ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙOI ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστικά μπλόκα στην πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης
  • Από αύριο, Δευτέρα, οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας στον κόμβο της Νίκαιας
  • Την Τρίτη οι συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου και στην Εύβοια
  • Συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα

Κλιμακώνονται, τη βδομάδα που αρχίζει αύριο, οι αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στην αρχή της περασμένης βδομάδας και συντονίζονται, σε πανελλαδικό επίπεδο, από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Αύριο το μεσημέρι, τα τρακτέρ από τους νομούς της Θεσσαλίας θα φτάσουν στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης και θα στήσουν δυναμικό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας. Αύριο επίσης και τις επόμενες μέρες θα στηθούν νέα μπλόκα και σε άλλες περιοχές της χώρας - στη Θράκη, στη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα, στην Ηπειρο, στην Κρήτη, σε άλλα νησιά - καθώς η μικρομεσαία αγροτιά είναι αποφασισμένη να στήσει ένα μαζικό και ισχυρό αγωνιστικό μέτωπο κατά της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει, στο έπακρο, τα αγροτικά προβλήματα.

Συγκέντρωση αγροτών πραγματοποιούν σήμερα οι αγρότες του Εβρου, στα τελωνεία του νομού.

Την Τρίτη 19 Γενάρη, θα γίνουν αγροτικές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις στους νόμους της Πελοποννήσου. Αγωνιστικές αποφάσεις πάρθηκαν στην Ηλεία όπου τα τρακτέρ θα κατέβουν στις 11.30 πμ στον κόμβο της Φιλοθέης έξω από τον Πύργο, καθώς και στο Αίγιο θα συγκέντρωση στις 10 πμ έξω από την Παναιγιάλειο Ενωση. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας θα συγκεντρωθούν επί της εθνική οδού Κορίνθου - Τρίπολης στο κόμβο της Στέρνας, στις 12 το μεσημέρι. Επίσης συλλαλητήριο με τρακτέρ θα γίνει στην Εύβοια, στη θέση Παλιούρια. Την ίδια μέρα στη Ζάκυνθο θα γίνει αγωνιστική κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα στη θέση Λούμπα. Στα Χανιά αγροτοτοκτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα τρακτέρ στη θέση Μεγάλα Χωράφια στις 10 πμ.

Eurokinissi

Την Τετάρτη 20 Γενάρη, οι αγρότες του Λασιθίου θα συγκεντρωθούν στον κόμβο της Κριτσάς, στην Εθνική Οδό Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου.

Την Παρασκευή 22 Γενάρη, κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα.

Η ΠΑΣΥ, ως συνεπής αγωνιστικός πόλος του αγροτικού κινήματος, έχει καλέσει τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης να συμπαρασταθούν, ενεργά κι αποφασιστικά, στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος έχουν άμεση αντανάκλαση και βλαβερές επιπτώσεις στα δικά τους συμφέροντα, ενώ κοινός είναι ο αντίπαλος όλων, κοινοί οι στόχοι και οι επιδιώξεις τους. Και, βεβαίως, είναι φανερό ότι ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα δώσει μεγάλη ώθηση, δύναμη, αποτελεσματικότητα και προοπτική στην πάλη της για να μην ξεκληριστεί και για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον.

Στο στόχαστρο η ΚΑΠ

Κι αυτές οι κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, όπως και προηγούμενες της τελευταίας 15ετίας, στρέφονται κατά της ΚΑΠ της ΕΕ. Διότι βλέπει ο φτωχός αγροτικός κόσμος ότι η ΚΑΠ, την οποία συνδιαμορφώνουν, συνυπογράφουν και εφαρμόζουν οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι το «κοφτερό δρεπάνι» που «κόβει αβέρτα κεφάλια» μικρομεσαίων αγροτών, το «βαρύ χέρι» που σπρώχνει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά στον Καιάδα του ξεκληρίσματος.

Από το περσινό μπλόκο στη Νίκαια

ICON

Από το περσινό μπλόκο στη Νίκαια
Είναι το «πολιτικό μέσον» με το οποίο το μεγάλο ευρωπαϊκό και ελληνικό κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν, επιχειρούν «να βγάλουν από τη μέση» τους μικροκληρούχους, μικροκαλλιεργητές, μικροπαραγωγούς αγρότες της χώρας μας, για να περάσει η γη, η παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών και να εξασφαλιστούν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στους εμποροβιομήχανους, στα μονοπώλια και στις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων και των αγροτικών μέσων και εφοδίων.

Μέσω της ΚΑΠ - και της «ελεύθερης» καπιταλιστικής αγοράς, βεβαίως - προωθούνται τα αντιαγροτικά μέτρα που επιβάλλουν περιορισμούς στις καλλιέργειες και ποσοστώσεις στην παραγωγή, κατάργηση των κατώτερων εγγυημένων τιμών και πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, δραστική μείωση των επιδοτήσεων και αύξηση του κόστους παραγωγής.

Μέτρα που είχαν και έχουν δραστικές και τραγικές επιπτώσεις για τους μικρομεσαίους αγρότες, καθώς οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγούν σε μεγάλη στρεμματική μείωση δυναμικών καλλιεργειών - όπως το βαμβάκι, τα τεύτλα κ.ά. - και σε εξαφάνιση άλλων, όπως ο καπνός, σε μείωση της αγροτικής παραγωγής και σε διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας και της διατροφικής εξάρτησης του λαού μας, σε κατρακύλα των εμπορικών τιμών παραγωγού και δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και, εν τέλει, στην αναγκαστική αποχώρηση από την αγροτική απασχόληση του μισού και πλέον του αγροτικού δυναμικού της χώρας, που υπήρχε πριν την εφαρμογή της ΚΑΠ.

Ο στόχος και η προοπτική

Οι κινητοποιήσεις, που συντονίζει η ΠΑΣΥ σε πανελλαδικό επίπεδο, αναδεικνύουν τα πραγματικά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και την αιτία που τα δημιουργεί και προβάλλουν ένα ουσιαστικό διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο συνδέεται με την αναγκαιότητα ανατροπής της ΚΑΠ, αλλά και με την ανάγκη μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας.

Μια αγροτική ανάπτυξη που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό του κράτους, στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Ετσι, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα συνενώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις, θα εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα και καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής για τους ίδιους και τις οικογένειές τους και, ταυτόχρονα, θα διασφαλίζουν φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό. Το τελευταίο ενδιαφέρει πάρα πολύ τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης, καθότι αφορά στην τροφή και στην ένδυση, δηλαδή τις πιο βασικές ανάγκες του ανθρώπου. Απ' αυτή την άποψη ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών πρέπει και μπορεί να γίνει υπόθεση όλου του λαού.

Προϋπόθεση, βεβαίως, για να υπάρξει η διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, είναι η ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και η ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα εφαρμόσει μια άλλη αγροτική πολιτική υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας.


Κείμενα:
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Και η δράση των μεγαλοαγροτών

ΣΤΟ ίδιο διάστημα που πραγματοποιείται η πανελλαδική κινητοποίηση, με την ΠΑΣΥ στην πρωτοπορία του αγώνα, φαίνεται ότι θα γίνουν, στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας άλλες κινητοποιήσεις, που οργανώνει το λεγόμενο «Πανελλαδικό Συντονιστικό Οργανο», το οποίο έχουν συγκροτήσει αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ.

ΤΟ «πλαίσιο αιτημάτων» που θέτουν αυτές οι κινητοποιήσεις δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά προβλήματα και δεν υπηρετεί τις ουσιαστικές ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών. Εξυπηρετεί, κατά κύριο λόγο, τα συμφέροντα μεγαλοαγροτών, οι οποίοι θέλουν να «φύγουν από τη μέση» οι μικροί παραγωγοί για να περάσουν, ολοκληρωτικά, στα χέρια τους η γη, η παραγωγή και το σύνολο των χρηματοδοτήσεων της αγροτικής οικονομίας.

ΕΝΑ από τα βασικά «αιτήματα» που θέτουν αυτοί οι αγροτοσυνδικαλιστές, είναι ο «διαχωρισμός των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα, ή μη», συνδέοντάς το με το διαβόητο «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμετελλεύσεων» και, με βάση αυτό, ζητούν τον αποκλεισμό των φτωχών αγροτών - και ιδιαίτερα των εργατοαγροτών - από τις επιδοτήσεις, την ετήσια ενιαία ενίσχυση, τις επιστροφές του ΦΠΑ και του Φόρου Πετρελαίου, τις αποζημιώσεις για καταστροφές στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες κ.ά.

ΤΟ ίδιο «αίτημα» θέτουν και οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που έχουν συγκροτήσει την λεγόμενη «Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή» και, βεβαίως, οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, που έχουν ξεπέσει εντελώς στα μάτια του αγροτικού κόσμου.

Η κυβέρνηση δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να ικανοποιήσει αυτό το «αίτημα», καθότι την «βολεύει αφάνταστα» και την «διευκολύνει πολύ» στην προσπάθειά της να προχωρήσει, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια, που είναι στόχος της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.Μόνο που αυτό θα αφαιρέσει οριστικά το μισό τουλάχιστον πεχιχρό χρονιάτικο εισόδημα των φτωχών αγορτών που τώρα καλλιεργώντας, για να το συμπληρώσουν και να καταφέρουν να ζήσουν, κάνουν και άλλες δουλειές.

ΤΑ άλλα «αιτήματα» που περιλαμβάνονται στο «πλαίσιο» - «άμεση εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης», «οικονομική στήριξη των προϊόντων που κατέρρευσαν», «αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ και φόρου πετρελαίου», «συνέχιση των αγροτοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων» κ.ά. δε δίνουν λύση στα οξύτατα προβλήματα των φτωχών και μεσαίων αγροτών και δεν θίγουν, βεβαίως, ούτε κατά κεραία την ΚΑΠ.

ΚΑΙ, φυσικά, δεν έχουν σχέση με τις ουσιαστικές διεκδικήσεις που προβάλλει η ΠΑΣΥ για εγγυημένες τιμές στα γεωργικοκτηνοτροφικά προϊόντα, προστασία της ντόπιας παραγωγής από τις εισαγωγές, μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ, του φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και επιδότηση σε βασικά αγροτικά εφόδια, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση όλων των παρακρατήσεων κ.ά.

ΟΙ μικρομεσαίοι αγρότες έχουν και εκ πείρας, αντιληφθεί ότι ο συνδικαλισμός του ευρωμονόδρομου που υπηρετούν οι συγκεκριμένοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ - όπως και οι όμοιοί τους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ - όχι μόνο δεν μπορεί να τους προσφέρει τίποτα, αλλά καθίσταται και πολύ βλαπτικός για τα συμφέροντά τους.

ΔΙΟΤΙ, αντικειμενικά - και παρά τα περί του αντιθέτου υποστηριζόμενα από κάποιους εκ των εκπροσώπων του - λειτουργεί σαν «δεκανίκι» στήριξης της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής και, στην πράξη, ως υπονομευτής των αγώνων της αγροτιάς. Ας μην ξεχνάμε το ρόλο του «διαλυτή των μπλόκων στην κατάλληλη στιγμή» που έπαιξαν συγκεκριμένοι αγροτοσυνδικαλιστές αυτού του χώρου στη μεγάλη κινητοποίηση του 2002 στα Τέμπη, αλλά και πέρσι, στον ίδιο χώρο.

ΚΑΙ σ' αυτές τις κινητοποιήσεις, λοιπόν, φαίνεται ότι θα συγκρουστούν οι «δυο πόλοι» που λειτουργούν μέσα στο αγροτικό κίνημα και οι οποίοι έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και ως προς τα αίτια των αγροτικών προβλημάτων και ως προς το περιεχόμενο και την προοπτική του αγώνα. Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν κανένα όφελος κι, επομένως, κανένα λόγο ν' ακολουθήσουν τους αγροτοσυνδικαλιστές του ευρωμονόδρομου.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, έχουν συμφέρον και κάθε λόγο να συστρατευτούν αγωνιστικά όλοι, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, με την ΠΑΣΥ και να παλέψουν, όχι απλώς για να πάρουν μερικές πενταροδεκάρες, αλλά και για να διασφαλίσουν το μέλλον τους...

Το διατροφικό πρόβλημα

Το ψωμί της εργατιάς περνάει μέσα από τα χωράφια της αγροτιάς. Τα γάλα των Ελληνόπουλων περνάει μέσα από το μόχθο των κτηνοτρόφων. Η διατροφή των λαϊκών στρωμάτων είναι άρρηκτα δεμένη με την ύπαρξη εγχώριας αγροτικής παραγωγής, με την ύπαρξη φτηνών και υγιεινών τροφίμων.

Ομως, στις εποχές της νέας ΚΑΠ, της απελευθέρωσης των αγορών που επιβάλλει ο ΠΟΕ, της εξυπηρέτησης των κερδοσκοπικών συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων - πολυεθνικών, η αγροτιά και η εργατιά έχουν μόνο να χάνουν και σε χρήμα και σε ποιότητα. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση βρίσκονται στους σκληρά εκμεταλλευόμενους. Η αγροτιά εξωθείται να πουλάει την παραγωγή σε όλο και πιο εξευτελιστικές τιμές και να πετιέται εκτός παραγωγής. Η εργατιά, εκβιάζεται να πουλάει την εργατική δύναμη της όλο και πιο φτηνά και της επιφυλάσσουν όλο και μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία.

Ομως, τα προϊόντα που αγοράζουν τα μονοπώλια του τομέα τροφίμων κοψοχρονιά από την αγροτιά της χώρας, ή εισάγονται μαζικά από τους εισαγωγείς - εμποροβιομηχάνους - πολυεθνικές επίσης με εξευτελιστικές τιμές από φτωχούς αγρότες άλλων χωρών, πουλιούνται πανάκριβα στην εργατιά στα ευρύτερα λαϊκά στρώμματα. Η τιμή στο στάρι έπεσε στο 50% τα δύο τελευταία χρόνια όμως το ψωμί ακρίβυνε. Τα ζυμαρικά επίσης ακρίβυναν. Η τιμή παραγωγού στο λάδι έπεσε στο μισό, αλλά για τον καταναλωτή το λάδι ακρίβυνε. Και δεν είναι μόνο η ακρίβεια, αλλά και η ποιότητα των τροφίμων που παράγονται, εισάγονται και πουλιούνται. Οι νόμοι του κέρδους δεν εγγυώνται την ποιότητα, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές από την ΕΕ δεν εγγυώνται την ποιότητα. Δεν εγγυώνται την υγεία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμμάτων γενικότερα. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουμε «χορτάσει» από καπιταλιστικά διατροφικά σκάνδαλα.

Η χώρα μας θα μπορούσε να έχει αυτάρκεια σε τρόφιμα και να μην εισάγει. Την είχε άλλωστε πριν ενταχθεί στην τότε ΕΟΚ, τώρα ΕΕ. Από την ένταξη στην ΕΟΚ, η αγροτική παραγωγή άρχισε να μειώνεται και το έλλειμμα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο να αυξάνεται. Το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο έφτασε πλέον να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ! Η κατάσταση αυτή έχει τη γιατρειά της μόνο με αλλαγή πολιτικής. Θα μπορούσε ο λαός να αγοράζει φτηνά και υγιεινά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα εγχώριας παραγωγής, αν τον τομέα τροφίμων δεν το διαφέντευαν τα μονοπώλια, αλλά η ίδια η κοινωνία, ο ίδιος ο λαός. Οπου η μεγάλη παραγωγή και η γη θα ήταν κοινωνική ιδιοκτησία, δηλαδή λαϊκή περιουσία, και δίπλα της θα ήταν οργανωμένος ο παραγωγικός συνεταιρισμός.

Σ' αυτή την κατεύθυνση δίνει το αγώνα της η ΠΑΣΥ. Σ' αυτή την κατεύθυνση η ΠΑΣΥ, καλεί τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα να συμπαρασταθούν στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η ΠΑΣΥ προτάσσει ένα μέτωπο αγώνα, μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό τους κράτους, στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.


Κ.Δ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενισχύει την καπιταλιστική αγροτική οικονομία

Σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς στρέφεται η κυβερνητική πολιτική, όπως φάνηκε και από την ομιλία της αρμόδιας υπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο για το διαβόητο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Η Κ. Μπατζελή αναφέρθηκε στην τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, το οποίο αναφέρεται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στην αγροτική οικονομία. Αυτό σημαίνει ένταση της πολιτικής για ανάπτυξη της καπιταλιστικοποίησης της αγροτικής οικονομίας, για ενίσχυση των καπιταλιστών αγροτών και ξεκλήρισμα της μεγάλης μάζας των φτωχομεσαίων αγροτών. Το επιβεβαιώνει και η αναφορά της στις πολιτικές διαχείρισης της αγροτικής γης, που στην πράξη σημαίνει πολιτική συγκέντρωσης της γης σε λίγους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες. Σημαίνει ακόμη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών ανάπτυξης του «αγροτοτουρισμού» από τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αλλωστε, το ΕΣΠΑ το προβλέπει. Γι' αυτό και βάζουν μεγαλοαγρότες κυβέρνηση, ΝΔ, το ζήτημα του χαρακτηρισμού «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Αν εφαρμοστεί θα ξεκληριστεί και θα χάσει το μικρό έστω εισόδημά της η μεγάλη μάζα των αγροτών, οι φτωχομεσαίοι. Τα ίδια επανέλαβε προχτές, σε συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα, προβάλλοντας τάχα τα οφέλη από τις 100 μέρες του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση ξανά για διενέργεια του κοινωνικού διαλόγου. Αλλά τα μέτρα που εφάρμοσε, όπως η αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ από 7% σε 11% τίποτα δεν έχει να προσφέρει στους αγρότες, όταν οι τιμές στα προϊόντα έχουν πέσει μέχρι και πάνω από 50%. Οι τραπεζικές ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν επίσης τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν στη φτωχομεσαία αγροτιά. Το ίδιο και η αύξηση κοροϊδία των 30 ευρώ στις συντάξεις πείνας του ΟΓΑ, που συνεχίζουν να είναι συντάξεις πείνας ή τα ψίχουλα - κοροϊδίας με το λεγόμενο επίδομα αλληλεγγύης.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων

Το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, που βγήκαν στους δρόμους, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ, ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιδιώξεις της μικρομεσαίας αγροτιάς. Είναι ένα «πλαίσιο» που απαντάει και στις προτεραιότητες για το «σήμερα», αλλά και στις προοπτικές για το «αύριο» των μικρομεσαίων αγροτών.

Στις άμεσες και βασικές διεκδικήσεις, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνονται:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος κατά την περασμένη καλλιεργητική περίοδο.
  • Εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα που θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.
  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα, εξυπηρετώντας τη διατροφική αυτάρκεια.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.ά.
  • Πάγωμα των αγροτικών χρεών, για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων.
  • Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
  • Αμεσο διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.
  • Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ