ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Αμυνα «παίζει» η κυβέρνηση
  • Αντιμέτωπη με την τακτική της συγκάλυψης, αναγκάζεται σε συνεχείς αναδιπλώσεις
  • Βασικό μέλημα να προφυλάξει το πρόγραμμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να βγει από τη δίνη που προκάλεσε η υπόθεση Ζαχόπουλου, καθώς έρχεται διαρκώς αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πολιτικής της αλλά και της τακτικής συγκάλυψης που από την πρώτη στιγμή ακολούθησε.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή φάση άμυνας και αναδιπλώσεων, αναγκαζόμενη να απαντά διαρκώς στις αποκαλύψεις και στα διάφορα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δίχως όμως να είναι σε θέση να απαντά στα επιτακτικά ερωτήματα που εξαρχής έχουν τεθεί και πληθαίνουν.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη δε βλέπουν άμεσα «φως στην άκρη του τούνελ», ενώ αδυνατούν να εκτιμήσουν το μέγεθος της πολιτικής ζημιάς και τις συνέπειες για την περαιτέρω πορεία της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλλει προσπάθειες ώστε να προφυλάξει το πρόγραμμα υλοποίησης των «μεταρρυθμίσεων» από τις αναταράξεις που προκαλεί η υπόθεση Ζαχόπουλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να πείσει ότι ούτε το χρονοδιάγραμμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων έχει αλλάξει ούτε έχουν γίνει «εκπτώσεις» στο εύρος της αντιλαϊκής επίθεσης. «Το δίμηνο δεν τελείωσε ακόμη. Είμαστε μόνο στον Ιανουάριο και μάλιστα στα μισά του μήνα», απάντησε ο Θ. Ρουσόπουλος, όταν ρωτήθηκε χτες για την «τύχη» του αρχικού χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με το οποίο μια σειρά «μεταρρυθμίσεων» θα ολοκληρώνονταν στους πρώτους δύο μήνες του 2008. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις», αναφέροντας «για του λόγου το αληθές» το Ασφαλιστικό, αλλά και «τη μεγάλη μεταρρύθμιση για τα λιμάνια, μια μεταρρύθμιση η οποία θα καταστήσει τη χώρα διεθνές κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου»!

Στην ίδια την υπόθεση Ζαχόπουλου η κυβέρνηση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι δεν εκβιάζεται και δε συναλλάσσεται, προφανώς με εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, δίχως όμως ταυτόχρονα να δίνει πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που ανακύπτουν. Ο εκπρόσωπος προσπάθησε να εμφανίσει περίπου ως φυσιολογική και αυτονόητη τη συνάντηση που είχε ο Γ. Ανδριανός με τον κομιστή του DVD, υποστηρίζοντας ότι «ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού πληροφορήθηκε εκείνη την ώρα για όλη την υπόθεση». Ερωτηθείς αν ο Γ. Ανδριανός έχει στη διάθεσή του ή έχει δώσει στη Δικαιοσύνη φωτογραφίες του κομιστή του DVD περιορίστηκε να δηλώσει ότι το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού δεν εργάζεται με τέτοιες μεθόδους. Ελάχιστα διαφωτιστικός ήταν και για το τηλεφώνημα που δέχτηκε ο Χρ. Ζαχόπουλος, ενώ νοσηλευόταν στο «Ερρίκος Ντυνάν», από μέλος της πρωθυπουργικής αποστολής όταν βρισκόταν στη Μόσχα. Είπε απλά ότι δε γνωρίζει να συμμετείχε στην αποστολή εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Απέφυγε να πει το παραμικρό σχετικά με την κατάθεση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γ. Αγγέλου, αλλά και για το αν ζήτησε την παραίτηση του Ζαχόπουλου.

Απέρριψε την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής επαναλαμβάνοντας ότι είναι πάγια τακτική της κυβέρνησης όταν ένα θέμα ερευνάται από τη Δικαιοσύνη να αφήνεται να φέρει σε πέρας το έργο της.

Αναφορικά με το όνομα του βουλευτή της ΝΔ που ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος είχε εμπλέξει σε απόπειρα συναλλαγής, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν υπάρχει λόγος να συμπληρώσει κάτι περισσότερο και ότι περιμένει να ακούσει ολοκληρωμένη την καταγγελία. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο μεγαλοδημοσιογράφος απέφυγε χτες να αποκαλύψει το όνομα του βουλευτή στον ανακριτή επικαλούμενος το δημοσιογραφικό απόρρητο.

Πάντως, ο βουλευτής που φωτογραφήθηκε από διάφορες πλευρές ότι ήταν αυτός που μεσολάβησε για τη συναλλαγή έσπευσε να το διαψεύσει κατηγορηματικά. Ο Κ. Κουκοδήμος δήλωσε χτες (στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ) ότι ουδεμία ανάμειξη έχει με την υπόθεση και ότι ουδέποτε συναλλάχτηκε με κανέναν, ουδέποτε μίλησε με κανέναν για την υπόθεση αυτή. Μάλιστα, απείλησε ότι αν χρησιμοποιηθεί το όνομά του θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Παραδέχτηκε πάντως ότι «βεβαίως από τη σχέση που έχω τόσο με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο όσο και με τον κ. Κλαδά δημιουργείται αυτό το θέμα γύρω από το πρόσωπό μου. Ναι, είναι φίλοι μου οι άνθρωποι αυτοί και δεν το αρνούμαι».

Την ίδια στιγμή έγινε φανερή μια προσπάθεια στήριξης του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), Σπ. Κλαδά, για λογαριασμό του οποίου υποτίθεται ότι μεσολάβησε ο βουλευτής στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο για να μην εμπλέξει το όνομά του στην υπόθεση Ζαχόπουλου, με αντάλλαγμα μια «ήπια» μεταχείριση του θέματος με τα 5 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν σε λογαριασμό του Θ. Αναστασιάδη. Ο Γ. Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια κοπής πίτας εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλους τους συνεργάτες του υπουργείου Οικονομικών, ειδικούς και γενικούς γραμματείς και βεβαίως τους υφυπουργούς.

Πάντως, ο βουλευτής Γ. Μανώλης ζήτησε από τον Σπ. Κλαδά να παραιτηθεί για να μην εκθέτει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και «όταν η υπόθεση τελειώσει να γυρίσει δικαιωμένος».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Εστησαν καυγά για τις εντυπώσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • Ανούσιες διαδικαστικές κόντρες με «φόντο» την υπόθεση Ζαχόπουλου
  • Κ. Αλυσανδράκης - Ε. Μελά: Πραγματικό σκάνδαλο η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού

Ο ...αναμενόμενος δικομματικός καυγάς με στόχο τις εντυπώσεις από τη «ζεστή» ειδησεογραφικά υπόθεση Ζαχόπουλου κυριάρχησε χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου πρόκειται να καταθέσουν σχετικά με το νομικό πλαίσιο του υπουργείου Πολιτισμού οι υπουργοί από το 1996 και μετά. Από την πλευρά του ΚΚΕ έγινε λόγος για ξεκάθαρη προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την ουσία του θέματος, που είναι η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, η οποία δημιουργεί και τα σκάνδαλα. Χτες στην επιτροπή παραβρέθηκε και απάντησε σε ερωτήσεις ο νυν υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να μην υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των ομιλητών από κάθε κόμμα και να κληθεί στην επιτροπή ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής. Οπως χαρακτηριστικά είπε η Α. Διαμαντοπούλου, «πρέπει να έρθει ο Κ. Καραμανλής στη Βουλή (...). Πρέπει να συζητήσουμε την υπόθεση Ζαχόπουλου» και όχι γενικώς θέματα του υπουργείου Πολιτισμού. Η τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλου, που υποστήριξε ότι πρόκειται για «προφανή και κραυγαλέα πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει εντυπώσεις και να συσκοτίσει την πραγματικότητα», χωρίς όμως να μπορέσει να κρύψει με τον τρόπο αυτό τη συμψηφιστική κυβερνητική τακτική. Εμφανής ήταν η εντυπωσιοθηρική τακτική των δύο κομμάτων αφού η ΝΔ επέμενε ώστε ακριβώς μετά τον Μ. Λιάπη να κληθούν στην επιτροπή οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και όχι οι προκάτοχοί του, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθησε να εστιάσει το ενδιαφέρον στην κλήτευση ή όχι του πρωθυπουργού. Οι τόνοι πάντως ανέβηκαν τόσο ώστε στην έδρα του προέδρου της επιτροπής ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, να αντικαταστήσει την Ε. Τσαρουχά. Ο Δ. Σιούφας αρνήθηκε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για το θέμα της σειράς των υπουργών που θα καταθέσουν και αποδέχτηκε πρόταση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, για διπλασιασμό των ομιλητών από κάθε κόμμα. Υπέρ της κλήτευσης του πρωθυπουργού τάχθηκε και ο ΣΥΝ.

ΚΚΕ: Να γίνει η βαθύτερη δυνατή διερεύνηση

Τη θέση του ΚΚΕ διασαφήνισε ο εκπρόσωπός του, Κ. Αλυσανδράκης. Οπως είπε, πρέπει «να γίνει η βαθύτερη δυνατή διερεύνηση» ώστε «εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες να καταλογιστούν και εάν προκύψουν ποινικές ευθύνες να καταλογιστούν επίσης». Σημείωσε ότι «μας ενδιαφέρει να ερευνηθεί όλο το πεδίο», όμως «δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε αποτέλεσμα, ή ότι θα μπει φρένο στα σκάνδαλα» γιατί «ο πολιτισμός εμπορευματοποιείται και ιδιωτικοποιείται. Υπ' αυτό το καθεστώς δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν σκάνδαλα αφού είναι σύμφυτα του συστήματος».

Τόνισε ότι «υπάρχουν υποψίες για αποχαρακτηρισμούς μνημείων ώστε να ευνοούνται οικονομικά συμφέροντα» καθώς και «ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση κονδυλίων», όμως «πάνω από όλα είναι το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την αδιαφάνεια» και «δημιουργεί σκάνδαλα».

Ο Κ. Αλυσανδράκης τόνισε ότι «κρατάμε αποστάσεις από τα δυο κόμματα που διαγκωνίζονται για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για τις ατασθαλίες», γεγονός που είναι «αποπροσανατολιστικό». Οσον αφορά στο θέμα της κλήσης του Κ. Καραμανλή σημείωσε ότι «είτε έρθει ο πρωθυπουργός, είτε δεν έρθει δε θα έχουμε κάποια ουσιαστική διαφορά», επισημαίνοντας ότι ορθώς καλούνται όλοι όσοι χρημάτισαν υπουργοί Πολιτισμού, οι οποίοι όμως πρέπει να καταθέσουν με αντίστροφη χρονική σειρά της θητείας τους, ζητώντας τη διενέργεια ψηφοφορίας για το θέμα.

«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες», τόνισε παρεμβαίνοντας η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά λέγοντας ότι «η ίδια η πολιτιστική πολιτική όπως αυτή καθορίζεται τα τελευταία χρόνια είναι σκανδαλώδης», αφού «παρακολουθούμε μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης του χώρου του πολιτισμού». Οπως είπε, «μετά το 2000 τα επιχειρηματικά λόμπι όχι μόνο διαχειρίζονται τη διακίνηση του πολιτισμού αλλά παρεμβαίνουν στην παραγωγή του πολιτιστικού έργου», τονίζοντας ότι «αυτή η σκανδαλώδης πολιτική δεν είναι παρά το αποτέλεσμα μιας σειράς θεσμών που γεννούν από μόνοι τους πρόβλημα». Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), σημειώνοντας πως «το ΚΑΣ γίνεται γνωμοδοτικό αποφασιστικό και η σύνθεσή του διαφοροποιείται με κατάργηση θεσμικών εκπροσώπων και η πλειοψηφία του καθορίζεται ελέω εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού», προσθέτοντας ότι «επιλήψιμες αποφάσεις από το ΚΑΣ έχουν αναδειχτεί πολλές» και «υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τις όποιες αποφάσεις αποχαρακτηρισμών». Επίσης, κατήγγειλε ότι «καταργήθηκαν επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν συλλογικοί φορείς» και έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα: «Με ποια κριτήρια γίνεται η διακίνηση των κονδυλίων;», «Θα δώσετε στοιχεία στη δημοσιότητα για τις χρηματοδοτήσεις από τα έσοδα του ΟΠΑΠ;», «Ποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις έχει χρηματοδοτήσει το υπουργείο Πολιτισμού;».

Στη συνολική τοποθέτησή του ο Μιχάλης Λιάπης εμμέσως παραδέχτηκε την ύπαρξη προβλημάτων στη θεσμική λειτουργία του υπουργείου Πολιτισμού μιλώντας για παράλυση του υπουργείου λόγω της υπόθεσης Ζαχόπουλου. Εκανε λόγο για «διαφάνεια και πλήρη δημοσιότητα» ενώ ειδικά για το ΚΑΣ δήλωσε ότι οι αποφάσεις του που θα παίρνονται με οριακή πλειοψηφία θα αναπέμπονται για επανεξέταση. Επίσης, υπενθύμισε ότι «κίνησα τον Νοέμβριο τη διαδικασία για την αλλαγή των αρμοδιοτήτων που είχαν παραχωρηθεί στον γενικό γραμματέα», τονίζοντας πάντως ότι σε κάθε περίπτωση θα διαφυλαχτεί η αρχή που λέει ότι «η πλειοψηφία αποφασίζει». Τέλος, όσον αφορά στα κονδύλια του υπουργείου Πολιτισμού δήλωσε γενικόλογα ότι θα κινηθούν διαδικασίες επανακαθορισμού των κριτηρίων χρηματοδότησης.

Στην επιτροπή αναμένεται να καταθέσουν οι υπουργοί Πολιτισμού της ΝΔ Φ. Πάλλη - Πετραλιά, Π. Τατούλης και Γ. Βουλγαράκης και από το ΠΑΣΟΚ οι Ε. Παπαζώη, Θ. Πάγκαλος, Ε. Βενιζέλος.

Κόσμος πάει κι έρχεται σε ανακριτή - εισαγγελέα...
  • Την πόρτα του ανακριτή πέρασε χτες ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος
  • Στον εισαγγελέα κατέθεσε ο πρώην υφυπουργός Π. Τατούλης
  • Διαψεύδει ο Κ. Κουκοδήμος οποιαδήποτε ανάμειξή του στην υπόθεση

Στον ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου κατέθεσε χτες επί δυόμισι ώρες, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του (κάτι που δεν απαγορεύεται μεν, αλλά δεν είναι και συνηθισμένο) Γιώργο Αγιοστρατίτη, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος προχτές είχε υποστηρίξει σε εκπομπή του ότι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος τού είχε προτείνει να μην εμπλακεί το όνομα του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπύρου Κλαδά στην υπόθεση Ζαχόπουλου, με αντάλλαγμα να λυθούν οικονομικές εκκρεμότητες που είχε ο Θέμος Αναστασιάδης. Για την υπόθεση, έχει ήδη διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτης Πούλιος, την οποία ανέθεσε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Μαρία Γκανέ, την πόρτα της οποίας αναμένεται να περάσει τις προσεχείς μέρες ο Τριανταφυλλόπουλος.

Εξερχόμενος, πάντως, χτες του ανακριτικού γραφείου και απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, δεν αποκάλυψε το όνομα του φερόμενου ως μεσολαβητή κυβερνητικού βουλευτή, επικαλούμενος το δημοσιογραφικό απόρρητο, προσθέτοντας πως έχει πάρει την υπόσχεσή του ότι εάν κληθεί από τον πρωθυπουργό, τότε θα τα πει όλα. Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κουκοδήμος, το όνομα του οποίου «φωτογράφιζαν» χτες διάφορα δημοσιεύματα, με δηλώσεις του, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση και ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη αν κάποιος εμπλέξει το όνομά του.

Ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, είπε ότι περιμένει μέχρι την ύστατη στιγμή να μην ακούσει ότι ο Θέμος Αναστασιάδης εμπλέκεται στην παράδοση του επίμαχου DVD στο Μαξίμου, σημειώνοντας ότι ο συνεργάτης του τού είπε πως έχει δει το περιεχόμενο σε λαπ-τοπ της 35χρονης, όταν αυτή τον συνάντησε. Για την ήδη προφυλακισμένη 35χρονη για εκβίαση του Χρήστου Ζαχόπουλου, είπε πως δεν κάνει σενάρια, ειδικά για προφυλακισμένα άτομα, ενώ ανέφερε ότι περιμένει να δει πώς θα προχωρήσει η έρευνα.

Στο μεταξύ, την κλήση για νέα συμπληρωματική κατάθεση, ακόμα και σήμερα, του Θέμου Αναστασιάδη, με την ιδιότητα του μάρτυρα, ζήτησε χτες από τον ανακριτή ο συνήγορός του Δημήτρης Τσοβόλας, επειδή, όπως ο τελευταίος δήλωσε, τα όσα γράφονται υποσκάπτουν τα θεμέλια της Δικαιοσύνης. Ο ανακριτής αναμένεται να καλέσει για συμπληρωματικές καταθέσεις τόσο την δημοσιογράφο Ολγα Τρέμη, όσο και την Πέρσα Ζαχοπούλου. Κατάθεση θα κληθεί να δώσει και ο δημοσιογράφος Μανώλης Καψής.

Στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου κατέθετε χτες επί σχεδόν τρεισήμισι ώρες ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, στο πλαίσιο της έρευνας για την οικονομική διαχείριση από τον Χρήστο Ζαχόπουλο όσο διάστημα ήταν γγ στο υπουργείο Πολιτισμού. Εξερχόμενος δήλωσε: «Επί δύο χρόνια που ήμουν στο υπουργείο Πολιτισμού, δε δίστασα να συγκρουστώ για να επικρατήσει η νομιμότητα και η διαφάνεια. Βρίσκομαι εδώ για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, που συνταράσσει το πολιτικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία», αρνούμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι με χτεσινή της παρέμβαση η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων κάλεσε για την 31η Γενάρη 2008 τους εκπροσώπους της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις για τη δημοσίευση φωτογραφιών των Χρ. Ζαχόπουλου και Ε. Τσέκου από το γνωστό DVD. Την ίδια ημερομηνία, η Αρχή κάλεσε και τους εκπροσώπους της εφημερίδας «Αυριανή», γιατί η εν λόγω εφημερίδα αναδημοσίευσε τις επίμαχες φωτογραφίες.

ΠΑΣΟΚ
Καταγγέλλει κυβερνητική μεθόδευση συγκάλυψης

Σε μια αποπροσανατολιστική επιχείρηση χειραγώγησης του λαού, με στόχο να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν φορέα της «λύσης» του προβλήματος της «διαφθοράς» επιδίδεται η Χαριλάου Τρικούπη σε μια προσπάθειά της να αξιοποιήσει την υπόθεση Ζαχόπουλου και το συγκεκριμένο σκάνδαλο για να ...επωφεληθεί από τη φθορά της ΝΔ.

Την υποκριτική στάση του ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί ως «δύναμη εξυγίανσης», όπως έπραττε και στο πρόσφατο παρελθόν η σημερινή κυβέρνηση, θέλησε να ενισχύσει χτες και ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε χτες με βουλευτές του κόμματός του ανέφερε ότι «η ΝΔ επιχειρεί να συμψηφίσει την υπόθεση Ζαχόπουλου με μερικά δικά μας μεμονωμένα περιστατικά, αλλά δεν καταλαβαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά λύση». Αυτό που επιδιώκει ο Γ. Παπανδρέου είναι να αξιοποιήσει τα σκάνδαλα και τη διαφθορά σε κατεύθυνση που θα ανακόπτει τις διεργασίες ριζοσπαστικοποίησης ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα, προκειμένου η λαϊκή δυσαρέσκεια να «εγκλωβιστεί» ανάμεσα στους εταίρους του δικομματισμού και να την «καρπωθεί» το ΠΑΣΟΚ, για να αναρριχηθεί στην εξουσία.

Εξάλλου, για «απίστευτη κυβερνητική μεθόδευση συγκάλυψης και κουκουλώματος» της υπόθεσης Ζαχόπουλου έκανε λόγο χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο ίδιος, «κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μην έρθει η αλήθεια στο φως». Προσπαθούν, σημείωσε, «ενώ είναι μειοψηφία στην επιτροπή, να επιβάλουν τη γνώμη τους και δεν αφήνουν να αποφασίσει η πλειοψηφία της επιτροπής. Η πλειοψηφία που διαμορφώνει άποψη των τεσσάρων κομμάτων, πλην της ΝΔ, και τα οποία, όλα, ζητούν να έρθουν οι αρμόδιοι διατελέσαντες υπουργοί από το 2004 και μετά, για να ελεγχθούν από τους βουλευτές στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, και αντ' αυτού, τι προτείνουν; Προτείνουν μετά τον κ. Λιάπη, άκουσον - άκουσον, να έρθει η κα Παπαζώη, ο κ. Πάγκαλος και ο κ. Βενιζέλος».

Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, αποφάσισε στο επόμενο βήμα του να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Ζαχόπουλου. Ακριβώς πάνω σ' αυτό το πλαίσιο και οξύνοντας την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, χωρίς φυσικά να θίγεται ο πυρήνας του συστήματος, τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (οι Απ. Κακλαμάνης, Ευάγ. Βενιζέλος και Φ. Πετσάλνικος), με χτεσινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Απ. Σταύρου, ζήτησαν να κληθούν στην Επιτροπή οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Γ. Ανδριανός, Γ. Αγγέλου και Σπ. Κλαδάς.

Την ίδια στιγμή, 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν χτες Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Πολιτισμού, «σχετικά με την υπογραφή Συμβάσεων Συμβούλων Υποστήριξης του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού σε θέματα Γ΄ ΚΠΣ, από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστο Ζαχόπουλο».

Εξεταστική επιτροπή ζητά ο ΣΥΝ

Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ώστε «να ριχτεί φως στο πρόβλημα που έχει σχέση με τη διακυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση στη χώρα μας», διατύπωσε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ταξικό κράτος που να υπακούει όμως σε κάποιους κανόνες, αλλά παρακράτος. Οπως ανέφερε, το ζήτημα των ημερών δεν αφορά σε ένα «πρόβλημα προσωπικής διάστασης, αλλά έχει σχέση με την όλη διακυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση στη χώρα μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ