! Το Σάββατο θα είμαστε εκεί μαζί σας, στη Λάρυμνα».

Ετσι ολοκλήρωσε την ομιλία του την Πέμπτη στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επί της κυβερνητικής τροπολογίας για την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ.

Το ΚΚΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του λαού των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, οικοδομώντας στέρεους και αδιάρρηκτους δεσμούς. Στηρίζει τον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματά τους μέσα και έξω από τη Βουλή, όπως έκανε πάντα στην 56χρονη ιστορία της επιχείρησης. Συζητά μαζί τους την ανάγκη να αποκτήσει ο αγώνας αυτός χαρακτηριστικά ολομέτωπης σύγκρουσης με την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων της, προβάλλοντας την πρότασή του για πραγματική διέξοδο με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Πέρα από τους πρωτοπόρους κομμουνιστές εργάτες στο εργοστάσιο και στον κλάδο του Μετάλλου, στελέχη, μέλη, οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ συμμετέχουν ενεργά στην οργάνωση του αγωνιστικού προγράμματος που αποφασίζουν τα σωματεία, στην αλληλεγγύη και τη στήριξη με κάθε τρόπο.

Εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» στην πύλη του εργοστασίου
Εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» στην πύλη του εργοστασίου
Εκφραση αυτής της έμπρακτης στήριξης είναι και η παρουσία αντιπροσωπειών του ΚΚΕ στις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, συχνά με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ: Στα μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα, στις απεργιακές συγκεντρώσεις στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, στην Εθνική Οδό, στη Χαλκίδα, στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στη Λάρυμνα, σε κάθε μικρή ή μεγάλη κινητοποίηση.

Αντίστοιχα, στη Βουλή, το ΚΚΕ δίνει μάχη να αποκαλυφθούν και να γίνουν πλατύτερα γνωστά τα διαλυτικά σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ για τη ΛΑΡΚΟ, να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες και οι ευθύνες, να μπουν εμπόδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος εκφράζοντας τις ανησυχίες και τα αιτήματα των ίδιων των εργαζομένων.

Η τροπολογία αυτή διασφάλιζε τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ προς όφελος των εργαζομένων και του λαού και διαμόρφωνε προϋποθέσεις για περαιτέρω αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της. Η κυβέρνηση όμως δεν την έβαλε ούτε για συζήτηση, έχοντας σύμμαχο την εκκωφαντική σιωπή όλων των άλλων αστικών κομμάτων.

Με αφορμή αυτήν την πρωτοβουλία έγινε μεγάλη εκδήλωση του ΚΚΕ στη Λάρυμνα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά η πρόταση διεξόδου του Κόμματος.

Δεκάδες είναι επίσης οι Ερωτήσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή για ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, όπως η βελτίωση των υποδομών και των συνθηκών δουλειάς για να μη σκοτώνονται και να μη σακατεύονται στο μεροκάματο, η κατάργηση του σύγχρονου δουλεμπορίου των εργολαβιών, η προστασία των δικαιωμάτων τους, η προστασία του περιβάλλοντος.

Σύντροφος και αποκούμπι των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι και ο «Ριζοσπάστης». Με σταθερή παρουσία και ανταποκρίσεις από το εργοστάσιο, με ρεπορτάζ και αρθρογραφία, αναδεικνύει τους αγώνες, τα αιτήματα, τις αγωνίες των εργαζομένων. Υπερασπίζεται το δίκιο τους απέναντι στις συκοφαντίες, στον βρώμικο πόλεμο που δέχονται. Αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και το ρόλο των υπόλοιπων κομμάτων.

Η πολύτιμη αυτή στήριξη αναγνωρίζεται από τους εργαζόμενους, που έχουν πει στην εφημερίδα μας: «Ευτυχώς που υπάρχει το ΚΚΕ. Ευτυχώς που υπάρχει ο "Ριζοσπάστης", γράφει την αλήθεια για μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ