ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Αποφασιστικά βήματα δράσης

Προετοιμάζει την πανελλαδική συνδικαλιστική σύσκεψη στην Αθήνα στις 23 του μήνα και την αγωνιστική παρουσία στην Πράγα

Στο φόντο των αποφάσεων πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 10 Οκτώβρη, με ένα διεκδικητικό πλαίσιο που συγκρούεται συνολικά με την αντεργατική, αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και τις επιδιώξεις των βιομηχάνων, αλλά και για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων με τους ίδιους όρους διεκδίκησης, το ΠΑΜΕ προετοιμάζει τους επόμενους δυο αγωνιστικούς «σταθμούς» του στις 23 Σεπτέμβρη, στην Αθήνα και στην Πράγα.

Η πανελλαδική συνδικαλιστική σύσκεψη που θα γίνει στις 23 του μήνα στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, στις 9 το πρωί, έχει ιδιαίτερη σημασία για την πορεία του αγώνα της εργατικής τάξης, μπροστά στις αντεργατικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους βιομηχάνους. Σ' αυτήν καλούνται συνδικαλιστές και συνδικάτα ανεξάρτητα από επιμέρους διαφοροποιήσεις, έτσι ώστε να συντονιστεί ο αγώνας και να καταληχτεί ο προγραμματισμός δράσης, με δεδομένη τη συναινετική, υποτακτική στάση των πλειοψηφιών στις διοικήσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Εντονη θα είναι η παρουσία του ΠΑΜΕ και στις αντικαπιταλιστικές εκδηλώσεις της Πράγας με αφορμή την εκεί συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεκάδες συνδικαλιστές, μέλη και φίλοι του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου θα δώσουν το δικό τους «παρών» στις διαδηλώσεις που προετοιμάζονται, αρχίζοντας από τις 23 Σεπτέμβρη μέχρι και τις 28 του ίδιου μήνα. Ειδικότερα την πρώτη ημέρα που αρχίζει η συνεδρίαση των εκπροσώπων του διεθνούς κεφαλαίου, το ΠΑΜΕ θα διαδηλώσει μαζί με συνδικαλιστικές οργανώσεις από την Τσεχία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία την Κύπρο, τους Τσέχους Κομμουνιστές και νεολαίους.

Παράλληλα, την Τρίτη, 26 Σεπτέμβρη, οι ταξικές δυνάμεις διοργανώνουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Αθήνα, έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ, στα πλαίσια των ίδιων αντικαπιταλιστικών εκδηλώσεων που θα γίνονται στην Πράγα.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ για να διευκολύνει τη συμμετοχή όσων επιθυμούν να πάνε στην Πράγα, ναυλώνει πούλμαν που αναχωρεί την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη στις 6 το απόγευμα από την πλατεία Κάνιγγος (Κάτω από το Συνδικάτο Οικοδόμων). Το κόστος κατ' άτομο είναι 50.000 δραχμές. Σ' αυτό περιλαμβάνονται η μεταφορά, μια διανυκτέρευση στην Πράγα και η βίζα για τη Γιουγκοσλαβία. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στα γραφεία του ΠΑΜΕ. Απαραίτητα δικαιολογητικά 2 έγχρωμες φωτογραφίες και διαβατήριο.


ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ
Απεργιακό «φράγμα» στους εφοπλιστές

«Δεμένα» έμειναν χτες τα πλοία των εταιριών HELLAS FERRIES και GA FERRIES, που καταπατούν τις συλλογικές συμβάσεις, ενθαρρημένες από την κυβερνητική πολιτική

Ενα από τα πλοία όπου «έδεσε» η απεργία
Ενα από τα πλοία όπου «έδεσε» η απεργία
Ετοιμοι για κατά μέτωπο σύγκρουση με το μπλοκ εφοπλιστών - κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δηλώνουν οι ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων, οι οποίοι από χτες κλιμάκωσαν τον αγώνα τους - που ξεκίνησε από προχτές το πρωί με την ακινητοποίηση 5 πλοίων - αρχίζοντας από τις 4 χτες το μεσημέρι απεργία σε όλα τα πλοία των εταιριών HELLAS FERRIES και GA FERRIES του Αγούδημου, θυγατρικές των «Μινωικών Γραμμών». Οι ναυτεργάτες, κατεβαίνοντας σύσσωμοι στους καταπέλτες των πλοίων των δύο εταιριών που δένουν στο λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας, έκαναν σαφές ότι είναι αποφασισμένοι να ανακόψουν την έφοδο που εξαπέλυσαν ακτοπλόοι εφοπλιστές και κυβέρνηση σε βάρος κάθε ναυτεργατικού δικαιώματος, αρχίζοντας από την κατάφωρη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και να μπλοκάρουν τις εφοπλιστικές αυθαιρεσίες που τροφοδοτούνται από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών με την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Από τις 6 χτες το πρωί συνδικαλιστές από τα ναυτεργατικά σωματεία άρχισαν να δίνουν τη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας, περιοδεύοντας από καράβι σε καράβι. Στη διάρκεια των περιοδειών και συγκεκριμένα έξω από το πλοίο «ΕΞΠΡΕΣ ΑΡΤΕΜΙΣ» ο πρόεδρος της Ενωσης Μαγείρων και ο πρόεδρος της Ενωσης Φροντιστών Γιώργος Μαρουλάκης και Χρήστος Καταγάς αντίστοιχα, δέχτηκαν τραμπούκικη επίθεση από τον αρχιμηχανικό της ΗF Θανάση Παούρη! Παράλληλα άλλα «πρωτοπαλίκαρα» της εταιρίας HF, αλλά και του Αγούδημου επιχειρούσαν να τρομοκρατήσουν τα πληρώματα με εκβιασμούς και απειλές, προσπαθώντας να αποσπάσουν από τους ναυτεργάτες... δηλώσεις ότι η εταιρία δεν τους οφείλει τίποτα και ότι τηρείται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας! Ωστόσο, η επιχείρηση έπεσε στο κενό.

Ο υπουργός Εμπορικής ΝαυτιλίαςΧ. Παπουτσής, με δελτίο Τύπου, έδωσε ουσιαστικά πλήρη κάλυψη στις παρανομίες των εφοπλιστών, καλώντας τις... δύο πλευρές σε... διάλογο για την «επίλυση των οικονομικών διαφορών», όταν γνωρίζει ότι οι εφοπλιστές έχουν μετατρέψει τις συλλογικές συμβάσεις σε «κουρελόχαρτο»!

Η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΥΕΝ, σημειώνει: «Η καιροσκοπική εικόνα της ψευτοουδετερότητας που προσπαθεί να παρουσιάσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, με την προκλητική ανακοίνωσή του, επιδιώκει να κρύψει το αδίσταχτο αντιναυτεργατικό πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής. Ο κ. Παπουτσής νομίζει ότι μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του και εκτίθεται ανεπανόρθωτα. Η κυβέρνηση και το ΥΕΝ στηρίζουν και καλύπτουν τους εφοπλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, τις παραβιάσεις της νομοθεσίας, στρέφονται ενάντια στους ναυτεργάτες και τους επιβάτες, το νησιωτικό πληθυσμό». Τονίζεται δε ότι: «Η παράνομη ακινησία πλοίων και η άρνηση εξυπηρέτησης των νησιών, οι απολύσεις περισσότερων από 350 ναυτεργατών, η εργοδοτική τρομοκρατία, η καταστρατήγηση των Συλλογικών συμβάσεων, η μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, γίνονται με ευθύνη του ΥΕΝ και του Χ. Παπουτσή». Η ΝΣΚ καταγγέλλει την αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης και των εφοπλιστών και στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τον αγώνα των ναυτεργατών.

Στο πλευρό των ναυτεργατών βρέθηκε χτες το πρωί ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με περιοδεία του στα ακτοπλοϊκά πλοία. Ο Σπ. Χαλβατζής, συνομιλώντας με τους ναυτεργάτες, επισήμανε: «Απαιτείται ο συντονισμός δράσης των εργατών της θάλασσας και της στεριάς» γιατί η επίθεση είναι ολομέτωπη. Ειδικά για τους ναυτεργάτες σημείωσε ότι εφοπλιστές και κυβέρνηση θέλουν να χτυπήσουν τις συλλογικές συμβάσεις, γιατί «αποτελούν τη σπονδυλική στήλη των ναυτεργατικών δικαιωμάτων». Περιοδεία στα καράβια έκανε χτες το απόγευμα και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Συντονισμός κατά των αντεργατικών μέτρων

Ομόφωνη απόφαση της διοίκησής του για αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Το συντονισμό της δράσης του με άλλα σωματεία εργαζομένων και τη συμμετοχή του σε πρωτοβουλίες αντίστασης στις αντιλαϊκές και αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές, αποφάσισε ομόφωνα, στην πρόσφατη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Περιστερίου, εκτιμώντας πως πρέπει να «ενώσουμε τη φωνή μας, με μοναδικό κριτήριο το ταξικό μας συμφέρον». Οπως υπογραμμίζεται στη σχετική απόφαση, «μπροστά στον κίνδυνο ανατροπής θεμελιακών δικαιωμάτων μας, απαντάμε: Οταν το άδικο γίνεται νόμος, καθήκον των αδικημένων είναι η αντίσταση».

Ετσι, με το παραπάνω ισχυρό κριτήριο, παραμερίζοντας ταυτόχρονα τις όποιες διαφορές εντός του, το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων, αποφάσισε συγκεκριμένα: Να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τα κυβερνητικά μέτρα, με συσκέψεις στους χώρους δουλιάς. Να καλέσει τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουν θέση και να ενώσουν τη φωνή διαμαρτυρίας μαζί τους. Να συντονιστεί, σε τοπικό και διαδημοτικό επίπεδο, με άλλα σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Να ενισχύσει και να συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες - όπως η σύσκεψη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στις 23 του Σεπτέμβρη - στη λογική του προγραμματισμού και γενικού συντονισμού, με προοπτική τη συνέχιση των αγώνων.

Η συμμετοχή σε πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε αγωνιστική κατεύθυνση, έκρινε το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου Περιστερίου, πως είναι ο μόνος δρόμος αντίστασης, αφού - όπως σημειώνεται στην απόφαση - οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε τριτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο έχουν δηλώσει την άρνησή τους για κάτι τέτοιο. Οι όποιες «φραστικές διαφοροποιήσεις τους και οι "απεργίες" τουφεκιές, μοναδικό σκοπό έχουν την παραπλάνηση των εργαζομένων», υπογραμμίζεται στην απόφαση του ΔΣ.

Αλλωστε, τα μέτωπα που έχουν να παλέψουν οι εργαζόμενοι είναι πολλά. Οπως τονίστηκε στη σύσκεψη του ΔΣ, επιχειρείται η κατάργηση του σταθερού ωραρίου και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Η κοινωνική ασφάλιση ακρωτηριάζεται. Η υγεία προσαρμόζεται στους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Η μόρφωση γίνεται απαγορευτική για τα παιδιά των εργαζομένων. Τέλος, μεθοδεύεται η κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ