ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Απρίλη 2006
Σελ. /32
«Μη κυβερνητική» χειραγώγηση

Γρηγοριάδης Κώστας

Και ενώ έχει αποδειχτεί στην πράξη ο «ανθρωπιστικός» ρόλος πολλών «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» (ΜΚΟ) στην υποτιθέμενη ανοικοδόμηση των χωρών που μακελεύτηκαν τα τελευταία χρόνια από τον ιμπεριαλισμό, η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές της ΕΕ, αποθεώνει το έργο τους - και μάλιστα μέσα στα σχολεία. Οι ΜΚΟ διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στη χειραγώγηση νεανικών συνειδήσεων, εγκλωβίζοντας τη νεανική αμφισβήτηση σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια, ωραιοποιώντας το «ευρωπαϊκό όραμα» και οδηγώντας τους νέους, τελικά, στο συμβιβασμό.

Ετσι, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιξη της Ευρώπης», το υπουργείο Παιδείας παροτρύνει τους μαθητές να ανακαλύψουν «τη συμμετοχή της ΕΕ στις παγκόσμιες ανθρωπιστικές εκστρατείες και τη βοήθειά της στην ανάπτυξη των χωρών»(!), να προσκαλέσουν «ΜΚΟ στο σχολείο σας για να παρουσιάσουν την αποστολή και το έργο τους»... Και δε σταματά εκεί, αλλά τους προτείνει: «Σκεφτείτε την προσωπική σας ανάμειξη και μια πιθανή συνεργασία με την οργάνωση»...

Ολα αυτά τη στιγμή που οποιαδήποτε αγωνιστική πρωτοβουλία και κινητοποίηση των μαθητών είτε για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου, είτε ενάντια στον πόλεμο, αλλά και για ένα καλύτερο αύριο, θεωρούνται «παράνομες» και διώκονται ποινικά.

Γιατί χαίρονται;

Ιδιαίτερα θερμό το συγχαρητήριο τηλεγράφημα, που απέστειλε ο Γ. Παπανδρέου στον Ρ. Πρόντι, ηγέτη της ιταλικής κεντροαριστεράς και νικητή στις πρόσφατες εκλογές της γειτονικής χώρας. Αλλωστε, γνωρίζονται από παλιότερα, όταν συνεργάζονταν στις Βρυξέλλες, από τη θέση του προέδρου της Κομισιόν ο ένας κι απ' αυτή του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας ο άλλος. Σωρός είναι οι αντιλαϊκές και αντεργατικές ντιρεκτίβες και οδηγίες, που μαζί επεξεργάστηκαν και συναποφάσισαν. Ουσιαστικά, όλα όσα εφαρμόζονται σήμερα στη χώρα μας έχουν πάνω τους και τις δικές τους υπογραφές. Για να μην αναφερθούμε στον πόλεμο κατά της πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και τη μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε προτεκτοράτο.

Κατανοητό είναι, βέβαια, γιατί χαίρεται ο Γ. Παπανδρέου. Αναρωτιόμαστε, όμως, αν καταλαβαίνουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΝ και, ιδιαίτερα, όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους αριστερούς, γιατί χοροπηδάει από τη χαρά της και η δική τους ηγεσία;

Τα «πάθη» του ΣΥΝ...

Θερμοπαρακαλεί ο ΣΥΝ το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία των δυο κομμάτων στις εκλογές σε δήμους και νομαρχίες της Θεσσαλίας. Καθημερινά στα τοπικά μέσα ενημέρωσης φτάνουν εκκλήσεις του προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για στήριξη κοινών ψηφοδελτίων. Δε φαίνεται, όμως, να βρίσκουν ανταπόκριση τα παρακάλια του, καθώς το ΠΑΣΟΚ αρνείται τις προτάσεις για συνεργασία σε περιπτώσεις που ως επικεφαλής προτείνεται στέλεχος του ΣΥΝ. Ετσι απέρριψε τον «εκλεκτό» του ΣΥΝ για τη Νομαρχία Καρδίτσας, ανακηρύσσοντας δικό του υποψήφιο, δεν τα βρήκαν στη Λάρισα και στο Βόλο, ενώ για τα Τρίκαλα «συζητιέται» ακόμα. Η στάση του ΠΑΣΟΚ οφείλεται σε δυο βασικούς λόγους: Πρώτον, θέλει να διαμηνύσει προς την ηγεσία του ΣΥΝ ότι δεν είναι διατεθειμένο να συμβάλει στην εκλογή δημάρχων και νομαρχών του ΣΥΝ, όσο κάποια στελέχη του κάνουν κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - έστω «για τα μάτια του κόσμου» - «βγαίνοντάς του από τα αριστερά». Και δεύτερον, επειδή θέλει να εκλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να δείξει ότι ξεκίνησε η νικηφόρα πορεία του προς τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Η άρνηση του ΠΑΣΟΚ στενοχωρεί σφόδρα τον ΣΥΝ, που βλέπει ν' απομακρύνεται το ενδεχόμενο, μέσα από τη συνεργασία, να κρατήσει θέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και τα παρακάλια του μετατρέπονται σε παράπονα για το «ρίξιμο» από τον «μεγάλο αδελφό»...

Στάχτη στα μάτια

Στην πεπατημένη των «εποχιακών» συσκέψεων ενόψει Πάσχα και των «απαραίτητων» ανέξοδων δηλώσεων περί «συστηματικών ελέγχων» κινήθηκε για άλλη μια χρονιά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Προχτές πραγματοποιήθηκε μια τέτοια σύσκεψη υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα με τη συμμετοχή νομαρχών και εκπροσώπων του ΕΦΕΤ για το «συντονισμό και την εντατικοποίηση των ελέγχων» στην πασχαλινή αγορά. Με κάτι τέτοια, ούτε αντιμετωπίζεται η ακρίβεια ούτε ιδρώνει το αυτί των κάθε είδους κερδοσκόπων. Πολύ περισσότερο, δεν ξεγελιούνται οι εργαζόμενοι. Αλλα μέτρα και πολιτικές απαιτούνται για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων. Τέτοια που καμία από τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να αγγίξει, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα ιερά και τα όσια της «ελεύθερης αγοράς» και τα νοικοκυριά να ανεβαίνουν το Γολγοθά της ακρίβειας καθημερινά.

Τα... καθημερινά

«Για μας τα μεγάλα προβλήματα του δήμου, είναι τα λεγόμενα μικρά, τα καθημερινά. Οτι στη γειτονιά υπάρχει ένας αδόμητος χώρος που μπορούμε να τον κάνουμε παρκάκι για να παίζουν τα παιδιά, ότι υπάρχει ένα παλιό εργοστάσιο που πρέπει να γκρεμιστεί ή να ανακαινιστεί και να γίνει χώρος πολιτισμού. Οτι υπάρχει μια κεραία κινητής τηλεφωνίας που αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των πολιτών και πρέπει να φύγει». Αυτά τα δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με το ΣΥΝ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84».

Και εμείς ρωτάμε: Δεν είναι καθημερινό πρόβλημα το γεγονός ότι ο γονιός πληρώνει χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο σε φροντιστήρια γιατί η Παιδεία ιδιωτικοποιείται; Δεν είναι καθημερινό πρόβλημα η ανεργία στους νέους; Η εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας; Δεν είναι καθημερινό πρόβλημα η φτώχεια και η λιτότητα; Και βέβαια είναι. Και ο Αλ. Τσίπρας το ξέρει. Αλλά αυτός προτιμά να ασχοληθεί με τις... κεραίες. Και όχι ότι δεν είναι πρόβλημα αυτές, αλλά όταν αποδέχεσαι την ανεξέλεγκτη δράση των εταιριών και μετά κλαις για τις κεραίες στις ταράτσες των σπιτιών, τότε το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηριστείς, είναι αναξιόπιστος.

ΒΙΒΛΙΟ
Με τη Λόπη

Στο φόντο της εικοσαετίας 1942-1962, με τους κατακτητές, τη μεγαλειώδη αντίσταση του λαού, τη «συμμαχική» επέμβαση, την επιβολή του μοναρχοφασιστικού κράτους και του παρακράτους, τις διώξεις των αγωνιστών της Αντίστασης, τις μετακινήσεις πληθυσμιακών ομάδων από την ύπαιθρο χώρα, τη φτώχεια, την ανεργία και τη μετανάστευση. Ο αφηγητής, παιδί, ζει τη φτώχεια του χωριού του μαθητής, υποφέρει από την πλύση εγκεφάλου καθηγητών - κληρικών. Αργότερα ζει τα βάσανα των ξεριζωμένων από τα χωριά τους. Πέφτει θύμα του εθνικιστικού κράτους και μια τρυφερή ερωτική σχέση του, καταστρέφεται. Για να επιβιώσει, ενώ έχει πτυχίο δασκάλου, δουλεύει βοηθός λουστραδόρου. Σε όλη τη διαδρομή του ακουμπάει τις αγωνίες των φτωχών ανθρώπων. Ποιες δυνάμεις ορίζουν τη μοίρα τους; Οι χωριανοί του ενοχοποιούσαν αόριστα κάποια «τέρατα της οικουμένης». Συμμετέχοντας στο εργατικό κίνημα, που αντιμετωπίζει σκληρές διώξεις, βλέπει καθαρά ποιες δυνάμεις ευθύνονται για τη φτώχεια και τις ασκήμιες της ζωής. Είναι οι πειρατές, που αρπάζουν τον κοινωνικό πλούτο, με το ανήθικο εκμεταλλευτικό σύστημα που ισχύει. Αυτοί είναι τα τέρατα της οικουμένης.

Είναι το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του Χρήστου Ρουπακιώτη. Εχει εκδώσει πάλι με τη «Σύγχρονη Εποχή» το βιβλίο του «Η κρίση της κοινωνικής ασφάλισης». Στη ζωή του ασχολήθηκε κύρια με θέματα κοινωνικής ασφάλισης και δημοσίευσε μελέτες σε περιοδικά και άρθρα στο «Ριζοσπάστη» και σε άλλες εφημερίδες.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ιντί Ντεμπί

Γρηγοριάδης Κώστας

Αν και οι ένοπλες δυνάμεις του προέδρου του Τσαντ, Ιντί Ντεμπί, απώθησαν τις επιθέσεις των ανταρτών του «Ενωμένου Μετώπου για την Αλλαγή» από την πρωτεύουσα Ντζαμένα, το μέλλον ξημερώνει αβέβαιο για τον ηγέτη μιας χώρας που ανήλθε στην εξουσία με πραξικόπημα πριν 16 χρόνια.

Η σημαδεμένη (από τον ίδιο) τράπουλα των επικείμενων προεδρικών εκλογών της 3ης Μάη, μάλλον δε θα τον οδηγήσει το ίδιο εύκολα στον προεδρικό θώκο.

Οι αναταράξεις που προκαλούν οι εστίες αστάθειας στα σύνορα με το Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν μετουσιώνουν, πλέον, τη διεκδίκηση εξουσίας στο Τσαντ σε κάτι παραπάνω από «προσωπική του υπόθεση». Ως επί το πλείστον, γιατί και σ' αυτή τη γωνιά της Αφρικής, όπου η πλειοψηφία των λαών φυτοζωεί με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα, στενάζει υπό τη δυσοσμία που προκαλεί η εκμετάλλευση του πρόσφατα εντοπισθέντος πετρελαίου από κονσόρτσιουμ των αμερικανικών «ExxonMobil» και «ChevronTexaco» και της μαλαισιανής «Petronas». Ο νοητός άξονας που συνδέει το Τσαντ με το (στα νότια σύνορά του) Καμερούν διατρέχει μία περιοχή μήκους 1.050 χλμ και επενδύσεις άνω των 4 δισ. δολαρίων. Ο πρόσφατος πακτωλός μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που επιφέρουν στην κυβέρνησή του (όχι όμως και στο λαό) οι εξαγωγές πετρελαίου, κυρία προς τις ΗΠΑ, είναι κάτι που εποφθαλμιούν, πλέον, πολλοί...


Δ. Ο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ