ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΣΣΑΒΟΣ
Μετά την πυρκαγιά έρχεται η ... εμπορευματοποίηση

Στο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων, με τη σύμπραξη Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και «μη κυβερνητικών οργανώσεων», που μιλούν ανοιχτά για τουριστική «αξιοποίηση» του βουνού

Η πυρκαγιά του καλοκαιριού «άνοιξε» το δρόμο για την επιτάχυνση των σχεδιασμών
Η πυρκαγιά του καλοκαιριού «άνοιξε» το δρόμο για την επιτάχυνση των σχεδιασμών
Μετά τον Ολυμπο και το Γράμμο στο «μάτι» διαφόρων «επενδυτών» έχει μπει και ο Κίσσαβος, στο πλαίσιο της πολιτικής της λεγόμενης «πράσινης» οικονομίας, δηλαδή της προσαρμογής του φυσικού περιβάλλοντος στις ανάγκες της κερδοφορίας και της παράδοσής του στα κερδοσκοπικά συμφέροντα διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων.

Η «συζήτηση» που, εδώ και καιρό, ξεκίνησε, γι' αυτό το ζήτημα, στη Λάρισα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιχειρηματικών ομίλων, κάθε άλλο παρά τις «αγνές προθέσεις» όλων αυτών αναδεικνύει, αν και στα λόγια εμφανίζονται ότι δήθεν είναι «πολύ ευαίσθητοι» για την περιβαλλοντική προστασία.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας υπερθεματίζει υπέρ μιας «ανάπτυξης» «με ήπιες μορφές παρέμβασης», αλλά δε διστάζει να συνεργεί προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης επιχειρηματικών σχεδίων, όπως είναι και η ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί προς το καταφύγιο του Κισσάβου, με στόχο να βοηθηθεί η πρόσβαση των επιχειρηματιών που θα αναλάβουν την κατασκευή και την εκμετάλλευση αιολικού πάρκου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε έκταση που θα τους παραχωρηθεί από τον τοπικό δήμο.

Στον ίδιο «ντορό» κινούνται και οι δήμοι Νέσσωνος, Λακέρειας και Ευρυμενών, που προωθούν σχέδια «ανάπτυξης του ορεινού όγκου», μέσω των συμπράξεών τους με ιδιώτες επιχειρηματίες.

Προς την ίδια κατεύθυνση, φαίνεται να παρεμβαίνει και ο περιβαλλοντικός σύλλογος «Φίλοι του Βουνού και της Θάλασσας», ο οποίος, αν και «φωνάζει» ότι το βουνό κινδυνεύει από τις αλόγιστες ανθρώπινες επεμβάσεις, ζητάει κι αυτός να γίνουν παρεμβάσεις, χωρίς να ξεκαθαρίζει τι είδους θα είναι και σε τι θα αποσκοπούν.

ΚΚΕ: Αποτελεί πρόκληση

Σε ανακοίνωσή της για το θέμα, η Αχτιδική Επιτροπή Γόννων - Συκουρίου - Αγιάς του ΚΚΕ, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνει:

«Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι το περιβάλλον είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, ως παράγοντας που καθορίζει την ποιότητα ζωής του πληθυσμού. Στην κατεύθυνση αυτή ξεχωριστή σημασία έχει η ύπαρξη, διατήρηση, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και βεβαίως των βουνών της χώρας μας.

Για το λόγο αυτό, είναι αυξημένη και η ευαισθησία του λαού μας γύρω από τα ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής. Σήμερα, όμως, αυτήν ακριβώς την ευαισθησία την κάνουν επιχείρημα για να προωθήσουν πολιτικές ενάντια στο περιβάλλον, ξεπουλήματος του φυσικού πλούτου στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα για άντληση κερδών. Πίσω από έννοιες όπως «αειφορική ανάπτυξη» και «ήπιες μορφές παρέμβασης», «αξιοποίηση των ορεινών όγκων» κ.λπ., κρύβονται σχέδια και προθέσεις που στόχο έχουν την προσαρμογή του φυσικού περιβάλλοντος στις ανάγκες κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Πίσω από τους ραφιναρισμένους όρους κρύβεται η καταστρατήγηση οποιασδήποτε έννοιας περιβαλλοντικής προστασίας».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Οι όποιες προθέσεις και αναπτυξιακά σχέδια για τον Κίσσαβο είναι ενταγμένα σ' αυτή τη λογική. Αυτό αποδεικνύει η αναφορά στην παραχώρηση έκτασης στον Κίσσαβο για τη δημιουργία Αιολικού Πάρκου, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής, η δημιουργία απαραίτητων υποδομών για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης.

Αποτελεί πρόκληση να λέγονται όλα αυτά, λίγους μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που κατέκαψαν κι ένα σημαντικό μέρος του Κισσάβου. Τα αντιπλημμυρικά έργα ακόμη να ολοκληρωθούν στις πληγείσες περιοχές, ενώ από την άλλη, καμία κίνηση δε γίνεται προς την κατεύθυνση της πρόληψης».

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση σημειώνει: «Κανείς, λοιπόν, να μην τρέφει την παραμικρή προσδοκία για την ανάπτυξη την οποία ευαγγελίζονται οι διάφοροι προστάτες των βουνών. Γιατί, η ίδια η πολιτική που το υπόσχεται έχει πιο πριν καταστρέψει την ντόπια αγροτική παραγωγή που αποτελούσε τη βασική πηγή εισοδήματος για τον πληθυσμό των ορεινών χωριών. Αυτή θα είναι ανάπτυξη για συγκεκριμένα συμφέροντα και καμιά σχέση δε θα έχει με τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού. Και τέτοια ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα καθεστώς ληστρικής εκμετάλλευσης, τόσο του φυσικού όσο και του κοινωνικού πλούτου από τη μεριά του κεφαλαίου. Αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποίησή του με βάση τις λαϊκές ανάγκες, μπορούμε να έχουμε μόνο μέσα σε ένα πλαίσιο λαϊκής οικονομίας και λαϊκής εξουσίας. Η πάλη για την προστασία του περιβάλλοντος οδηγεί αντικειμενικά εκεί...»

Απαγωγή και ανάκριση πολίτη από κουκουλοφόρους

Με μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές, αστυνομικοί με κουκούλες απήγαγαν έναν πολίτη έξω από το σπίτι του στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης και τον ανέκριναν, σύμφωνα με καταγγελία του ίδιου του απαχθέντα που κατέθεσε επίσημα αναφορά (με αριθμό πρωτοκόλλου 170/08) στον εισαγγελέα, την οποία κοινοποιεί και στο Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου, ενώ έκανε και μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα - που όπως ο ίδιος δήλωσε ανήκει στο λεγόμενο «αντιεξουσιαστικό χώρο» - τον συνέλαβαν με τη βία, γύρω στις 12 το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, έξω από το σπίτι του. Και, αφού τον «τσουβάλιασαν» σε συμβατικό τζιπ της Αστυνομίας φορώντας του κουκούλα, τον οδήγησαν σε ένα υπόγειο. Εκεί, οι απαγωγείς του που φορούσαν κουκούλες για να μην αναγνωρίζονται, τον ανέκριναν επί δύο ώρες κρατώντας τον δεμένο με χειροπέδες. Μάλιστα, οι απαγωγείς - ανακριτές, που του τόνισαν ότι πρόκειται για «φιλική συζήτηση», του έκαναν διάφορες ερωτήσεις για συμμετοχή του σε προπαρασκευή παράνομης πράξης με όπλα, για κατοχή όπλων, για το πού επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν, κ.ά., λέγοντάς του ότι είχαν σχετικά στοιχεία στα χέρια τους.

Στη συνέχεια και αφού το θύμα τούς έλεγε ότι δε γνωρίζει τίποτα, με τον ίδιο τρόπο τον εγκατέλειψαν πάνω στην Εθνική Οδό Ηρακλείου στο ύψος του ΚΤΕΟ, περιοχή πολύ μακρύτερα από το σημείο «απαγωγής» του χωρίς να του δώσουν άλλες εξηγήσεις. Από τη μεριά της, η Αστυνομία Ηρακλείου, χτες, δήλωνε άγνοια σε σχέση με το καταγγελλόμενο περιστατικό...

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
«Να φύγουν τα χρυσωρυχεία από τη Θράκη»

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση

Motion Team

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Πανίσχυρο και ξεκάθαρο «όχι» στα χρυσωρυχεία του θανάτου, είπαν, χθες, χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, μαθητές και σπουδαστές από τη Ροδόπη και τον Εβρο, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο έξω από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης. Με μια φωνή, απαίτησαν την άμεση και οριστική απομάκρυνση των χρυσωρυχείων από τη Θράκη.

Θυμίζουμε ότι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ παραδόθηκε ο ορυκτός πλούτος της περιοχής στο ιδιωτικό κεφάλαιο και άνοιξε ο δρόμος για την εγκατάσταση της μεταλλουργίας χρυσού. Ο λαός της περιοχής κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια με τους αγώνες του, να εμποδίσει τη λειτουργία των χρυσωρυχείων. Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει το πράσινο φως στη «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ» για την εγκατάσταση και λειτουργία του εργοστασίου, αφού με Κοινή Υπουργική Απόφαση προτίθεται να εγκρίνει την περιβαλλοντική μελέτη της επιχείρησης.

Στη μεγαλειώδη συγκέντρωση που έγινε χθες, μίλησαν εκπρόσωπος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Αγώνα Ροδόπης - Εβρου ενάντια στα χρυσωρυχεία και εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αλεξανδρούπολης. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τη μαχητική διαδήλωση στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα του λαού της περιοχής μετέφερε η Λίλα Καφαντάρη, βουλευτής του ΚΚΕ, που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση συνοδευόμενη από κλιμάκιο στελεχών της ΝΕ Εβρου του Κόμματος. Οπως σημείωσε, το μεγαλειώδες αυτό συλλαλητήριο πρέπει να αποτελέσει την απαρχή ενός αγώνα που θα στρέφεται κατά της πολιτικής που ξεπουλά τον ορυκτό πλούτο και καταδικάζει το λαό να ζει με τις επιπτώσεις (περιβαλλοντικές κ.ά.) της ανεξέλεγκτης δράσης του.

ΝΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Χαιρετίζει τη μεγαλειώδη κινητοποίηση

Σε συνέχιση του αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά καλεί τη νεολαία το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης της ΚΝΕ, με παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Πέμπτη, στις 12 μ.μ., στο δήμο Πτολεμαΐδας.

Το ΝΣ Κοζάνης χαιρετίζει σε ανακοίνωσή του τη μεγαλειώδη κινητοποίηση του λαού της Πτολεμαΐδας, και ιδιαίτερα τη συμμετοχή της νεολαίας, κατά της μάστιγας των ναρκωτικών και παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησης από το δήμαρχο της Πτολεμαΐδας και άλλους κύκλους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ