ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Μηχανισμοί" οριστικοποίησης της συμφωνίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Η "παρέλαση" Δυτικών και άλλων διπλωματών στο Βελιγράδι για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών της "συμφωνίας" για την "ειρήνευση" στο Κόσσοβο υπό την απειλή βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, συνεχίστηκε και χθες, με την υπογραφή από τον προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ Μπράνισλαβ Γκέρεμεκ και τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς του κειμένου που εγκρίνει την αποστολή και εγκατάσταση 2.000 παρατηρητών υπό την "ομπρέλα" του Οργανισμού, οι οποίοι θα"πιστοποιούν" το αν η Γιουγκοσλαβία τηρεί τους όρους στους οποίους κατέληξαν την Τρίτη οι Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς.

Προηγήθηκε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, η κύρωση της ενεργοποίησης του άλλου σκέλους της αποστολής "παρατηρητών", με την υπογραφή για την επιτήρηση του εναέριου χώρου του Κοσσυφοπεδίου από το διοικητή των ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στρατηγό Ουέσλι Κλαρκ, και τον αρχηγό του ΓΕΣ της Γιουγκοσλαβίας, στρατηγό Μόμτσιλο Πέρισιτς, υπό τα βλέμματα του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα και του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο Σολάνα δεν παρέλειψε να διαμηνύσει στο Βελιγράδι, ότι το ΝΑΤΟ "διαθέτει πληροφορίες πως στρατεύματα παραμένουν στο Κοσσυφοπέδιο" και οι απειλές στρατιωτικής επέμβασης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα παραμείνουν, μέχρι πλήρους "συμμορφώσεως".

Χθες πάντως, στις Βρυξέλλες, οι απεσταλμένοι του ΝΑΤΟ διατήρησαν την απειλή πληγμάτων από αέρος κατά της Γιουγκοσλαβίας ως την 27η Οκτωβρίου, σε περίπτωση "μη συμμόρφωσης", κάτι που "επικαλύπτεται" με μια γερή δόση ασάφειας όσον αφορά πώς θα διακριβωθεί κάτι τέτοιο.

Ο Κρίστοφερ Χιλ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ και εκ των Αμερικανών κορυφαίων "εντεταλμένων" για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, αναμενόταν χθες βράδυ να απευθύνει "προειδοποιήσεις" σε "έκτακτη" συνάντησή του με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Αμφιλεγόμενη στάση Ρουγκόβα

Ο Μπράνισλαβ Γκέρεμεκ, μετά από συνάντησή του με τον Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, εμφανίστηκε "πολύ ευχαριστημένος" επειδή έλαβε "διαβεβαιώσεις" σεβασμού προς την αποστολή των παρατηρητών και συμμετοχής της πτέρυγας των "μετριοπαθών" Κοσσοβάρων Αλβανών στην "ειρηνευτική διαδικασία". Ο Ρουγκόβα μάλιστα, σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", φέρεται να είπε προς τον Γκέρεμεκ πως και ο Απελευθερωτικός Στρατός (UCK) προτίθεται να συμμετάσχει στη συμφωνία.

Ωστόσο το "Ρόιτερ" μετέδιδε λίγο διαφορετικές ενδείξεις. Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, κατ' αυτό, είπε ότι οι σερβικές δυνάμεις "δεν αποσύρθηκαν" από την επαρχία όπως ζήτησε το ΝΑΤΟ και ότι νέες στρατιωτικές δυνάμεις καταφθάνουν.

"Οι σερβικές δυνάμεις δεν αποσύρθηκαν από το Κοσσυφοπέδιο. Υπάρχει μόνο αναδιάταξη των δυνάμεων αυτών, που οχυρώνονται σε πολλά στρατηγικής σημασίας σημεία στο Κοσσυφοπέδιο. Επιπλέον νέες δυνάμεις φθάνουν από τη Σερβία. Η επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων στα σπίτια τους, με ορισμένες διεθνείς εγγυήσεις, είναι πολύ σημαντικό θέμα, αφού βρίσκονται ακόμη υπό την απειλή των σερβικών δυνάμεων", είπε ο Ρουγκόβα στους δημοσιογράφους, χωρίς να αναφέρει στοιχεία που να θεμελιώνουν τους ισχυρισμούς του.

Ενώ στη Βόννη, ο Μπαρντχίλ Μαχμουτί, εκπρόσωπος του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις βομβάρδισαν τουλάχιστον έξι χωριά στη διάρκεια της νύχτας και προειδοποίησε πως είναι "πλάνη" να πιστεύει κανείς ότι η Γιουγκοσλαβία "θα συμμορφωθεί" με την ειρηνευτική συμφωνία.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Αποκαλύψεις - σοκ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Η αποκάλυψη των Τούρκων συνδικαλιστών σχετικά με την εργασιακή εκμετάλλευση μικρών παιδιών για την παραγωγή ρούχων για λογαριασμό της ιταλικής φίρμας "Μπένετον" λειτούργησε σαν πυροδοτικός μηχανισμός για μία σειρά αποκαλύψεων που πλέον λαμβάνουν τρομακτικές διαστάσεις.

Ακόμα μία αποκάλυψη έρχεται να συνταράξει την τουρκική κοινωνία μετά τη δημοσίευση της έρευνας του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά ότι η εκμετάλλευση της εργασίας ανήλικων παιδιών στην Τουρκία από τοπικές εταιρίες που έραβαν ρούχα της "Μπένετον" ήταν μόνο "η κορυφή του παγόβουνου". Σύμφωνα με την αποκαλυπτική έρευνα, τουλάχιστον 3 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. "Το 1980 ο αριθμός των παιδιών που εργάζονταν στην Τουρκία ανερχόταν σε 1.564.000 και το 1990 είχε φτάσει τα 2.539.000", αναφέρεται στην έρευνα. Ο Νιλουφέρ Ναρλί,κοινωνιολόγος του πανεπιστημίου του Μαρμαρά, εκτιμά ότι οι εργατικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν στη δεκαετία του '80 για τη φιλελευθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας, βύθισαν χιλιάδες οικογένειες στη φτώχεια, υποχρεώνοντας τους γονείς να ζητήσουν οικονομική υποστήριξη από τα παιδιά τους.

Επιπροσθέτως, τουρκικές συνδικαλιστικές ενώσεις συνεχίζουν να καταγγέλλουν ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες, όπως και οι τουρκικές αρχές, γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας στα τουρκικά εργοστάσια, αλλά όλοι προτιμούν να κλείνουν τα μάτια στο πρόβλημα. Στην περίπτωση της "Μπένετον", Τούρκοι συνδικαλιστές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά εργάζονται μέχρι και 12 ώρες τη μέρα, κυρίως στα τμήματα ραφής, κοπής και σιδερώματος των υφασμάτων. Ενα ρούχο που έχει μάλιστα συνολικό κόστος περίπου 600 δραχμών στην Τουρκία, διατίθεται στη λιανική αγορά έναντι δεκαπενταπλάσιας τιμής. Εξάλλου, η ιταλική εφημερίδα "Κοριέρε ντε λα Σέρα", που έφερε στο φως της δημοσιότητας στις αρχές της βδομάδας την υπόθεση μετά από καταγγελίες των τουρκικών συνδικάτων, αποκάλυψε ότι μόνο στην περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης, στη βιοτεχνία "Βερμούδα" που ράβει τα ρούχα της "Μπένετον", εργάζονται 250 άτομα, αρκετά από τα οποία είναι παιδιά κάτω των 14 ετών που αμείβονται με 20.000 δρχ. περίπου το μήνα.

ΙΤΑΛΙΑ
Εν αναμονή

ΡΩΜΗ.-

Σε αναμονή της διερευνητικής εντολής βρίσκεται ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα, ενώ οι προοπτικές για την ικανότητα σχηματισμού κυβέρνησης που έχει μάλλον είναι θετικές.

Για άλλη μια φορά - όπως στην περίπτωση του Ρομάνο Πρόντι - ο αρχηγός της κεντροδεξιάς "Δημοκρατικής Ενωσης για τη Δημοκρατία" - (UDR) Φραντσέσκο Κοσίγκα είπε "ναι σε μια κυβέρνηση Ντ' Αλέμα" έπειτα από συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο.Ο Κοσίγκα πρόσθεσε ωστόσο ότι "αναμένει μια πρόταση" από την πλευρά του Μάσιμο Ντ' Αλέμα, αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς (PDS).

H UDR θα συμφωνήσει σε "μια πολιτική κυβέρνηση που θα είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα επείγοντα, αλλά και να επιδιώξει ευρύτερους στόχους, μια κυβέρνηση ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς στην οποία θα συγκατοικούν τα σοσιαλιστικά και τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα", δήλωσε ο Κοσίγκα. Η UDR, η οποία έχει 29 έδρες στην ιταλική Βουλή, έχει το ρόλο διαιτητή από την έναρξη της ιταλικής πολιτικής κρίσης, η οποία επέφερε την παραίτηση του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι.

Πάντως είναι θέμα χρόνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών, να λάβει ο Ντ' Αλέμα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Σκάλφαρο, αφού η υποστήριξη των βουλευτών της UDR στη Βουλή είναι αρκετή για να δώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε μια κυβέρνηση Ντ' Αλέμα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κεκλεισμένων των θυρών συνομιλούν Αραφάτ - Νετανιάχου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Με κλειστές θύρες και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συνεχίζονται οι συνομιλίες του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο συνεδριακό κέντρο του Γουάι Ρίβερ, λίγο έξω από την Ουάσιγκτον. Τις συνομιλίες, που αναμένεται να ολοκληρωθούν την Κυριακή, συντονίζει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ ενώ, από χθες το βράδυ, αναμενόταν να συμμετάσχουν ο νέος υπουργός Εξωτερικών Αριέλ Σαρόν και ο υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι.

Την ίδια στιγμή, στη Δυτική Οχθη σημειώνονταν μικροεπεισόδια ανάμεσα σε εβραίους εποίκους και σε Παλαιστίνιους αστυνομικούς, για την πρόκληση των οποίων οι δύο πλευρές αντάλλασσαν κατηγορίες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον απέφυγαν να σχολιάσουν την είδηση, όπως επίσης απέφυγαν να αναφερθούν στην εκλογή του 62χρονου στρατηγού Εμίλ Λαχούντ στη θέση του Προέδρου στο Λίβανο. Ο καθολικός μαρωνίτης ευνοούμενος της συριακής ηγεσίας, κατάφερε να κερδίσει τις ψήφους χριστιανών και μουσουλμάνων στο λιβανέζικο Κοινοβούλιο υποσχόμενος να "καθαρίσει" από τη διαφθορά τα κυβερνητικά και κρατικά κλιμάκια, ένα πρόβλημα που ταλανίζει το Λίβανο επί χρόνια. Ο Λαχούντ θα διαδεχτεί τον Ελίας Χράουι, στις 24 του Νοέμβρη.

Αλλη μια συνάντηση στο "οβάλ" γραφείο...

Ο ΓΓ της "Κομμουνιστικής επανίδρυσης" Φ. Μπερτινότι σε διάρκεια συνέντευξης Τύπου

Ο Προεδρεύον του ΟΑΣΕ Μ. Γκέρεμεκ επιδεικνύει στους δημοσιογράφους το

Ο προεδρεύον του ΟΑΣΕ Μ. Γκέρεμεκ επιδεικνύει στους δημοσιογράφους το κείμενο της συμφωνίας



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ