ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2018 - Κυριακή 17 Ιούνη 2018
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΡΑΜΑ
Η κυβέρνηση μονιμοποιεί τα «καζάνια του θανάτου»

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των φορέων της περιοχής
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των φορέων της περιοχής
Σε ένα ακόμα «έγκλημα» σε βάρος της ζωής των χιλιάδων κατοίκων του Περάματος, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκειμένου να εξυπηρετήσει τους στόχους του κεφαλαίου για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο. Οχι μόνο αδειοδότησε τις εγκαταστάσεις αυτές μέσω των συναρμόδιων υπουργείων και τους πρόσφερε «ζεστό» χρήμα (1,5 εκατ. ευρώ στην «Oil One» για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων), αλλά επιπλέον, στο όνομα της «δίκαιης ανάπτυξης», δηλαδή για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο με τα 88 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης» και το Μεσοπρόθεσμο 2019 - 2022 συμπεριέλαβε και άρθρο με το οποίο εξασφαλίζει την «ισόβια» εγκατάσταση των δεξαμενών των εταιρειών πετρελαιοειδών που βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό αυτών των περιοχών, δίπλα σε σπίτια και σχολεία. Τους εξασφαλίζει την παραμονή για τουλάχιστον άλλα 20 χρόνια, ακόμα και αν στη γη στην οποία βρίσκονται αυτές οι εγκαταστάσεις, «τα καζάνια του θανάτου», γίνει αλλαγή χρήσης!

Πρόκειται για το άρθρο 70, το οποίο προβλέπει, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ότι «με την αντικατάσταση των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 3325/2005, ρυθμίζεται το καθεστώς των νομίμων έως σήμερα λειτουργουσών δραστηριοτήτων σε επιμέρους χωροταξικά σημεία, στα οποία ο καθορισμός ή η μεταβολή χρήσης γης τις καθιστά πλέον μη συμβατές με αυτήν». Και προσθέτει: «Με τις διατάξεις αυτές προβλέπεται ρητά η προστασία της δραστηριότητας έναντι αλλαγών των χρήσεων γης του τόπου εγκατάστασης»! Οπως ...εξηγεί, ένας από τους σκοπούς του άρθρου είναι «η προστασία της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της απρόσκοπτης λειτουργίας της».

Το πολυνομοσχέδιο προωθήθηκε από την κυβέρνηση με τις συνοπτικές διαδικασίες του επείγοντος, για να μην παίρνει ο λαός πολλά χαμπάρι και επιπλέον να μπορεί να περνάει στα «μουλωχτά» και επιπλέον δωράκια, όπως το άρθρο 70, στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αυτή είναι η μεταμνημονιακή σας περίοδος

Το ΚΚΕ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου όσο και επί των άρθρων του, ανάμεσα στα οποία ήταν και το 70, ενώ η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου αποκάλυψε τι προβλέπει το άρθρο αυτό με την ομιλία της.

Οπως σημείωσε, «το πολυνομοσχέδιο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο εντείνουν και ενισχύουν την αντιλαϊκή σκληρή πολιτική σας, που ευνοεί προνόμια και κέρδη στην πλουτοκρατία και βάσανα στο λαό, αφού τους τσακίζει τόσο βασικές ανάγκες σε μισθούς, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα όσο και σε συνθήκες ζωής και εργασίας, που τις κάνει αθλιότερες και πιο επικίνδυνες».

Ανέφερε ως παράδειγμα το άρθρο 70, το οποίο χαρακτήρισε «φωτογραφικό» καθώς προβλέπει ότι «οι δραστηριότητες εταιρειών, όπως παραδείγματος χάρη πετρελαιοειδών, που έπρεπε να σταματήσουν να λειτουργούν δίπλα σε σπίτια και σχολεία, δεν υποχρεούνται σε απομάκρυνση. Μάλιστα, δίνει δικαίωμα επέκτασης εντός του χώρου όπου λειτουργούσαν και μέσα στα όρια του βαθμού όχλησης για προστασία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, της επιχειρηματικής δραστηριότητας». «Είναι φωτογραφικό για να ευνοηθεί προκλητικά το κεφάλαιο, όπως οι 149 δεξαμενές πετρελαιοειδών χιλιάδων τόνων στο Πέραμα, ενταγμένα στο masterplan του κινεζικού μονοπωλίου της "Cosco" ή ακόμα η λειτουργία δεξαμενών του μεγαλοεπιχειρηματία Μελισσανίδη στη Δραπετσώνα, στα Λιπάσματα». Μετέφερε τις αγωνίες των κατοίκων για τα προβλήματα στην υγεία που προκαλούν αυτές οι εγκαταστάσεις με την έκλυση των καρκινογόνων αερίων, αλλά και για τον κίνδυνο μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος που μπορεί με το φαινόμενο του ντόμινο να τινάξει ολόκληρες περιοχές στον αέρα.

«Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξή σας», τόνισε. «Εχει γνώμονα την αύξηση των κερδών των ομίλων και είναι σε αντίθεση με τις ανάγκες προστασίας της υγείας και της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Συνεπώς, η μεταμνημονιακή περίοδός σας ενισχύεται με ένα ολόκληρο αντιλαϊκό οπλοστάσιο», που αφορούν από το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, συνολικά του λαού, μέχρι «τη συντριβή των όποιων περιβαλλοντικών εμποδίων έχουν να κάνουν με την προστασία της υγείας των πληθυσμών των λαϊκών περιοχών».

Στήριγμα της κυβέρνησης και των μονοπωλίων οι δημοτικές αρχές

Στο πλευρό της έχει η κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές εκλεγμένες με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ σε Πέραμα και Κερατσίνι. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος του δήμου Περάματος, Γ. Λαγουδάκης, συμμετείχε στη διοίκηση του δημόσιου ΟΛΠ, η οποία αποφάσισε την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και προσυπέγραψε την παράδοση του ΟΛΠ στην «Cosco». Συνεπώς έχει ευθύνη για την πλήρη επαναλειτουργία των «καζανιών του θανάτου», καθώς οι εταιρείες «Coral», ΕΤΕΚΑ κ.λπ., που συνορεύουν με τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ, θα τροφοδοτούν την προβλήτα καυσίμων που έχει κατασκευάσει εκεί η «Cosco».

Μάλιστα, ο ίδιος και η δημοτική αρχή έχουν συμφωνήσει κάτω από το τραπέζι την παραπέρα επέκταση του χώρου της «Cosco», η οποία, αποθρασυμένη από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, θέλει τώρα να «βάλει χέρι» και στον τελευταίο ελεύθερο χώρο της πόλης του Περάματος, το λιμανάκι ερασιτεχνικών σκαφών «Αρμός» που βρίσκεται δίπλα της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχετικό αίτημα του μονοπωλιακού ομίλου ήταν στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Περάματος, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις 13/6, όμως η δημοτική αρχή κάτω από την άμεση αντίδραση των κατοίκων και των μαζικών φορέων (Ενωση Γονέων, αλιευτικών και πολιτιστικών συλλόγων) ανέβαλε τη συνεδρίαση λόγω έλλειψης απαρτίας αφού δεν εμφανίστηκαν οι δημοτικοί της σύμβουλοι.

Δεν κάνουμε πίσω

Σωματεία και φορείς του Περάματος, όπως και των άλλων περιοχών, βρίσκονται στο πόδι εδώ και μήνες, διεκδικώντας με πολύμορφες κινητοποιήσεις τη μετεγκατάσταση των καζανιών εκτός οικιστικού ιστού, την απαλλοτρίωση των χώρων αυτών χωρίς καμία επιβάρυνση για να γίνει χώρος πράσινου, πολιτισμού και άθλησης.

Για τη δράση αυτή η Λένια Καφούρου, μέλος της διοίκησης της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Περάματος, ανέφερε σχετικά ότι πρόκειται «για 149 καζάνια με πετρελαιοειδή και χημικά» που είχαν τα περισσότερα απενεργοποιηθεί από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και τώρα τίθενται ξανά σε πλήρη λειτουργία και «δημιουργούν μια βόμβα στο κέντρο της πόλης επάνω στο μοναδικό δρόμο διαφυγής σε περίπτωση ατυχήματος, πολύ κοντά σε σχολεία, στα οποία φοιτούν πάνω από 1.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί. Δε μιλάμε μόνο για την περίπτωση που γίνει ατύχημα, αλλά και για την καθημερινή οσμή, τα πτητικά αέρια, την καθημερινή επιβάρυνση της ατμόσφαιρας».

«Από τη στιγμή που το μάθαμε - συνέχισε - καλέσαμε τους Συλλόγους Γονέων σε συνέλευση, προχωρήσαμε σε σύσκεψη φορέων, όπου συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί, σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής. Αντίστοιχη δουλειά έγινε και στους μαθητές, με αποφάσεις 15μελών». Οπως ανέφερε, αυτή η προσπάθεια η οποία συμπεριλαμβάνει ακόμα το μοίρασμα χιλιάδων ανακοινώσεων, περιοδείες σε γειτονιές, είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική κινητοποίηση που έγινε στο Πέραμα στις 29 Μάρτη, η οποία εγκαινίασε μια σειρά δράσεων, από εκεί και πέρα, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει και η εκδήλωση την 1/6 στην πλατεία Ηρώων, με εικαστικές δημιουργίες μαθητών, χορωδιακά σχήματα, με εργαστήρι ζωγραφικής κ.λπ., όπως ανάμεσα στα άλλα «οι δημιουργίες των μικρών μαθητών που αποτύπωσαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο το πλαίσιο της διεκδίκησής μας» για ελεύθερους χώρους «που τόσο στερούνται σήμερα».

Η Πόπη Κοτσορέ, από τον Σύλλογο Εστία της Γυναίκας (μέλος της ΟΓΕ), τονίζει πως για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων «έχουν ισοπεδώσει τη ζωή των παιδιών μας. Δεν έχουμε παιδική χαρά, έναν αθλητικό χώρο δωρεάν. Και από πάνω αντί να κάνουν κάτι να καλυτερεύσουν τη ζωή φέρνουν και τα καζάνια με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία από τα αέρια και τις αναθυμιάσεις. Μια έρευνα που είχε γίνει τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν δηλαδή σε λειτουργία τα καζάνια στο Πέραμα, είχε δείξει αύξηση του καρκίνου». Οπως ανέφερε, για τη δράση του Συλλόγου «συντονιζόμαστε με τη Λαϊκή Επιτροπή Περάματος και την Ενωση Γονέων. Αναπτύσσουμε πολύμορφη δράση με εκδηλώσεις για την ενημέρωση του κόσμου. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να δημιουργηθούν επιτροπές κατοίκων πρώτα και κύρια αυτών που είναι κοντά στα καζάνια και έχει ανταπόκριση. Δεν κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε δυναμικά, αποφασιστικά τη μάχη για να φύγουν τα καζάνια, για μια πιο ανθρώπινη ζωή, με δικαιώματα, που αφορούν από την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς μέχρι το περιβάλλον που ζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια».

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΙΚΑΡΟΣ», Βασίλης Μαματάς, ανέφερε ότι ο Σύλλογος έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα που απηύθυνε η Ενωση Γονέων Περάματος και κάνει μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης για την κινητοποίηση των κατοίκων γιατί «ελεύθεροι χώροι και καθαρό περιβάλλον είναι πολιτισμός». Οπως ανέφερε, είναι ένας νέος γύρος κινητοποιήσεων, αντίστοιχες είχαν γίνει και πριν από πολλά χρόνια, ενώ επισήμανε όσον αφορά τον «Αρμό» ότι αν προσπαθήσουν να τον αγγίξουν «θα βρεθούμε απέναντι».


Α.

Για τις εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ

Το Σάββατο 16 Ιούνη στις 8 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση της ΤΕ Ηρακλείου Κρήτης του ΚΚΕ, στην πλατεία Ελευθερίας, θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τους Λιάτη Χρήστο, Κλαΐνο Λιάκο, Ζαχαριουδάκη Δημήτρη και Melza Burcu Ince.

Τη Δευτέρα 18/6:

-- Στις 8 μ.μ. η ΚΟ Περάματος Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στο Θεατράκι πάνω από το 4ο Δημοτικό σχολείο (Λουκιανού και Πλάτωνος), με θέμα: «Δυνατό εργατικό κίνημα - κοινωνική συμμαχία. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή. Αυτή είναι η "καθαρή" διέξοδος για το λαό». Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟ Μεγάρων Αττικής καλεί σε πολιτική συγκέντρωση στην αίθουσα του Στρατουδάκειου Πολιτιστικού Κέντρου, με ομιλητή τον Γιώργο Δαφνή, μέλος της ΕΠ Αττικής.

Την Τετάρτη 20/6:

-- Στις 7 μ.μ. η ΤΟ ΕΒΕ Αττικής καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση στην Αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος) με θέμα: «Ο μύθος για "δίκαιη" ανάπτυξη, "καθαρή" έξοδο από τα μνημόνια και η γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας. Οι εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ για την οργάνωση της πάλης και την κοινωνική συμμαχία». Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ ΕΒΕ Πειραιά διοργανώνει στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου - Δραπετσώνας (Κτίριο Δημαρχείου Κερατσινίου, Ελ. Βενιζέλου 100 Κερατσίνι - 1ος όροφος), εκδήλωση με τίτλο: «Ο μύθος για "δίκαιη" ανάπτυξη, "καθαρή έξοδο" από τα μνημόνια και η γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας. Οι εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ για την οργάνωση της πάλης και την κοινωνική συμμαχία». Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. σε συγκέντρωση της ΚΟ Αγ. Τριάδας Πειραιά στο προαύλιο της Αγ. Τριάδας, με θέμα «Δυνατό εργατικό κίνημα - Κοινωνική Συμμαχία. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή. Αυτή είναι η "καθαρή" διέξοδος για το λαό», θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟΒ Χαλκηδόνας - Κέντρου Πειραιά καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Γεωργίου Νίκαιας, με θέμα: «Δυνατό εργατικό κίνημα - κοινωνική συμμαχία. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή. Αυτή είναι η "καθαρή" διέξοδος για το λαό». Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ