ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2013
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Χαράτσια σε κάθε σπιθαμή γης

Κατ' αποκοπή «ταρίφα» ανά στρέμμα αγροτικής καλλιέργειας και εδαφικών εκτάσεων

Την απογείωση της φοροληστείας απέναντι στο λαό με νέα ασήκωτα χαράτσια σε κάθε σπιθαμής γης, αγροτικές καλλιέργειες, αγροτεμάχια, βοσκοτόπια, μη ηλεκτροδοτούμενες εκτάσεις, ετοιμάζει η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο της λεγόμενης ενιαιοποίησης των φόρων πάνω στη μικρή ακίνητη περιουσία.

Το νέο μέτρο που μπαίνει σε εφαρμογή από το 2014, σχεδιάζεται σε αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις, ήταν στην ατζέντα και της προχτεσινής συνάντησης του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση. Το υπουργείο Οικονομικών με χτεσινή ανακοίνωση αρκέστηκε στο να διευκρινίσει ότι ακόμη «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση»...

Είναι απόλυτα φανερός ο στόχος τους να διαμορφώσουν συνθήκες στραγγαλισμού των φτωχών αγροτών, για συγκέντρωση γης και περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια, καθώς με τα νέα χαράτσια θα κάνουν δυσβάσταχτη την κατοχή μικρής, ακόμη και αμελητέας αξίας, λαϊκής περιουσίας.

Θα υπολογίζουν το νέο χαράτσι ανά τετραγωνικό μέτρο γης και με κριτήρια όπως το είδος της εδαφικής έκτασης (αγρός, βοσκοτόπι κ.ά.) και της καλλιέργειας, την απόσταση από τη θάλασσα, αν είναι αρδευόμενο ή όχι, αν έχει πρόσοψη σε οδικό δίκτυο (εθνικό, επαρχιακό) κ.ά. Σε μεσοσταθμικά επίπεδα και σύμφωνα με τις διοχετευόμενες πληροφορίες το κατ' αποκοπή χαράτσι στα αγροτεμάχια θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ στο στρέμμα(!) ενώ από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων η συγκυβέρνηση ελπίζει να μαζεύει από 750 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Το πού στοχεύουν προκύπτει ανάγλυφα από τα στοιχεία με τα οποία τους τροφοδότησε το υπουργείο Γεωργίας, σύμφωνα με τα οποία τα αγροτεμάχια, που θέλουν να χαρατσώσουν χωρίζονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις εξής κατηγορίες: 30 εκατ. ευρώ στρέμματα γεωργικές καλλιέργειες, 25 εκατ. στρέμματα βοσκοτόπια, 10 εκατ. στρέμματα μη δηλωμένα καλλιεργήσιμα, 10 εκατ. στρέμματα μη δηλωμένα βοσκοτόπια με τη σούμα να βγαίνει στα 75 εκατ. στρέμματα, έναντι περίπου 66 εκατ. στρεμμάτων που υπολογίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένους τους αντιλαϊκούς στόχους για ποσά που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, στη λαϊκή ακίνητη περιουσία, ξεκίνησαν την αντιλαϊκή κοπτοραπτική, προκειμένου να επιμερίσουν τα χαράτσια ανά κατηγορία εκτάσεων και φτωχών αυτοαπασχολουμένων αγροτών.

ΤΡΙΜΗΝΟ ΓΕΝΑΡΗ - ΜΑΡΤΗ 2013
Νέα πτώση 5,3% του ΑΕΠ

Κατά 21,2% έχει υποχωρήσει η οικονομική δραστηριότητα από το 2008

Νέα μεγάλη υποχώρηση (-5,3%) σε σταθερές τιμές παρουσίασε σε ετήσια βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το α' τρίμηνο του 2013, στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε βαθιά κρίση, ενώ παράλληλα διαψεύδονται οι κυβερνητικές και οι περί αυτών, σειρήνες, και οι πλαστές διακηρύξεις περί του τέλους της λιτότητας και της έλευσης της ανάπτυξης...

Το δεύτερο στοιχείο που προκύπτει από τον πίνακα της ΕΛ.ΣΤΑΤ, είναι, ότι, από το 2008 (έτος κατά το οποίο η ελληνική οικονομία εισήλθε σε κρίση) ως το α' τρίμηνο του 2013, το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά -21,2%, εξέλιξη η οποία είναι πρωτοφανής τόσο για την ιστορία της χώρας, όσο και για τον αναπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο. Ποτέ στο παρελθόν, σε περίοδο ειρήνης, χώρα του αναπτυγμένου καπιταλισμού, δεν εμφάνισε υποχώρηση της οικονομικής της δραστηριότητας, επί 59 συνεχόμενους μήνες, όπως συμβαίνει σήμερα με την Ελλάδα και πρόκειται ασφαλώς για στοιχείο που καταδεικνύει το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης.

Σε όρους αξίας, είναι η δεύτερη φορά που το ΑΕΠ της χώρας υποχωρεί το α' τρίμηνο του 2013, σε επίπεδα κάτω των 40 δισ. ευρώ. Ειδικότερα το α' τρίμηνο του 2012, το ΑΕΠ ανήλθε στα 39,95 δισ. ευρώ και το α' τρίμηνο του 2013 στα 37,82 δισ. ευρώ, ενώ σε όλες τις προηγούμενες τριμηνιαίες περιόδους των τελευταίων χρόνων, η αξία της οικονομικής δραστηριότητας, διαμορφωνόταν σταθερά πάνω από τα 40 δισ. ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από τα 50 δισ. ευρώ. Η αρνητική αυτή δυναμική που σημείωσε η οικονομική δραστηριότητα το α' τρίμηνο του 2013, αποτελεί ισχυρή ένδειξη, ότι το ΑΕΠ, δύσκολα θα ξεπεράσει τα 160 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανεργία και την απασχόληση, οι δείκτες των οποίων αναμένεται να χειροτερεύσουν περαιτέρω.

Αξίζει τέλος να αναφερθούμε στην άθλια κυβερνητική προπαγάνδα, που προσπαθεί να πείσει το χειμαζόμενο ελληνικό λαό, ότι ο Σαμαράς επισκέπτεται διάφορες χώρες του κόσμου προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις, οι οποίες θα πυροδοτήσουν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας... Καταρχάς, δεν πρόκειται με παραγωγικές επενδύσεις με την κλασική έννοια του όρου, αλλά για το ξεπούλημα και μάλιστα κοψοχρονιάς των πιο δυναμικών εταιρειών, στις οποίες το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί ακόμα συμμετοχές. Αλλά και αν αυτές ξεπουληθούν στο σύνολό τους, και πάλι δεν αρκούν, προκειμένου να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος καπιταλιστικής ανάπτυξης, αν αναλογιστούμε ότι την περίοδο της κρίσης οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου υποχώρησαν στο 14% του ΑΕΠ (στοιχείο υπανάπτυκτης χώρας), όταν στην προ κρίσης περίοδο απορροφούσαν το 26% του ΑΕΠ.

ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Ρύθμιση - εμπαιγμός για τα φτωχά νοικοκυριά

«Εξαιρούνται» όσοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τροφή, ενδυμασία, ιατρική περίθαλψη...

Η υπουργική απόφαση με τις δήθεν εξαιρέσεις φτωχών λαϊκών νοικοκυριών από το φετινό χαράτσι στη λαϊκή κατοικία, που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών. Η ρύθμιση αποτελεί έναν ακόμη εμπαιγμό, αφορά σε περιορισμένο αριθμό λαϊκών νοικοκυριών, που είναι αναγκασμένα να ζουν με εισοδήματα αρκετά χαμηλότερα και από τα όρια της επίσημης φτώχειας, ενώ ταυτόχρονα προβλέπονται και πρόσθετα κριτήρια.

Ειδικότερα, για την «εξαίρεση» από το χαράτσι, προβλέπονται οι παρακάτω όροι και προϋποθέσεις, που ισχύουν σωρευτικά :

  • Το ετήσιο εισόδημα για το 2013 να είναι χαμηλότερο από τα 6.000 ευρώ για τους άγαμους και 8.000 ευρώ για τους συζύγους με «προσαύξηση» 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.
  • Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή άλλο ακίνητο, ακόμη και αμελητέας αξίας, πέρα αυτού για το οποίο ζητείται η «απαλλαγή».
  • Το «απαλλασσόμενο» ακίνητο πρέπει να αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία του νοικοκυριού.
  • Επίσης, η συνολική αξία του να μην ξεπερνά τα 120.000 ευρώ και η τιμή ζώνης να είναι χαμηλότερη από τα 2.000 ευρώ.
  • Το αίτημα εξαίρεσης απορρίπτεται σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης στοιχείων ακινήτων και εισοδήματος.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν την πληρωμή σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες 5 δόσεις ή τη μείωση του ποσού μόνο στην περίπτωση που βρίσκονται σε «σοβαρή οικονομική δυσκολία, που ορίζεται ως αδυναμία να εξασφαλίσει τροφή, ενδυμασία, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και άλλες αναγκαίες προϋποθέσεις για τη στοιχειώδη διαβίωση του ίδιου, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σφίγγει η θηλιά στο λαιμό των φτωχών αγροτών

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κόμματος

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη φορολόγηση αγροτεμαχίων:

«Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση καθώς σχεδιάζει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να επεκτείνει και στα αγροτεμάχια το χαράτσι που ξεκίνησε από τα ακίνητα και τη λαϊκή κατοικία μέσω ΔΕΗ, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό των φτωχών αγροτών, αλλά και για να εξαναγκάσει μέσα από μαζικές αγοραπωλησίες να συγκεντρωθεί η γη στους μεγαλοκαπιταλιστές. Η σχετική κυβερνητική διάψευση έρχεται μόνο να επιβεβαιώσει τη λαϊκή ρήση "δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά".

Στόχος της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης είναι με εργαλείο τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, που ισοδυναμεί με το να πληρώνουν ενοίκιο για τα ίδια τα χωράφια τους, να εντείνει τη συγκέντρωση της αγροτικής γης στις μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις και ταυτόχρονα να ξεκληριστούν όσοι φτωχοί αγρότες απέμειναν, αφού θα αναγκαστούν να πουλήσουν αντί "πινακίου φακής" τα χωράφια τους. Ετσι υλοποιείται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, που είναι οι κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Η λαϊκή συμμαχία εργατών - αγροτών - αυτοαπασχολούμενων - νέων και γυναικών της λαϊκής οικογένειας μπορεί να βάλει φρένο σε αυτή τη σφοδρή αντιαγροτική - αντιλαϊκή κυβερνητική επίθεση».

«Αγροτική Εστία»

Οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ, μπορούν μέχρι και την Παρασκευή 14 του Ιούνη να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα της «Αγροτικής Εστίας» για το έτος 2013 στα κατά τόπους ΚΕΠ. Το πρόγραμμα αφορά προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, παροχή βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρου και οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν κατόπιν κλήρωσης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ