ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στεντόρειο αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα

Στο Σύνταγμα
Στο Σύνταγμα
«Εδεσε» μέσα από τα βήματα των αγωνιστών, τους αγώνες του χτες, με αυτούς του σήμερα και του αύριο. Οι ειρηνοδρόμοι που πορεύτηκαν στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης - που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή και διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) - 43 χρόνια μετά την πρώτη πορεία του Γρηγόρη Λαμπράκη και των συνοδοιπόρων του Μπάμπη Παπαδόπουλο και Παντελή Γούτη, τον Απρίλη του 1963, έδωσαν τον ίδιο «όρκο» με αυτούς, είχαν το ίδιο «χρέος».

Η ώρα είναι 8 το πρωί. Τα πούλμαν από κάθε σημείο της Αθήνας, φτάνουν στον Τύμβο του Μαραθώνα.

«Το δόγμα του προληπτικού πολέμου ανάγεται σε επίσημη στρατηγική κατά των λαών», σημείωσε ο Γρηγόρης Πετρόπουλος, οργανωτικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, στη σύντομη ομιλία του στον Τύμβο.

Αμέσως μετά οι γιοι του Γρ. Λαμπράκη, Γιώργος και Γρηγόρης, άναψαν τη Δάδα της Ειρήνης. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, στην τιμή του μάρτυρα της Ειρήνης. Το σύνθημα «Ορκος στο Λαμπράκη χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι Βάσεις και οι Αμερικανοί», δόνησε τον Τύμβο.

Παρόντες, στον Τύμβο, ήταν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Δημ. Αρβανιτάκη και Θοδ. Τζιατζή, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, αντιπροσωπείες της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής και πολλοί άλλοι.

«Ξεκινάμε»

Ωρα για το γάλα του παιδιού
Ωρα για το γάλα του παιδιού
Με κεντρικό το πανό της ΕΕΔΥΕ, «Εμπρός με τους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό», οι αγωνιστές της Ειρήνης ξεκινούν την πορεία με πρώτο σταθμό τη Νέα Μάκρη.

Στη σύντομη στάση που πραγματοποιείται χαιρετισμούς απευθύνουν: ο αντιδήμαρχος της πόλης Γ. Δρακούλης, ο Π. Κατσής, πρόεδρος του Παραρτήματος Οικοδόμων Μεσογείων, και η Β. Τζουμελέα, από την επιτροπή Ειρήνης.

Στη Ραφήνα, στη δεύτερη δεύτερη σύντομη στάση, χαιρετίζει την πορεία ο Σπ. Μητρόπουλος από την Επιτροπή Ειρήνης Ραφήνας. Ο καιρός γινόταν όλο και πιο δύσκολος, αφού ο ήλιος ήταν δυνατός. Ομως, οι ειρηνοδρόμοι όλο και αυξάνονταν. Περαστικοί χειροκροτούσαν. Και μια γιαγιά, με δάκρυα στα μάτια, μόλις που στεκόταν στο μπαστούνι της, πετούσε γαρίφαλα από το κοφίνι της στους πορευόμενους.

Στο Πικέρμι, στην τρίτη στάση, μίλησε ο Γ. Κόκκαλης εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ).

Λίγο πριν τις τρεις, οι χιλιάδες φιλειρηνιστές καταφτάνουν στο Αθλητικό Κέντρο «Γρηγόρης Λαμπράκης» στην Παλλήνη. Μέσα σε λίγα λεπτά, ο χώρος σφύζει από ζωή, μετατρέποντάς τον σε πραγματικό «μελίσσι». Μια ώρα ξεκούραση και μετά αρχίζει η εκδήλωση. Χαιρετισμούς απευθύνουν ο Θεοδ. Γκοτσόπουλος, δήμαρχος Παλλήνης, η Βούλα Λίτσιου εκ μέρους της ΟΓΕ και ο Θαν. Κρέτσης, εκ μέρους του Παραρτήματος της ΕΕΔΥΕ Παλλήνης - Γέρακα. Ακολουθεί κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο της πόλης και τους δύο γιους του Γρηγ. Λαμπράκη και αμέσως μετά ενός λεπτού σιγή.

Με τις σημαίες να ανεμίζουν
Με τις σημαίες να ανεμίζουν
Με τον ίδιο δυναμισμό και πείσμα οι ειρηνοδρόμοι ξεκινούν και πάλι. Η πορεία φτάνει στην Αγία Παρασκευή. Ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί πολύς, για να χειροκροτήσει και να ενωθεί με τους χιλιάδες πορευόμενους. Μετά από σύντομους χαιρετισμούς του αντιδημάρχου Αγίας Παρασκευής Μ. Χάρχαρου, του Τριαντάφυλλου Μπαλωμένου, προέδρου του παραρτήματος της ΕΕΔΥΕ Αγίας Παρασκευής και της Τατιάνας Ευαγγελοπούλου, από το ΠΑΜΕ, η πορεία ξεκινά και πάλι. Συνεχίζει διά μέσου της λεωφόρου Μεσογείων, κάνοντας την επόμενη στάση της στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου το αντιιμπεριαλιστικό «ποτάμι» έρχονται να ανταμώσουν αγωνιστές από τις Επιτροπές Ειρήνης των Ανατολικών συνοικιών. Οι διαδηλωτές με τα συνθήματά τους διατρανώνουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης και απαιτούν καμιά καμιά συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στους Αμπελόκηπους άνθρωποι κάθε ηλικίας από τις Επιτροπές Ειρήνης του 7ου Διαμερίσματος Α΄ Αθήνας, σμίγουν με το πλήθος. Λίγο αργότερα στην πλατεία Μαβίλη οι γραμμές πυκνώνουν ακόμα περισσότερο αφού νέοι αγωνιστές της ειρήνης υποδέχονται την πορεία και όλοι μαζί βαδίζουν προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Εξω από το σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη χώρα μας, οι φωνές δυναμώνουν, οι γροθιές υψώνονται, το σύνθημα: «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», δονεί την ατμόσφαιρα. Το σύντομο ψήφισμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων σε βάρος των λαών του Ιράν και του Ιράκ, που διαβάζεται έξω από την πρεσβεία, έρχεται να σκεπαστεί από το σύνθημα: «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη, Μπελογιάννη φονιάδες των λαών Αμερικάνοι»...

Στο Σύνταγμα

Ανθρώπινο ποτάμι
Ανθρώπινο ποτάμι
Η πλατεία Συντάγματος, «ντυμένη» στους αγωνιστικούς ήχους από τις μελωδίες των τραγουδιών του Γιάννη Θωμόπουλου, υποδέχτηκε, λίγο μετά τις 7.30 μ.μ., με ανοιχτές τις αγκαλιές της τους χιλιάδες ειρηνοδρόμους. Ενα ορμητικό ποτάμι μέσα στο οποίο κυμάτιζαν τα πανό, οι πικέτες και οι σημαίες των διαδηλωτών, που διήνυσε 42 χιλιόμετρα, ξεχύθηκε στο σημείο τερματισμού της μεγάλης πορείας.

Στην εξέδρα ανέβηκε ο Τζοβάνι Μπαρούτα, γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), ο οποίος έδωσε την παγκόσμια διάσταση του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, επισημαίνοντας ότι ο εχθρός είναι κοινός, όπως και τα προβλήματα της νεολαίας έχουν κοινές αιτίες. Κοινός, είπε, είναι και ο αγώνας για την ειρήνη και την αλληλεγγύη.

Ακολούθως, μίλησε ο Ευάγγελος Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο οποίος τόνισε ότι η Μαραθώνια Πορεία που οργανώνει κάθε χρόνο η ΕΕΔΥΕ πάει μακριά, φέρνοντας διαρκώς στην επικαιρότητα του στόχους του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ επισήμανε το γεγονός ότι η Βουλή των Ελλήνων, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει τιμήσει τον δολοφονηθέντα βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη, ούτε βέβαια έχει αποδοθεί ο οφειλόμενος φόρος τιμής από το ελληνικό κράτος με την ανέγερση ενός ανδριάντα του στην πρωτεύουσα, αλλά στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Κερασίτσα της Αρκαδίας.

Η εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος συνεχίστηκε με τραγούδια από τον Γιάννη Θωμόπουλο και το συγκρότημά του και με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό της Βαγγελιώς Λύτρα.

«El pueblo unido jamas sera vencido!» άρχισαν να φωνάζουν μ' ένα στόμα δεκάδες ξένοι αντιπρόσωποι κομμουνιστικών και εργατικών νεολαιίστικων οργανώσεων, τη στιγμή που ενώθηκαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία με τον κύριο όγκο της πορείας. Αμέσως, ακολούθησε από τους διαδηλωτές η ελληνική εκδοχή του συνθήματος: «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος».

Το ένα σύνθημα διαδεχόταν το άλλο. «Fuera, fuera el imperialista, que america latina va ser toda socialista!» («Εξω ο ιμπεριαλισμός, ολόκληρη η Λατινική Αμερική θα γίνει σοσιαλιστική»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ