ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απώλεια πόρων και μεγάλη έλλειψη υπαλλήλων στο ΙΚΑ

Ενδεικτικά της κατάστασης τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο των εργαζομένων του Ιδρύματος

Οι εισφοροαπαλλαγές που δόθηκαν στην εργοδοσία, ισοδυναμούν με το φετινό έλλειμμα στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ

Icon

Οι εισφοροαπαλλαγές που δόθηκαν στην εργοδοσία, ισοδυναμούν με το φετινό έλλειμμα στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ
Η υποστελέχωση του ΙΚΑ και κατ' επέκταση η αδυναμία ελέγχων, ευθύνεται για την απώλεια εσόδων ύψους ενός δισ, ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ, που παρουσίασε τα σχετικά στοιχεία στο 23ο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας στην Πάτρα.

Βέβαια, το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού είναι σοβαρό, αλλά τα ελλείμματα του ΙΚΑ είναι συνέπεια πολλών παραγόντων, που όλοι έχουν για αφετηρία την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών συμφερόντων από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, η καπιταλιστική κρίση, η αύξηση της ανεργίας μαζί με τη μείωση των μισθών, η συνεχιζόμενη εισφοροδιαφυγή και οι νόμιμες εισφοροαπαλλαγές, στέρησαν σωρευτικά την πενταετία 2010 - 2015 από το ΙΚΑ το ποσό των 13,583 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα από 14,219 δισ. ευρώ έσοδα το '09, αυτά μειώθηκαν στα 13,132 δισ. ευρώ το '10, στα 11,027 δισ. ευρώ το '11, στα 9,786 δισ. ευρώ το '12, στα 9,192 δισ. ευρώ το '13 ενώ το '14 ήταν μόλις 9,348 δισ. ευρώ. Αλλο 1 δισ. ευρώ είναι το φετινό έλλειμμα στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ, που προκύπτει από τις απαλλαγές κατά 3,9 μονάδες που δόθηκαν στις εργοδοτικές εισφορές σε ετήσια βάση.

Σε ό,τι αφορά την υποστελέχωση του ΙΚΑ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, σήμερα στα τμήματα εσόδων υπηρετούν μόλις 335 υπάλληλοι που καλούνται να ελέγξουν τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που έχουν υποβάλει (από το Μάρτη) 215.058 επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν μόνο 25 ελεγκτές που είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους των επιχειρήσεων ολόκληρης της χώρας.

Οπως καταγγέλθηκε, οι υπηρετούντες υπάλληλοι μειώθηκαν λόγω συνταξιοδοτήσεων κατά 4.500 από το 2009 έως το 2015, ενώ ο όγκος των εργασιών του ΙΚΑ, στο ίδιο διάστημα, αυξήθηκε ύστερα και από τις ενοποιήσεις Ταμείων και του ΟΠΑΔ.

«Αποψιλωμένα» είναι και τα τμήματα απονομής συντάξεων, καθώς 254 υπάλληλοι - εισηγητές καλούνται να ελέγξουν τους φακέλους και να εκδώσουν συνταξιοδοτικές αποφάσεις για τις 153.000 αιτήσεις που, συνολικά, είναι σε αναμονή για ένα, δυο ή και περισσότερα χρόνια.

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Επικαιροποίηση των επικίνδυνων πλαφόν

Στα επικίνδυνα για τη ζωή των αρρώστων «παιχνίδια» με τα πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων, που καθιέρωσε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επανέρχεται τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με στόχο να υπηρετήσει τη δέσμευση να μην υπερβεί η Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη (ΔΦΔ) τα 2 δισ. ευρώ για το 2015.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β' 1117/2015), τροποποιήθηκαν οι όροι της απόφασης του προκατόχου του, Μάκη Βορίδη, (ΦΕΚ Β' 1796), με την οποία καθοριζόταν πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ανά ειδικότητα, ανά αριθμό ασθενών, ανά μήνα και γεωγραφική περιοχή! Παράλληλα, καθόριζε τα κατώτατα όρια συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων.

Με τη νέα απόφαση, «καθορίζονται ανά ιατρό οι ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων» και προβλέπει ότι «σε περίπτωση σημαντικής και επανειλημμένης υστέρησης από το στόχο, δηλαδή μη επίτευξη του στόχου κατά 5% ανά μήνα, για τρεις συνεχόμενους μήνες, ο γιατρός καλείται από τον ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του». Κατά τ' άλλα, όπως αναφέρει ο Π. Κουρουμπλής, ισχύει η απόφαση του προκατόχου Μάκη Βορίδη.

Δηλαδή, όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως, οι περιορισμοί στη συνταγογράφηση φαρμάκων απλώς επεκτείνονται απ' τον ένα μήνα σε τρεις, όπου οι περιορισμοί θα υπολογίζονται μεσοσταθμικά. Ακόμα, η επιμονή στην αύξηση κατά 5% των γενοσήμων δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε συγκεκριμένο τμήμα της φαρμακοβιομηχανίας.

Η απόφαση αυτή έρχεται 11 μήνες μετά την Ερώτηση τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -μεταξύ των οποίων και ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός, Ανδρέας Ξανθός-, που με αφορμή την απόφαση του Μ. Βορίδη (ΦΕΚ Β' 1796), υπογράμμιζαν:

«Ο καθορισμός πλαφόν ανά ασθενή (...) δεν αποτελεί στόχο απλώς ο περιορισμός των δαπανών, αλλά φαίνεται ότι αρχίζει να υλοποιείται η πολιτική του "βασικού πακέτου" στην Υγεία: Η κάλυψη του δημόσιου συστήματος Υγείας παύει να είναι καθολική, αλλά καθορίζεται από ένα αυθαίρετο λογιστικό όριο, ενώ οι υπόλοιπες ανάγκες θα βαρύνουν την τσέπη του ασθενούς και θα χρηματοδοτούν τους πάσης φύσεως ιδιώτες παρόχους Υγείας»!

Τρομοκρατούν γιατρούς που διεκδικούν δεδουλευμένα

«Πολύτιμο σύμμαχο της κυβέρνησης αποτελούν οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (παλιού και νέου) στα δημόσια νοσοκομεία, που συστηματικά υπονομεύουν κάθε αγωνιστική κινητοποίηση, και αν αυτό δεν αρκεί, αναλαμβάνουν πιο ενεργητικό ρόλο στην τρομοκράτηση των εργαζομένων για να μη σηκώνουν κεφάλι», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Αφορμή για την καταγγελία είναι η απόφαση της ΔΑΚίτισσας προέδρου της ΕΙΝΑΠ και διευθύντριας της Γ' Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γ. Γεννηματάς», να καλέσει σε ένορκη διοικητική εξέταση τους ειδικευόμενους της κλινικής της κατά τη διάρκεια επίσχεσης εργασίας, με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν κλείσει οι φάκελοι ασθενών που έχουν πάρει εξιτήριο!

Το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Στις επισχέσεις εργασίας που προχώρησαν γιατροί σε πολλά νοσοκομεία για να διεκδικήσουν τις απλήρωτες εφημερίες, αντιμετώπισαν όχι μόνο την υπονομευτική στάση των παρατάξεων που αποτελούν την πλειοψηφία της ΟΕΝΓΕ (πρώτη δύναμη είναι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), που τους καλούσαν να δείξουν ανοχή στη συγκυβέρνηση και την τυχοδιωκτική στάση της παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που πρότεινε μορφές που έφερναν αντιμέτωπους ασθενείς με υγειονομικούς, αλλά και ανοιχτές απόπειρες τρομοκράτησης από διοικήσεις και διευθυντές κλινικών.

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί τους υγειονομικούς να τσακίσουν κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και να παραμερίσουν τις παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Ο

ΒΟΛΟΣ: Δίωρες στάσεις εργασίας έκαναν την Πέμπτη και την Παρασκευή οι 29 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ» στη βιομηχανική περιοχή Βόλου, όπου από το Μάη του 2012 η εταιρεία έχει επιβάλει εκ περιτροπής εργασία. Εξω από την πύλη βρέθηκαν εκπρόσωποι από το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Βόλου.

«ΑΘΗΝΑΙΟΝ»: Τρίωρη στάση εργασίας θα κάνουν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι στις κλινικές «Αθήναιον» και στο υποκατάστημα του Συντάγματος και ταυτόχρονη συγκέντρωση έξω από την κλινική οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Euromedica», στον οποίο ανήκουν τα ιδρύματα. Διαμαρτύρονται για την απλήρωτη εργασία, στην οποία τους έχει καταδικάσει η εργοδοσία εδώ και οκτώ μήνες.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Η πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ που ακυρώνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές αποδοχών και δώρων που έγιναν από το 2012 και μετά (σε κύριες και επικουρικές) και αφορά σε πρώτη φάση 800.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ, αναμένεται να καθαρογραφεί. Σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο, κρίνει ως παράνομες όχι μόνο τα «κουρέματα» που έγιναν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά ακόμη και στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και στο επίδομα αδείας.

«ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ»: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υποδομών θα κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στις «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ» (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων και Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων). Ζητάνε άμεση απόσυρση κάθε νομικής ενέργειας κατά των 70 συναδέλφων τους που έχουν κριθεί με τελεσίδικες Εφετειακές αποφάσεις ως «αορίστου χρόνου». Αμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων που είχαν τεθεί σε καθεστώς εφεδρείας και αργία κ.ά.

ΟΜΙΛΟΣ «ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ»: Τετράωρη στάση εργασίας έκαναν ξανά χτες οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Σκουλούδη» (ΕΥΒΟΪΚΗ ΑΕ, ΙΝΟ ΑΕ), διεκδικώντας δεδουλευμένα. Την κινητοποίηση αποφάσισε το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας. Η εργοδοσία, για μία ακόμη φορά, δεν τηρεί το πρόγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων, ούτε την αναπροσαρμογή που έκανε.

Διαμαρτυρία για τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ

Με συνθήματα «Οργάνωση, αγώνας, συμμαχία, ενάντια στων ΚΕΠΑ τα σφαγεία» και «Κόβουν επιδόματα, συντάξεις και μισθούς, μας πάνε στο Μεσαίωνα όλους καρφωτούς» η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής οργάνωσαν χτες κινητοποίηση στην Κεντρική Διοίκηση του ΙΚΑ.

Τα ΚΕΠΑ και οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης, άφησαν έναν νέο πάσχοντα με βαριά ρευματολογική πάθηση χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χωρίς τη σύνταξη θανάτου του πατέρα του. Μάλιστα, έδωσε για τρία χρόνια για αυτήν την πάθηση ποσοστό αναπηρίας 67% αλλά με το χαρακτηρισμό «ικανός για εργασία». Μ' αυτό τον τρόπο ο ανάπηρος, που ήταν έμμεσα ασφαλισμένος στο θανόντα πατέρα του, χάνει το δικαίωμα της σύνταξης και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων είχε συνάντηση με τον υποδιοικητή - που θα αναλάβει και διοικητής - του ΙΚΑ Γιάννη Θεωνά και τους συνεργάτες του. Στην αρχή, οι εκπρόσωποι της Διοίκησης προφασίστηκαν αναρμοδιότητα, αλλά μπροστά στα αδιάσειστα στοιχεία της ΣΕΑΑΝ υποσχέθηκαν ότι θα μελετήσουν το θέμα και θα δώσουν λύση στα πλαίσια του δυνατού. Η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος προειδοποίησαν ότι αν σε μια βδομάδα δεν υπάρξει λύση, θα επανέλθουν με δυναμικότερες κινητοποιήσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ