ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολα πάνε ρολόι... για το κεφάλαιο!

Αποκαλυπτικός ο αντιλαϊκός κυβερνητικός απολογισμός ενώπιον των οικονομικών και εμπορικών ακολούθων του ξένου διπλωματικού σώματος...

Την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι η «αξιολόγηση» θα ολοκληρωθεί σύντομα για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, εκφράζει σε συνέντευξή του στη «Real News» ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, αποκρύπτοντας βέβαια το γεγονός ότι η όποια «διευθέτηση» του κρατικού χρέους θα συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Πολύ περισσότερο, σε μια μάταιη προσπάθεια εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής, αντιστρέφει την πραγματικότητα, δηλώνοντας πως «οι ρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό ελαφρύνουν τους αγρότες με χαμηλά εισοδήματα» και κατηγορώντας όσους αντιδρούν πως ζητούν «αφορολόγητα όρια τα οποία καμία άλλη κοινωνική ομάδα δεν απολαμβάνει», και άρα ζητούν «να θεσμοθετήσουμε κάτι πολύ άδικο»...

Με γνώμονα τις στρατηγικές προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου, ο υπουργός Επικρατείας επαίρεται επίσης ότι, «επιτέλους, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η εθνική συνεννόηση - ως έννοια - μπήκε στην πολιτική συζήτηση. Η κυβέρνησή μας την επιδιώκει σε εθνικά θέματα και η απομείωση του χρέους ασφαλώς και είναι τέτοιο», και προσθέτει πως «επιδίωξή μας είναι να πάμε στην Ευρώπη με κοινή γραμμή, τέτοια που να ενισχύει την εθνική προσπάθεια για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελάφρυνση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, που θα δώσει αντίστοιχη ανάσα στην ελληνική οικονομία».

Εκφράζει τη βεβαιότητα, πάντως, ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κινδυνεύει» και ότι «θέμα οικουμενικής δεν υπάρχει», αν και, όπως αναφέρει, «ο στόχος της διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι θεμιτός, συνεχής και εφικτός».

Κομπάζει για την προσήλωση στην πολιτική υπέρ των μονοπωλίων

Προ ολίγων ημερών, εξάλλου, ο Ν. Παππάς είχε συνάντηση με τους οικονομικούς και εμπορικούς ακολούθους του ξένου διπλωματικού σώματος στην Ελλάδα, παρέχοντάς τους διαβεβαιώσεις για την προσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Κομπάζοντας μάλιστα για τα επιτεύγματα και τους στόχους της κυβέρνησης υπέρ του κεφαλαίου, η υλοποίηση των οποίων περνά μέσα από την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, ο υπουργός Επικρατείας τούς προέτρεψε να μεταφέρουν στις χώρες τους την εικόνα ότι «η Ελλάδα πάει καλύτερα από το αναμενόμενο».

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, απαρίθμησε τα εξής: «Τα στοιχεία δείχνουν σχεδόν μηδενική ύφεση, επίτευγμα που προέκυψε από το σημαντικό περιορισμό της φοροδιαφυγής. Το 2015 τα έσοδα υπερέβησαν το στόχο κατά 2 δισ. ευρώ (...) Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στις συνεχιζόμενες και συστηματικές προσπάθειες (...) Η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έφτασε το 97,5%. Η Ελλάδα είναι για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης στην απορρόφηση. Η Ελλάδα υλοποιεί πλήρως τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Ιουλίου και κανείς δεν θέτει σήμερα θέμα αξιοπιστίας των ελληνικών Αρχών. Η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και θα ακολουθήσει, όπως έχει συμφωνηθεί, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Υλοποιείται μια πολύ σημαντική αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα (...) Καθιερώνεται 5ετής θητεία των γενικών γραμματέων ώστε να διασφαλίζεται η θεσμική "μνήμη" του κράτους και να αποκλείονται οι κομματικού χαρακτήρα επιλογές (...) Προχωρά μια εξαιρετικά σημαντική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δεδομένου ότι σήμερα το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο (...) Στο αμέσως προσεχές διάστημα έρχεται στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που ενισχύει τις επιχειρήσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία, οι οποίες επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο (...) Εχουν προχωρήσει οι συμφωνίες σχετικά με τα αεροδρόμια, τον ΟΛΘ και τον Αστέρα».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο» λένε, αλλά... δε βιάζονται

Την αντιπολιτευτική γραμμή «όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο για τον τόπο» επιλέγει η ηγεσία της ΝΔ, ωστόσο για την ώρα δεν θέτει θέμα πρόωρων εκλογών, προτιμώντας πιθανότατα να συνεχίσει την επιχείρηση «αναβάπτισής» της στην αντιπολίτευση και συνυπολογίζοντας ενδεχομένως το γεγονός ότι αστικά κέντρα στο εσωτερικό και το εξωτερικό βλέπουν ακόμα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως πιο ικανή να περάσει τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», πιέζοντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να «τρέξουν» τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις: «Η πεντάμηνη καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης ήδη έχει εκτροχιάσει την ομαλή υλοποίηση του Προγράμματος. Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα σταμάτησαν τον Ιανουάριο του 2015, οπότε ξεκίνησε και η αέναη διαπραγμάτευση (...) Πρέπει να καταλάβει, επιτέλους, ο κ. Τσίπρας ότι το Πρόγραμμα που ο ίδιος υπέγραψε πρέπει να υλοποιηθεί εγκαίρως, καθώς ο χρόνος δεν κυλά υπέρ μας. Θα έπρεπε να έχει διδαχθεί ο κ. Τσίπρας από την παταγώδη και ζημιογόνα αποτυχία της "διαπραγμάτευσης" του 2015 και να μην κάνει τα ίδια σφάλματα (...) Τον προειδοποιώ: Να σταματήσει το θέατρο διαπραγμάτευσης, να ακούσει τις προτάσεις μας και να μην ξαναπαίξει την Ελλάδα στα ζάρια».

Βέβαια, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο «μπορεί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να αφήσει κατά μέρος τις ιδεοληψίες, την κομματική ιδιοτέλεια, την αναβλητικότητα, την ανευθυνότητα, το λαϊκισμό και το ψεύδος». Σε αυτήν τη βάση - και αφού επικαλέστηκε την «εξάντληση» της «υπομονής του κόσμου» - υποστήριξε: «Δεν είναι βιώσιμο το σημερινό πολιτικό σκηνικό. Μέρα με την ημέρα που περνάει, εμπεδώνεται η πεποίθησή μου ότι, όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τον τόπο».

Παράλληλα, απορρίπτοντας εκ νέου την ιδέα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, αφού πρώτα θέτει θέμα έλλειψης «εμπιστοσύνης» («δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και στο ΣΥΡΙΖΑ. Και ποτέ δε θα συμμετείχα σε κυβέρνηση συνεργασίας με κόμματα και πρόσωπα που δεν εμπιστεύομαι στοιχειωδώς», αναφέρει), συμπληρώνει ότι: «Μια οικουμενική κυβέρνηση, με ατέρμονες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ δυνάμεων με τεράστιες αντιθέσεις, δεν μπορεί να λειτουργήσει». Ουσιαστικά, βάζει θέμα ότι μια τέτοια κυβέρνηση δε θα μπορέσει να λειτουργήσει και να υλοποιήσει τα μέτρα που χρειάζονται οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι για να αναθερμάνουν την οικονομία τους.

Επέμεινε, δε, να διαβεβαιώνει τα ίδια κέντρα ότι «και σήμερα να καλούμασταν να αναλαμβάναμε την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, θα ήμασταν αποτελεσματικότερη κυβέρνηση σε σχέση με αυτή του κ. Τσίπρα». Στο ίδιο πλαίσιο, για να δείξει την ετοιμότητα της ΝΔ να αναλάβει ευθύνες, είπε ότι «ετοιμάζουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα με ταχύτητα και μεθοδικότητα». Οπως, επίσης, δήλωσε, «εκατοντάδες εμπειρογνώμονες (...) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και ήδη δραστηριοποιούνται σε ομάδες εργασίας. Στελέχη της κοινωνίας, της επιστήμης, της αγοράς με διαφορετικές πολιτικές προελεύσεις και ταυτότητα που βοηθούν την κοινή μας προσπάθεια (...) Είναι αλήθεια ότι ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς, διότι ξέρουμε ότι δε θα αργήσει η στιγμή που η ΝΔ θα αναλάβει να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση».

Στην ίδια βάση, για να δείξει ότι η ΝΔ μπορεί να εγκολπωθεί ευρύτερα στρώματα, στοιχίζοντάς τα στα ζητούμενα του κεφαλαίου, πρόσθεσε ότι βασική επιδίωξή του είναι «το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία. Θέλουμε να δώσουμε νόημα στην πολιτική και να εμπνεύσουμε ενεργούς πολίτες να συμμετέχουν. Ηδη, τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Δεν με ενδιαφέρει το παρελθόν και η πολιτική ένταξη του χθες», τόνισε, σκιαγραφώντας και την προσπάθεια της ΝΔ να προσελκύσει στελέχη και ψηφοφόρους όμορών της χώρων.

Συμπληρώνουν τα πακέτα με αιχμή τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Από τις αλλεπάλληλες προσθήκες αντιλαϊκών μέτρων χαρακτηρίζονται τα παζάρια της κυβέρνησης με το κουαρτέτο και στα υπόλοιπα ζητήματα, στην κατεύθυνση κάλυψης των δημοσιονομικών κενών. Δεδομένη είναι η παραπέρα απογείωση της φοροληστείας απέναντι σε μισθούς και συνταξιούχους, με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από το ύψος της καρατόμησης του άτυπου αφορολόγητου ορίου, σε συνδυασμό με το μείγμα της φοροαφαίμαξης που θα προκύψει από τους νέους συντελεστές και τις άλλες παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα.

Στο επίκεντρο των χτεσινών διαβουλεύσεων βρέθηκαν, επίσης, το ζήτημα των «απελευθερώσεων» στην αγορά της Ενέργειας, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η συγκρότηση και λειτουργικότητα του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που μερίδες της εγχώριας πλουτοκρατίας έχουν φυγαδεύσει σε τράπεζες του εξωτερικού.

Ειδικότερα:

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Προλειαίνοντας το έδαφος, παράγοντες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν ως... «επιτυχία» το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου ορίου, για μισθωτούς - συνταξιούχους κατά «μερικές εκατοντάδες ευρώ», για παράδειγμα στα 9.000 ευρώ (από 9.550 ευρώ). Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται και προτάσεις για δραστική καρατόμηση του αφορολόγητου, αλλά με... διαφορετικούς συντελεστές. Σε κάθε περίπτωση, η διόγκωση της φοροαφαίμαξης μισθωτών και συνταξιούχων ξεκινά από τα 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Με αντίστοιχη λογική καταρτίζεται και ο τρόπος φορολόγησης για αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για καθιέρωση ενιαίας κλίμακας, ίδιας με αυτή που θα ισχύσει για μισθωτούς - συνταξιούχους, αλλά σε κάθε περίπτωση με φόρους που θα επιβάλλονται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Οι τελικές ρυθμίσεις φαίνεται να κλειδώνουν ανάλογα και σε συνδυασμό με το ύψος της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Οι εξελίξεις στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ και το Κτηματολόγιο συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκυβέρνηση παρουσίασε σχέδιο επιχειρηματικών συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για σταδιακή μείωση των μεριδίων λιανικής και χονδρικής της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2020. Παράλληλα, τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Εφόσον κριθεί ότι το σχέδιο είναι βιώσιμο, θα προχωρήσει η απόσχιση. Σε διαφορετική περίπτωση, προβλέπεται η πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη «επενδυτή».

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τη διοίκηση του Κτηματολογίου, για να εξεταστούν τα δεδομένα αναφορικά με το νέο διαγωνισμό.

ΤΑΜΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ: Στα επίδικα ζητήματα βρίσκεται ο τρόπος συγκρότησης του 5μελούς διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο θα μετέχουν με 2 μέλη οι εκπρόσωποι των δανειστών του ελληνικού κράτους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η λήψη αποφάσεων θα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 4 μελών, δηλαδή θα προϋποθέτει ουσιαστικά την έγκριση και από την πλευρά των «εταίρων». Στα παζάρια παραμένει το ζήτημα των κρατικών περιουσιακών στοιχείων που θα περάσουν στη διαχείριση του νέου ταμείου.

ΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Στις αιτιάσεις από την πλευρά του κουαρτέτου φαίνεται να «σκόνταψε» η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για τα αδήλωτα εισοδήματα που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό. Αιτία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει κυβερνητική πηγή, ήταν ότι «οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών ήταν αρκετά φιλόδοξες». Οι αρχικές προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών αφορούσαν σε τρανταχτές εκπτώσεις φόρου, ακόμη και πάνω 60%, καθώς και διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται πλέον η επιβολή φόρου της τάξης του 40%-45%, αλλά και μειώσεις χαμηλότερες σε σχέση με τις αρχικά προβλεπόμενες.

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ: Μεταξύ άλλων, συζητείται η «βελτίωση» του πρόσφατου νόμου για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα μεταβίβασης σε αυτές των «κόκκινων» δανείων για στεγαστικά δάνεια, αλλά και δανείων σε επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Κλιμάκωση με φόντο το κρατικό χρέος

Ως προς το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους, ο επικεφαλής της Ομαδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, αναφέρει πως αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό και εξαρτάται από τον όγκο του πακέτου των μεταρρυθμίσεων, που βρίσκεται στη φάση της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «μάλλον στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στους θεσμούς της ΕΕ και στο ΔΝΤ», ενώ είναι απαραίτητες «οι πολύ δύσκολες αποφάσεις». Ο Τ. Βίζερ τόνισε ότι «αποκλείεται μία νέα συζήτηση για Grexit, καθώς κανένας δεν εύχεται - ίσως σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο - μια τέτοια αστάθεια».

Ο δε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕMS), Κλ. Ρέγκλινγκ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Τώρα ο νέος κύκλος υγιών πολιτικών, που άρχισε να υιοθετεί η κυβέρνηση από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαστε μόνο στην αρχή αυτού του προγράμματος». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε όλα τα μέτωπα και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μετρούν την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Σχετικά με την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους τόνισε: «Εφόσον η Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, οι πιστωτές και οι εταίροι στη ζώνη του ευρώ θα συνεχίσουν να τη βοηθούν».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Οre», σημείωσε πως «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν, όχι επειδή το ζητούν οι πιστωτές, αλλά επειδή είναι απαραίτητες προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Επειδή χρειαζόμαστε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, στο οποίο όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, πληρώνουν όσα οφείλουν. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να τονώσουμε τη δυναμική της ανάπτυξης»...

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Από τη χθεσινή συνάντηση
Από τη χθεσινή συνάντηση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε χτες συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Αμέσως μετά, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε δήλωση για το Ασφαλιστικό (βλ. ολόκληρη τη δήλωση στη σελ. 7).

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Σταμάτης Νικολόπουλος, αναφέροντας πως θα δοθεί σκληρή μάχη για να μην περάσει το νομοσχέδιο που γκρεμίζει ασφαλιστικά δικαιώματα και φτιάχνει ένα πολύ κακό τοπίο εργασιακών σχέσεων για την επόμενη μέρα.

Εγκαλούν το Γ. Μουζάλα γιατί αποκάλεσε «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ

Τον όρο «Μακεδονία» αντί του ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε χτες σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ» ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, αναφερόμενος στη γειτονική χώρα και το εκεί πέρασμα προσφύγων που βρίσκονταν στην Ειδομένη.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για οργανώσεις που «δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς εθελοντές, αλληλέγγυους και τις ΜΚΟ που βοηθάνε στην Ειδομένη, και οργάνωσαν το πέρασμά τους στη Μακεδονία...».

Ο ίδιος ο Γ. Μουζάλας ζήτησε αργότερα συγγνώμη, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84»: «Ζητάω συγγνώμη. Αν είπα κάτι τέτοιο, είναι γκάφα. Μπορεί να μην το κατάλαβα και να παρασύρθηκα», δήλωσε.

Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος, Π. Καμμένος, με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του σε ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε: «Δεν αρκεί η συγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του».

Θέμα παραίτησης του Γ. Μουζάλα έθεσε με ανακοίνωσή της και η ΝΔ, κάνοντας λόγο για «μεγάλο ατόπημα».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφερόμενες στο θέμα, σχολίαζαν ότι «το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία "ΠΓΔΜ". Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" είναι το λιγότερο υπερβολή. Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως ενόψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει».

Μέχρι αργά το βράδυ, ωστόσο δεν υπήρχε σχόλιο από το Μέγαρο Μαξίμου για την τοποθέτηση του Π. Καμμένου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ