ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Στις αρχές Μάρτη ο Ισραηλινός Πρόεδρος στην Τουρκία

Τέλη Φλεβάρη αναμένεται σε Λευκωσία και Αθήνα

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ι. Χέρτζογκ
Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ι. Χέρτζογκ
Κλιμάκιο υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων αναμένεται να βρεθεί σήμερα και αύριο στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσημης επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου, Ι. Χέρτζοκ, στην Τουρκία, κατά πάσα πιθανότητα στις 9 Μάρτη.

Προηγουμένως ο Ισραηλινός Πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί τη Λευκωσία και την Αθήνα. Πιθανότερη ημερομηνία επίσκεψής του στην Αθήνα θεωρείται η 24η Φλεβάρη, οπότε αναμένεται να συναντηθεί με την ομόλογό του, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, και τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία σημαντικής επιδείνωσης των διπλωματικών και πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών, με αφορμή την εισβολή του ισραηλινού στρατού, τον Μάη του 2010, στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» του στολίσκου «Ενας στόλος για τη Γάζα», με αποτέλεσμα τον θάνατο 9 Τούρκων που επέβαιναν σε αυτό από ισραηλινά πυρά.

Προετοιμάζοντας αυτήν την επίσκεψη, αναμένονται στο Ισραήλ ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Ι. Καλίν, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ. Εκτός από τις συναντήσεις τους με Ισραηλινούς αξιωματούχους, όπως τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, Αλόν Ουσπίζ, οι Τούρκοι αξιωματούχοι πιθανότατα θα μεταβούν στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς.

Στο μεταξύ, χτες, λίγο πριν από την επιβεβαίωση του ταξιδιού του Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού συνέλαβαν ηγετικό στέλεχος της «Χαμάς» στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης. Οι σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με την παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση είναι ένα από τα θέματα που προκαλούν τριβές στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, ωστόσο οι συνολικότερες αναδιατάξεις στην περιοχή και οι επιδιώξεις των αστικών τάξεων των δύο χωρών φαίνεται πως δημιουργούν έδαφος «επίλυσης» τέτοιων προβλημάτων.

Νέες δολοφονίες νεαρών Παλαιστινίων

Χτες, εξάλλου, σε νέα επέμβαση ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων εναντίον Παλαιστινίων διαδηλωτών στο χωριό Ναμπίχ Σάλεχ (έξω από τη Ραμάλα) σκοτώθηκε ο 26χρονος Παλαιστίνιος Νιχάντ Αμίν αλ Μπαργούτι.

Προχτές, σε ανάλογη εισβολή του ισραηλινού στρατού σε χωριό της Δυτικής Οχθης σκοτώθηκε ένας 17χρονος Παλαιστίνιος.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Μπένετ στο Μπαχρέιν

Με τον βασιλιά του Μπαχρέιν, Χαμάντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα, και τον πρωθυπουργό - πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Σαλμάν μπιν Χάμαντ αλ Χαλίφα, συναντήθηκε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ν. Μπένετ, ολοκληρώνοντας το ταξίδι του στο μικρό αυτό κρατίδιο του Κόλπου.

Σε δηλώσεις που έκανε ο πρίγκιπας διάδοχος στη Μανάμα τόνισε πως όλες οι «υπεύθυνες χώρες» θα πρέπει να κάνουν «προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης», εκφράζοντας στη συνέχεια την ευχή να μη γίνει ποτέ πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μπένετ από την πλευρά του διέκρινε μια «πολύ μεγάλη ευκαιρία», προσθέτοντας πως ήρθε από το Ισραήλ πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη πρωθυπουργού της χώρας του στο Μπαχρέιν, «με πνεύμα καλής θέλησης, συνεργασίας έναντι κοινών προκλήσεων».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε τις αιχμές έναντι του Ιράν, υποστηρίζοντας σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χτες σε εφημερίδα του Μπαχρέιν ότι «το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει το Ιράν και τους αντιπροσώπους του στην περιοχή και θα βοηθήσει τους συμμάχους του».

Χτες, εξάλλου, αντιπροσωπεία Ισραηλινών διπλωματών, με επικεφαλής τον υποδιευθυντή του Τμήματος Στρατηγικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, μετέβη στη Βιέννη, όπου συνάντησε τον Ρώσο απεσταλμένο που παρακολουθεί από κοντά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με στόχο τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΗΠΑ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Παρεμβάσεις σε τομείς κρίσιμους για τον διεθνή ανταγωνισμό

Στο επίκεντρο η παραγωγή ημιαγωγών και η πολεμική βιομηχανία

Στο φόντο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να διασφαλίσει πλεονεκτική θέση σε κρίσιμους τομείς για τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, όπως είναι η κατασκευή ημιαγωγών (τσιπ) και η πλήρης προσαρμογή της πολεμικής βιομηχανίας στις σημερινές ανάγκες αυτής της αντιπαράθεσης.

Ετσι, την περασμένη Παρασκευή πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς» ανέφεραν πως η Ουάσιγκτον προειδοποίησε τις βιομηχανίες στις ΗΠΑ να κάνουν εναλλακτικά σχέδια για την προμήθεια βασικών πρώτων υλών για ημιαγωγούς, μπροστά σε πιθανά ρωσικά αντίποινα σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία.

Τα αμερικανικά μονοπώλια είναι εξαρτημένα σε πρώτες ύλες από τις λεγόμενες σπάνιες γαίες, όπως το παλλάδιο, το ήλιο, το σκάντιουμ και το neon, τα οποία προμηθεύονται σε μεγάλο βαθμό και από ρωσικές και ουκρανικές πηγές.

Πρόσφατα σε έκθεσή της η εταιρεία ερευνών στον κλάδο των σπάνιων γαιών «Techset» επισήμανε πως πάνω από το 90% του neon που χρησιμοποιείται για τα αμερικανικά μικροτσίπ προέρχεται από την Ουκρανία και αντιστοίχως το 35% του παλλάδιου προέρχεται από τη Ρωσία.

Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν «συναγερμό» στον Λευκό Οίκο, καθώς μάλιστα ήδη από πέρσι ο κλάδος των ημιαγωγών διεθνώς παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα παραγωγής σε πολλές βιομηχανίες (π.χ. ηλεκτροκίνηση).

Σύμφωνα με την «Techset», η ζήτηση για όλες τις πρώτες ύλες για τον κλάδο των ημιαγωγών θα αυξηθεί πάνω από 37% μέσα στα επόμενα 4 χρόνια και είναι αβέβαιο πόσο παραπάνω θα ανέβουν οι τιμές σε περίπτωση που η κρίση στις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας επιδεινωθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο οι τιμές του neon αυξήθηκαν κατά 600% το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Για την πολεμική βιομηχανία

Αντίστοιχα, στο επίκεντρο των παρεμβάσεων της Ουάσιγκτον μπαίνει και η αποτελεσματικότερη προσαρμογή της πολεμικής βιομηχανίας στις ανάγκες της σημερινής κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Σχετική έκθεση του Πενταγώνου, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, επισημαίνει επιπτώσεις στα συμφέροντα «εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ από τις συγχωνεύσεις μεταξύ βιομηχανικών μονοπωλίων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως από τις 51 αμυντικές βιομηχανίες τη δεκαετία του 1990 απέμειναν το 2000 μόλις 5.

Οι συντάκτες της έκθεσης «Η Κατάσταση του Ανταγωνισμού εντός της Αμυντικής Βιομηχανικής Βάσης» αναφέρουν 5 βασικούς τομείς στους οποίους πρέπει να αναπτυχθούν σχέδια δράσης ανάσχεσης των συγχωνεύσεων, ζητούν να θεσπιστούν μέτρα για ανάσχεση συγχωνεύσεων που πλήττουν τα συμφέροντα του υπουργείου Αμυνας και την εθνική ασφάλεια και να μειωθούν τα εμπόδια ώστε να επιτραπεί να μπουν στο «παιχνίδι» της παραγωγής νέες εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά τους 5 τομείς ανάπτυξης σχεδίων για ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού στον κλάδο των ημιαγωγών (τσιπ) και άλλων υλικών στα οποία παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα ελλείψεις και πληθωριστικές «πιέσεις», αυτοί είναι οι εξής: Η χύτευση και σφυρηλάτηση μετάλλων, ο τομέας παραγωγής πυραύλων και πυρομαχικών, οι αποθήκες Ενέργειας και οι μπαταρίες, τα στρατηγικά και κρίσιμα υλικά (όπως π.χ. οι σπάνιες γαίες που αναφέρονται παραπάνω) και ο τομέας των μικρο-ηλεκτρονικών.

Οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα για αύξηση της εγχώριας παραγωγής κρίσιμων υλικών, σημειώνοντας για παράδειγμα πως μόλις 3 εταιρείες δίνουν το 90% των αμερικανικών πυραύλων.

Αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνοντας την έκθεση του Πενταγώνου υπενθύμισαν το γεγονός πως η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου μήνυσε τη «Lockheed Martin» για 4,4 δισ. δολάρια προκειμένου να σταματήσει την εξαγορά της εταιρείας «Aerojet Rocketdyne Holdings», γιατί θα αύξανε το κόστος των πυραύλων και θα μείωνε τον ανταγωνισμό. Τελικά την περασμένη Κυριακή η «Lockheed Martin» ανακοίνωσε ότι αποσύρει την πρόταση για την εξαγορά.

ΣΥΡΙΑ
Ρωσικές «ανησυχίες» για τις περιοχές δράσης των ΗΠΑ

«Ανησυχία» για την κατάσταση που επικρατεί σε εδάφη της Συρίας τα οποία τελούν υπό τον έλεγχο του αμερικανικού στρατού εξέφρασε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ολεγκ Σιρομολότοφ.

Μιλώντας στο πρακτορείο TASS, εστίασε τις «ανησυχίες» του ιδιαίτερα στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ και περιοχές της Συρίας που βρίσκονται ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, όπου ο αμερικανικός στρατός έχει στήσει τη βάση αλ Τανφ,«συνεχίζοντας την παράνομη παρουσία τους στην περιοχή».

Ο ίδιος τόνισε ότι η πρόσφατη επιχείρηση των Αμερικανών κατά του αρχηγού του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουράσι σε ζώνη αποκλιμάκωσης συγκρούσεων του Ιντλίμπ «είναι έντονη μαρτυρία πως από εκεί προέρχεται η μεγάλη απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας».

Υπενθύμισε και την πρόσφατη επίθεση τζιχαντιστών στη φυλακή Αλ Σινάα της βορειοανατολικής επαρχίας Χάσκα τον Γενάρη, όπου εκατοντάδες δραπέτευσαν, εκτιμώντας ότι μία τέτοια εξέλιξη καταδεικνύει «γιατί πρέπει ο συριακός στρατός να ανακτήσει τον έλεγχο όλης της επικράτειας».

Νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να συμμετάσχει σε συνάντηση με τους ομόλογους του από Ιράν και Τουρκία, τον Μάρτη στην Αττάλεια, για τις εξελίξεις στη Συρία.

Ρωσικά γυμνάσια ανοιχτά της Συρίας

Στη ρωσική ναυτική βάση στο Ταρτούς της Συρίας βρέθηκε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού, παρόντος του υπουργού Αμυνας της Συρίας Αλί Αγιούμπ.

Ο Σοϊγκού επιθεώρησε από σημείο της βάσης ανεφοδιασμού τις ναυτικές ασκήσεις του Πολεμικού Στόλου της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που διεξάγονται στο πλαίσιο της σειράς ναυτικών γυμνασίων σε επιχειρησιακά σημαντικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, σε άμεση σύνδεση με την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Πολεμικού Στόλου, ναύαρχο Ν. Γιεφμένοφ, στις ναυτικές ασκήσεις συμμετέχουν περισσότερα από 15 πολεμικά πλοία από τους στόλους του Ειρηνικού, της Βόρειας και της Μαύρης Θάλασσας και περισσότερα από 30 αεροσκάφη των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο αυτών των ασκήσεων αναπτύχθηκαν χτες και μαχητικά τύπου MiG-31K με υπερηχητικούς πυραύλους ΚΙΝΖΗΑL και στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου Tupolev Tu-22M.

  • Τη συνέχιση του πολέμου στη Συρία, που μπαίνει στον 11ο χρόνο, υπενθύμισε χτες νωρίς το πρωί η έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο του στρατού στη Δαμασκό. Η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων 11. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη. Τον περασμένο Οκτώβρη δύο βόμβες σε λεωφορείο του στρατού στη Δαμασκό είχαν προκαλέσει τον θάνατο 14 στρατιωτικών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ