ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Ιούλη 2017
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
ΦΩΤΟ

Στις 16 Ιούλη 2017 συμπληρώνονται έξι χρόνια που δεν είναι κοντά μας ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ. Στη μνήμη του, η σύζυγός του Παρασκευή Σαπλαούρα και τα παιδιά του, Ιωάννα και Βασίλης Καραχάλιος, προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ «902».

***

ΦΩΤΟ

Στις 15 Ιούλη, συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αχαρνών Α' Αθήνας.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΝΑΛΜΠΑΝΤΙΔΗ ΜΠΑΜΠΗ από τον Περιστερώνα Λαγκαδά, η γυναίκα του Ελένη, σύντροφός του στη ζωή και τον αγώνα, και οι δύο του κόρες προσφέρουν στο ΚΚΕ, το αγαπημένο τους Κόμμα, 50 ευρώ.

Ο σύντροφος Μπάμπης «έφυγε» στα 79 του χρόνια και ήταν μέχρι τέλους μαχητικό μέλος του ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε με πάθος.

***

ΦΩΤΟ

Ενας χρόνος πέρασε από το θάνατο του αγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΛΑΚΙΩΤΗ.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Πυλαίας 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Πριν από τρία χρόνια, στις 17 Ιούλη 2014, «έφυγε» από τη ζωή αιφνιδιαστικά και αναπάντεχα ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΣΕΛΛΑΣ. Ομως είναι ακόμα εδώ, μέσα σε όλους όσους τον γνώρισαν και όσους πάλεψαν μαζί του. Υπήρξε αγωνιστής μέχρι το τέλος για έναν καλύτερο κόσμο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 300 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ευδήλου Ικαρίας.

Η σύντροφός του, τα παιδιά και τα εγγόνια του

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συζύγου και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΛΑΧΟΥ και όλους όσους αγωνίστηκαν για μια κοινωνία ελεύθερη και χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, προσφέρω 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΠΕΒΕΡΑΤΟΥ, η σύζυγός του, συντρόφισσα Αγγελική Μπεβεράτου, προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Καρύστου.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του αδερφού μου ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΤΣΗ που «έφυγε» απ' τη ζωή στις 19/7/2013 και του θείου ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΤΣΗ (Καπετάν Αγραφιώτη) που σκοτώθηκε στις 7/2/1949, προσφέρω στο ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Φαρμάκου.

Ο Κώστας Μπότσης γεννήθηκε το 1943 στην Καστανιά Καρδίτσας. Ηταν μέλος του ΚΚΕ από το 1974 μέχρι το τέλος της ζωής του και στέλεχος του ΠΑΜΕ στους Λογιστές.

Ο Βασίλης Μπότσης γεννήθηκε στην Καστανά το 1916. Ηταν έφεδρος αξιωματικός της Σχολής Πεζικού Σύρου. Στην Αλβανία ήταν διοικητής λόχου στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Το 1942 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το Γενάρη του 1943 κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ και έγινε καπετάνιος του πρώτου Τάγματος του 38ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Μετά τη Βάρκιζα έγινε στόχος δολοφονικής επίθεσης και ξαναβγαίνει στο βουνό, υπεύθυνος των ομάδων καταδιωκόμενων αγωνιστών στην περιοχή Αγράφων. Το 1946 συμμετέχει σε σύσκεψη στρατιωτικών στην Αθήνα. Διοικητής του Αρχηγείου Αγράφων μέχρι το 1947. Στη συνέχεια επιτελάρχης της 138 Ταξιαρχίας, με το βαθμό του ταγματάρχη Πεζικού. Σκοτώθηκε στις 7/2/1949 στα Σίδερα Ευρυτανίας. Με διάταγμα της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης (19/3/1949), ονομάστηκε συνταγματάρχης Πεζικού - τιμημένος νεκρός.

ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ
ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ
Παναγιώτης Μπότσης

***

ΦΩΤΟ

Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΚΕΡΜΑΝΙΔΗΣ του Γαβριήλ και της Φωτεινής, γεννήθηκε στην Ευκαρπία Κιλκίς το Δεκέμβρη του 1928. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο της Ευκαρπίας και στη συνέχεια τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γυμνάσιο του Κιλκίς. Από τη νεαρή γυμνασιακή του ηλικία εντάχτηκε στις τάξεις της ΕΠΟΝ και υπήρξε, μέχρι και την επιτυχή είσοδό του στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, στέλεχός της.

Το Σεπτέμβρη του 1947 πέτυχε τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.

Σε ηλικία 18 χρόνων και συγκεκριμένα τον Οκτώβρη του 1947 συμμετείχε στον ΔΣΕ Χαλκιδικής μέχρι το 1949 στα βουνά του Μπέλλες, των Κρουσίων και της Χαλκιδικής, όπου και συνελήφθη από τον Εθνικό Στρατό το 1949. Μετέπειτα και αφού κρατήθηκε στην απομόνωση στην Ασφάλεια της Θεσσαλονίκης περί τα τέλη του 1949, εξορίστηκε στη Μακρόνησο για μια τριετία. Απολύθηκε από τα στρατόπεδα εξορίας και το 1950 επανεγγράφηκε στο Α' έτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, αποφοιτώντας το 1955.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως δικηγόρος στην πόλη της Θεσσαλονίκης και αναμείχθηκε ενεργά στη νεολαία και στο κίνημα των Λαμπράκηδων, ενώ υπήρξε κατά τη δεκαετία του '50 και του '60 μέλος του παράνομου ΚΚΕ.

Υπήρξε μια έντιμη, ευγενής και αληθινή προσωπικότητα που κόσμησε τις τάξεις της Αριστεράς και του ΚΚΕ. Διακρίθηκε ως δικηγόρος για την επιστημονική του εμβρίθεια, το ήθος και την ακεραιότητά του.

Απεβίωσε στις 8/11/2015 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ετάφη.

Στη μνήμη του, ο γιος του Γαβριήλ Κερμανίδης προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Πριν από λίγες μέρες «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ. Γεννήθηκε το 1927 στο Αρσένι Πέλλας. Από μικρός μπήκε στον αγώνα της ζωής και στον απελευθερωτικό αγώνα της πατρίδας μας από τους κατακτητές, σαν σύνδεσμος των ενηλίκων συγγενών του.

Καραχάλιος Κώστας
Καραχάλιος Κώστας
Για τη δράση του αυτή δέχτηκε διώξεις και φυλακίσεις από το μετεμφυλιακό καθεστώς και από την απριλιανή δικτατορία την περίοδο 1967-'74.

Στάθηκε αταλάντευτο μέλος του Κόμματος, όπως και η σύντροφός του στη ζωή, συντρόφισσα Μαρία. Από τα νιάτα του και για πολλές δεκαετίες μέχρι το θάνατό του, στις ΚΟΒ Αρσενίου και Σκύδρας στην Πέλλα. Συνέβαλε ουσιαστικά και με συνέπεια στην κομματική δουλειά στις παραπάνω ΚΟΒ και στη Νομαρχιακή Επιτροπή Πόλης του Κόμματος παλιότερα, συμμετέχοντας σαν υποψήφιος σε όλες τις τοπικές εκλογικές μάχες με τα ψηφοδέλτια του Κόμματος.

Συμμετείχε μέχρι τα βαθιά γεράματά του στη δράση της ΚΟ, σε όλες τις κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια στην περιοχή.

Στη μνήμη του και σύμφωνα με την επιθυμία του, η γυναίκα του, συντρόφισσα Μαρία, προσφέρει στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αρσενίου 100 ευρώ. Επίσης ο σύντροφος Χατζηγιαννίδης Χρήστος 50 ευρώ και τα ανίψια του Μπιάνκα και Γρηγόρης Τουγκελίδης 15 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Ο σύντροφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ γεννήθηκε στην Ελασσόνα το 1926 από αγροτική οικογένεια, από πρόσφυγες γονείς της περιοχής Καρς του Καυκάσου. Μεγάλωσε και ανδρώθηκε μέσα στις δυσκολίες και κακουχίες της εποχής.

Από από πολύ μικρός - 15 χρόνων - μετά το ξέσπασμα του πολέμου, εντάχθηκε στις αντιστασιακές οργανώσεις, τη θρυλική ΕΠΟΝ, στον ΕΛΑΣ και την Πολιτοφυλακή. Με κάθε τρόπο και με κίνδυνο της ζωής του βοηθούσε τους αντάρτες ΕΛΑΣίτες ενάντια στη δράση των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΤΣΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΤΣΗΣ
Μετά την απελευθέρωση της χώρας και τη Συμφωνία της Βάρκιζας, είχε τη μοίρα των χιλιάδων λαϊκών αγωνιστών. Κυνηγήθηκε, ξυλοκοπήθηκε από τους ντόπιους τρομοκράτες του λαού, αναγκάστηκε να κρυφτεί και να βγει στο βουνό για να σωθεί. Εντάχθηκε στις πρώτες ομάδες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Βαλέτσικο Τσαριτσάνης και από 'κει και πέρα ως μαχητής του ΔΣΕ ακολούθησε την ηρωική πορεία του απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα: Ευρυτανία, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Αγραφα, Καστοριά. Το 1948 τραυματίζεται σε μάχη στην Κορομηλιά Καστοριάς και νοσηλεύεται στην Αλβανία. Αναρρώνει και ξαναπαρουσιάζεται στον ΔΣΕ, έπειτα συλλαμβάνεται στην Καστοριά, φυλακίζεται στην Κοζάνη και στη Λάρισα.

Τη δεκαετία του '50 επιστρέφει στην Ελασσόνα, δουλεύει ως αγρότης και καφετζής και είναι οπαδός της ΕΔΑ. Το 1956 παντρεύεται την Ευαγγελία Παγώνη και αποκτούν τρία παιδιά, την Αναστασία, την Βασιλική και τον Μανώλη.

Ο σύντροφος Γιώργος Γεωργιάδης εντάχθηκε στο ΚΚΕ και πάλεψε για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση. Σεμνός, με καλοσύνη και απλότητα, ευθύς, λαϊκός άνθρωπος, υπεράσπιζε τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος, το δίκιο της πολιτικής του. Πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του, αφήνει στους συντρόφους του τις καλύτερες αναμνήσεις από την αγωνιστική του πορεία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΤΣΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΤΣΗΣ
Στη μνήμη του, οι κόρες του Αναστασία και Βασιλική προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ελασσόνας, 200 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ γεννήθηκε στη Σμύρνη. Οπως όλες οι προσφυγικές οικογένειες, ξεριζώθηκε και βρέθηκε με τους γονείς και τα αδέρφια του στον Πειραιά το 1922. Σε ηλικία 14 ετών, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, βρέθηκε σε πόλεις της Γαλλίας και του Βελγίου, όπου, εργαζόμενος, ήρθε σε πρώτη επαφή με τις ιδέες του κομμουνισμού.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, έφηβος ακόμη, εντάχθηκε στο λαϊκό κίνημα και στο ΚΚΕ. Οι διώξεις άρχισαν όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του ως ναύτης (εκτοπισμός στον Ουλαμό Καλπακίου, καταδικασμένος από το στρατοδικείο σε 1 χρόνο φυλακή) και κατά τη μεταξική δικτατορία.

Με τη γερμανική κατοχή εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ, έγινε Ταγματάρχης και στη συνέχεια υπεύθυνος της Πολιτοφυλακής στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας (με το ψευδώνυμο «Ροβεσπιέρος »).

Για την αγωνιστική και πατριωτική δράση του, φυλακίστηκε από το 1945 έως το 1963 συνέχεια, ενώ καταδικάστηκε πολλές φορές σε θάνατο. Στη διάρκεια της 19χρονης φυλάκισής του, έμαθε τέλεια πέντε γλώσσες και όταν αφέθηκε ελεύθερος δούλεψε ως μεταφραστής.

Πέθανε πιστός στις αρχές και την ιδεολογία της εργατικής τάξης.

Στη μνήμη του, ο ανιψιός του Γιώργος Ξεκαλάκης, μετανάστης από τη Ζυρίχη της Ελβετίας, προσφέρει 1.000 ελβετικά φράγκα στο ΚΚΕ μέσω ΚΟ Πειραιά.

***

Στη μνήμη του ΑΝΤΩΝΗ ΚΕΝΤΡΩΤΑ, που «έφυγε» πρόσφατα, ο σύντροφος Μίμης προσφέρει 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ευγένειας.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του Μακρονησιώτη συζύγου και πατέρα μας, ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΡΔΟΜΠΟΥΡΑ από το χωριό Αδάμ Θεσσαλονίκης, που πέθανε στις 5/7/2017 σε ηλικία 89 ετών, προσφέρουμε 100 ευρώ για το ΚΚΕ, το Κόμμα του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΛΑΚΙΩΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΛΑΚΙΩΤΗΣ
Η σύζυγος Αναστασία Μπουρδομπούρα

Οι κόρες Γεωργία και Μαρία Μπουρδομπούρα

***

ΦΩΤΟ

Πριν από ένα μήνα «έφυγε» από τη ζωή στα 72 χρόνια του ο σύντροφος ΓΚΙΩΝΗΣ ΤΑΣΟΣ.

Γεννήθηκε και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του στην Ελευσίνα. Από μικρός δούλεψε στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, όπου ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική και κομματική δράση.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Ηταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, αφοσιωμένος κομμουνιστής, σταθερός, συνεπής, υπερασπίστηκε το Κόμμα με όλες του τις δυνάμεις, μέσα στα Ναυπηγεία, στην πόλη που έζησε, παντού, δεν έλειψε ποτέ από καμία μάχη, ακόμα και όταν τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα υγείας. Αυτή η προσφορά του, η στάση ζωής, τον έκανε να είναι αγαπητός στην πόλη της Ελευσίνας.

Στη μνήμη του, σύντροφοί του μέσω της ΚΟ Ελευσίνας προσφέρουν 110 ευρώ στο ΚΚΕ. Καλό ταξίδι σύντροφε και φίλε Τασούλη, όπως συνηθίζαμε να σε αποκαλούμε, θα μας συντροφεύεις στους καθημερινούς αγώνες.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που «έφυγε» η μητέρα μου ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ το γένος Μητάκου.

Στη μνήμη της, ο γιος της Χρήστος Καλαμπούκας προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ιλισίων, 50 ευρώ.


ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΕΒΕΡΑΤΟΣ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΕΒΕΡΑΤΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΣΕΛΛΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΣΕΛΛΑΣ

ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΚΕΡΜΑΝΙΔΗΣ
ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΚΕΡΜΑΝΙΔΗΣ

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΡΔΟΜΠΟΥΡΑ - ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ
ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΡΔΟΜΠΟΥΡΑ - ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΓΚΙΩΝΗΣ ΤΑΣΟΣ
ΓΚΙΩΝΗΣ ΤΑΣΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ

ΝΑΛΜΠΑΝΤΙΔΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ
ΝΑΛΜΠΑΝΤΙΔΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΨΙΛΟΜΕΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΨΙΛΟΜΕΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΦΩΤΟ

Πριν από λίγες μέρες «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΙΛΟΜΕΣΗΣ. Γεννήθηκε το 1931 στα Γιαννιτσά σε πολύτεκνη προσφυγική οικογένεια από την περιοχή της Αρσούς. Από πολύ μικρός επωμίσθηκε τις ευθύνες της οικογένειάς του, μένοντας ορφανός από πατέρα.

Ασχολήθηκε με τη γεωργία παλεύοντας με τη γη και τα στοιχεία της φύσης για την επιβίωση της οικογένειάς του. Οι συνάδελφοί του αγρότες, εκτιμώντας την παρουσία του, τις θέσεις του για το κοινό μέλλον και τον ακέραιο χαρακτήρα του, τον ανέδειξαν πολλές φορές εκπρόσωπό τους σε διάφορες θέσεις ευθύνης στο αγροτικό συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό κίνημα. Από το ΔΣ του ΑΣ «Αρσούς» Γιαννιτσών, το ΔΣ της ΣΕΚΟΒΕ, αντιπρόσωπος κατ' επανάληψη στην ΕΑΣ Γιαννιτσών. Θέσεις που τίμησε με τη θετική παρέμβαση και συμμετοχή του.

Στο Κόμμα εντάχθηκε αμέσως μετά την πτώση της Δικτατορίας το 1975 και συνέβαλε όλα αυτά τα χρόνια ουσιαστικά στην κομματική δουλειά, απ' όποια χρέωση και να του είχε ανατεθεί στην ΚΟΒ Γιαννιτσών και παλιότερα στη Νομαρχιακή Επιτροπή Πέλλας του Κόμματος.

Συνέβαλε με αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα ως υποψήφιος σε όσα ψηφοδέλτια χρειάστηκε σε δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Η συμμετοχή του σταθερή στη δράση της Κομματικής Οργάνωσης όλα τα προηγούμενα χρόνια, όσο δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, σε όλα τα συλλαλητήρια και τις πορείες για το δίκιο, για το αγροτικό κίνημα, για το φιλειρηνικό κίνημα, για το λαϊκό κίνημα, είναι γνωστή σε όλους και σε ήρεμους χρόνους και σε δυσκολότερους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ