ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στην Αθήνα το διήμερο 8-9/4/2006 οι εργασίες της Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από την Ευρώπη, στην οποία συζητήθηκαν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στα εκπαιδευτικά συστήματα.

Οι συμμετέχοντες μετέφεραν πλούσια εμπειρία από τις χώρες τους, για την επιβολή των αλλαγών που γίνονται με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τα επιχειρήματα με τα οποία η άρχουσα τάξη τις επιβάλλει, τις συνέπειες για τους λαούς και τη νεολαία, τις αντιδράσεις που υπάρχουν.

Ιδιαίτερη σημασία είχε ότι η συζήτηση δεν έμεινε στην περιγραφή της δομής των εκπαιδευτικών συστημάτων και τις αλλαγές που επέρχονται σ' αυτό το επίπεδο, αλλά εμβάθυνε στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης, όπου εμφανίζονται όλο και συχνότερα, όλο και περισσότερα αντιδιαλεκτικά, αντιεπιστημονικά, αντικομμουνιστικά στοιχεία.

Είναι η πρώτη φορά, που Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από τις χώρες της Ευρώπης, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συζήτησαν συλλογικά τις αντιδραστικές αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της Παιδείας, στο φόντο της στρατηγικής της Λισαβόνας και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Η Συνάντηση κατέληξε σε κοινή ανακοίνωση, στην οποία περιλαμβάνεται και πρόγραμμα δράσης για τα ζητήματα της εκπαίδευσης και την οποία δημοσιεύουμε σήμερα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Η γνώση είναι δύναμη

Την Κυριακή 9 Απρίλη 2006 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της διήμερης πανευρωπαϊκής Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με θέμα: «Η στρατηγική της Λισαβόνας και οι αναδιαρθρώσεις στα εκπαιδευτικά συστήματα. Μέτωπα πάλης και η απάντηση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος».

Οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι 18 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων κρίνουν τη Συνάντηση ως ιδιαίτερα επίκαιρη και θετική, με σημαντική συμβολή στις κοινές πρωτοβουλίες των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, που καθορίστηκαν στη Συνάντηση της Αθήνας το Νοέμβρη του 2005.

Χαιρέτισαν και εξέφρασαν την αμέριστη αλληλεγγύη τους στο μαζικό, μαχητικό αγώνα της νεολαίας και των εργαζομένων της Γαλλίας, για την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου νόμου για το «Συμβόλαιο πρώτης απασχόλησης», που αποσκοπεί στην άμεση υλοποίηση της αντιδραστικής «Στρατηγικής της Λισαβόνας». Οι μετέχοντες θεωρούν καθήκον την παραπέρα ανάπτυξη του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης και την ανάγκη να εκφραστεί πιο συντονισμένα και αποφασιστικά στους πολυάριθμους αγώνες αντίστασης στο χώρο της Παιδείας, που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα σ' όλη την Ευρώπη.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της Συνάντησης, έγινε φανερό ότι στο χώρο της εκπαίδευσης εκδηλώνεται, τα τελευταία χρόνια, μια γενικευμένη σαρωτική επίθεση, εντός και εκτός της ΕΕ, για την αντιδραστική μεταρρύθμισή της. Η επίθεση αυτή, τονίστηκε από τους μετέχοντες, είναι αποτέλεσμα της διεθνούς απαίτησης του κεφαλαίου για προσαρμογή της εκπαίδευσης και του ανθρώπινου δυναμικού στις σκληρότερα εκμεταλλευτικές «νέες» εργασιακές σχέσεις και συνθήκες ζωής, για ενίσχυση της χειραγώγησης και ασφυκτικότερο έλεγχο της συνείδησης της νέας γενιάς.

Αρκετοί μετέχοντες τόνισαν, στα πλαίσια αυτά, τις ολέθριες συνέπειες για την ανώτατη εκπαίδευση των ρυθμίσεων της Μπολόνια.

Ιδιαίτερα μετά τη Συνδιάσκεψη Κορυφής στη Λισαβόνα, όπως και στα πλαίσια των ρυθμίσεων GATTS, η πορεία προσαρμογής της εκπαίδευσης στους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς επιταχύνεται, επειδή αυτό επιβάλλει η προσπάθεια εξόδου από την κρίση και η αναζήτηση νέων τομέων δράσης και κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου όπως και η όξυνση του ανταγωνισμού των τριών ιμπεριαλιστικών πόλων (ΕΕ, ΗΠΑ, Ιαπωνία).

Γι' αυτό, άλλωστε, οι εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, παρά τις διαφορές στους ρυθμούς και τις μεθόδους προώθησής τους στην κάθε χώρα, έχουν κοινά και ενιαία χαρακτηριστικά, που είναι τα παρακάτω:

1. Η διεύρυνση της ιδιωτικοποίησης, με τη μείωση των κρατικών δαπανών για την εκπαίδευση και τη μεταφορά του κόστους εκπαίδευσης απευθείας στους εκπαιδευόμενους και τις οικογένειές τους, καθώς και τη διείσδυση των ιδιωτών επιχειρηματιών σε θεμελιώδεις λειτουργίες της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, ξεκινώντας από την ανώτατη. Η ιδιωτικοποίηση αυτή επιβάλλει τη λειτουργία των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων με ανταγωνιστικά, ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την αναζήτηση τρόπων αυτοχρηματοδότησης, μέσα από την κερδοσκοπική εισβολή των επιχειρηματιών - «χρηματοδοτών».

2. Η ενίσχυση των επιλεκτικών μηχανισμών και των ταξικών φραγμών, με σκοπό την κοινωνική επιλογή της ελίτ και την εξώθηση των πολλών στην πρόχειρη και ληξιπρόθεσμη κατάρτιση αντί για τη συστηματική εκπαίδευση, με το διαχωρισμό και την ταξινόμηση μαθητών και σπουδαστών σε ταξικά διαφοροποιημένους τύπους, κατηγορίες και μορφές εκπαίδευσης -κατάρτισης.

3. Η συρρίκνωση της γενικής παιδείας και η κατάφωρη εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση της γνώσης, μέσα από την υποκατάσταση της μαζικής εκπαίδευσης με ατομικές μορφές «διά βίου μάθησης», χρησιμοθηρικές δεξιότητες και «αγωγές» υποταγής για τη διά βίου περιπλάνηση μεταξύ κατάρτισης και ανεργίας.

4. Οι διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών, οι τάσεις εθνικισμού και σοβινισμού, κατασυκοφάντησης λαών και πολιτισμών με την παράλληλη καλλιέργεια του «ευρωεθνικισμού» και της έχθρας προς τους άλλους λαούς και την εργατική τάξη.

5. Η ολοσχερής κατάργηση της κοινωνικής αποστολής της επιστήμης μέσα από τον ασφυκτικό έλεγχο του προσανατολισμού, των κατευθύνσεων ακόμη και των αποτελεσμάτων της από τα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ), που παρεμβαίνουν απροκάλυπτα και καθορίζουν το επιστημονικό έργο των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων.

6. Τα συστηματικά μέτρα σκοταδισμού, αντιδιαλεκτικής θεώρησης της κοινωνικής εξέλιξης, διαστρέβλωσης και συκοφάντησης των εθνικοαπελευθερωτικών, κοινωνικών, αντιφασιστικών και ταξικών αγώνων, όπως και οι προσπάθειες για την ποινικοποίηση κάθε αντίστασης και της προοδευτικής και κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Διαπιστώθηκε ότι οι βαριές συνέπειες των εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων για την εργατική τάξη και το λαό καταρρίπτουν το μύθο της αστικής πολιτικής ότι πρόκειται για προσπάθεια ποιοτικής ανανέωσης και συγχρονισμού της εκπαίδευσης με την επιστημονική, τεχνολογική και παραγωγική εξέλιξη.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η σύγχρονη απάντηση του εργατικού κινήματος πρέπει να είναι η ποσοτική και ποιοτική διεύρυνση της βασικής -γενικής μόρφωσης όλων των νέων ανθρώπων σαν ελάχιστη προϋπόθεση για οποιαδήποτε επιλογή ζωής και για την αναβάθμιση της επαγγελματικής ή της επιστημονικής μόρφωσης που θα ακολουθήσει.

Αυτή η απάντηση είναι σήμερα και αναγκαία αλλά και απόλυτα εφικτή [δυνατή] όπως επιτάσσουν οι ανάγκες, η τεράστια συγκέντρωση του πλούτου και οι επιστημονικές εξελίξεις.

Παράλληλα, οι αντιπρόσωποι καταδίκασαν τον βαθιά υποκριτικό ισχυρισμό των κυβερνήσεων και της ΕΕ ότι οι αναδιαρθρώσεις αποσκοπούν στην καταπολέμηση της ανεργίας, υπογραμμίζοντας πως δεν ευθύνεται η εκπαίδευση για την ανεργία, αλλά ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής, που προϋποθέτει τη μόνιμη εφεδρεία των ανέργων για να συμπιέσει στο κατώτατο δυνατό όριο τις απαιτήσεις των εργαζομένων και να εντείνει την εκμετάλλευσή τους.

Οι μετέχοντες εκτίμησαν ότι οι αντιστάσεις και οι αγώνες θα ενταθούν. Οτι μπροστά στην ενιαία στρατηγική των αντιδραστικών δυνάμεων είναι άμεση η ανάγκη έντασης των κοινών επεξεργασιών και της ανταλλαγής εμπειριών για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η ενίσχυση των δεσμών με τη νεολαία και τους φορείς των εκπαιδευτικών και των γονέων, πρακτικά μέτρα αλληλεγγύης με τους αγώνες.

Με βάση τα παραπάνω, οι μετέχοντες θα εντείνουν το συντονισμό και τις προσπάθειές τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο παλεύοντας για:

  • Ενιαία Λαϊκή Παιδεία μέσα από δωρεάν και δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, με αύξηση των δημόσιων δαπανών, σε αντίθεση με την ιδιωτικοποιημένη και ταξικά διαφοροποιημένη εκπαίδευση που διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες στη μόρφωση και μάλιστα από τις μικρότερες ηλικίες.
  • Επιστημονική έρευνα στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων, για να μπορέσει η επιστήμη από εργαλείο άντλησης υπερκερδών και υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων να μετατραπεί σε μέσον για την απαλλαγή του ανθρώπου από τις υλικές στερήσεις και τα πνευματικά δεσμά.
  • Συντονισμό του κινήματος της Παιδείας με το γενικότερο εργατικό - λαϊκό κίνημα σε έναν κοινό αγώνα κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία, στην εργασία και την κοινωνική ζωή, ενάντια στα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, που επιβάλλουν αυτή τη βαθιά ταξική πολιτική. Εναν αγώνα που θα πρέπει να έχει σαν στόχο, μαζί με την αναγκαία ανασυγκρότηση της Παιδείας σε προοδευτική κατεύθυνση, την αναδιοργάνωση όλης της κοινωνίας.

Η πράξη έχει αποδείξει ότι όσο μέτρο της προόδου εξακολουθεί να είναι το κέρδος, ούτε η Παιδεία, ούτε η επιστήμη, ούτε ο άνθρωπος μπορούν να μπουν πάνω απ' αυτό. Αλλωστε, το πρόβλημα της Παιδείας έχει τη ρίζα του στο κοινωνικό πρόβλημα και είναι ένα από τα κατ' εξοχήν θέματα μέσα από τα οποία αναδείχνεται η αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού.

Σημαντική συμβολή στην προώθηση των στόχων αυτών θα μπορούσαν να έχουν μέτρα όπως:

  • Συστηματική αλληλοενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις, επεξεργασία κοινών συμπερασμάτων και δράσεων ενάντια στα μέτρα που προωθούνται από την ΕΕ και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
  • Προβολή και διάδοση των βασικών επεξεργασιών των κομμάτων και προοδευτικών μαρξιστών διανοουμένων από το χώρο της εκπαίδευσης. Δημιουργία ενός εξειδικευμένου διαδικτυακού τόπου και αξιοποίηση και άλλων πρόσφορων ευκαιριών.
  • Κοινές, πανευρωπαϊκού χαρακτήρα πρωτοβουλίες είτε σε επίπεδο κομμάτων, είτε κινημάτων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβρη και στο τέλος του 2006 όπως και με άλλες ευκαιρίες.
  • Ενημέρωση και συντονισμό δράσης, ώστε να εκφράζεται πιο άμεσα η αλληλεγγύη των κομμάτων και των κινημάτων στους αγώνες.
  • Προώθηση κοινής δράσης στα κινήματα με παράλληλη ένταση του ιδεολογικού μετώπου πάλης, παίρνοντας υπόψη ότι η Παιδεία αποτελεί σημαντικό όργανο ιδεολογικής κυριαρχίας.
  • Επεξεργασία από κοινού μιας έκκλησης προς την προοδευτική διανόηση, τους εκπαιδευτικούς και τα κινήματα να αντισταθούν στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και να μην υποκύψουν στην προσπάθεια που καταβάλλεται να μετατραπούν σε εργαλεία και φορείς των νέων αντιδραστικών μέτρων.

Αθήνα 14/4/2006


Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ σε ΛΔ Κορέας και ΛΔ Κίνας

Αναχώρησε για την Πιονγιάγκ της ΛΔ Κορέας η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η αντιπροσωπεία, μετά την επίσκεψη στη ΛΔ Κορέας, που γίνεται με πρόσκληση του Κόμματος Εργατών Κορέας, θα ταξιδέψει για την Κίνα μετά από πρόσκληση του ΚΚ Κίνας.

Στόχος της επίσκεψης και των συζητήσεων με κομματικά και κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους μαζικών οργανώσεων είναι η ενημέρωση για τις σημαντικότερες εξελίξεις στις δυο χώρες, όπως και θέματα που απασχολούν γενικότερα το κομμουνιστικό και επαναστατικό κίνημα.

Η επίσκεψη στις δύο χώρες θα ολοκληρωθεί στις 25 του Απρίλη 2006.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ακόμα, τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Ελένη Κατροδαύλη και Ηλίας Λέγγερης, ο υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκης Παπαδόπουλος και η Ελένη Μαυρούλη δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».

Στο αεροδρόμιο, την αντιπροσωπεία ξεπροβόδισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη».

Τα κόμματα που συμμετείχαν

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Αρμενίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας (Τσεχίας)

-- Κόμμα Εργατών Βελγίου

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

-- Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας

-- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

-- Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

-- ΑΚΕΛ Κύπρου

-- Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

-- Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας

-- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

-- Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

-- Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Κόμμα των Κομμουνιστών Ρωσίας

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ