ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάη 2010
Σελ. /32
15 ΜΑΗ 2010 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απ' το ΟΑΚΑ μέχρι το Πεδίον του Αρεως

*

Απ' τις 7.30 το πρωί η Αθήνα άρχισε να γεμίζει ελπίδα απ' όλη την Ελλάδα. Στο χώρο γύρω απ' το ΟΑΚΑ έφταναν, συνεχώς, δεκάδες λεωφορεία από κάθε μεριά της χώρας. Το ΟΑΚΑ ήταν ο μικρός σταθμός, πριν το μεγάλο συλλαλητήριο του ΚΚΕ, για χιλιάδες μέλη και φίλους του Κόμματος. Εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, φοιτητές, σπουδαστές απ' όλη τη Μακεδονία, απ' τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, μετά από ώρες ταξίδι, ήρθαν να διαδηλώσουν για όλα, για τη ζωή που τους κλέβουν, για το αύριο που τους αξίζει.

Στο ΟΑΚΑ μαζεύτηκε λαός από πόλεις και χωριά της χώρας, εργαζόμενοι που παλεύουν για το μεροκάματο, απολυμένοι απ' τις επιχειρήσεις που μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες, γιατί ο κεφαλαιοκράτης έψαχνε για φθηνότερη εργατική δύναμη, αγρότες που ρήμαξε τη γη τους η πολιτική της ΕΕ, φοιτητές και σπουδαστές που δουλεύουν και σπουδάζουν παράλληλα. Με μικρές πορείες, ανά περιοχή, με τις κόκκινες σημαίες στα χέρια, με συνθήματα, έφταναν στο σταθμό «Ειρήνη» του ηλεκτρικού, για να «κατηφορίσουν» στο κέντρο της Αθήνας. Η συγκέντρωση είχε, ήδη, ξεκινήσει.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ταξική αντεπίθεση

*

Με κράνη και φόρμες της δουλειάς έρχονται στο ραντεβού τους και οι εργάτες της Βόρειας Ελλάδας. Στην πρώτη γραμμή ένα τεράστιο πανό που κρατούν νεολαίοι και νεολαίισσες και γράφει «Ταξική αντεπίθεση για τη λαϊκή συμμαχία, εξουσία και το σοσιαλισμό».

Οι διαδηλωτές από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη φορούν κόκκινα μπλουζάκια με το σύνθημα «Υπάρχει λύση, έλα μαζί μας. ΚΚΕ». Το σύνθημα πέφτει: «ΚΚΕ δυνατό, η ελπίδα είναι εδώ». Συγκροτημένα και οι χιλιάδες Βορειοελλαδίτες ξεκινούν για το Πεδίον του Αρεως διασχίζοντας την Χέυδεν, βγαίνουν στη Πατησίων. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις είναι 10.45 π.μ. Ηδη, η αρχή της Αλεξάνδρας έχει πλημμυρίσει από κόσμο...

Πίσω ακριβώς ακολουθούν τα μπλοκ από τη Θεσσαλία, τη Βορειοδυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια. Οι χιλιάδες διαδηλωτές βγαίνουν στην 3η Σεπτεμβρίου, διασχίζουν την Ιουλιανού και βγαίνουν στην Πατησίων για να φτάσουν στο Πεδίον του Αρεως.

*

Με ορμή και η νεολαία

*

Ξεχωριστά τα στιγμιότυπα από τη συμμετοχή της νεολαίας. Ωρες πριν αρχίσει η κεντρική συγκέντρωση, από τις 8.30 π.μ., ακόμα και γύρω από την Ομόνοια, Κνίτες και Κνίτισσες απευθύνουν κάλεσμα αντίστασης διακινώντας τον «Ριζοσπάστη», κουβεντιάζουν με τους περαστικούς. «Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλι». Με τέτοια συνθήματα, λίγο μετά τις 10 π.μ., μέλη και φίλοι της ΚΝΕ αρχίζουν να μαζεύονται στα Χαυτεία. Παρατάσσονται πίσω από τα πανό της ΚΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ και των Οργανώσεων Σπουδάζουσας και ΤΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ. «Πιστεύω ότι σήμερα θα βουλιάξει η Αθήνα», λέει στον «Ρ» η Ιωάννα, από το Χημικό Αθήνας. «Σήμερα στέλνουμε μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Σήμερα θα μιλήσει ο λαός, ήρθε η ώρα», υπογραμμίζει η Δήμητρα από την Ιατρική. Στις 10.30 π.μ. ξεκινούν να ανηφορίζουν από την Πατησίων προς το Πεδίον του Αρεως. «Τραντάζουν» το κέντρο της Αθήνας με συνθήματα: «Οι επιχειρήσεις ανήκουν στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες»! Εδώ και μήνες ανταμώνουν τους εργάτες στις απεργίες, στις διαδηλώσεις, στις συσκέψεις. Τώρα τραβάνε να τους ανταμώσουν στη συγκέντρωση του Κόμματός τους, του Κόμματος της εργατιάς.

ΑΤΤΙΚΗ
Μαζί τους ακόμα και κορνάροντας

Είναι 11 το πρωί. Η προσυγκέντρωση των Οργανώσεων από ΟΤΑ, δυτικές και νοτιοδυτικές συνοικίες πηγαίνει απ' το Μεταξουργείο προς το Πεδίον του Αρεως. Στα συνθήματά τους παίρνουν άμεση απάντηση από οδηγούς ταξί που τους κορνάρουν ρυθμικά. Είναι η αυθόρμητη έκφραση της ελπίδας του λαού για καλύτερες μέρες. Την ίδια ώρα, οι διαδηλωτές του Λεκανοπεδίου γεμίζουν πανέμορφες εικόνες ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας. Στην πλατεία Αττικής, τις κόκκινες σημαίες και τα πανό τους απλώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Αττικής. Στην Κάνιγγος, ο χώρος γεμίζει χρώμα απ' τα κράνη και τις φόρμες των εργατών από τις Κατασκευές. Στα Προπύλαια, όπου στα «πηγαδάκια» φουντώνει η κουβέντα για την ανάγκη απάντησης παλλαϊκού ξεσηκωμού. «Πρέπει όλος ο κόσμος να κατέβει στο δρόμο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι. Να αντισταθούμε», λέει στο «Ρ» ο κύριος Παναγιώτης. Αυτή η πορεία τραβά μακριά, μέχρι το μέλλον: «Ηρθε η ώρα να φοβηθούν τη δύναμή μας. Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε»! γράφουν τα πανό τους.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
«Μας παίρνουν τσάμπα τη σοδειά»

Οι αγρότες της Πελοποννήσου έχουν στολίσει το μηχανοκίνητο όχημά τους με πανό κι απ' τις δυο μεριές, αναδεικνύουν το πρόβλημα αλλά και τη λύση: «Οι έμποροι και οι βιομήχανοι αγοράζουν τσάμπα τη σοδειά του αγρότη. Πουλάνε ακριβά στους εργαζόμενους» και «Λαϊκή συστράτευση εργατών - φτωχών αγροτών με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό».

Ξεχωριστό στιγμιότυπο αποτελούν οι εργαζόμενοι και φοιτητές, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες από την Πάτρα που φορούν άσπρες ποδιές. Είναι τόσος ο κόσμος, είναι τέτοια η συμμετοχή που η πλατεία της Βικτώριας δεν αδειάζει λεπτό. Οι διαδηλωτές φτάνουν συνεχώς κατά κύματα. Τα μπλοκ φεύγουν για το Πεδίον του Αρεως, αλλά η πλατεία γεμίζει ολοένα με καινούρια που ανεβαίνουν απ' τον ηλεκτρικό.

«Μη σκιάζεσαι. Πελέκα τσ'»!

*

Δεν το έγραφαν μόνο στο πανό τους, αλλά το είχαν τυπώσει και το φορούσαν σε μπλουζάκια: «Μη σκιάζεσαι. Πελέκα τσ'»! Ο λόγος για το μπλοκ της Κομματικής Οργάνωσης της Αρτας, που έκανε αίσθηση για την ευρηματικότητά του. Απλά, όπως μιλάνε καθημερινά άνθρωπο τον άνθρωπο, έστειλαν και με την παρουσία τους στο χτεσινό συλλαλητήριο το μήνυμα προς το λαό: Μην τους φοβάσε, πελέκα τους και, μάλιστα, στην ντοπιολαλιά του τόπου.


Να 'ναι καλά ο «902»

Τα αστικά μέσα ενημέρωσης αντιμετώπισαν το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ από ανύπαρκτο έως «κάτι κάπου έγινε».

Ας είναι καλά ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός «902». Από νωρίς το πρωί τα συνεργεία και οι δημοσιογράφοι, απλωμένοι σ' όλους τους χώρους όπου κατέφταναν οι Οργανώσεις απ' όλη τη χώρα, μετέδιδαν εικόνα, έπαιρναν συνεντεύξεις. Οι χιλιάδες των διαδηλωτών πολύ πριν φτάσουν και πλημμυρίσουν το Πεδίον του Αρεως, είχαν εμφανιστεί στην οθόνη του σταθμού, στα «παράθυρα» εναλλάσσονταν εικόνες πότε από τους συντρόφους της Βόρειας Ελλάδας και τους Θεσσαλούς, πότε από τους Πειραιώτες, τους Κρητικούς κι άλλους νησιώτες που έφτασαν το χάραμα, τους Γιαννιώτες που ήρθαν μαζί με τους Αγρινιώτες, τους Καλαματιανούς που συναντήθηκαν με τους Πατρινούς και τους άλλους «κάτω απ' το αυλάκι». Το ΟΑΚΑ, όπου κατέφθαναν τα πούλμαν, γέμισε κόκκινες σημαίες, τα βαγόνια του ηλεκτρικού γέμιζαν ασφυκτικά το ένα μετά το άλλο. Και η μετάδοση συνεχιζόταν από τις προσυγκεντρώσεις των γειτονιών της Αθήνας έτσι όπως κατέβαιναν και τραγουδούσαν προς το κέντρο της πόλης. Η εικόνα και ο ήχος του συλλαλητηρίου έφτασαν σε κάθε γωνιά της χώρας (μέσα από τη δορυφορική εκπομπή), παντού όπου ο χτύπος της καρδιάς των εργατών, των λαϊκών στρωμάτων, συντόνιζε στο ρυθμό της καρδιάς των πρωτοπόρων.

Μια ώρα πριν αρχίσει η κεντρική ομιλία, η οθόνη γεμίζει με τους συντρόφους από την Αχτίδα Κατασκευών που παίρνουν τη θέση τους μπροστά στην εξέδρα. Από το ραδιόφωνο ακούμε για το γιγαντοπανό που φέρνουν μαζί τους οι Θεσσαλονικείς, τις μαντινάδες των Κρητικών, για τις γειτονιές της Πάτρας που κατεβαίνουν με τα ονόματα της κάθε μιας γραμμένα σε πικέτες. Για τους εργαζόμενους στην Υγεία που φορούν τις στολές τους, για τους Πειραιώτες που ήδη έφτασαν στην Ομόνοια και ανεβαίνουν. Για τις κλαδικές οργανώσεις που ξεκίνησαν από τη Βάθης, για ... για... για... για το λαϊκό ποτάμι που φουντώνει στην κατεβασιά του.

ΝΗΣΙΩΤΕΣ
«Βούλιαξαν» την πλατεία

Η πλατεία αποδείχτηκε πολύ μικρή. Δε χώρεσε τους χιλιάδες κομμουνιστές, τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ που έφταναν από κάθε γωνιά της χώρας. Πολύ πριν τις 9 το πρωί, η Βικτώρια γεμίζει κόσμο. Το χρώμα της αλλάζει, γίνεται κόκκινο από τις σημαίες που ανεμίζουν. Φτάνουν οι πρώτοι εργάτες, φοιτητές, συνταξιούχοι, γυναίκες από κάθε νησί, από Ρόδο, Κάλυμνο, Κω, Χίο, Μυτιλήνη, Ζάκυνθο.

Η πλατεία γεμίζει ασφυκτικά. Η ντουντούκα καλεί: Βγαίνουμε στην 3ης Σεπτεμβρίου. Συγκροτημένα και αποφασιστικά. Πέφτουν τα πρώτα συνθήματα: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός»! Εκεί είναι οι Κρητικοί. Το πανό των Κομματικών Οργανώσεων του Αιγαίου διατρανώνει: «Η ακτοπλοΐα λαϊκή περιουσία με εργατικό έλεγχο»!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ