ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάη 2010
Σελ. /32
15 ΜΑΗ 2010 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Στο μεγάλο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που διοργάνωσε χτες στο Πεδίον του Αρεως στην Αθήνα, το ΚΚΕ χαιρέτισαν εκπρόσωποι από τέσσερα αδελφά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το ΚΚ Τουρκίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας και το Κόμμα Εργατών Βελγίου, που ήταν προσκεκλημένοι του Κόμματος. Στη συνέχεια παραθέτουμε αυτούς τους χαιρετισμούς από το βήμα της συγκέντρωσης.

Στον αγώνα για τα δικαιώματα των λαών και το σοσιαλισμό

Ο χαιρετισμός του Αντζελο Αλβες, μέλους του Πολιτικού Γραφείου του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος

*

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι

Σας απευθύνω ένα δυνατό και θερμό χαιρετισμό από την Πορτογαλία, από τους αγωνιζόμενους εργάτες και το λαό της. Εναν αδερφικό και αλληλέγγυο εναγκαλισμό από τους Πορτογάλους κομμουνιστές και το κόμμα τους - το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Εναν εναγκαλισμό που πραγματοποιείται σήμερα εδώ, αλλά που σφυρηλατείται όλες τις μέρες στις σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των κομμάτων μας. Σφυρηλατείται κάθε μέρα στην πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργατών και των λαών στην κάθε μια από τις χώρες μας. Σφυρηλατείται κάθε μέρα στην πάλη για τον κοινό μας στόχο, για να ανοίξουμε με τους αγώνες το δρόμο για την πραγματική ριζική εναλλακτική λύση στον καπιταλισμό και στην κρίση του που βαθαίνει - στο Σοσιαλισμό.

Ενα χαιρετισμό που απευθύνεται σε όλους όσοι στους τόπους δουλειάς, στα σχολεία, στους δρόμους, στις πλατείες και τις λεωφόρους της χώρας σας πρωταγωνιστούν σε αυτό τον ιστορικό, μακρύ και επίμονο αγώνα ενάντια στην επίθεση του ιμπεριαλισμού, του μεγάλου κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την αντικοινωνική και αντιπατριωτική του πολιτική. Εναν αγώνα που γνωρίζουμε ότι θα είναι σκληρός, αλλά και βαθύτατα συναρπαστικός, γεμάτος ελπίδα και μέλλον.

Σε όλους εσάς θέλουμε να αφήσουμε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και ενθάρρυνσης. Θέλουμε να σας πούμε πως δεν είστε μόνοι στον αγώνα σας. Στην Πορτογαλία - όπου είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια επίθεση, τους ίδιους εκβιασμούς, τα ίδια ψέματα - επίσης υπάρχει ένας λαός και ένα Κομμουνιστικό Κόμμα το οποίο μαζί με τις εργατικές και λαϊκές μάζες, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα υπερασπίζεται τις κατακτήσεις της απελευθερωτικής Επανάστασης του Απρίλη, δεν υποκύπτει και δεν υποχωρεί από τον αγώνα.

Βρίσκονται στο πλευρό σας τονίζοντας πως ναι, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε θυσίες, όπως έχουμε κάνει σε όλη μας την Ιστορία, πληρώνοντας και με την ίδια τη ζωή όταν χρειάστηκε. Αλλά όμως θυσίες από αγάπη προς την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό, θυσίες για τους εργάτες και για το λαό και όχι ενάντια σε αυτούς.

Είμαστε εδώ, στο πλευρό σας, βεβαιώνοντας πως υπάρχει διέξοδος. Και είναι για αυτή τη διέξοδο που θα οικοδομηθεί από το λαό για το λαό και με το λαό, που οι κομμουνιστές είναι διατεθειμένοι να κάνουν θυσίες και να αγωνιστούν. Και πάντα με απέραντη χαρά και αισιοδοξία όσο δύσκολη, μακρά και απαιτητική και αν είναι η πάλη για τη χειραφέτηση των εργατών και των λαών!

Ζήτω ο αγώνας των εργατών και του λαού της Ελλάδας!

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!

Ζήτω η φιλία των Πορτογάλων και Ελλήνων κομμουνιστών!

Ο αγώνας συνεχίζεται!

Η ταξική πάλη δυναμώνει - έχουμε το δίκιο, θα νικήσουμε!

Ο χαιρετισμός του Ερχάν Ναλτσατζί, μέλους του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας

*

Αγαπητοί σύντροφοι,

Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας χαιρετίζω την πρωτοπορία των Ελλήνων εργατών, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και το ΠΑΜΕ. Μεταφέρω τους χαιρετισμούς και την αλληλεγγύη των εργατών του «TEKEL», που για πολλούς μήνες αγωνίζονταν στην Αγκυρα.

Η πάλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και του ΠΑΜΕ δεν περιορίζεται στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μαζών της Ελλάδας ενάντια στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και της αστικής τάξης συνολικά, αλλά αφορά και την εργατική τάξη όλης της Ευρώπης. Η εμπροσθοφυλακή της ταξικής πάλης διαμορφώνεται στην Ελλάδα. Γι' αυτό η ταξική πάλη σε αυτή τη χώρα αποκτά βαρύνουσα σημασία και για τις δύο πλευρές. Από τη μια πλευρά για το κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές και από την άλλη για την εργατική τάξη που αντεπιτίθεται αποφασιστικά ενάντιά τους.

Γνωρίζουμε πως το ΚΚΕ, η πολιτική πρωτοπορία της εργατικής τάξης της Ελλάδας, αντιστέκεται στα αντιλαϊκά μέτρα και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που απειλούν την κυριαρχία της χώρας.

Δηλώνουμε πως είμαστε και θα είμαστε με το μέρος σας μέχρι το τέλος.

Σας μεταφέρω επίσης το σύνθημα των εργατών του «TEKEL»: Εχουμε δίκιο και θα νικήσουμε!

Ζήτω ο σοσιαλισμός!

Η πάλη σας μας δίνει δύναμη

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό του Αστορ Γκαρσία, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας

*

Σύντροφοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που μας κάλεσε να παραβρεθούμε σήμερα μαζί σας στη σημαντική αυτή συγκέντρωση. Η συγκέντρωση αυτή είναι ισχυρή έκφραση της δύναμης και της αποφασιστικότητας της εργατικής τάξης της Ελλάδας με επικεφαλής ένα πρωτοπόρο κόμμα όπως το ΚΚΕ και αποτελεί παράδειγμα για τους εργάτες όλου του κόσμου και ιδιαίτερα για τους εργάτες της Ευρώπης.

Στην Ισπανία ο αριθμός των ανέργων συνεχώς αυξάνεται. Σήμερα οι άνεργοι φτάνουν σχεδόν τα 5 εκατομμύρια, υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο οικογένειες με όλα τα μέλη τους στην ανεργία, ενώ ξεπερνούν τις 100.000 οι οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους το 2009 επειδή αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υποθήκες στις τράπεζες.

Και ποια νομίζετε ότι είναι η λύση που προτείνει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ισπανίας; Περισσότερη βοήθεια στις τράπεζες, περισσότερη στήριξη στις μεγάλες επιχειρήσεις, δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και μεγαλύτερη υποταγή στις πολιτικές που προωθούνται από την ΕΕ.

Στην Ισπανία έχει προκηρυχτεί για τις 2 του Ιούνη γενική απεργία για τους δημόσιους υπαλλήλους. Μέχρι τώρα οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν ήθελαν να μιλήσουν καν για απεργία, αλλά τώρα υποχρεώνονται να το κάνουν. Την απεργία αυτή λοιπόν των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να ακολουθήσει μια γενική απεργία όπως κάνατε κι εσείς και να ξεκινήσει μια διαδικασία κινητοποίησης που είναι απαραίτητη εδώ και καιρό.

Ο αγώνας του ελληνικού λαού, ο αγώνας σας, μας δίνει δύναμη. Αυτή τη δύναμη χρειαζόμαστε για να υποχρεώσουμε τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και το ρεφορμισμό στη χώρα μας να πουν γιατί συνεχίζουν να στηρίζουν τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που υπακούει στο μεγάλο κεφάλαιο και σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Εμείς αγωνιζόμαστε εδώ και πολύ καιρό. Δεν είμαστε σαν τους ρεφορμιστές και τους οπορτουνιστές που τώρα, που αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα αυτά που λέγαμε οι κομμουνιστές, αποφάσισαν να κινητοποιηθούν και να αντιταχθούν στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή την στιγμή το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας πραγματοποιεί συγκεντρώσεις σε διάφορες ισπανικές πόλεις. Συγκεντρώσεις στις εργατικές γειτονιές, απευθείας με τους εργαζόμενους, με την τάξη μας, με τα ταξικά μας αδέρφια.

Το μήνυμα που στείλατε από τον Παρθενώνα στις 4 Μάη ακούστηκε, το έχουμε βάλει σε εφαρμογή, είμαστε μαζί σας. Ζητούσατε από τους λαούς της Ευρώπης να ξεσηκωθούμε. Εχετέ μας εμπιστοσύνη, θα το κάνουμε, θα ξεσηκωθούμε ενάντια στα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό και τους εχθρούς του λαού, για το σοσιαλισμό.

Ζήτω η πάλη της εργατικής τάξης της Ελλάδας!

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!

Μέχρι τη νίκη για πάντα!

Θα νικήσουμε!

Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση του καπιταλισμού

Ο χαιρετισμός του Κιμ ντε Βίτε, εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου του Κόμματος Εργατών Βελγίου

*

Αγαπητοί σύντροφοι, αγαπητοί εργαζόμενοι της Ελλάδας,

Είμαι εδώ σήμερα εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Εργατών Βελγίου για να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στον αγώνα σας.

Παρακολουθούμε τον καθημερινό σας αγώνα από κοντά. Δίνετε μια μάχη μεγάλης σημασίας όχι μόνο για τους εργαζόμενους της Ελλάδας, αλλά για τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης.

Ο αγώνας σας αποτελεί έμπνευση για την εργατική τάξη του Βελγίου. Η κυβέρνησή μας πρόσφατα κατέρρευσε λόγω στενών εθνικιστικών αντιθέσεων. Το Κόμμα Εργατών Βελγίου απευθύνει κάλεσμα για ενότητα της χώρας και καλεί την εργατική τάξη να αγωνιστεί για τα δικά της συμφέροντα.

Η αστική τάξη της Ευρώπης ήταν ξεκάθαρη. Θέλουν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού που δημιούργησαν οι τραπεζίτες, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι βιομήχανοι και τα μονοπώλια. Η απάντηση των εργαζομένων, όμως, είναι και αυτή ξεκάθαρη: Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση του καπιταλισμού. Δε θα θυσιάσουμε τους μισθούς μας, τις οικονομίες μας και την κοινωνική μας ασφάλιση για να συνεχιστεί η τεράστια κερδοφορία των παράσιτων της πλουτοκρατίας.

Εφτασε η ώρα να ξεσηκωθούν οι λαοί της Ευρώπης και να παλέψουν ενάντια στον καπιταλισμό. Να ξεσηκωθούν και να παλέψουν για το σοσιαλισμό. Λαός ενωμένος ποτέ ηττημένος!
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org