ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες

Με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης ζητά δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες στο Λεκανοπέδιο για εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές

Πανάκριβο εισιτήριο πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι μαθητές της Αττικής στα ιδιωτικά ΚΤΕΛ

ICON

Πανάκριβο εισιτήριο πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι μαθητές της Αττικής στα ιδιωτικά ΚΤΕΛ
Την επέκταση των λεωφορειακών γραμμών της ΕΘΕΛ σε όλο το εύρος του Νομού Αττικής, καθώς και τη δωρεάν χρήση των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών τις πρωινές ώρες που πηγαίνουν οι εργαζόμενοι στις δουλιές τους, ζητά το ΚΚΕ από την κυβέρνηση, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Δήμος Κουμπούρης προς τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται: «Χιλιάδες εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές του Νομού Αττικής, που καθημερινά βιώνουν το άγχος της κυκλοφορίας σαν επιβάτες, χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους από τον τόπο κατοικίας στον τόπο εργασίας ή μάθησης, και αντίστροφα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που ανήκουν όμως στον ιδιωτικό τομέα, χρησιμοποιούν, δηλαδή, τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αττικής, γιατί δεν υπάρχει τις περισσότερες φορές άλλος τρόπος μετακίνησής τους εκτός από αυτόν.

Το αποτέλεσμα είναι να αναγκάζονται να πληρώνουν για μια απλή διαδρομή πανάκριβο εισιτήριο που ξεκινά από τα 1,20 ευρώ και φτάνει στα 5,50 ευρώ (11 φορές ακριβότερο από το εισιτήριο των 0,50 ευρώ των αστικών συγκοινωνιών της ΕΘΕΛ). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τις 30 σημαντικότερες διαδρομές που πραγματοποιούν τα ΚΤΕΛ Αττικής σε αστικές περιοχές του νομού μόνο σε 4 διαδρομές το εισιτήριο είναι κάτω από 2 ευρώ, ενώ σε οκτώ διαδρομές το εισιτήριο είναι πάνω από 4 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος που χρησιμοποιεί για τη μεταφορά του τα ΚΤΕΛ Αττικής ξοδεύει κατά μέσο όρο τη μέρα 6,06 ευρώ και το μήνα 151,50 ευρώ, τη στιγμή που ο καθαρός βασικός του μισθός δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ».

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει: «Επειδή ο αστικός ιστός έχει πια επεκταθεί σε όλη την Αττική και επειδή οι υπηρεσίες των αστικών συγκοινωνιών έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και αποτελούν κοινωνικό δικαίωμα όλων των εργαζομένων,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση της ΕΘΕΛ σε όλο το εύρος του Νομού Αττικής, έτσι ώστε, χωρίς την ανάμειξη του ιδιωτικού κεφαλαίου, να μπορούν εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές να μετακινούνται χωρίς να πληρώνουν πανάκριβα εισιτήρια;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη δωρεάν χρήση των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών ορισμένες ώρες (5 - 8 π.μ.) που πηγαίνουν οι εργαζόμενοι στις δουλιές τους, να καθιερώσει ενιαίο και φτηνό εισιτήριο με το οποίο να μπορούν οι εργαζόμενοι να μετεπιβιβάζονται από τη μία γραμμή και μέσο στο άλλο και να αυξήσει τις ειδικές κατηγορίες μειωμένου εισιτηρίου;».
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΘΥΜΑ της έλλειψης των αναγκαίων υποδομών για την ασφαλή μετεπιβίβαση των επιβατών που εξυπηρετούνται με λεωφορεία του ΟΑΣΘ, έπεσε ένα 4χρονο αγοράκι, που το μεσημέρι της Τρίτης παρασύρθηκε από λεωφορείο στο σταθμό μετεπιβίβασης του Οργανισμού στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, ήταν θέμα να χρόνου να συμβεί το μοιραίο. Ο χώρος είναι μικρός για τη λειτουργία του ως σταθμού μετεπιβίβασης και καθημερινά συνωστίζονται εκατοντάδες άνθρωποι και πολλά λεωφορεία.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ του ΣτΕ στην αποδυνάμωση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου και την απομάκρυνση μη αρεστών προέδρων από κρίσιμα Τμήματα και τη μετακίνησή τους σε άλλα, που «μαγειρεύει» η κυβέρνηση, με πρόσχημα τη δήθεν επιτάχυνση των διοικητικών δικών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε χτες αντισυνταγματική τη διάταξη για τη σύνθεση των Τμημάτων που προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται δικαστικός λειτουργός, περιλαμβανομένων και των αντιπροέδρων, να υπηρετεί στο ίδιο Τμήμα πέραν των 5 συνεχών ετών. Το ΣτΕ (με ψήφους 29-16) θεωρεί ότι αυτό το κρίνουν τα ίδια τα δικαστήρια και όχι η κυβέρνηση. Επίσης, αντισυνταγματική (με ψήφους 27-20) έκρινε και τη διάταξη για την ίδρυση του νέου 7ου Τμήματος του ΣτΕ, καθώς δεν αιτιολογείται επαρκώς η σύστασή του.

ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ: Προσφυγή στο ΣτΕ κατέθεσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ζητώντας την ακύρωση του ΠΔ 220/07, ως προς το σκέλος που απαγορεύει στα παιδιά των προσφύγων, τα οποία ζητούν άσυλο στη χώρα μας, να εγγράφονται στα σχολεία, εφόσον εκκρεμεί δικαστικά ή διοικητικά σε βάρος των γονέων τους ή των ίδιων το «μέτρο της απομάκρυνσής τους».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΓΝΩΣΤΩΝ: Φθορές προκάλεσαν άγνωστοι λίγο πριν τις 12 χθες το μεσημέρι σε υποκαταστήματα τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα 30 ατόμων, με πέτρες και ξύλα, έσπασαν τις τζαμαρίες δύο τραπεζών στην οδό Ομήρου, καθώς και μίας στην οδό Τζωρτζ. Χθες τα ξημερώματα, σημειώθηκαν εμπρησμοί έξι αυτοκινήτων, στο Χαϊδάρι, στο σταθμό Λαρίσης, στο Παγκράτι και το Βύρωνα.

Νέο δράμα με νεκρό άστεγο

Ενας ακόμα άστεγος - ο δεύτερος μέσα σε λίγες μέρες - βρήκε τραγικό θάνατο. Ο άστεγος άνδρας κάηκε ζωντανός από πυρκαγιά (για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο) που ξέσπασε σε παλιό ακατοίκητο 3ώροφο κτίριο στην οδό Φιλελλήνων 5, στο Σύνταγμα στο οποίο κατοικούσε. Το σώμα του, το βρήκαν οι πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο και έσβησαν τη φωτιά.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες, στη Γλυφάδα, άστεγος είχε χάσει τη ζωή του ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό από δύο άλλους άστεγους, επειδή χρησιμοποίησε μια ...γωνιά για να κοιμηθεί σε παλιό εργοστάσιο όπου ζούσαν οι δύο.

Παρατημένα εργοστάσια, ακατοίκητα σπίτια, διανυκτερεύοντα νοσοκομεία, παγκάκια και υπόστεγα, είναι τα μέρη που χρησιμοποιούνται από αστέγους, ψάχνοντας εξαθλιωμένοι ένα μέρος για να κοιμηθούν. Πανελλαδικά οι άστεγοι υπολογίζονται σε περισσότερους από 15.000, ενώ μόνο στο Δήμο Αθηναίων, το 2007, περίπου στους 1.500. Και όλα αυτά, όταν το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος της Αθήνας, με «Κοινωνικά Παντοπωλεία», Μνημόνια Συνεργασίας με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και «Ετος Αστέγων» (όπως είχε ανακηρυχτεί το 2007) δείχνουν ένα δρόμο μακριά από τις κύριες αιτίες και λύσεις του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος. Στην πραγματικότητα, οι υπεύθυνοι γι' αυτήν την κατάσταση εμφανίζονται ως ...σωτήρες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υποκριτικό ενδιαφέρον για τα παιδιά

Μνημείο θράσους και υποκρισίας χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού.

Η έκθεση εγκρίθηκε χτες, με τη θετική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία, αφού, όπως τόνισε ο Θ. Παφίλης, «η πολυσέλιδη, γεμάτη φιλολογικές περιγραφές έκθεση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της ΕΕ και των κρατών - μελών της για τη βάρβαρη πολιτική τους, που έχει ως συνέπεια τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν τα παιδιά και οι γονείς των λαϊκών οικογενειών. Αποτελεί μνημείο υποκρισίας το ενδιαφέρον της ΕΕ για τα δικαιώματα των παιδιών, την ίδια στιγμή που η πολιτική της συντρίβει τους εργαζόμενους με την ανεργία, τη μερική απασχόληση, την πτώση του βιοτικού επιπέδου, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, του πολιτισμού».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε επίσης: «Οι ηθικοπλαστικές αναφορές ενάντια στη βία σε βάρος των παιδιών, την παιδική πορνογραφία κ.ά. δεν μπορούν να κρύψουν ότι το σύστημα που σαν υπέρτατη αξία του έχει το κέρδος του κεφαλαίου είναι αυτό που αντιμετωπίζει ακόμη και τα παιδιά σαν πηγή κέρδους. Εμπορευματοποιεί την υιοθεσία, ωθεί στην παιδική εργασία, στην πορνεία, στο εμπόριο οργάνων».

Καταλήγοντας χαρακτήρισε πρόκληση το «να μιλάνε οι θιασώτες της ΕΕ για τα δικαιώματα των παιδιών, όταν τα αεροπλάνα ΕΕ - ΝΑΤΟ βομβάρδισαν ακόμη και τη μαιευτική κλινική του Βελιγραδίου...».

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Η απορύθμιση των υπηρεσιών αποτρέπει τους δωρητές

Η μείωση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας κατά 20% το 2007 - σε σχέση με το 2006 - αλλά και μια έρευνα που αποκαλύπτει ότι 70% των συγγενών των δυνητικών δοτών αρνούνται να δωρίσουν τα όργανα λόγω της αγανάκτησης απ' την ταλαιπωρία των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας δείχνει την οπισθοχώρηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Την ίδια ώρα 830 ασθενείς βρίσκονται στη λίστα για μεταμόσχευση νεφρών και 90 για ήπαρ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% των δυνητικών δοτών δεν αξιοποιήθηκε, λόγω άρνησης της οικογένειας. Το 70% αυτής της άρνησης οφείλεται σε αγανάκτηση απέναντι στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Τροχοπέδη στην ανάπτυξη της δωρεάς οργάνων, είναι οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις ΜΕΘ. Είναι χαρακτηριστικό πως νοσοκομεία, όπως το ΚΑΤ και ο «Ευαγγελισμός», όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο, αναφέρουν στον ΕΟΜ ελάχιστα περιστατικά δυνητικών δοτών.

Από ένα δότη οργάνων, μπορούν να σωθούν πάνω από 10 ασθενείς που έχουν ανάγκη όργανα και ιστούς όπως καρδιά, ήπαρ, πνεύμονες, νεφροί ακόμα και δέρμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ