Κυριακή 16 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1872 Γεννιέται ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν. Ηταν ο επικεφαλής της «Ανταρκτικής Αποστολής» (1910 - 1912) που έφτασε πρώτη στον Νότιο Πόλο.

1917 Στις 16 - 17 πραγματοποιούνται μαζικές εργατικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Ρωσίας Πετρούπολη με βασικό σύνθημα «Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ»!

1940 Ο Χίτλερ δίνει την εντολή για την προπαρασκευή της επιχείρησης «Θαλάσσιος Λέων» (απόβαση στη Βρετανία). Η επιχείρηση, ωστόσο, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Οι δυνάμεις που προορίζονταν για αυτήν ενσωματώθηκαν τελικά στην επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1941 Ιδρύεται το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Εργατικό ΕΑΜ), προπομπός του ΕΑΜ. Το Εργατικό ΕΑΜ συγκροτήθηκε από την Ενωτική Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΕΓΣΕΕ), που βρισκόταν κάτω από την επιρροή του ΚΚΕ, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), που ακολουθούσε ρεφορμιστική γραμμή, και τα επίσης ρεφορμιστικά Ανεξάρτητα Συνδικάτα, που είχαν αποσπαστεί από τη ΓΣΕΕ (τα Ανεξάρτητα Συνδικάτα προσχώρησαν στο ΕΕΑΜ λίγο μετά την ίδρυσή του, τον Σεπτέμβρη του 1941). Το Ιδρυτικό του ΕΕΑΜ υπέγραψαν εκ μέρους της ΕΓΣΕΕ ο Κώστας Λαζαρίδης (συνδικαλιστικό στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ. Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 13 Μάρτη του 1943), εκ μέρους της ΓΣΕΕ ο Γιάννης Καλομοίρης και εκ μέρους των Ανεξάρτητων Συνδικάτων ο Δ. Στρατής. Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑΜ εκλέχτηκε ο Κ. Λαζαρίδης.

1942 Διαδηλώσεις κατά της κατοχής και της πείνας πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Πειραιά.

1945 Σε ένα ερημικό οροπέδιο του Νέου Μεξικού, οι Αμερικανοί δοκιμάζουν με επιτυχία την πρώτη ατομική βόμβα, με το κωδικό όνομα «Αγία Τριάδα».

1946 Οι Θ. Σαπρανίδης και Γ. Καλέμης εκτελούνται στη Θεσσαλονίκη, καταδικασμένοι σε θάνατο. Τα δεδομένα, με τα οποία στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία στο έκτακτο στρατοδικείο, ήταν η ανεύρεση σε χωράφι που ανήκε σε θείο τού ενός κατηγορούμενου τεσσάρων όπλων και τετρακοσίων σφαιρών καθώς και ότι «ήσαν πρώην ελασίται», ενώ ακόμη «υπήρχον πολλαί ενδείξεις ότι ούτοι ετέλουν εις επαφήν» με «συμμορία», αν και στη γύρω περιοχή δεν είχε συμβεί καμιά σύγκρουση ή επεισόδιο από τη μέρα των εκλογών της 31ης Μάρτη. Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις με το Γ' Ψήφισμα «περί εκτάκτων μέτρων ασφαλείας».

1969 Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο «Απόλλων 11» με πλήρωμα τους αστροναύτες Ν. Αρμστρονγκ, Μπ. Ολντριν και Μ. Κόλινς και προορισμό τη Σελήνη.

1989 Πεθαίνει ο Αυστριακός μαέστρος Χέρμπερτ φον Κάραγιαν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ