ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μνήμες και μουσικές που συνεπαίρνουν

Ο Δ. Κουτσούμπας συγχαίρει τον Γρηγόρη Βαλτινό
Ο Δ. Κουτσούμπας συγχαίρει τον Γρηγόρη Βαλτινό
Ενα συγκλονιστικό ταξίδι στο χρόνο της νεότερης Ελλάδας... Η Ελλάδα «ταξιδεύει» από το 1922 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από τη ζωή, τις μουσικές και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται για την παράσταση «Ποιος τη ζωή μου», που την Τρίτη το βράδυ είχε επίσημη πρεμιέρα, στο θέατρο «BADMINTON», παρουσία πλήθους κόσμου, πολλών καλλιτεχνών. Την παράσταση παρακολούθησαν ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και η υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, Ελένη Μηλιαρονικολάκη.

Η ζωή και το έργο του κορυφαίου Ελληνα δημιουργού, σε σενάριο - σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Σκηνικό: Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού. Χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη. Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος. Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αρης Λεμπεσόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Πλαΐνης, κ.ά. Τραγουδούν: Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαΐδης, Αννα Λινάρδου, κ.ά.

Η ζωή του, αποκαλυπτική και παρούσα, συνοδεύει και συνοδεύεται από τα σημαντικότερα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα του 20ού αιώνα. Μικρασιατική καταστροφή, μεταξική δικτατορία, κατοχή, Δεκέμβρης 1944, εμφύλιος, εξορίες, δεκαετία 1960, δικτατορία, μεταπολίτευση...

Σκηνές που συγκλονίζουν, μνήμες και μουσικές που συνεπαίρνουν, περνούν από τα «πέτρινα χρόνια», στην ταραγμένη δεκαετία 1960 και στη μεταπολίτευση... Η συνύπαρξη ποίησης και μουσικής... Η αποθέωση του τραγουδιού, η μαγεία της μελοποιημένης ποίησης... Η συνάντησή του Μίκη Θεοδωράκη με άλλους σπουδαίους δημιουργούς: Χατζιδάκις, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης, Αναγνωστάκης, Γκάτσος, Λειβαδίτης, Κατράκης, Χιώτης, Κατσαρός και δεκάδες άλλους...

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Πολύμορφο πρόγραμμα

Αφιερωμένο στη μνήμη του Λευτέρη Βογιατζή

Μια από τις σημαντικές παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών θα ήταν ο «Oιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, στο παλιό Μουσείο της Ακρόπολης. Δυστυχώς όμως δεν πρόλαβε. Ετσι, το Φεστιβάλ θα αφιερώσει τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Λευτέρη Βογιατζή και εντάσσει στο πρόγραμμά του -που ανακοινώθηκε χτες- το «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ, την τελευταία σκηνοθεσία του στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων, την οποία σκόπευε να επαναλάβει με νέα διανομή, όπως και ένα τριήμερο με ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί, καθώς και αντίστοιχα ντοκιμαντέρ.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ δίνει έμφαση στην εγχώρια παραγωγή, περιλαμβάνοντας όμως ορισμένα διεθνή ονόματα. Λόγω της καθυστέρησης, ανανέωσης της θητείας του Γ. Λούκου, εκτός του ότι καθυστέρησε η ανακοίνωση του προγράμματος, είναι στον αέρα ορισμένες ακόμη διεθνείς μετακλήσεις με σημαντικότερη εκείνη του νέου έργου του Ρόμπερτ Γουίλσον.

Στην Πειραιώς 260: Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί «Iλιάδα» (4-8/6). O Bαγγέλης Θεοδωρόπουλος τον «Κοινό Λόγο» της Ελλης Παπαδημητρίου, (19 - 20/6). Η Μαρία Μαγγανάρη με την ομάδα Κανιγκούντα προτείνει μια σκηνική εκδοχή του «Αλεξάντερπλατς» του Αλφρεντ Ντέμπλιν (22 - 23/6). Ο Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» (27 - 28/6). Ο Γιάννης Κακλέας σε μια εικοσιτετράωρη παράσταση με Μπέκετ (29/6). Νίκος Χατζόπουλος και Ακύλλας Καραζήσης συνυπογράφουν τη σκηνοθεσία του έργου του Σίλλερ «Ερωτας και ραδιουργία» (30/6 και 1-3/7). Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη (5 - 6/7). Η Λένα Κιτσοπούλου τη νουβέλα του Κλάιστ η «Μονομαχία» (6 - 7/). Η Βίκυ Γεωργιάδου με την ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη παρουσιάζουν το διήγημα του Κάφκα «Κτίσμα» (11 - 12/7). Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επαναλαμβάνει το «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη (12-15/07). H Mαριλίτα Λαμπροπούλου παρουσιάζει σε μονόλογο τη νουβέλα «Λάθος Κίνηση» του Τσβάιχ (16 - 17/07).

Στο Ηρώδειο: Ο Βασίλης Νικολαΐδης σκηνοθετεί την «Ελένη» του Ευριπίδη με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Αγρινίου (15 - 16/7). Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η Ρούλα Πατεράκη τη «Φωνή» του Γιώργου Βέλτσου. Στο Μουσείο Μπενάκη, η Nατάσσα Τριανταφύλλη την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (19-23, 26/6 και 3-7/7). Ο Νίκος Διαμαντής επαναλαμβάνει τη θεατρική εγκατάσταση «Μουσείο ανθρώπινης συμπεριφοράς» (12-14/7). Στον Κολωνό θα παρουσιαστεί μια νέα εκδοχή της παράστασης «Κήπος - Στάχτες» του Ηλία Κουνέλα (23-28, 30/6 & 1-5, 7-12/7).

Μετακλήσεις ξένων θιάσων: Στην Πειραιώς 260: Η Νεσρίν Καζάνκαγια γράφει και σκηνοθετεί με το Θέατρο Πέρα την παράσταση «Ω Σμύρνη μου, Ομορφή μου Izmir» (5 - 6/6). Ο Τόμας Οστερμάιερ, με τον «Εχθρό του λαού» του Ιψεν (3-5/7). Ο Γάλλος σκηνοθέτης και ηθοποιός Ολιβιέ Πι (9 & 10/7). Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: O Εμμανουέλ Ντεμαρσύ - Μοττά παρουσιάζει τον «Ρινόκερο» του Ιονέσκο (30/6 - 1/7).

Φεστιβάλ Επιδαύρου: Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη (9 - 10/8). Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη (26 - 27/7). ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη (23 - 24/8). Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου τη «Σαμία» του Μενάνδρου (19 - 20/7). «Μήδεια» του Ευριπίδη (5 - 6/7). «Πλούτος» του Αριστοφάνη (12 - 13/7).

Στη σύγχρονη ξένη μουσική θα δούμε την Πάττι Σμιθ, τη διάσημη ντίβα της τζαζ Νταϊάνα Κρολ, ενώ από την ελληνική τον Θάνο Μικρούτσικο, την Χαρούλα Αλεξίου, κ.ά. Στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου: Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα, η Ηρώ με τον Javier di Ciriaco. Encardia, Ηλίας Ανδριόπουλος. Ενώ στο χορό θα δούμε τoν Δημήτρη Παπαϊωάννου, την Αυστραλή χορεύτρια και χορογράφο Lucy Guerin, την Λία Χαράκη, τη νεαρή περφόρμερ Ελεάνα Αλεξάνδρου, την Κατερίνα Παπαγεωργίου, τη χοροθεατρική κολεκτίβα Peeping Tom, από το Βέλγιο, την Λενιώ Κακλέα, τη Μαγκύ Μαρέν, η ομάδα του Ισπανού χορευτή και χορογράφου Αντόνιο Ρουθ, κ.ά.

Κλασική μουσική: Music Aeterna από τη Ρωσία και «Ο Κύκλος της Αρμονίας» από τη Γαλλία, με μαέστρους επικεφαλής, τον Ελληνα Θεόδωρο Κουρεντζή και τον Γάλλο Ζερεμί Ρορέρ, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ΚΑΜΕΡΑΤΑ - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Εθνική Λυρική Σκηνή («Ο Ιπτάμενος Ολλανδός»), κ.ά.

«Ιστορίες των δέντρων»

WAWAA @ Warez-bb

Ο θίασος «bagatella» ανεβάζει στο «Θέατρο της Ημέρας» (Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι - στάση ΜΕΤΡΟ Πανόρμου, τηλ. 210.6929.090, 210.6995.777), μια παράσταση για παιδιά, με μύθους και ιστορίες από τον κόσμο των δέντρων και των ανθρώπων, αλλά με πρωταγωνιστές τα δέντρα! Μια αφηγηματική παράσταση, με τίτλο «Ιστορίες των δέντρων» της Νίκης Σαμίου. Σκηνοθεσία Μιχαήλ Γιαννικάκης. Ερμηνεύουν: Μιχαήλ Γιαννικάκης, Νίκη Σαμίου, Ματίνα Παπαγεωργίου. Ενορχήστρωση - μελοποίηση Γιώργος Σαρρής. Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Μεταλλινός. Ανοιχτή πρεμιέρα στις 25/5 (12.30 μ.μ.). Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Στόχος του θιάσου είναι «η ανασύνθεση της πραγματικότητας σε μια μορφή ζωής (εν θεάτρω) που προάγει τη δημιουργικότητα, την αισθητική, τη φαντασία, τον πλουραλισμό στην ερμηνεία της αφήγησης και της δράσης των ηθοποιών, και της ανταπόκρισης των παιδιών να εκφραστούν, μέσω των παραστασιακών στοιχείων και να παίξουν μ' αυτά»!

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Την ώρα που ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο χαρακτήρα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ετοιμάζεται να καταστραφεί μέσω του νέου οργανογράμματος της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού (πρώην υπουργείο Πολιτισμού) προς όφελος της «αγοράς», τα μουσεία όλου του κόσμου, φυσικά και τα ελληνικά, ετοιμάζονται να γιορτάσουν τη Διεθνή Μέρα Μουσείων το ερχόμενο Σάββατο (18/5). Η είσοδος στα μουσεία θα είναι ελεύθερη.

Το θέμα που επέλεξε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για φέτος είναι «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή». Μέχρι τέλος Μάη τα ελληνικά μουσεία έχουν καταρτίσει πρόγραμμα διαφόρων εκδηλώσεων -ανάλογα με τις δυνατότητές τους- όπως ξεναγήσεις για μικρούς, μεγάλους και μαθητές, εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, διαλέξεις, μουσικές και άλλες. Το Σάββατο 18/5 όλα τα μουσεία θα έχουν ελεύθερη είσοδο, ενώ τιμώμενο μουσείο για φέτος είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.

Αρχίζει η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης

Εγκαινιάζεται σήμερα (7.30 μμ) η 10η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν πάνω από 200 εκδότες από την Ελλάδα και 18 ακόμη χώρες (Αίγυπτος, Αργεντινή, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβική Δημοκρατία Βοσνίας (τμήμα της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης), Γαλλία, Γερμανία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Μ. Βρετανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σερβία, Τουρκία) και Βρετανία (τιμώμενη χώρα φέτος). Μετά τα εγκαίνια θα δοθεί συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή 60 μουσικών, οι οποίοι θα ερμηνεύουν γνωστές συνθέσεις Αγγλων συνθέτων, προς τιμήν της Βρετανίας.

Μεταξύ των εκδηλώσεων, που συνοδεύουν το βασικό, εμπορικό χαρακτήρα της έκθεσης, περιλαμβάνεται αφιέρωμα στον Καβάφη, για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, σε ειδικό περίπτερο.

Στο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης συμμετέχουν ποιητές και ποιήτριες από 10 βαλκανικές χώρες (Βοσνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Σλοβενία, Σερβία, Κροατία, Τουρκία, Αλβανία και Ελλάδα). Οπως κάθε χρόνο θα λειτουργήσει Παιδική Γωνιά, όπου τα προηγούμενα χρόνια φιλοξενήθηκαν 55 εκδηλώσεις, παρουσία 35 συγγραφέων και εικονογράφων.

Οι επισκέπτες της 10ης ΔΕΒΘ, που ολοκληρώνεται την Κυριακή, μπορούν να παρακολουθήσουν, επίσης, επαγγελματικές ημερίδες και συζητήσεις οργανωμένες από φορείς του κλάδου, εκδηλώσεις, ομιλίες και συζητήσεις.

ΑΥΡΙΟ, στις 10.30μμ, στη μουσική σκηνή «1002 Νύχτες», (Καραϊσκάκη 10, Ψυρρή - είσοδος από Ερμού 104), ξεκινάει ένα ακόμα μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο, τη θάλασσα των θρύλων και της αγάπης. «Καράβι» το μουσικό συγκρότημα «Μεσόγειος», με ταξιδευτές τους Μιχάλη Δανιά, (βιολί), Γιάννη Μεγαλούδη, (λαούτο), Γιώργο - Nabil Al Saeg, (ούτι - τραγούδι), Νίκο Σουλιώτη, (κρουστά), Αλεξάνδρα Τσούκη,(κρουστά - τραγούδι), Πηνελόπη Τζεμπετζή,(τραγούδι), Στέργιο Τάτσιο, (τραγούδι). Είσοδος 5 ευρώ, τηλέφωνο κρατήσεων 210.3317.293-4.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ του Ανδρέα Καμπύλη, παρουσιάζει κάθε Κυριακή (από 19/5-9/6, 12μ). στο χώρο AREAB (Ελλησπόντου 41, Βύρωνας, τηλέφωνο για κρατήσεις: 210.7627.573 & 6984182216) μία διαφορετική παράσταση, με τα εξής έργα: «Ο Καραγκιόζης στο πανηγύρι», «Τα αινίγματα της βεζυροπούλας», «Ο Καραγκιόζης γραμματικός» και «Τα 82 εντάλματα». Είσοδος: 6 ευρώ για το παιδί, 3 για το γονιό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ