ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΒΙΟΜΑΓΝ»
Μεθοδεύσεις για οριστικό κλείσιμο!

Εκποιείται σιωπηρά ο εξοπλισμός της, ενώ πολυεθνικές εταιρίες ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τις πλούσιες μεταλλευτικά εκτάσεις

Από τις τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη «ΒΙΟΜΑΓΝ»
Από τις τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη «ΒΙΟΜΑΓΝ»
Σε οριστική διάλυση οδηγούν κυβέρνηση και «ανταγωνίστριες» πολυεθνικές το άλλοτε κραταιό συγκρότημα παραγωγής λευκολίθου και προϊόντων του, πρώην «Σκαλιστήρη». Το ίδιο αναμένεται ότι θα συμβεί και με τα μεταλλεία πρώην «Παπαστρατή». Αυτό επιβάλλουν τα μονοπώλια, όπως η αυστριακή «RADEX», αυτό υλοποιεί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς έντονες είναι οι διεργασίες για ξεπούλημα του υφιστάμενου εξοπλισμού και πώληση των εγκαταστάσεων σαν οικόπεδα!

Στο μεταξύ, αύριο το σωματείο της «ΒΙΟΜΑΓΝ», με θέμα τη διεκδίκηση των οφειλομένων, έχει συγκαλέσει συγκέντρωση των πρώην εργαζομένων στις 11 το πρωί στο κλειστό γυμναστήριο Μαντουδίου. Σήμερα, με τη διαδικασία πτώχευσης, που κίνησε και πέτυχε, ο τελευταίος ιδιοκτήτης της «ΒΙΟΜΑΓΝ», το εργοτάξιο και τα μεταλλεία έγιναν «μπάτε σκύλοι αλέστε...», ενώ στους πρώην εργαζόμενους χρωστάει ακόμα πάνω από 400.000.000 δραχμές. Τα χρήματα, σύμφωνα με το νόμο, οι εργαζόμενοι έπρεπε να τα πάρουν από τη διαδικασία εκποίησης της εταιρίας, αλλά, σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου, μηχανήματα, ανταλλακτικά και άλλα υλικά «φεύγουν» από το εργοστάσιο χωρίς να γνωρίζει κανείς - εκτός απ' αυτούς που κάνουν τη χρυσοφόρα δουλιά - πού πηγαίνουν.

Ακόμα και ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος Κηρέως, ο οποίος συνεχώς υπονόμευε τον αγώνα των εργαζομένων, όταν βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν το κλείσιμο της επιχείρησης, πήρε από εκεί μπάζα λευκολίθου για να μειώσει το κόστος κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου του δήμου.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην έχει ξανά τον «πονοκέφαλο» της επαναλειτουργίας του συγκροτήματος - ούτε καν σαν αίτημα - φροντίζει για την οριστική του διάλυση και, μέσω της διαδικασίας πτώχευσης, εκποιεί τον εξοπλισμό του. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει συνδικαλιστής στην εφημερίδα μας, ετοιμάζονται να πουλήσουν τις περιστροφικές μηχανές σε Τούρκους επιχειρηματίες και τις πρέσες στο αυστριακό μονοπώλιο «RADEX». Σημειώνεται ότι η Τουρκία θεωρείται ανταγωνιστής της χώρας μας στην παραγωγή λευκολίθου, ενώ το ενδιαφέρον των Αυστριακών χρονολογείται από το 1990. Τότε η «RADEX» είχε διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της ΝΔ, όχι όμως για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, αλλά για το χρυσοφόρο υπέδαφος των μεταλλείων «Σκαλιστήρη» και «Παπαστρατή».

Στο στόχαστρο είχε μπει τότε το πλούσιο σε λευκόλιθο υπέδαφος της περιοχής και οι ακόμα πλουσιότερες εκτάσεις των δύο μεταλλείων. Αν αυτό που επιδίωκε τότε η πολυεθνική δεν επιτεύχθηκε, έρχεται μεθοδευμένα σήμερα να το υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το σενάριο που προωθείται περιλαμβάνει δύο στάδια: Κατ' αρχήν την οριστική διασφάλιση της μη επαναλειτουργίας της επιχείρησης με την εκποίηση του κινητού εξοπλισμού, μηχανολογικού και άλλου, και στη συνέχεια - όταν η υπόθεση ξεχαστεί - θα γίνει το ξεπούλημα των χιλιάδων στρεμμάτων με το χρυσοφόρο λευκόλιθο. Αγοραστής δε θα είναι άλλος από την «RADEX». Σε αυτό το σημείο θα ολοκληρωθεί το παζλ και μαζί ο έλεγχος της Βορειοκεντρικής Εύβοιας από μια πολυεθνική και από έναν Εγγλέζο μεγαλοτσιφλικά, τον Φ. Ν. Μπέικερ!

Εκεί που άλλοτε δούλευαν πάνω από 6.500 εργάτες, σήμερα τα πάντα έχουν ερημώσει, αφού λεηλατήθηκαν και απομυζήθηκαν, από τους δύο ιδιοκτήτες που κατά σειρά έβαλαν στο χέρι την εταιρία. Ο Σκαλιστήρης αρχικά και στη συνέχεια ο Κ. Βαρβούτης (ως «ΒΙΟΜΑΓΝ»), επιβεβαιώνοντας έτσι το γεγονός ότι και η ΝΔ, όταν ήταν στην κυβέρνηση, και το ΠΑΣΟΚ, μοίρασαν αφειδώς προνόμια και χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο, καταδικάζοντας στη φτώχεια και τη μιζέρια τους εργαζόμενους και την περιοχή.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Στην απεργία και οι δημόσιοι υπάλληλοι

Απόφαση συμμετοχής στην πανεργατική απεργία από το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, σε εκκρεμότητα όμως και η συνέχιση του «διαλόγου» με την κυβέρνηση για τη σύμβαση εργασίας

Τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 10 του Οκτώβρη αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στη χτεσινή συνεδρίασή του. Ταυτόχρονα όμως, με παρέμβαση της ΠΑΣΚ αποφασίστηκε να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση η συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στις ψευδεπίγραφες «συλλογικές διαπραγματεύσεις» με την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό δείγμα των μεθοδεύσεων της ΠΑΣΚ, ήταν ότι έφερε την πρόταση, τροποποιώντας την αρχική της εισήγηση για την απεργία.

Χαρακτηριστικό των «διεργασιών» που προηγήθηκαν με κυβερνητικούς παράγοντες, είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση ψηφίστηκε κι από τα μέλη της ΠΑΣΚ που είχαν αντιδράσει για το θέμα στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο! Να θυμίσουμε ότι η σύμβαση που συζητείται σ' αυτό τον «κοινωνικό διάλογο» περνάει το σπαστό ωράριο, τη σύνδεση μισθού παραγωγικότητας, τη μετατροπή της δημόσιας διοίκησης σε μηχανισμό αντιλαϊκής πολιτικής. Στην επιτροπή «διαλόγου» θα μετέχουν 3 μέλη της κυβέρνησης και 2 της ΑΔΕΔΥ.

Με την πρόταση που κατέθεσε η ΕΣΑΚ Δημοσίου στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, για το πλαίσιο διεκδίκησης στην απεργία, καταδικάζεται ο διαβόητος «κοινωνικός διάλογος» της απάτης, που αποτελεί το Δούρειο Ιππο της κυβέρνησης για τον εργασιακό και κοινωνικοασφαλιστικό μεσαίωνα που ετοιμάζει. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΣΑΚ Δημοσίου τονίζει: «Αντιπαλεύει τους αντεργατικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς για αστυνόμευση - αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, για τη σύνδεση μισθού παραγωγικότητας, την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης.

Απορρίπτει και καταγγέλλει το σχέδιο ΠΟΛΙΤΕΙΑ για προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης σε αποτελεσματικό μηχανισμό εξυπηρέτησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Απαιτεί ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, υπερασπίζεται και διεκδικεί διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Απαιτεί δημόσιο δωρεάν και αναβαθμισμένο σύστημα υγείας για όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους». Τέλος, «συντονίζει τον αγώνα ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης και των ρυθμίσεων για την εμπορευματοποίηση της παιδείας και των ταξικών φραγμών».

Παράλληλα, πρότεινε την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στις 21 του Οκτώβρη μαζί με όλους τους εργαζόμενους και κλιμάκωση του αγώνα με απεργιακές κινητοποιήσεις, στο τέλος του Οκτώβρη και το Νοέμβρη για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα.

Οπως τόνισε και το στέλεχος της ΕΣΑΚ Δ. Αγκαβανάκης: «Το περιγραφικό και γενικόλογο πλαίσιο του προέδρου της ΑΔΕΔΥ καταγράφει τα ζητήματα χωρίς να δίνει συγκεκριμένη πρόταση με αιτήματα που θα συγκρούονται με την πολιτική της κυβέρνησης και την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι σε σημαντικά εργασιακά δικαιώματα και οδηγούνται στο μεσαίωνα. Για να πειστεί ο εργαζόμενος και να μην απογοητευτεί, πρέπει να έχει μπροστά του αγωνιστικό ορίζοντα. Εμείς κάνουμε προσπάθειες και μέσα από το ΠΑΜΕ και εκτός, στηρίζουμε μέτωπα αγώνων. Σε περίπτωση υπογραφής της συλλογικής σύμβασης θα υπογράψουμε τη "θανατική" μας καταδίκη, τη θεσμοθέτηση του κοινωνικού διαλόγου για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».

Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» κατέθεσε δικό της πλαίσιο, στο οποίο μιλά για «δημιουργικό διάλογο», όπως είχε τοποθετηθεί και στο προηγούμενο συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, ουσιαστικά αποδεχόμενη τη διαδικασία «διαλόγου», αλλά με όρους. Ανάλογη ήταν και η στάση της ΔΑΚΕ, η οποία επίσης δεν είχε απορρίψει ολοκληρωτικά τη συμμετοχή στο «διάλογο» με την κυβέρνηση.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σε πορεία αντίστασης

Για τη δράση του Συνδικάτου θα συζητήσουν οι οικοδόμοι στη συνέλευση που θα γίνει αύριο Κυριακή

Την αγωνιστική πορεία του κλάδου απέναντι στις αντεργατικές ανατροπές που σχεδιάζουν κυβέρνηση, βιομήχανοι και Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και απέναντι στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, όπως εκφράζεται με τις ιδιωτικοποιήσεις, στην υγεία, στην παιδεία και στην κοινωνική ασφάλιση, θα συζητήσουν οι οικοδόμοι της Αθήνας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων, που θα γίνει αύριο, Κυριακή 17 Σεπτέμβρη, στις 8.30 το πρωί στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ.

Το Συνδικάτο στοχεύει στη μαζική προσέλευση των εργαζομένων του κλάδου και γι' αυτό το σκοπό - πέρα από το ότι το ταξικό σωματείο έχει σημαντική απήχηση - έχει βάλει μπρος σειρά εξορμήσεων συνεργείων οικοδόμων στους χώρους δουλειάς, σε μεγάλα έργα και εργοτάξια. Σημαντική αναμένεται να είναι και η συμμετοχή των αλλοδαπών συναδέλφων των οικοδόμων, που έχουν στηριχτεί από το Συνδικάτο, ενώ ειδική δουλιά γίνεται για τη συμμετοχή των νέων εργαζομένων.

Στο κάλεσμα του Συνδικάτου για τη συνέλευση, τονίζεται ότι «η κυβέρνηση με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υιοθετώντας τις αξιώσεις των βιομηχάνων, μεγαλοκατασκευαστών, τραπεζιτών, εφοπλιστών, επιδιώκει μέσω του "κοινωνικού διαλόγου" της απάτης, με τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ και των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - και Αυτόνομης Παρέμβασης, να περάσει δέσμη αντεργατικών μέτρων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές συνθήκες - σημειώνει το Συνδικάτο - έχει η πραγματοποίηση μιας συνέλευσης «που θα βάλει τα θεμέλια για την παραπέρα κλιμάκωση των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων»,έτσι ώστε να δημιουργήσουμε το «αγωνιστικό μέτωπο πάλης, κόντρα στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σύσκεψη της ΕΣΑΚ

Σύσκεψη για τον προγραμματισμό δράσης μέχρι το τέλος του χρόνου πραγματοποιεί το Κλαδικό Γραφείο της ΕΣΑΚ Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη. Στη σύσκεψη που γίνεται στις 6 μ.μ. στα γραφεία της παράταξης Σόλωνος 130, καλούνται οι εργαζόμενοι του κλάδου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ