ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντιδράσεις και από την Τουρκία για την απόφαση της κυπριακής Βουλής

Σήμερα είναι κανονικά προγραμματισμένη η νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Από τη συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Αϊντε, απεσταλμένο του ΟΗΕ

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Αϊντε, απεσταλμένο του ΟΗΕ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ανακοίνωση με την οποία αντιδρά στην πρόσφατη απόφαση της κυπριακής Βουλής εξέδωσε προχτές το υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Τουρκίας, μεταξύ άλλων και επιβεβαιώνοντας τα διχοτομικά σχέδια που επιταχύνονται.

Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο ...«ειρηνευτική επιχείρηση», που αποσκοπούσε να τερματίσει μια «ανθρωπιστική τραγωδία η οποία ξεκινούσε από μια νοοτροπία ριζωμένη στις αυταπάτες της Ενωσης (σ.σ. Κύπρου με Ελλάδα)». Ενώ επιβεβαιώνοντας το πολλαπλά επικίνδυνο για τους λαούς περιεχόμενο της προωθούμενης «λύσης», μιλά για εξέλιξη και στάση που δεν συμβάλλει στο σημερινό στάδιο των διαπραγματεύσεων «που επιδιώκουν στην εγκαθίδρυση ένα νέο συνεταιρικό κράτος στην Κύπρο, βασισμένο στην πολιτική ισότητα των δύο πλευρών όπως μπαίνει και στην Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014». Ακόμα, το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «άνευ ουσίας και απαράδεκτο» το γεγονός ότι ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, μίλησε για «απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός» και ζητά ακύρωση της σχετικής τροπολογίας, υποστηρίζοντας ακόμα ότι αν δεν αλλάξει θεμελιακά η ελληνοκυπριακή νοοτροπία, θα είναι δύσκολη η επίτευξη αποτελεσμάτων στις συνομιλίες.

Θυμίζουμε ότι η κυπριακή Βουλή ενέκρινε στις 10 Φλεβάρη 2017 τροπολογία που έφερε το φασιστικό ΕΛ.ΑΜ. για να τιμάται στα σχολεία η επέτειος από το δημοψήφισμα του 1950 για «Ενωση» της Κύπρου με την Ελλάδα. Η κυπριακή κυβέρνηση του ΔΗΣΥ - οι βουλευτές του οποίου απείχαν από την ψηφοφορία - φέρει κύρια ευθύνη για την απόφαση (που υπερψηφίστηκε από όλα τα άλλα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ), απειλώντας για επικίνδυνη αναζωπύρωση του εθνικισμού σε όλες τις πλευρές.

Χτες, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, είχε χωριστές συναντήσεις πρώτα με τον Κύπριο Πρόεδρο και μετά με τον κατοχικό ηγέτη, δηλώνοντας ότι «όλοι μπορούν να δουν ότι το διακοινοτικό κλίμα δεν είναι το βέλτιστο τώρα και αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί όλους». Αναφέρθηκε, ωστόσο, σε «σημαντική πρόοδο που έγινε μέχρι στιγμής», αλλά και στην ευρύτερη στήριξη που χρειάζεται για να διανυθεί η «τελευταία απόσταση».

Αϊντε: Ενθαρρυμένος από επαφές σε Αθήνα - Αγκυρα

Ενδεικτική, πάντως, του ευρύτερου παζαριού είναι η συνέχεια των δηλώσεών του, ότι είναι «απόλυτα εφικτό να επιλυθεί αυτή η διένεξη. Είμαι ενθαρρυμένος από τις πρόσφατες συνομιλίες μου με την Ελλάδα και την Τουρκία και τους άλλους κύριους διεθνείς παίκτες για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Δεν το έχουμε λύσει - θέλω να είμαι ξεκάθαρος για αυτό - αλλά πιστεύω ότι η λύση είναι στη σφαίρα του εφικτού αν υπάρχει αρκετή θέληση και δημιουργικότητα, για να σκεφτόμαστε εκτός του πλαισίου και να δώσουμε νέες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και απαντήσεις σε νέα ερωτήματα. Αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό αν έχουμε ένα δημόσιο κλίμα που επιδεινώνεται στις δύο κοινότητες». Πρόσθεσε ότι «το παράθυρο ευκαιρίας είναι ανοικτό εδώ και καιρό, παρά τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, αλλά δεν θα παραμένει για πάντα ανοικτό και πρέπει να το αξιοποιήσουμε όσο το έχουμε, ειδάλλως κάτι λιγότερο ευχάριστο μπορεί να συμβεί». Τέλος, μιλώντας για τη συνέχιση της Διάσκεψης στη Γενεύη, είπε: «Υποθέτω ότι θα υπάρξει νέα διάσκεψη στη Γενεύη, διότι το αποφασίσαμε ήδη, αλλά φυσικά αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η ποιότητα της διάσκεψης και το τι ακριβώς θα μπορέσουμε να κάνουμε εκεί. Ακόμη υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει για να την καταστήσουμε επιτυχή τη νέα διάσκεψη».

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, έστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία - σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ - τονίζει ότι «αν η απόφαση δεν ακυρωθεί, θα είναι ένα σοβαρό χτύπημα στις προσπάθειες να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο» και επαναλαμβάνει ότι «σε αντίθετη περίπτωση η διαδικασία των διαπραγματεύσεων από 'δω και πέρα δεν θα έχει νόημα». Σε δηλώσεις του, ο Ακιντζί είπε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος «δεν μπόρεσε να καταλάβει τη βαρύτητα που έχει το θέμα αυτό», ενώ αφού επανέλαβε ότι στη σημερινή συνάντηση θα προσέλθει με μόνο θέμα την εξέλιξη αυτή, δίνοντας ωστόσο ...«πάσα» για κλιμάκωση των παζαριών, επιμένοντας ότι πρέπει επιτέλους «να γίνουν βήματα ώστε να φανεί ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι έτοιμοι να μοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους την εξουσία».

Στο μεταξύ, συνάντηση με τους πρέσβεις ξένων χωρών που υπηρετούν στην Κύπρο είχε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, εκτιμώντας - σύμφωνα με τη «Χαραυγή» - ότι η τρέχουσα διαπραγματευτική διαδικασία αυτή τη στιγμή είναι μπλοκαρισμένη και αν δεν αναληφθούν συγκεκριμένες κινήσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να καταλήξουν σε αδιέξοδο. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι σε αυτό το οριακό σημείο δεν έχει νόημα να συζητούνται όλα τα εκκρεμούντα θέματα, αλλά πρέπει στοχευμένα και μέχρι την επόμενη φάση της Διάσκεψης για την Κύπρο, να επικεντρωθεί η διαδικασία σε βασικά θέματα, από την επίλυση των οποίων θα επηρεαστεί θετικά και η Διάσκεψη, όπως τα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας, της αποτελεσματικής συμμετοχής, των τεσσάρων ελευθεριών, του εδαφικού και του περιουσιακού.

Τέλος, ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε χτες ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, αναδεικνύοντας ότι στο Κυπριακό μπλέκονται ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι, ενώ ο ίδιος δεν έχει ιδία αντίληψη περί κάποιου συγκεκριμένου συμβάντος ή πίεσης να κλείσει το Κυπριακό, ωστόσο χαρακτήρισε προφανές να υπάρχουν σημαντικά οικονομικά συμφέροντα που εστιάζουν στο ζήτημα, ειδικά από τον κλάδο της Ενέργειας, να υπάρχουν συγκεκριμένοι όμιλοι που σπεύδουν να προασπίσουν τα συμφέροντά τους προς την όποια εξέλιξη.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταγγέλλει την προσπάθεια να το θέσουν εκτός νόμου

Την έντονη αντίθεσή του εκφράζει το ΚΚ Βενεζουέλας στην απόφαση του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου της χώρας, την προηγούμενη βδομάδα, που έθεσε όρους για την ανανέωση της δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές για τα κόμματα που θεωρούνται μικρά, με κάτω από 1%. Ζητείται να εμφανιστεί λίστα με μέλη και φίλους, και μάλιστα με βιομετρικά στοιχεία, που θα αντιστοιχεί στο μισό των ψήφων που πήραν στις τελευταίες 2 βουλευτικές εκλογές για τα κόμματα που συμμετείχαν, όπως και γι' αυτά που δεν πήραν μέρος. Η διαδικασία καταγραφής έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 18 Φλεβάρη και να διαρκέσει έως τον Απρίλη.

Το ΚΚ Βενεζουέλας σημειώνει ότι πρόκειται για μια απόφαση που στηρίζεται σε ένα νόμο του 1965, όταν οι αστικές κυβερνήσεις είχαν εξαπολύσει μπαράζ διώξεων κατά αγωνιστών και του Κομμουνιστικού Κόμματος που ήταν στην παρανομία, δηλώνοντας ότι ποτέ δεν πρόκειται να δώσει στην αστική τάξη, που εξακολουθεί να έχει την εξουσία στη Βενεζουέλα, λίστες με τα μέλη του. Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΒ, Οσκαρ Φιγκέρα, δήλωσε ότι το κόμμα δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τα μέλη του και υπογράμμισε ότι θα ζητήσει την απόσυρση της εν λόγω απόφασης του Εκλογικού Συμβουλίου. Επίσης, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο λεγόμενος Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος (η συμμαχία με κυρίαρχο το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, όπου συμμετείχε και το ΚΚ Βενεζουέλας και εξέλεξε 2 βουλευτές στις εκλογές του 2015, στις οποίες θυμίζουμε την πλειοψηφία στη Βουλή έχει η συμμαχία της αντιπολίτευσης) ουσιαστικά δεν λειτουργεί παρά τις εκκλήσεις των κομμουνιστών, για να βρεθούν κοινά σημεία και να συζητηθούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Σημείωσε ότι οι αποφάσεις παίρνονται από την κυβέρνηση του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, χωρίς συνεννόηση με τα σύμμαχα κόμματα.

Σημείωσε ακόμα ότι το ΚΚ Βενεζουέλας θα ξεκινήσει μια πανεθνική και παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στην επιδίωξη που φαίνεται να υπάρχει ώστε αυτό να μην έχει πλέον νόμιμο καθεστώς.

Το ΚΚ Μεξικού εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο ΚΚ Βενεζουέλας και ταυτόχρονα σημείωσε ότι θα ήταν πολύ αρνητικό να ακολουθηθεί μια τέτοια πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ