ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΟΙ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα με μπλόκα και πολύμορφες δράσεις σε όλη τη χώρα

Συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους απαιτούν από την κυβέρνηση

Μπλόκο Νίκαιας: Ανοιξαν τα διόδια Μακρυχωρίου

Eurokinissi

Μπλόκο Νίκαιας: Ανοιξαν τα διόδια Μακρυχωρίου
Με 33 μπλόκα να έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, με συντονισμένες και πολύμορφες δράσεις, όπως άνοιγμα διοδίων, αποκλεισμούς κεντρικών Εθνικών Οδών, μαζικές μηχανοκίνητες κινητοποιήσεις μέσα σε πόλεις, άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις και έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν τη σκληρή μάχη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσής τους.

Με αυτόν τον τρόπο δίνουν τη δική τους απάντηση στην κυβερνητική αδιαλλαξία, που εκφράζεται με διάφορους τρόπους: Με το κλίμα αστυνομοκρατίας και την καθημερινή, ισχυρή και προκλητική αστυνομική παρουσία στα μπλόκα. Με τις «εξαγγελίες» που έχουν γίνει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των αγροτών. Αλλά και με τις συκοφαντίες που ξεστομίστηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για «κατ' επάγγελμα διαδηλωτές» και την άρνησή του να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των μπλόκων.

Αλλωστε, οι βιοπαλαιστές αγρότες γνωρίζουν καλά ότι μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους και τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα, τη συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, κατάφεραν στο παρελθόν να αποσπάσουν συγκεκριμένα μέτρα που τους έδωσαν μικρή ανάσα απέναντι στην καταιγιστική αντιλαϊκή επίθεση από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, να καθυστερήσουν μέτρα που είχαν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί σε βάρος τους.

Eurokinissi

Ταυτόχρονα, με βάση και την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης των μπλόκων την προηγούμενη Κυριακή, απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από την κυβέρνηση, επί των συγκεκριμένων αιτημάτων τους, και σε αυτό το πλαίσιο έχουν ζητήσει συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό. Μέχρι χτες το βράδυ οι αγρότες δεν είχαν πάρει ουσιαστική απάντηση, με τον υπουργό Επικρατείας να τους παραπέμπει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για συνάντηση και «διάλογο» μόνο μαζί του.

Ακόμα, έχουν στείλει πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς και στα κόμματα να επισκεφτούν τα μπλόκα και να εκφράσουν τη στήριξή τους στα αιτήματα και στον αγώνα.

Θεσσαλία: Ανοιξαν τα διόδια Μακρυχωρίου

Το απόγευμα της Τρίτης, στο πλαίσιο των πολύμορφων κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι βιοπαλαιστές αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας προχώρησαν σε συμβολικό άνοιγμα των διοδίων Μακρυχωρίου.

Οι αγρότες άνοιξαν τα διόδια και στις δύο κατευθύνσεις της ΠΑΘΕ, μοιράζοντας στους διερχόμενους οδηγούς την ανακοίνωση του μπλόκου της Νίκαιας, που καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα τους.

«Κουράγιο, δύναμη στον αγώνα σας!»: Με κουβέντες σαν αυτές, αλλά και κορναρίσματα, οι οδηγοί χαιρέτισαν την κινητοποίηση των αγροτών.

Το νέο μπλόκο που στήθηκε στην Κοζάνη
Το νέο μπλόκο που στήθηκε στην Κοζάνη
Η ανακοίνωση που μοιράστηκε στους διερχόμενους οδηγούς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι καλούν τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τους συνταξιούχους, τους νέους των σπουδών, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, να συμπαραταχθούν μαζί τους σε κοινό αγώνα, καθώς έχουν κοινά προβλήματα και κοινά αιτήματα. «Το εισόδημα όλων μας έχει πετσοκοφτεί, αφού οι τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων είναι χαμηλές σε σχέση με το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα, ο τζίρος των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των εμπορικών μαγαζιών έχει βυθιστεί», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Η καλπάζουσα ακρίβεια στο οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα θέρμανσης και μετακίνησης, στα τρόφιμα και στα άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης έρχεται να αποτελειώσει το συρρικνωμένο λαϊκό εισόδημα. Η ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος Υγείας εν καιρώ πανδημίας προκαλεί κινδύνους και απειλές για την υγεία και τη ζωή μας», καλώντας σε κοινό αγώνα με μεγαλύτερη δύναμη, αυξημένη αποτελεσματικότητα, καλύτερη προοπτική.

Σήμερα Τετάρτη οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της Ελασσόνας θα προχωρήσουν στο κλείσιμο του δρόμου Λάρισας - Κοζάνης, στις 12 μ., και θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση.

Εμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξη από εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία

Από τη συγκέντρωση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Από τη συγκέντρωση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Την έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξη στον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων εξέφρασαν εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία της Καρδίτσας, που επισκέφτηκαν το απόγευμα της Δευτέρας το μπλόκο της Νίκαιας, παραδίδοντας στους αγρότες τρόφιμα και άλλα είδη. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν αντιπρόσωποι από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου , το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ. Οι συνδικαλιστές συζήτησαν με τους αγρότες, τονίζοντας μεταξύ άλλων το δίκαιο των αιτημάτων τους, αλλά και το γεγονός ότι και οι ίδιοι δίνουν από την πλευρά τους έναν αγώνα με κοινό εχθρό, δηλαδή τις πολιτικές των κυβερνήσεων που από τη μία κρατούν τους μισθούς και τις συντάξεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αυξάνοντας την κερδοφορία των μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλεμπόρων, ενώ από την άλλη ξεκληρίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά, ερημώνοντας παράλληλα τα χωριά.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Με αναμμένες τις μηχανές παραμένουν τα τρακτέρ και στις πλατείες των χωριών Βασιλικά και Επανομή Θεσσαλονίκης και Γαλάτιστα Χαλκιδικής.

Στη Νάουσα, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας» καλεί τους φορείς και τα σωματεία της περιοχής σε συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών σήμερα Τετάρτη, στις μ.μ. το απόγευμα, στο μπλόκο της διασταύρωσης.

Στην Πέλλα, το μπλόκο Γυψοχωρίου παραμένει με δυνάμεις από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Πέλλας «Ενότητα» και παράλληλα οργανώνει μαζικές περιοδείες και εξορμήσεις στα χωριά και τον λαό της περιοχής.

Δυτική Μακεδονία: Μαζική κινητοποίηση στην Περιφέρεια, στήθηκε μπλόκο και στην Κοζάνη

Μαζική κινητοποίηση στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, συντονίζοντας τη δράση τους σε ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης του αγώνα τους.

Αγρότες από τα μπλόκα Αργους - Ορεστικού, Αμυνταίου, Αγίας Κυριακής Βοΐου, αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι από όλη τη Δυτική Μακεδονία έδωσαν μαζικό «παρών» στην Κοζάνη, και αφού πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έξω από την πόλη, στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με μηχανοκίνητη πορεία στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ), στην έδρα της Περιφέρειας. Εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Κασαπίδη, στον οποίο επέδωσαν τα αιτήματά τους και του μετέφεραν την απαίτηση να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τα αιτήματα των αγροτών, αλλά και προκειμένου το Συμβούλιο να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης είπε στους αγρότες ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι αγρότες ωστόσο αποφάσισαν να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια όλες αυτές τις μέρες. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης, ο Αγροτικός Σύλλογος δήμων Κοζάνης - Σερβίων - Βελβεντού πραγματοποίησε σύσκεψη όπου αναδείχθηκε η ανάγκη για περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα και συντονισμό των κινητοποιήσεων των αγροτών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν συλλογικά να προχωρήσουν στη συγκρότηση ενός ακόμα μπλόκου, στην Κοζάνη, το οποίο στήθηκε στον κόμβο προς Λάρισα χτες το απόγευμα. Ο Αγροτικός Σύλλογος Κοζάνης - Σερβίων - Βελβεντού καλεί όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής να ενισχύσουν το μπλόκο με την παρουσία τους και να διεκδικήσουν:

- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους σε μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Κλιμακώνουν σε Στερεά και Εύβοια

Στα μπλόκα παραμένουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, συνεχίζοντας να συγκεντρώνουν δυνάμεις και να κλιμακώνουν τον αγώνα τους μέσα από μια σειρά πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Στη Φθιώτιδα, σήμερα Τετάρτη στις 3 μ.μ. ο Αγροτικός Σύλλογος Μακρακώμης και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου στο Παλιούρι της Δυτικής Φθιώτιδας θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Λαμίας - Καρπενησίου, στο ύψος του μπλόκου.

Αύριο Πέμπτη, στις 11 π.μ., αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα μπλόκα της Φθιώτιδας και από τη Λαμία προχωρούν σε παμφθιωτικό συλλαλητήριο στον χώρο της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας, και στη συνέχεια με μηχανοκίνητη πορεία θα κατευθυνθούν στο κέντρο της πόλης και στο κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Πρωτοβουλίες κλιμάκωσης του αγώνα παίρνουν και οι αγρότες της Ανατολικής Φθιώτιδας και του μπλόκου της Πελασγίας. Την Παρασκευή 18 Φλεβάρη, στις 12 μ., θα προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο της παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης στα φανάρια της Στυλίδας. Το Σάββατο 19 Φλεβάρη, στις 12 μ., θα προχωρήσουν σε άνοιγμα των διοδίων της Μαυρομαντήλας, ενώ την Κυριακή 20 Φλεβάρη, στις 12 μ., σε συμβολικό κλείσιμο της ΠΑΘΕ στο ύψος του κόμβου Πελασγίας.

Στο μπλόκο που έχουν στήσει στο ύψος της Τιθορέας παραμένουν και οι αγρότες της δυτικής Λοκρίδας, σχεδιάζοντας την κλιμάκωση του αγώνα τους, όπως επίσης οι αγρότες από την περιοχή του Δομοκού, που τις τελευταίες μέρες συγκρότησαν μπλόκο στο ύψος του Δρούγου.

Στη Βοιωτία, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο της Λιβαδειάς προχωρούν καθημερινά, πρωί και απόγευμα, σε συμβολικό κλείσιμο της παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, ενώ ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο στο οποίο καλεί το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς το απόγευμα της Παρασκευής. Επίσης, πήραν την πρωτοβουλία να καλέσουν τους συναδέλφους τους από τα μπλόκα σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια σε σύσκεψη το Σάββατο 19 Φλεβάρη στις 5 μ.μ., στο διοικητήριο της Περιφέρειας στη Λιβαδειά, για τον συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα. Στο μπλόκο στον κόμβο Βαγίων παραμένουν και οι αγρότες από τα χωριά της περιοχής, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Σύσκεψη για τον συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα είχαν προγραμματίσει για χτες το βράδυ οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από το μπλόκο της Στροφυλιάς στη Βόρεια Εύβοια, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων της Εύβοιας.

Στην Πελοπόννησο

Ακλόνητοι στα μπλόκα που έχουν στήσει παραμένουν και οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε νομούς της Πελοποννήσου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτροπές των μπλόκων της Μεσσήνης και του Σουληναρίου καλούν σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ. σε παμμεσηνιακή μηχανοκίνητη κινητοποίηση στην Καλαμάτα.

«Ολοι με τα τρακτέρ μας στον δρόμο δυναμώνουμε τα μπλόκα μας!», τονίζουν οι επιτροπές, που δίνουν ώρες προσυγκεντρώσεων στις 9 μ.μ. στο μπλόκο του Σουληναρίου, στις 10 π.μ. στον Καζαρμά και στο μπλόκο της Μεσσήνης, και στις 11 π.μ. αναχώρηση από τη Μεσσήνη για Καλαμάτα.

Νέο αγωνιστικό ραντεβού σήμερα Τετάρτη στα Ξηροκάμπια, με συγκέντρωση και αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στις 5.30 μ.μ., δίνουν οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Λακωνίας και δήμου Σπάρτης, καλώντας σε μαζική συμμετοχή. Οπως αναφέρουν, πρόκειται για την αρχή των δράσεων κλιμάκωσης της πάλης που θα ακολουθήσουν.

Μετά από μαζική σύσκεψη που πραγματοποίησε, ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Κορινθίας προχωρά την Παρασκευή 18 Φλεβάρη στις 12 μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού, στην Κόρινθο (Παπανδρέου 24). Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί στις 11.45 π.μ. στη συμβολή των οδών Παπανδρέου και Πατρών στον κυκλικό κόμβο, ενώ οι αγρότες της Δυτικής Κορινθίας θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ. στο Κιάτο, έξω από τα δικαστήρια, και θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία προς την Κόρινθο.

Στην Αργολίδα, οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν στο μπλόκο του δρόμου των αρχαιοτήτων εδώ και σχεδόν δυο βδομάδες, καλώντας σε ενίσχυσή τους αλλά και σε συνέχιση της αγωνιστικής δράσης το επόμενο διάστημα.

Σε Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο

Στην Αιτωλοακαρνανία, η Επιτροπή του μπλόκου στο Χαλίκι καλεί σε νέα μεγάλη συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ. όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους που βιώνουν σωρεία προβλημάτων, δίνοντας καθημερινό αγώνα επιβίωσης, αλλά και τα εργατικά συνδικάτα και τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας.

Οπως τονίζει η Επιτροπή, σκοπός της συγκέντρωσης είναι να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις και με αποκλεισμούς Εθνικών Οδών, όπως συνέβη προχτές, όταν με την αποφασιστική στάση και συμμετοχή όλων των συγκεντρωμένων στο μπλόκο έσπασαν στην πράξη την προσπάθεια τρομοκράτησής τους από πλήθος αστυνομικών δυνάμεων, προχωρώντας σε αποκλεισμό της Ιόνιας Οδού.

Στο χωριό Πελόπιο, με μεγάλη συγκέντρωση και κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη στις 11.00 π.μ. δίνεται το νέο αγωνιστικό ραντεβού της Επιτροπής του μπλόκου της Μαραθιάς και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ). Η Επιτροπή του μπλόκου και η ΟΑΣΗ θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στον χώρο της κινητοποίησης, αναδεικνύοντας και τα προβλήματα που αντιμετώπισε το χωριό μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Σε μεγάλη συγκέντρωση στον χώρο του μπλόκου στη γέφυρα Μεγανίτη καλεί και ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» σήμερα στις 4 μ.μ. Επίσης, μέσα στις επόμενες μέρες ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει δράσεις μέσα στο Αίγιο, καλώντας τους αγροτοκτηνοτρόφους της Αιγιάλειας να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις, να δυναμώσουν τον αγώνα τους από κοινού με τον Σύλλογο.

Με σκοπό και τον συμβολικό αποκλεισμό της Παλικής, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί σήμερα τους αγροτοκτηνοτρόφους και αλιείς σε συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στις 11 π.μ. στο μπλόκο της Κολώνας στο Ληξούρι.

Συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στη θέση Λούμπα θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη στις 10 π.μ. ο νεοσυσταθείς Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου, καλώντας σε μαζική συμμετοχή και κλιμακώνοντας τη δράση του.

Στην Κέρκυρα η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων του νομού καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας το Σάββατο 11 π.μ. στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων νήσων.

Στην Ηπειρο

Σε αποκλεισμούς δρόμων προσανατολίζονται για σήμερα οι αγρότες στο μπλόκα της Αρτας και του Λούρου, ενώ παράλληλα η Ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Πρέβεζας έχει ανακοινώσει παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή, στις 10 π.μ. στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Πρέβεζα και συγκέντρωση αλληλεγγύης την Κυριακή 12 μ. στο μπλόκο του Λούρου. Στα Γιάννενα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση των αγροτών με τον περιφερειάρχη Ηπείρου την Παρασκευή για την επίδοση των αιτήματα και επαφές με φορείς της πόλης για από κοινού κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στην Κρήτη

Πρόγραμμα συνέχισης των κινητοποιήσεων αυτήν τη βδομάδα αποφάσισε το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων, που συνεδρίασε τη Δευτέρα 14 Φλεβάρη. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός του δρόμου στις 6 μ.μ. Την Παρασκευή 18 Φλεβάρη αντιπροσωπεία των Αγροτικών Συλλόγων θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Χανίων, διεκδικώντας μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Και την Κυριακή 20 Φλεβάρη νέος αποκλεισμός της Εθνικής Οδού στα Μεγάλα Χωράφια στη 1 μ.μ.

ΤΕ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο αγώνας των βιοπαλαιστών αγροτών αφορά όλους τους εργαζόμενους

Τον δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι καθημερινά δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης μέσα σε αντίξοες συνθήκες παραγωγής που τις διαμορφώνει το υψηλό κόστος παραγωγής (φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, λιπάσματα, πετρέλαιο, ρεύμα κ.λπ.) και έχουν βγει στα μπλόκα διεκδικώντας μέτρα στήριξης, χαιρετίζουν οι ΤΟ Ημαθίας και Πέλλας του ΚΚΕ.

Με ανακοινώσεις τους οι Οργανώσεις του Κόμματος καλούν τους εργατοϋπαλλήλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να συμπαραταχθούν σε αυτόν τον αγώνα, να αντισταθούν στην πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, η οποία εντείνει την εκμετάλλευση και την καταλήστευση του μόχθου τους από το κεφάλαιο.

Η ΤΕ Πέλλας αναδεικνύει ότι «τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, συνειδητά παραπλανούν τον αγροτόκοσμο για τον πραγματικό χαρακτήρα της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται».

Θυμίζει μεταξύ άλλων ότι «για τον αναχρονιστικό, αντιεπιστημονικό και άδικο κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αποζημιώνει στο 100% καλύπτοντας το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από κάθε αίτιο και νόσο, έχουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, ΚΙΝΑΛ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

Δηλώνει δε ότι το ΚΚΕ δίνει και θα δώσει όλες τις δυνάμεις για την οργάνωση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών για να νικήσουν τα μπλόκα.

Η ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ τονίζει ότι «ο αγώνας και τα αιτήματά τους αφορούν την επιβίωσή τους και σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτονται από τα μέτρα που πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθώς είναι επανάληψη ήδη εξαγγελθέντων μέτρων και δεν προσφέρουν καμιά ανακούφιση στα προβλήματά τους.

Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας, τώρα πρέπει να δυναμώσουν τα μπλόκα και οι κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής. Καμιά αναμονή γιατί από υποσχέσεις και μεγάλα λόγια έχουν χορτάσει αυτά τα χρόνια. Μόνο όταν οι αγρότες βγήκαν στον δρόμο και διεκδίκησαν το δίκιο τους, είδαν "άσπρη μέρα", πήραν μια ανάσα.

Ο αγώνας τους αφορά όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, γιατί τα προϊόντα που παράγουν φτάνουν πανάκριβα στο ράφι εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ