Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Στην απεργία και οι δημόσιοι υπάλληλοι

Απόφαση συμμετοχής στην πανεργατική απεργία από το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, σε εκκρεμότητα όμως και η συνέχιση του «διαλόγου» με την κυβέρνηση για τη σύμβαση εργασίας

Τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 10 του Οκτώβρη αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στη χτεσινή συνεδρίασή του. Ταυτόχρονα όμως, με παρέμβαση της ΠΑΣΚ αποφασίστηκε να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση η συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στις ψευδεπίγραφες «συλλογικές διαπραγματεύσεις» με την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό δείγμα των μεθοδεύσεων της ΠΑΣΚ, ήταν ότι έφερε την πρόταση, τροποποιώντας την αρχική της εισήγηση για την απεργία.

Χαρακτηριστικό των «διεργασιών» που προηγήθηκαν με κυβερνητικούς παράγοντες, είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση ψηφίστηκε κι από τα μέλη της ΠΑΣΚ που είχαν αντιδράσει για το θέμα στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο! Να θυμίσουμε ότι η σύμβαση που συζητείται σ' αυτό τον «κοινωνικό διάλογο» περνάει το σπαστό ωράριο, τη σύνδεση μισθού παραγωγικότητας, τη μετατροπή της δημόσιας διοίκησης σε μηχανισμό αντιλαϊκής πολιτικής. Στην επιτροπή «διαλόγου» θα μετέχουν 3 μέλη της κυβέρνησης και 2 της ΑΔΕΔΥ.

Με την πρόταση που κατέθεσε η ΕΣΑΚ Δημοσίου στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, για το πλαίσιο διεκδίκησης στην απεργία, καταδικάζεται ο διαβόητος «κοινωνικός διάλογος» της απάτης, που αποτελεί το Δούρειο Ιππο της κυβέρνησης για τον εργασιακό και κοινωνικοασφαλιστικό μεσαίωνα που ετοιμάζει. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΣΑΚ Δημοσίου τονίζει: «Αντιπαλεύει τους αντεργατικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς για αστυνόμευση - αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, για τη σύνδεση μισθού παραγωγικότητας, την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης.

Απορρίπτει και καταγγέλλει το σχέδιο ΠΟΛΙΤΕΙΑ για προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης σε αποτελεσματικό μηχανισμό εξυπηρέτησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Απαιτεί ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, υπερασπίζεται και διεκδικεί διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Απαιτεί δημόσιο δωρεάν και αναβαθμισμένο σύστημα υγείας για όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους». Τέλος, «συντονίζει τον αγώνα ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης και των ρυθμίσεων για την εμπορευματοποίηση της παιδείας και των ταξικών φραγμών».

Παράλληλα, πρότεινε την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στις 21 του Οκτώβρη μαζί με όλους τους εργαζόμενους και κλιμάκωση του αγώνα με απεργιακές κινητοποιήσεις, στο τέλος του Οκτώβρη και το Νοέμβρη για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα.

Οπως τόνισε και το στέλεχος της ΕΣΑΚ Δ. Αγκαβανάκης: «Το περιγραφικό και γενικόλογο πλαίσιο του προέδρου της ΑΔΕΔΥ καταγράφει τα ζητήματα χωρίς να δίνει συγκεκριμένη πρόταση με αιτήματα που θα συγκρούονται με την πολιτική της κυβέρνησης και την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι σε σημαντικά εργασιακά δικαιώματα και οδηγούνται στο μεσαίωνα. Για να πειστεί ο εργαζόμενος και να μην απογοητευτεί, πρέπει να έχει μπροστά του αγωνιστικό ορίζοντα. Εμείς κάνουμε προσπάθειες και μέσα από το ΠΑΜΕ και εκτός, στηρίζουμε μέτωπα αγώνων. Σε περίπτωση υπογραφής της συλλογικής σύμβασης θα υπογράψουμε τη "θανατική" μας καταδίκη, τη θεσμοθέτηση του κοινωνικού διαλόγου για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».

Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» κατέθεσε δικό της πλαίσιο, στο οποίο μιλά για «δημιουργικό διάλογο», όπως είχε τοποθετηθεί και στο προηγούμενο συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, ουσιαστικά αποδεχόμενη τη διαδικασία «διαλόγου», αλλά με όρους. Ανάλογη ήταν και η στάση της ΔΑΚΕ, η οποία επίσης δεν είχε απορρίψει ολοκληρωτικά τη συμμετοχή στο «διάλογο» με την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ