ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ/ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ
Απογειώνει τον εμπαιγμό η κυβέρνηση

«Δεν ξέρουμε αν θα είμαστε κυβέρνηση για να σας μονιμοποιήσουμε» ήταν η απάντηση στους απεργούς!

Από τη χτεσινή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα
Να περιμένουν τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές κάλεσε τους καθαριστές και τις καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων και των εργολαβικών συνεργείων ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, κατά τη συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων, στο πλαίσιο της απεργίας και της πανελλαδικής απεργιακής συγκέντρωσης στην Αθήνα.

Για να «ξεστρίψει», ο Κ. Πουλάκης συμπλήρωσε ότι «δεν ξέρουμε αν θα είμαστε κυβέρνηση, αν θα υπάρχουν τα αιτήματά σας και ποιος θα σας μονιμοποιήσει»!

Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης συνεχίστηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου ο Γιώργος Κατρούγκαλος βρέθηκε στον προθάλαμο του κτιρίου και απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, είπε ότι η μονιμοποίηση των όποιων υπαλλήλων θα γίνει μέσω μοριοδοτήσεων και μέσω ΑΣΕΠ. Παράλληλα, κάλεσε σε συνάντηση αντιπροσωπεία τους, την ερχόμενη βδομάδα, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τους συγκεντρωμένους.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση των καθαριστών/στριών από διάφορες πόλεις (Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Χαλκίδα, Πειραιά και Αθήνα) στην Ομόνοια, μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, ο Χρήστος Καλούσης, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών Λάρισας, στην κεντρική ομιλία, είπε:

«Είμαστε εδώ, για να δηλώσουμε τη θέληση, την αποφασιστικότητα να μην αποδεχτούμε τον εφιάλτη της ανεργίας, να μην αποδεχτούμε την απλήρωτη εργασία, να μην αποδεχτούμε τα "ψίχουλα" των 200-300 ευρώ το μήνα που μας δίνουν, όταν μας τα δίνουν, για μισθό».

Ο ρόλος της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας

Σε άλλο σημείο, κατήγγειλε την πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που στάθηκε απέναντι στη χτεσινή απεργία, καθώς «όχι μόνο αρνήθηκαν να κηρύξουν την απεργία για τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά προσπαθούν εδώ και μέρες να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους, να τους πείσουν ότι δε χρειάζονται αγώνες και διεκδικήσεις, διοργανώνοντας συναντήσεις επί συναντήσεων με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη».

Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτές οι πλειοψηφίες αποτρέπουν τους εργαζόμενους από το δρόμο του αγώνα, καθώς «έχουν δέκα χρόνια να κηρύξουν απεργιακή κινητοποίηση για τον κλάδο».

Επεσήμανε το ρόλο της κυβέρνησης, που καλλιεργεί το κλίμα αναμονής και προσδοκίας «για να μας καθησυχάσει, χρησιμοποιώντας κάθε μηχανισμό, στέλνει υπηρεσιακά στα σχολειά την εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Κατρούγκαλου, που κάνει λόγο για ανανέωση των συμβάσεων καθαριότητας στο ευρύτερο Δημόσιο μέχρι το Δεκέμβρη. Οταν ο ίδιος ο υπουργός ομολογεί ότι αυτή η παράταση δεν αφορά τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολειών».

Επίσης, στάθηκε στον αγώνα «που δίνουν και οι συνάδελφοι στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες καθαριότητας, που έχουν πλέον αναλάβει την καθαριότητα του συνόλου των δημοσιών κτιρίων και ιδιωτικών χώρων. Οι μεγαλοεργολάβοι, παραβιάζοντας ακόμα και αυτά τα ελάχιστα εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, μετατρέπουν την εργασία σε κόλαση για τους εργαζόμενους».

Καταλήγοντας, σημείωσε πως «για μας, μία και μόνη λύση υπάρχει, η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με πλήρη εργασία και πλήρη δικαιώματα, χωρίς όρους, προϋποθέσεις, μοριοδοτήσεις προϋπηρεσίας, αιθουσών ή ό,τι άλλο κριτήριο μπορεί να σκεφτούν. Αυτή είναι η λύση που απαντάει και στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολειών, που χρειάζονται προσωπικό πλήρους απασχόλησης καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου και όχι μόνο μετά τη λήξη των μαθημάτων».

Εκφραση ταξικής αλληλεγγύης

Με την απεργία και τον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι διεκδικούν ανανέωση των συμβάσεων για όλη τη σχολική χρονιά, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι σχολικές επιτροπές, κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο κ.ά.

Αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ βρέθηκε στο πλευρό των απεργών, ενώ πολλά ήταν τα ψηφίσματα συμπαράστασης από Ενώσεις Γονέων, ΕΛΜΕ, επιτροπές ανέργων και σωματεία.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην Ομόνοια, χαιρετισμό απηύθυναν οι δήμαρχοι Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος και ο αντιδήμαρχος Πάτρας Ανδρέας Αθανασόπουλος. Ολοι τους στάθηκαν στις προσπάθειες που κάνουν οι κομμουνιστές δήμαρχοι, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλη τη χώρα, για τη δικαίωση του αγώνα τους και για να μην περάσει η καθαριότητα στα χέρια ιδιωτών.

Τέλος, έξω από τη Βουλή, όπου κατέληξε η πορεία, εκφράστηκε η συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των καθαριστών/στριών, με την παρουσία του μέλους της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, Χρήστου Κατσώτη.

Στον πύργο του Πειραιά το γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ

Το γιγαντοπανό είναι ορατό από μεγάλη απόσταση, στην πρόσοψη που «βλέπει» προς την είσοδο του λιμανιού
Το γιγαντοπανό είναι ορατό από μεγάλη απόσταση, στην πρόσοψη που «βλέπει» προς την είσοδο του λιμανιού
Στον Πύργο του Πειραιά «ταξίδεψε» χτες το γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ, που την περασμένη Πέμπτη ανάρτησαν συνδικαλιστές στο υπουργείο Οικονομικών. Πριν καλά καλά ξημερώσει, το γιγαντοπανό άρχισε να ξεδιπλώνεται από την ταράτσα του Πύργου, που έχει 22 ορόφους και 85 μέτρα ύψος. Με γρήγορες κινήσεις, το πανό σταθεροποιήθηκε στην πρόσοψη που βλέπει προς την είσοδο του λιμανιού και μόλις βγήκε ο ήλιος έγινε πλέον ορατό από μεγάλη απόσταση, τόσο από τους διερχόμενους οδηγούς και πεζούς, όσο και από τους χιλιάδες επιβάτες που έφευγαν και έφταναν στο λιμάνι με τα καράβια. Θυμίζουμε ότι το σύνθημα του γιγαντοπανό είναι: «Αρκετά ματώσαμε, αρκετά πληρώσαμε! Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου λαέ! Μπλόκο στα νέα μέτρα και στα μνημόνια διαρκείας». Εξω από το κτίριο, με ντουντούκες και συνθήματα, το ΠΑΜΕ καλούσε τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό, ενώ έγινε και πλατιά εξόρμηση στους γύρω δρόμους.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τις 23 του Ιούνη

Κορυφώνονται τις επόμενες μέρες οι προετοιμασίες για το πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν στην Αθήνα, την Τρίτη 23 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ.

Για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου έχουν γίνει έως τώρα περιφερειακές συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες πήραν μέρος πάνω από 130 σωματεία και συνελεύσεις όπου συμμετείχαν πάνω από 2.700 συνταξιούχοι. Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να ξεπεράσουμε τα 100 τα πούλμαν από την επαρχία που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για την πανελλαδική κινητοποίηση.

Σε συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο καλεί και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας. Σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, σημειώνει ότι «από την πείρα μας γνωρίζουμε ότι τις ελάχιστες φορές που τα δικαστήρια βγάζουν αποφάσεις που μας δικαιώνουν, ακόμα λιγότερες εφαρμόζονται και οπωσδήποτε καθοριστικός παράγοντας είναι η πίεση του ταξικού κινήματος, γιατί ό,τι έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχει κερδηθεί με τους αγώνες».

Νέα συνάντηση με τον ΣΕΒ για τις ΣΣΕ

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου με ευρεία ολομέλεια όλων των σωματείων της χώρας καλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, με θέμα τις εξελίξεις στο μέτωπο της διεκδίκησης υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η συνεδρίαση θα γίνει την Κυριακή 21 Ιούνη στις 11 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία υπενθυμίζει τις δύο συναντήσεις που έχουν ήδη γίνει με τους εργοδότες, καθώς και την ακύρωση μιας ακόμα προγραμματισμένης συνάντησης με ευθύνη του ΣΕΒ. Σήμερα, υπάρχει καινούρια συνάντηση με την εργοδοσία. Σε συνεδρίασή της, στις 17 Μάη, η Ομοσπονδία είχε αποφασίσει την κήρυξη απεργίας με ανοιχτή ημερομηνία. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περιοδείες και συσκέψεις σε επιχειρήσεις του κλάδου σε όλη τη χώρα, έχουν παρθεί ομόφωνες αποφάσεις από Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς για απεργία.

Σύσκεψη για απλήρωτους και άνεργους ναυτεργάτες

Σύσκεψη την Πέμπτη 18 Ιούνη στις 10 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) διοργανώνουν η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών, το ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως «η όξυνση των ναυτεργατικών, εργατικών προβλημάτων είναι εκρηκτική. Στην προτεραιότητα της πάλης μας βρίσκεται η ανανέωση των ΣΣΕ, η απλήρωτη εργασία, η ανεργία, η Κοινωνική Ασφάλιση, το Φορολογικό και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Καλούμε όλους τους ναυτεργάτες των πλοίων της ΝΕΛ, του "Παναγία Τήνου", τους ανέργους να αναπτύξουμε πολύμορφη δράση. Η κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της για τους εγκαταλειμμένους ναυτεργάτες της ΝΕΛ, για την εξασφάλιση της ενδιαίτησης και της διαμονής των ναυτεργατών στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία της ΝΕΛ και για το σύνολο των προβλημάτων τους».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org