ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2018 - Κυριακή 17 Ιούνη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέρα Αφιερώματος στην κομμουνίστρια και ακαδημαϊκό Ελένη Αντωνιάδη - Μπιμπίκου

Διοργανώνεται τη Δευτέρα 18 Ιούνη, με θέμα «Μια ιστορικός μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας»

Στις 18 Ιούνη, στο Παρίσι διοργανώνεται Μέρα Αφιερώματος στην Ελένη Αντωνιάδη - Μπιμπίκου με τίτλο «Μια ιστορικός μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας», υπό την αιγίδα του Γκι Μπουργκέλ, καθηγητή του Πανεπιστημίου Ναντέρ του Παρισιού, προέδρου της Εθνικής Γαλλικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ενωση Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στη Μέρα Αφιερώματος θα μιλήσουν καθηγητές Πανεπιστημίου, ερευνητές επιστήμονες, διευθυντές σπουδών σε Πανεπιστήμια, για το ερευνητικό, επιστημονικό, συγγραφικό έργο της Ελένης Αντωνιάδη - Μπιμπίκου, το έργο της ως καθηγήτριας Ιστορίας και με συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια για ιστορικά ζητήματα.

Ανάμεσα σε άλλα, η Μέρα Αφιερώματος περιλαμβάνει θέματα όπως: «Από τη Μικρασιατική Καταστροφή στην ελληνική "κρίση", ένα πέρασμα (όλου) του αιώνα», «Ερευνες σχετικά με τα έθιμα του Βυζαντίου: Ενα πρωτοποριακό άνοιγμα», «Οικονομική ιστορία του Βυζαντίου: Σχετικά με τους Βυζαντινούς εμπόρους», «Το σεμινάριο της Ελένης, παιδαγωγικός πυρήνας και ερευνητική κοινότητα», «Ηχώ στις σπουδές για τη νοτιοδυτική Ευρώπη», «Μια φιλοδοξία για την προώθηση της ελληνικής επιστημονικής παράδοσης», «Μια καριέρα ερευνήτριας και δασκάλου».

Θα μιλήσουν επίσης για τη σημαντική πολιτική της δράση ως στελέχους του ΚΚΕ, κομμουνίστριας έως το τέλος της ζωής της, στη δεκαετία 1940 - 1949, την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και της τρίχρονης εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, της κορυφαίας δεκαετίας της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Αλλά και μετά τη στρατιωτική ήττα του ΔΣΕ, σε αντίξοες συνθήκες για τη δράση του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα, έχοντας εγκατασταθεί από το 1947 στο Παρίσι.

Η Ελένη Αντωνιάδη - Μπιμπίκου διετέλεσε μέχρι το 1991 ανταποκρίτρια του «Ριζοσπάστη» στο Παρίσι, αντικαθιστώντας σε αυτό το καθήκον τον σύντροφό της, επίσης στέλεχος του ΚΚΕ, Αντώνη Αντωνιάδη, μετά το θάνατό του το 1983.

Για την Ελένη Αντωνιάδη - Μπιμπίκου και τον Αντώνη Αντωνιάδη

Η Ιωάννα Κωτσιάβρα, φίλη και αναγνώστρια της Ελένης Αντωνιάδη - Μπιμπίκου και του Αντώνη Μπιμπίκου, μας γράφει τα παρακάτω νοσταλγικά λόγια, προσφέροντας στη μνήμη τους 100 ευρώ ενίσχυση στον «Ριζοσπάστη»:

«Στις 13 Ιούνη του 2017 "έφυγε" από κοντά μας η Ελένη Μπιμπίκου - Αντωνιάδη, μια ξεχωριστή προσωπικότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αφήνοντας σε μας την πολύχρονη πολιτική της δράση, μαζί με το σπουδαίο ακαδημαϊκό, ιστορικό και συγγραφικό έργο της.

Ενα χρόνο μετά, η σκέψη μας επανέρχεται στην αγωνίστρια Ελένη, αλλά συγχρόνως στον Αντώνη Αντωνιάδη - τον σύντροφό της στη ζωή και τον αγώνα - μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Πειραιά από 16 χρόνων, στη διεξαγωγή πολιτικής προετοιμασίας του Αντιστασιακού Αγώνα, με ομιλίες σε λαϊκές μαζώξεις, στις γειτονιές, ακόμη και στις εκκλησίες.

Πήρε μέρος στη θρυλική Μάχη της Κοκκινιάς - Μάρτη 1944. Στο Μπλόκο της Κοκκινιάς - 17 Αυγούστου - συνελήφθη και κρατήθηκε στο Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου μέχρι τις μέρες της απελευθέρωσης από τη γερμανική Κατοχή. Τον διαφωτιστικό ρόλο συνέχισε και στη μετακατοχική περίοδο, στον Εμφύλιο Πόλεμο, όπου αναδείχθηκε Πολιτικός Επίτροπος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, υπεύθυνος της διαπαιδαγώγησης των μαχητριών και μαχητών, αναλαμβάνοντας την ενημέρωση του άμαχου πληθυσμού, αλλά και των φαντάρων του αστικού στρατού για τη δίκαιη, αναγκαία και αναπόφευκτη ένοπλη σύγκρουση και ταξική πάλη του ΔΣΕ.

Από το 1952, στο Παρίσι, στέλεχος του ΚΚΕ, αφιέρωσε τη ζωή του στην κομματική δράση και την ενημέρωση, ανταποκριτής του "Ριζοσπάστη" από το 1974 έως το θάνατό του το 1983, οπότε συνέχισε η Ελένη την ανταπόκριση της εφημερίδας έως το 1991.

Η Ελένη και ο Αντώνης, πιστοί στα ΕΑΜικά ιδανικά, ένωσαν την Ιστορία τους με εκείνη των χιλιάδων αγωνιστριών και αγωνιστών που σήκωσαν στην πλάτη τους - για χρόνια - το βάρος των δημοκρατικών, κοινωνικών αγώνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Και οι δυο τους φιλόξενοι, αλληλέγγυοι, προσέφεραν ό,τι μπορούσαν σε φίλους και συντρόφους που έφτασαν ή πέρασαν στο Παρίσι, πριν και μετά τη δικτατορία.

Ηταν "πρωταγωνιστές" συγγραφής βιωμάτων, γραφής σελίδων ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ανιδιοτέλειας, αυτοθυσίας, ηρωισμού, ταξικής συνείδησης, απότισης τιμής και μνήμης σε όλους τους "παράνομους" που κράτησαν ορθή την ψυχή στις διώξεις, στα βασανιστήρια, στις κακουχίες, στο θάνατο και αταλάντευτο το ιδεολογικό τους ανάστημα στους τοίχους των φυλακών και στις εξορίες τα σκοτεινά "Πέτρινα Χρόνια".

Η Ελένη και ο Αντώνης ζουν ανάμεσά μας φωτίζοντας αγωνιστικά μονοπάτια πολιτικής, πολιτισμικής πάλης για αλλαγή, ανατροπή, επανάσταση, ιστορική και ιδεολογική συνέχεια του ΚΚΕ, για έναν καλύτερο κόσμο!».

ΚΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται η άμιλλα για την αύξηση της διακίνησης του «Ριζοσπάστη»

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η άμιλλα που έχει προκηρύξει η Οργάνωση Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ για την αύξηση της διακίνησης του «Ριζοσπάστη» μέχρι τα τέλη του Ιούνη. Ηδη έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στη διακίνηση του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», ενώ για το καθημερινό φύλλο έχει καθιερωθεί η διακίνηση δεκάδων φύλλων κάθε μέρα από τα γραφεία της κάθε ΤΟ. Στο πλαίσιο της άμιλλας, η ΟΠ τύπωσε αφίσα για τους χώρους δουλειάς, τις εργατογειτονιές και τα χωριά, καλώντας την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να βοηθήσουν στο δυνάμωμα της φωνής του Κόμματος. Επίσης, η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ προσκαλεί σε άμιλλα την ΤΕ Μεσσηνίας. Καλεί τα μέλη και τους φίλους της να τα δώσουν όλα για την υπερκάλυψη των πλάνων, χωρίς να χάνεται χρόνος. Εύχεται «καλή τύχη» στους συντρόφους της Μεσσηνίας και τους λέει χαρακτηριστικά: «Σύντροφοι, θα σας κοιτούσαμε στα μάτια, αλλά καθώς πορευόμαστε μπροστά, δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Σε αυτήν την όμορφη μάχη να κερδίσει ο καλύτερος. Καλή δύναμη!».

Ιστορικά διήμερα αυτό το Σαββατοκύριακο

Στο Διήμερο της Στερεάς, θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ διοργανώνει Ιστορικό Διήμερο, αυτό το Σαββατοκύριακο, με κατασκήνωση στην όμορφη Παύλιανη. Στο Διήμερο θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • Το Σάββατο

-- 10.30 π.μ. Παρουσίαση της επιχείρησης και της σημασίας της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

-- 1 μ.μ. Επίσκεψη στο μνημείο για τη μάχη του ΕΛΑΣ στην Παύλιανη.

-- 8 μ.μ. Εκδήλωση στην πλατεία της Παύλιανης με: Μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή, χαιρετισμό από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ομιλία από τον Δημήτρη Αλεξόπουλο, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ, και λαϊκό παραδοσιακό γλέντι.

  • Την Κυριακή

-- 9.30 π.μ. Επίσκεψη στο μνημείο για τη μάχη του ΕΛΑΣ στην Καλοσκοπή.

-- 10 π.μ. Πεζοπορία στα περάσματα του ΔΣΕ.

-- 3 μ.μ. Επίσκεψη στο χωριό της Παύλιανης.

Οι Οργανώσεις Δυτικής Μακεδονίας στο Νεστόριο

Αντίστοιχο Διήμερο διοργανώνουν οι Οργανώσεις Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Το Σάββατο

Αναχώρηση για τη Σπανούρα Κοτύλης στον Γράμμο (θέση Χάρος), όπου θα μιλήσει ο Ραφαήλ Τζεβελέκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Βιβλιοπαρουσίαση, στο χωριό του Νεστορίου, της έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία» από την Τόνια Σαλβαρίνα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Λαϊκό γλέντι.

  • Την Κυριακή

Ανάβαση στην κορυφή της Αλεβίτσας, όπου θα πραγματοποιηθούν περιήγηση και αποκαλυπτήρια μνημείου.

Αθλητικές δραστηριότητες στο Νεστόριο και μπάνιο στις όχθες του Αλιάκμονα.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τον ορυκτό πλούτο και τις θέσεις του Κόμματος

Εκδήλωση με θέμα «Η εξόρυξη χρυσού στη Β/Α Χαλκιδική και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, την Τρίτη 19 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ. Αλεξάνδρου 49), στη Θεσσαλονίκη. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Γιάννης Ζιώγας, επίκουρος καθηγητής Χημείας, πρώην περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ορέστης Βέρτκας, μέλος του Τομεακού Γραφείου Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Εγκαίνια γραφείων από την ΚΟΒ Παγκρατίου

Την Κυριακή 17 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Παγκρατίου της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια των καινούριων της γραφείων (Παπατσώνη 6, Μετς). Θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συνεχίζονται οι εκθέσεις βιβλίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Με εκθέσεις βιβλίου, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών και άλλες πρωτοβουλίες συνεχίζεται η Γιορτή Βιβλίου που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ μέχρι τις αρχές Ιούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκθέσεις:

  • Στα γραφεία του ΚΚΕ στην Ομόνοια (Βερανζέρου & Κοτοπούλη 1, 1ος όροφος), μέχρι την Πέμπτη 28 Ιούνη, με ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 18.00 - 21.00, Σάββατο - Κυριακή 10.00 - 13.00 και 18.00 - 21.00.
  • Στα γραφεία του ΚΚΕ στην οδό Κολωνού 3, στην Αθήνα, μέχρι την Κυριακή 24 Ιούνη, με ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 18.00 - 21.00, Σάββατο - Κυριακή 10.00 - 13.00 και 18.00 - 21.00.
  • Στο Στέκι Νεολαίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Αθήνα) λειτουργεί μέχρι την Πέμπτη 28 Ιούνη, καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα, με ωράριο 10.00 - 21.00.
  • Στο Βύρωνα, στα γραφεία του ΚΚΕ (Χειμάρρας και Αϊδινίου), μέχρι την Κυριακή 17 Ιούνη, με ωράριο 18.00 - 19.00.
  • Στο Γέρακα (Λεωφ. Μαραθώνος 96) μέχρι την Τετάρτη 20 Ιούνη, με ωράριο 18.00 - 20.30.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org