ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντονες πολιτικές διεργασίες

Οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις εξανάγκασαν την ακύρωση της διεξαγωγής των στρατιωτικών γυμνασίων του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Sea Breeze 2006»

Associated Press

Οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις εξανάγκασαν την ακύρωση της διεξαγωγής των στρατιωτικών γυμνασίων του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Sea Breeze 2006»
Η πρόσφατη διάλυση της «πορτοκαλί» συμμαχίας των φιλοδυτικών κομμάτων, μετά την αποχώρηση απ' αυτήν του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουκρανίας (ΣΚΟ) και την προσχώρησή του στο «Συνασπισμό για τη διέξοδο από την κρίση», που συμπεριλαμβάνει το «Κόμμα των περιοχών της Ουκρανίας» του πρώην πρωθυπουργού Β. Γιανουκόβιτς και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές διεργασίες στη χώρα.

Επισφράγισμα της συμφωνίας ήταν η εκλογή του Αλ. Μορόζ, προέδρου του ΣΚΟ, στο αξίωμα του προέδρου της Ουκρανικής Βουλής, ενώ την Τετάρτη εκλέχθηκε πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής ο κομμουνιστής βουλευτής, Αντάμ Μαρτινιούκ. Ταυτόχρονα, οι ηγέτες των 3 κομμάτων προχώρησαν στην υπογραφή συμφώνου, στο οποίο γίνεται λόγος για τη συγκρότηση κυβέρνησης για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση. Συμφώνησαν μάλιστα να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Β. Γιανουκόβιτς για πρωθυπουργό.

Πριν λίγες μέρες, καθώς αναμενόταν να ανακοινωθεί και επίσημα η υπογραφή του κυβερνητικού αυτού συνασπισμού, χιλιάδες άνθρωποι, οπαδοί των τριών κομμάτων που συμμετέχουν σ' αυτό, είχαν συγκεντρωθεί στο πάρκο που βρίσκεται έξω από τη Βουλή της χώρας δείχνοντας έτσι την υποστήριξή τους. Ομως, στην απέναντι πλευρά είχαν στηθεί μερικές σκηνές των οπαδών της Γ. Τιμοσένκο, ζητώντας την απομάκρυνση του Α. Μορόζ, προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, από τα καθήκοντα που ασκεί ως πρόεδρος της Βουλής. Και λίγο πιο κάτω, στην κεντρική πλατεία του Κιέβου - Πλατεία της Ανεξαρτησίας, όπως λέγεται τώρα - είχαν αναρτηθεί σκηνές από την οργάνωση «Παρά», γνωστή για το ρόλο που είχε παίξει κατά τη λεγόμενη πορτοκαλί επανάσταση, οργανωτές της οποίας υποστήριζαν ότι το Σαββατοκύριακο αναμένονταν να προσέλθουν χιλιάδες άνθρωποι...

Η πρώην πρωθυπουργός Γ. Τιμοσένκο εξέφρασε την αντίθεσή της με την προσπάθεια αυτή και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής νέων πρόωρων εκλογών. Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Γιουστσένκο, κατέστησε σαφές ότι θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μόνο μετά την έγκριση από τη Βουλή της νέας σύνθεσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ - σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας - άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο πρόωρης διάλυσής της και προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες ότι αρκετοί οπαδοί της «Ουκρανίας μας», που στηρίζει τον σημερινό πρόεδρο, αναμένεται να στηρίξουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Εξάλλου, και ο Β. Γιανουκόβιτς με δηλώσεις του έχει ταχθεί υπέρ της πιο πλατιάς κυβερνητικής συμμαχίας που θα περιλαμβάνει και δυνάμεις από την «Ουκρανία μας».

Πώς προέκυψε η νέα συμμαχία

Το ΚΚ Ουκρανίας, σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις, αναφέρει πως εξαιτίας συνθηκών, αλλά και της ευθύνης του που έχει απέναντι στο λαό της Ουκρανίας πήρε την πρωτοβουλία της δημιουργίας μιας πλατιάς «συμμαχίας διεξόδου από την κρίση». Προσθέτει ότι «μετά τις βουλευτικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα το 2006, αυξήθηκαν απότομα οι κοινωνικο-οικονομικές αντιθέσεις, βάθυνε η διάσπαση πάνω στην εδαφική, γλωσσική, εθνική και θρησκευτική βάση, αυξήθηκαν οι απειλές που συνδέονται με τις προσπάθειες βίαιης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ». Επισημαίνει ότι η ένταξη της χώρας στον ΠΟΕ έγινε πραγματικότητα με υποδουλωτικούς και καταστροφικούς όρους για τη χώρα, οι σχέσεις με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία έφθασαν στα όρια κρίσης, ενώ η απροκάλυπτα φιλοδυτική και αντικοινωνική πολιτική γραμμών της «πορτοκαλί» συμμαχίας έθαψε την αμοιβαία και ισότιμη συνεργασία στο πλαίσιο του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

«Αντί να υπάρξει κρατική υποστήριξη του πολυεθνικού πολιτισμού και της ανάπτυξης της ουκρανικής γλώσσας, η εξουσία τράβηξε τη γραμμή της εξόντωσης της ρωσικής γλώσσας, της διαστρέβλωσης της ηρωικής ιστορίας των σλάβικων λαών και της αποκατάστασης των ναζιστών του ΟΟΥΝ-ΟΥΠΑ (σ.σ. τα ένοπλα σώματα Ουκρανών δοσιλόγων που συνεργάστηκαν με τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου)».

Η ανακοίνωση του ΚΚ Ουκρανίας σημειώνει πως «το διοικητικό χάος, η ανικανότητα των "πορτοκαλί" αρχών και η πολιτική αδυναμία του Προέδρου Β. Γιουστσένκο» είναι αυτά που έφεραν τη χώρα στα όρια της απώλειας της κρατικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, στα όρια της μετατροπής σε ΝΑΤΟική νεοαποικία. Στο κείμενο της συμφωνίας του συνασπισμού προβλέπεται μια σειρά άμεσων κοινωνικών μέτρων όπως η μη αντικατάσταση των κοινωνικών διευκολύνσεων με χρηματικά επιδόματα, να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να υπάρξει τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών, να διατηρηθεί η απαγόρευση της πώλησης της γης έως το 2015 και να απαγορευτεί η ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Επίσης, προβλέπει και τη μείωση - με προοπτική κατάργησης - του ΦΠΑ, διεξαγωγή δημοψηφίσματος και καθορισμό του καθεστώτος της ρωσικής γλώσσας, καθώς και διεύρυνση των δικαιωμάτων των κοινοτήτων και ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, στο κείμενο προβλέπεται έγκριση νόμου για το καθεστώς μη ένταξης της χώρας σε μπλοκ, ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων ολοκλήρωσης στο πλαίσιο του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), ένταξη στον ΠΟΕ μετά από ολόπλευρη ανάλυση των συνεπειών και εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων για την υπεράσπιση των ντόπιων καταναλωτών και παραγωγών, ανάπτυξη διμερών και πολυμερών σχέσεων με τις χώρες της ΕΕ και άλλες χώρες του κόσμου και πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Μαζικές αντι-ΝΑΤΟικές διαδηλώσεις

Θυμίζουμε ότι το αντι-ΝΑΤΟικό αίσθημα των Ουκρανών είναι ιδιαίτερα υψηλό. Πριν λίγο διάστημα πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην περιοχή της Κριμαίας, ενάντια στη διεξαγωγή των στρατιωτικών γυμνασίων του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Sea Breeze 2006», στις οποίες συμμετείχαν κομμουνιστές και οπαδοί άλλων πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών οργανώσεων. Ο λαός της Κριμαίας, με τη διαρκή κινητοποίησή του και τις ομάδες περιφρούρησης, για πάνω από 2 βδομάδες εμπόδιζε τους περίπου 250 Αμερικανούς πεζοναύτες να βγαίνουν από τα ξενοδοχεία, αλλά και τη μεταφορά στο εσωτερικό της χώρας του περιεχομένου των δεκάδων κοντέινερ που ξεφορτώθηκαν στο λιμάνι της Θεοδοσίας. Την ίδια περίοδο τόσο το Συμβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όσο και τα δημοτικά συμβούλια διαφόρων πόλεων της περιοχής κήρυξαν τις περιοχές τους «απελευθερωμένες από το ΝΑΤΟ».

Πάντως, δε θα πρέπει κανείς να ξεχνά πως και πριν από τις «πορτοκαλί» συμμαχίες τη χώρα κυβερνούσαν δυνάμεις που δεν υπηρετούσαν και δεν προστάτευαν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του λαού, που βοήθησαν ουσιαστικά στην παλινόρθωση του καπιταλισμού. Οι «πορτοκαλί» συμμαχίες συνέχισαν αυτή την πολιτική, χειροτερεύοντας την καθημερινή ζωή των Ουκρανών και οξύνοντας τα κοινωνικά προβλήματα. Το τι εξέλιξη όμως θα έχει ο συμβιβασμός των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στο «Συνασπισμό για τη διέξοδο από την κρίση», αφού έχουν ριζικές ιδεολογικές και κοσμοθεωρητικές διαφορές, απομένει να το δούμε στο μέλλον...


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Σε ιμπεριαλιστικές συμπληγάδες το Κυπριακό

Μια υπεραισιόδοξη εικόνα παρουσιάζουν οι επίσημες πλευρές για την πορεία «επίλυσης» του Κυπριακού. Μια προσεκτική επισήμανση γεγονότων και καταστάσεων βοηθά στη σωστότερη στάθμιση. Επίκεντρο της όλης κινητικότητας είναι το ελληνικό ΥΠΕΞ και προσωπικά η υπουργός του, κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Τέσσερα σημεία γενικής θεώρησης δείχνουν την κατεύθυνσή της.

1) Δηλώνει στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ ότι κατανοεί την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας (ασφαλώς όπως την εννοεί η αμερικανική κυβέρνηση) και υποστηρίζει την ενίσχυσή της. Ως τέτοια εννοεί την ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ, στο οποίο είναι αφοσιωμένη η κυβέρνηση.

2) Κατανοεί την ανάγκη αύξησης των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, την οποία προτίθεται να πραγματοποιήσει.

3) Δηλώνει στον εκπρόσωπο της αμερικανοκίνητης κυβέρνησης του Ιράκ ότι υποστηρίζει τη σταθεροποίησή της, καθώς και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. (Αναρωτιέται κανείς γιατί δε δηλώνει κάτι ανάλογο και για την παραβιασμένη ακεραιότητα της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα με τα όπλα του ΝΑΤΟ).

4) Πιστή στο απόσταγμα των τριών αυτών θέσεων πολιτικής κατεύθυνσης, δηλώνει κι ενεργεί στην ανάπτυξη συνομιλιών της κυπριακής κυβέρνησης με την τουρκοκυπριακή πλευρά στη βάση ενός ανανεωμένου σχεδίου Ανάν.

Η λογική αλυσίδα των τεσσάρων αυτών θέσεων βρίσκεται στο ότι 1) αποδεχόμενη κατ' ουσία την ενίσχυση του ιμπεριαλιστικού ρόλου του ΝΑΤΟ, 2) αποδεχόμενη την ενίσχυση της ελληνικής εκστρατευτικής μονάδας στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, 3) αποδεχόμενη την υποστήριξη της ιρακινής κυβέρνησης Τσολάκογλου, που στηρίζεται όχι στα ναζιστικά, αλλά στα αμερικανικά όπλα, καταλήγει ως συνέπεια της ευρύτερης φιλο-ιμπεριαλιστικής πολιτικής της στην υποταγή της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σ' ένα νέο σχέδιο τύπου Ανάν. Οσον αφορά τη λύση των ζητημάτων της «καθημερινής πολιτικής», είναι η επανέκδοση της «χαμηλής πολιτικής» της κυβέρνησης Σημίτη. Στο πλαίσιο αυτής της γενικής πολιτικής θεώρησης κι εφαρμογής, γίνεται προσπάθεια η Κύπρος να οδηγηθεί στην οριστική υποταγή.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ