Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Μη κυβερνητικές» κατ' όνομα

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες για το δράμα των προσφύγων και μεταναστών, φτάνοντας στο σημείο να δηλώνει άγνοια για την κίνηση μερικών εκατοντάδων εξαθλιωμένων από τον καταυλισμό της Ειδομένης να περάσουν από άλλο σημείο τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, οργανωτές αυτής της πορείας ήταν κάποιες ΜΚΟ που δρουν στην περιοχή. Οι ΜΚΟ όμως έχουν αναλάβει «de facto» τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, με την ενθάρρυνση και την ανοχή της κυβέρνησης και της ΕΕ. Είναι «κράτος εν κράτει» στα νησιά του Αιγαίου και στους βασικούς καταυλισμούς, χρηματοδοτούνται αδρά και τώρα περιμένουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ακόμα από την ΕΕ. Καμιά από τις καταγγελίες για το ρόλο τους που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν έχει διερευνηθεί από το επίσημο κράτος, που συνειδητά αφήνει χώρο στη δράση τους, αφού στους περισσότερους χώρους συγκέντρωσης των μεταναστών και προσφύγων είναι παντελής η απουσία του επίσημου κρατικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά ακόμα και τη στοιχειώδη μέριμνα. Με αυτόν τον «αέρα» και με διάφορες υπηρεσίες να αλωνίζουν στο εσωτερικό τους, οι ΜΚΟ ασκούν πολιτική και υπηρετούν διάφορα κέντρα, σε βάρος τελικά των προσφύγων και των συμφερόντων του λαού στις χώρες υποδοχής, όπως είναι τώρα η Ελλάδα. Ας αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση τα «δεν ήξερα» και «δεν φταίω». Αυτές οι οργανώσεις μόνο κατ' όνομα είναι «Μη κυβερνητικές», ανεξάρτητα από τις προθέσεις μεγάλης μερίδας των εθελοντών που συμμετέχουν στις δράσεις τους.

Αλλο συμπέρασμα πρέπει να βγει

«Διοικητικά λάθη», «εγωκεντρικές συμπεριφορές», «απερίσκεπτες κινήσεις» και «εκδικητικές» συμπεριφορές, διαπιστώνει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας σε ανακοίνωσή της για την αναστολή λειτουργίας της ΙΜΑΣ ΑΕ, στο Βόλο. Αποδίδει, μάλιστα, εύσημα στο επιχειρησιακό σωματείο, επειδή «υπεύθυνα και με σοβαρότητα αποδέχτηκε το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων της διοίκησης της εταιρείας», που περιλάμβαναν «μεγάλες οικονομικές περικοπές», στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή εργοστασιακής ΣΣΕ. «Το Σωματείο δεν αρνήθηκε ποτέ να συμβάλει στις δυσκολίες της εταιρείας», συνεχίζει η Ομοσπονδία, και απαριθμεί ορισμένα από τα «κατορθώματά» του: «Πάλεψε απέναντι στα λάθη της διοίκησης» και γενικά προσπάθησε «να καλύψει τις διοικητικές αστοχίες που είχαν προηγηθεί». Τελικά, αποφαίνεται η Ομοσπονδία, «η γερμανική μητρική εταιρεία "Contitech AE", αβίαστα και χωρίς συναισθηματισμούς, με τη συγκεκριμένη απόφαση συμβάλλει και αυτή με τη σειρά της στη στοχοποίηση του ελληνικού λαού». Βέβαια, το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι είναι το ακριβώς αντίθετο απ' αυτό που τους υποδεικνύει η Ομοσπονδία. Η συναινετική στάση του σωματείου δεν απέτρεψε τα χειρότερα, πολύ περισσότερο που, τον περασμένο Γενάρη, προηγήθηκαν απολύσεις και «εθελούσιες» έξοδοι με την απειλή του «λουκέτου». Αντί να κλαψουρίζει για την αναλγησία της πολυεθνικής, η Ομοσπονδία όφειλε και τότε και τώρα να μπει μπροστά και μαζί με το σωματείο να οργανώσει τους εργαζόμενους και να συντονίσει τον αγώνα στον κλάδο ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας. Το γεγονός ότι δεν το έκανε, την αποκαλύπτει στα μάτια των εργαζομένων και επαληθεύει τις ευθύνες της για τις εξελίξεις που ακολούθησαν...

Το ψητό...

Η επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου της Αρμενίας δεν ήταν μόνο για ...τσάι και συμπάθεια. Επιχειρηματικοί όμιλοι των δύο χωρών προσπαθούν να διευρύνουν τα μεταξύ τους κομπρεμί. Σε αυτή τη βάση, ακτινογραφώντας την αρμενική αγορά, οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο Ερεβάν απέστειλαν στα κεντρικά αναφορά με στοιχεία όπως: «Η Κεντρική Τράπεζα της Αρμενίας προβλέπει ότι η οικονομία θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,5 - 2,6% για το 2016, με καθοριστικούς παράγοντες τη χαμηλή ανάπτυξη των γειτονικών χωρών και της Ρωσίας, τη μείωση των μεταναστευτικών εμβασμάτων κατά 9 - 12% και τις μειωμένες τιμές των ορυκτών πρώτων υλών».

... της Αρμενίας

«Αναλυτές εκφράζουν ανησυχία (...) ότι, εφόσον δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση στην οικονομία της Ρωσίας, θα σημειωθεί περαιτέρω μείωση των μεταναστευτικών εμβασμάτων και το γεγονός αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την καταναλωτική ζήτηση, επιφέροντας έντονες δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία της Αρμενίας». Σε ειδική ενότητα, με τίτλο «Σχέδια Ιράν για ενεργοποίηση διαδρόμου προς Βουλγαρία και Ελλάδα, μέσω Αρμενίας και Γεωργίας», διαβάζουμε: «Ο Ιρανός υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για την ενεργοποίηση του οδικού διαδρόμου προς την Βουλγαρία και την Ελλάδα, για διευκόλυνση της μεταφοράς ιρανικών και ινδικών εμπορευμάτων προς την Ευρώπη. Τα φορτηγά μπορούν να διασχίζουν την Τουρκία ή να μεταφέρονται τα containers, μέσω συνδυασμένων οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, από και προς το εμπορικό λιμάνι του Πότι της Γεωργίας». Ανιχνεύουν κινδύνους, ψάχνουν δίκτυα, αγορές και κολιγιές για τα κέρδη του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί δάφνες και σε αυτό το πεδίο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Γκέοργκ Zίμον Ομ. Διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης.

1888 Γεννιέται ο λογοτέχνης Κοσμάς Πολίτης (πραγματικό όνομα Παρασκευάς Ταβελούδης). Το 1938 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για την «Eroica». Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1944. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΔΑ και υποψήφιος βουλευτής της το 1951. Το 1960 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για την «Κορομηλιά», το 1961 εξελέγη επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ενώ το 1964 πήρε το Α' Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το μυθιστόρημα «Στου Χατζηφράγκου». Συνελήφθη στη Χούντα, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. «Εφυγε» στις 23 Φλεβάρη 1974.

1920 Οι δυνάμεις της Αντάντ αποβιβάζουν στρατό στην Κωνσταντινούπολη, διαλύουν την τουρκική Βουλή και συλλαμβάνουν την πλειοψηφία των βουλευτών, οπαδών του Κεμάλ.

1921 Υπογράφεται το Σύμφωνο Φιλίας και Αδελφότητας μεταξύ της Σοβιετικής Ρωσίας και της Τουρκίας.

1926 Ο Ρόμπερτ Γκόνταρντ εκτοξεύει με επιτυχία τον πρώτο πύραυλο με υγρά καύσιμα. Η πτήση διήρκεσε μόλις δυόμιση δευτερόλεπτα. Διήνυσε απόσταση 55 μέτρα, με μέγιστο ύψος τροχιάς 12,4 μέτρα.

1931 Οι αρτεργάτες της Αθήνας κατεβαίνουν σε απεργία. Η κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου τους επιστρατεύει.

1935 Ο Χίτλερ καταργεί μονομερώς τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και προχωρά στην ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας.

1964 Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αποβιβάζονται στην Κύπρο, μετά τις διακοινοτικές ταραχές του Δεκέμβρη και τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία.

1967 Εκδίδεται η απόφαση του Στρατοδικείου για την υπόθεση της οργάνωσης «ΑΣΠΙΔΑ» («Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα - Ιδέας - Δημοκρατία - Αξιοκρατία»). Οργάνωση με ρίζες στα 1958-1960. Χρησιμοποιήθηκε σε πολιτικές και στρατιωτικές ίντριγκες των αστικών κομμάτων της περιόδου 1963-1967, σε Ελλάδα και Κύπρο. Η δίκη άρχισε το Νοέμβρη 1966. Το σκέλος της με κατηγορούμενους πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν έγινε ποτέ. Από τους κατηγορούμενους 15 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, ενώ 13 απαλλάχθηκαν. Σκοτάδι σε στοιχεία και πηγές καλύπτει ακόμη αυτή την υπόθεση.

1968 Πόλεμος Βιετνάμ: Μονάδα Αμερικανών στρατιωτών, υπό τις διαταγές του υπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ, εισβάλλει χωρίς αντίσταση στο χωριό Μάι Λάι και αρχίζει σφαγή. Γαζώνουν με αυτόματα και χειροβομβίδες ανυπεράσπιστους ανθρώπους, εξοντώνοντας 507, ανάμεσά τους 173 παιδιά, 76 μωρά και 60 γέρους. Τρομοκρατούν εγκληματώντας, για να μην παρέχεται καμιά βοήθεια στους κομμουνιστές αντάρτες Βιετκόνγκ.

1968 Δίνεται στη δημοσιότητα το «Σχέδιο Συντάγματος» της Χούντας. Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 27/3 το καταδικάζει.

1973 Πάνω από 500 φοιτητές της Πάτρας καταλαμβάνουν τη λέσχη του πανεπιστημίου διαδηλώνοντας κατά της Χούντας. Η Ασφάλεια σπάει με τσεκούρια τις πόρτες και συλλαμβάνει 30 φοιτητές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ